Follow us

Βενεζουέλα: Συνελήφθη ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Συνελήφθη ο 'Εντγκαρ Σαμπράνο, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και δεξί χέρι του Χουάν Γκουαϊδό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βενεζουέλα: Συνελήφθη ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, κατήγγειλε χθες Τετάρτη τη σύλληψη από την υπηρεσία πληροφοριών του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης και δεξιού του χεριού, του Έντγκαρ Σαμπράνο.

«Δίνουμε σήμα συναγερμού στον λαό της Βενεζουέλας και τη διεθνή κοινότητα: το καθεστώς απήγαγε τον πρώτο αντιπρόεδρο» της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό. «Προσπαθεί να διαλύσει την εξουσία που αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά δεν θα το πετύχει», πρόσθεσε.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του ο ίδιος ο Σαμπράνο αφηγήθηκε ότι πράκτορες της SEBIN, της υπηρεσίας πληροφοριών, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του μπροστά στην έδρα του κόμματός του, της Δημοκρατικής Δράσης.

«Μας αιφνιδίασε η SEBIN. Όταν αρνηθήκαμε να βγούμε από το όχημά μας, χρησιμοποίησε γερανό για να μας πάει διά της βίας απευθείας στο Ελικοειδές», την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών, ανέφερε μέσω Twitter. Η σύλληψη έγινε περί τις 18:35 της Τετάρτης [01:35 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας].

Ο Σαμπράνο είναι ο ένας από τους δέκα πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, συνωμοσία και άλλα εγκλήματα από το Ανώτατο Δικαστήριο, διότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού του στρατού για να ανατραπεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, της οποίας ηγήθηκε ο Γκουαϊδό την 30ή Απριλίου. Η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε την Τρίτη να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους.

Η Συντακτική Συνέλευση είναι το ένα από τα δύο ανταγωνιστικά κοινοβούλια στη Βενεζουέλα. Σχηματίστηκε το 2017 και αποτελείται αποκλειστικά από τσαβιστές, στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος του Νικολάς Μαδούρο. Αντικατέστησε de facto την Εθνοσυνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν λαμβάνονται έκτοτε υπόψη από την κυβέρνηση. Ο Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών της Δύσης και της περιοχής ως ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να υποκινήσει στάση του στρατού για να αποπεμφθεί ο Μαδούρο, χωρίς επιτυχία. Κατάφερε πάντως να απελευθερωθεί ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος τελούσε σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Μαδούρο ανακοίνωσε το βράδυ της απόπειρας «πραξικοπήματος» της 30ής Απριλίου ότι η αντιπολίτευση απέτυχε, αφού το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων παρέμεινε πιστό στην σοσιαλιστική κυβέρνησή του.

Ο Διοσδάδο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, επιβεβαίωσε χθες τη σύλληψη του Σαμπράνο, λέγοντας στη δημόσια τηλεόραση ότι «ένας από τους κυριότερους συνωμότες» που ενέχονