Οδηγός για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές για εκλογείς σε Ελλάδα και εξωτερικό

Share Button
Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο: Όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Προθεσμία για υποβολή αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου : 29 Απριλίου 2024.
Βήματα:
1. Ο εκλογέας συνδέεται στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TaxisNet. Εναλλακτικά οι αιτήσεις γίνονται μέσω ΚΕΠ ή των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό.
2. Δηλώνει τη διεύθυνση διαμονής, εντός ή εκτός Ελλάδας, και την διεύθυνση όπου επιθυμεί να παραλάβει το εκλογικό υλικό.
3. Ο φάκελος θα αποσταλεί το αργότερο 15 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.
4. Το εκλογικό υλικό αποτελείται από: φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.
5. Αφού ο εκλογέας επιλέξει τον συνδυασμό και τους υποψηφίους προτίμησης ή τη διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό», τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής.
6. Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση του κέντρου διαλογής επιστολικής ψήφου.
🔸Δεν υπάρχει κόστος στις διαδικασίες παραλαβής και αποστολής των φακέλων.
🔸Ο φάκελος πρέπει να παραληφθεί μέχρι τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών προκειμένου να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαφορετικά επιστρέφεται στον αποστολέα.
🔸Ο εκλογέας θα ενημερωθεί με μήνυμα κινητού τηλεφώνου και email, εφόσον το έχει δηλώσει, για την παραλαβή του φακέλου του από τα Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου.
🔸Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα γίνει ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες ψήφους, το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *