Follow us

Βρήκαμε τα Κύθηρα με το νέο Nissan X-Trail - My Big Greek Roadtrip

Στα Κύθηρα, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των αντιθέσεων. Η Ρένια και ο Χρήστος παρέα με το νέο Nissan X-Trail, ανακαλύπτουν κάθε γωνιά του μαγικού νησιού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρήκαμε τα Κύθηρα με το νέο Nissan X-Trail - My Big Greek Roadtrip

Τα Κύθηρα μας περιμένουν. Περνώντας έξω από την Τρίπολη και με κατεύθυνση προς Σπάρτη, ο Χρήστος ξυπνάει από το Κυθηραϊκό του όνειρό και αποφασίζει να πάρει το τιμόνι του Nissan X-Trail.

Η Ρένια αντιδρά. «Θα σου δώσω κλειδί και αυτοκίνητο μόλις φτάσουμε στη Μονεμβασιά. Δεν είναι μεγάλη παράκαμψη και είναι ουσιαστική!

Δεν θες να δούμε λίγο την πανέμορφη καστροπολιτεία της Λακωνίας, αυτό τον συναρπαστικό βράχο που ξεπροβάλλει μες στη θάλασσα, απόρθητο στους αιώνες παρ' όλο που τόσοι και τόσοι προσπάθησαν;

Χρήστος: Θα προτιμούσα να μου το δώσεις τώρα και μας πάω εγώ μέχρι τη Μονεμβασιά όσο εσύ μου διαβάσεις την ιστορία της από τις σημειώσεις σου.

Η Ρένια, εντυπωσιασμένη από την ευγένειά μου αλλά και τη διάθεσή μου για μάθηση, παραδίδει το τιμόνι και κάθεται στη θέση του συνοδηγού. Είναι ώρα να θέσω το σχέδιό μου σε δράση!

Χρήστος: Μίλα μου για τη Μονεμβασιά Ρένια…

Ρένια: Η Μονεμβασιά, ή ‘Μόνη Έμβασις’ όπως ήταν και η παλαιότερη ονομασία της χτίστηκε τον 6ο μ.Χ. πάνω στον βράχο που έχει ύψος 300 μέτρα. Επειδή ο βράχος ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης, η μόνη είσοδο που έχει μέχρι και σήμερα, ονομάστηκε «μόνη έμβασις».

Την εποχή του Βυζαντίου, η καστροπολιτεία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Φυσικά, από τη Μονεμβασιά πέρασαν και κατακτητές, Τούρκοι και Ενετοί – οι τελευταίοι την ονόμαζαν Μενεξεδένια Πόλη -«Napoli di Malvasia» και μετά…. …

Ρένια!: Γιατί δεν στρίψαμε για Μονεμβασιά Χρήστο;

Χρήστος: Πρέπει να έχασα τη στροφή… Πω πω τι κρίμα…

Η Ρένια δεν πρέπει να το ‘έχαψε’ πλήρως και είναι έτοιμη να εκραγεί, αλλά λίγο η αργοπορία από τις συνεχείς στάσεις και το ενδεχόμενο να χάσουμε το καράβι για τα Κύθηρα, την κάνουν να υποχωρήσει και έτσι συνεχίζω αλώβητος. Οι στροφές προς τη Νεάπολη δεν είναι αστείες και θέλουν προσοχή αλλά το X-Trail τα καταφέρνει περίφημα και σημειώνω στο ημερολόγιό μου να ρωτήσουν τους μηχανικούς της Nissan πως γίνεται αυτό το ομολογουμένως μεγάλο SUV να μη γέρνει στις στροφές. Μυστήριο!

Η Νεάπολη είναι μπροστά μας και καθώς μας χωρίζει μισή ώρα από τον απόπλου προς Κύθηρα αλλά και ταξίδι μίας ώρας για το νησί, καθόμαστε στο ουζερί και παραγγέλνουμε ελεύθερα…

Βρήκαμε τα Κύθηρα με το νέο Nissan X-Trail - My Big Greek Roadtrip
Η θέα από ψηλά προς το λιμάνι των Κυθήρων, Διακόφτι

Λίγο αργότερα, η θέα προς το Διακόφτι, το λιμάνι των Κυθήρων, απλά εντυπωσιάζει με τα βουνά γύρω γύρω και τα πρασινογάλανα νερά που φτάνουν μέχρι τη χρυσή ψιλή άμμο.

Ταβέρνα στο λιμάνι
Ταβέρνα στο λιμάνι

Η Ρένια είναι εντυπωσιασμένη αλλά παρότι είναι γνώστης του νησιού, σε μία κίνηση που με εντυπωσίασε, μου παρέδωσε –για μία φορά- τα ηνία της περιγραφής.

Χρήστος: Ευχαριστώ Ρένια! Αρχίζω…

Τα Κύθηρα τα γνωρίζουν όλοι. Λίγοι όμως αντέχουν να αντιμετωπίσουν το ταξίδι που απαιτείται για να φτάσουν εκεί οδικώς. Όσοι φτάνουν πάντως αποζημιώνονται από την ομορφιά, τους καλούς κατοίκους και τις πολλές δυνατότητες για εξερευνήσεις.

Ενα απο τα εμπορικά αρχοντικά του νησιού
Ενα απο τα εμπορικά αρχοντικά του νησιού

Συγκλονιστική φυσική ομορφιά αλλά και εντυπωσιακή αρχιτεκτονικής επηρεασμένη από Ενετούς και Άγγλους.

Ο Σεπτέμβριος στα Κύθηρα έχει τα πάντα. Ηλιο για μπάνιο...
Ο Σεπτέμβριος στα Κύθηρα έχει τα πάντα. Ηλιο για μπάνιο...
...και συννεφιές για ρομάντσο
...και συννεφιές για ρομάντσο

Ο Σεπτέμβριος είναι μαγευτική εποχή για το νησί που αλλάζει χρώματα και ο ήλιος με το βαθύ γκρι εναλλάσσονται δημιουργώντας εντυπωσιακά σκηνικά. Καλό φαγητό, γλυκά και τοπικά ποτά ολοκληρώνουν την εικόνα προσφέροντας στον ψαγμένο ταξιδιώτη ένα χώρο προορισμό απόλυτα εναλλακτικό.

Το νησί είναι μεγάλο! 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα για την ακρίβεια. Το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο αξεσουάρ γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες και ένα τζιπ όπως το νέο Nissan X-Trail είναι ιδανική επιλογή γιατί υπάρχουν και χωματόδρομοι.

Ανεβαίνοντας από το λιμάνι, ο δρόμος είναι καινούργιος και φαρδύς. Λίγο πιο μέσα όμως είναι άλλη ιστορία….

Τα Αρωνιάδικα είναι από τα πρώτα χωριά που συναντάμε και αξίζει να περπατήσουμε για να δούμε τα υπέροχα ερείπια αλλά και πολλά ανακατασκευασμένα σπίτια με σεβασμό στο παρελθόν αλλά και για να πιούμε καφέ στου Θοδωρή.

Στα Αρωνιάδικα
Στα Αρωνιάδικα

Στο Λιβάδι που είναι σχεδόν δίπλα στη χώρα, υπάρχει μία παράκαμψη που μας στέλνει για να δούμε το μεγαλύτερο πέτρινο τοξοτό (12 αψίδες) γεφύρι των Βαλκανίων.

Η θέα από τη Χώρα των Κυθήρων
Η θέα από τη Χώρα των Κυθήρων

Φτάνοντας στη Χώρα χανόμαστε για βόλτες στα στενάκια Παρκάρουμε το Nissan X-Trail στο δημοτικό πάρκινγκ και κατηφορίζουμε στην πλατεία με την απίθανη θέα και μετά στο μπαρ Mercato στο κεντρικό σοκάκι φημίζεται για το Μοχίτο του αλλά και την ωραία μουσική. Ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει και το bar Fox Anglais στο Καψάλι. Στη χώρα, κάτω από έναν παραδοσιακό ξενώνα (δίπλα στη Μητρόπολη) υπάρχει το cafe του ξενοδοχείου σε απόλυτα παραδοσιακό χρώμα.

Ταξίδι στο χρόνο στο παραδοσιακό καφέ
Ταξίδι στο χρόνο στο παραδοσιακό καφέ

Στη Χώρα το κάστρο είναι η μεγάλη ατραξιόν καθώς η ανακαίνισή του έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο χώρο για επισκέψεις (μέχρι τις 20:00).

Θέα από τα Μητάτα
Θέα από τα Μητάτα

Μητάτα: Το χωριό που έγινε ευρέως γνωστό από το σεισμό του 2006 καθώς είχε υποστεί σημαντικές ζημιές, έχει εντυπωσιακή θέα προς τη χαράδρα και ένα πολύ καλό καφέ ταβερνείο με θέα.

Ο κεντρικό δρόμος του Ποταμού με το παραδοσιακό καφενείο
Ο κεντρικό δρόμος του Ποταμού με το παραδοσιακό καφενείο

Ποταμός: το μεγαλύτερο χωριό. Μικρό παζάρι κάθε Κυριακή πρωί και καλό φαγητό πάνω στην πλατεία. (επίσης αγορά λαδοπαξίμαδων από το φούρνο)

Παζάρι υπάρχει και στο χωριό Λιβάδι κάθε Τετάρτη απόγευμα

Στο κάνστρο του Μυλοποτάμου ο χρόνος έχει σταματήσει
Στο κάνστρο του Μυλοποτάμου ο χρόνος έχει σταματήσει

Μυλοπόταμος. Το δεύτερο κάστρο του νησιού. Ηλιοβασίλεμα για ερωτευμένους. Κοντά στο Μυλοπόταμο βρίσκεται μικρός καταρράκτης αλλά και το σπήλαιο της Αγ.Σοφίας.

Ο Καραβάς με τα πολύχρωμα σπίτια
Ο Καραβάς με τα πολύχρωμα σπίτια

Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται ο εντυπωσιακός φάρος του Μουδαρίου. Δίπλα είναι ο Καραβάς, σχεδόν παρατημένο χωριό με εξαίσια παλιά σπίτια και πολύ ωραίο cafe (όταν λειτουργεί) για να ξαποστάσετε. Μετά τον καφέ παίρνετε το μονοπάτι με το ρυάκι και σας βγάζει όπου …αντέχετε.

Η Μονή Μυρτυδίων εντυπωσιακή με το ψηλό καμπαναριό
Η Μονή Μυρτυδίων εντυπωσιακή με το ψηλό καμπαναριό

Μονή Μυρτιδίων. Έστω και χωρίς θρησκευτικό συναίσθημα αξίζει μία επίσκεψη λόγω αρχιτεκτονικής.

Όμορφο ψαροχώρι, είναι ο Αυλαίμονας. Πάρα πολλοί μικροί βράχινοι κολπίσκοι δημιουργούν την παραλία του ενώ τα ίδια μέρη το Πάσχα εξοπλίζονται με εκατοντάδες δάδες και φωτίζουν εντυπωσιακά την παραλία.

Η Παλαιόχωρα είναι αυτό που λέει και το όνομα της. Τρομερή ανάπτυξη τότε, μετά ήρθε ο πειρατής barboarossa και δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο. Έχει εντυπωσιακά ερείπια και δραματικό σκηνικό.

Τα Λογοθετιάνικα (μεταξύ Αρωνιάδικων και Ποταμού) είναι ένα γλυκό χωριό το οποίο έγινε κυρίως διάσημο από την ταβέρνα της Κυρά Μαρίας.

Η διάσημη ταβέρνα της κυρίας Μαρίας δυστυχώς δεν λειτουργεί πια
Η διάσημη ταβέρνα της κυρίας Μαρίας δυστυχώς δεν λειτουργεί πια

Δυστυχώς, παρότι πολλές εκπομπές και τουριστικοί οδηγοί την διαφημίζουν ακόμα, η ταβέρνα έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια…

Παραλίες

Η διάσημη παραλία του νησιού είναι το Καλαδί που έχει αρκετά σκαλάκια κατέβασμα και κυρίως ανέβασμα.

Η φυρή Αμμος
Η φυρή Αμμος

Η Φυρή Άμμος (αυτή κοντά στον Κάλαμο γιατί υπάρχει και άλλη) είναι υπέροχη και μεγάλη έστω και αν γεωφυσικά και καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών την έχουν μικρύνει...

Το Μελιδόνι
Το Μελιδόνι

Προστατευμένη από καιρούς είναι η παραλία Μελιδόνι (με ομπρέλες και καντίνα) ενώ η Κομπονάδα βρίσκεται και αυτή στην πρώτη 5άδα και είναι μεταξύ Φυρής Άμμου και Καλαδίου.

Η παραλία Κομπονάδα
Η παραλία Κομπονάδα

Ακολουθούν η Πλατειά Άμμος και ο Λιμνιώνας και η Ιρλανδικού τύπου παραλία Λυκόδημου η οποία περιστοιχίζεται από τεράστιους απόκρυμνους όγκους και είναι πολύ στενή σε βάθος αλλά με εντυπωσιακή θέα.

Η εναλλακτική παραλία του Λυκόδημου
Η εναλλακτική παραλία του Λυκόδημου

Από τον Αβλέμονα και δεξιά υπάρχει μία μεγάλη μονοκόμματη παραλία που είναι της Παλαιόπολης. Ο Χαλκός είναι μία πολύ διάσημη και εύκολα προσβάσιμη παραλία. Παρά τη λίστα, το νησί έχει δεκάδες ακόμα παραλίες να προσφέρει αν έχετε διάθεση για πεζοπορία ή καταρρίχηση και ορειβασία κατά την αναχώρηση

Το κάστρο της χώρας το βράδυ με εντυπωσιακό φωτισμό
Το κάστρο της χώρας το βράδυ με εντυπωσιακό φωτισμό

Χειμώνα ή καλοκαίρι, τα Κύθηρα προσφέρουν μια άγρια ομορφιά. Δεν είναι για όλα τα γούστα αλλά όσοι τα αγαπούν δεν τα αλλάζουν με τίποτα.

Tip: Οποιο δρόμο και να δείτε μπροστά σας, πάρτε τον να δείτε που βγάζει. Κάτι ενδιαφέρον θα ανακαλύψετε κάθε φορά.

Πως θα φτάσετε: Με αεροπλάνο σε 20 λεπτά. Από τον Πειραια με πλοίο σε 6 ώρες ή από Γύθειο (2.5 ώρες) ή Νεάπολη (μία ώρα).

Τι θα αγοράσετε: Φατουράδα, Πάστα Μύλου, Μέλι, Τυρί Μητάτο, γλυκά από τη Ρένα στο Λιβάδι, σεμπρεβίβες.

Παντός καιρού και παντός νησιού του νέο X-Trail

Το κεφαλοχώρι Ποταμός από μακριά

banner

Καφενεδάκι στη μέση του πουθενά στο χωριό Φριλιγκιάνικα

Τα παλαιά σπίτια προσέφεραν μόνο τα απαραίτητα

Τα χρώματα στο νησί είναι μαγευτικά

banner

Στους χωματόδρομους των Κυθήρων που είναι αναγκαστικοί για τις καλές παραλίες, το X-Trail τα πήγε περίφημα

τα στενά με τις παλιές καμάρες

Η Μονή Οσίων Θεοδώρων

banner

Η αρχιτεκτονική του νησιού είναι περίπλοκη

Πολλά σπίτια έχουν ξαναζήσει με αναπαλαιώσεις που έγιναν με σεβασμό στην ιστορία

banner

Η παραλία στο Καψάλι

Το Διακόφτι στο ηλιοβασίλεμα

banner

Το παραδοσιακό καφενείο του θοδωρή στ Αρωνιάδικα

Τα Αρωνιάδικα είναι ένα χωριό που βρίσκεται σε φάση αναπαλαίωσης εδώ και πολλά χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr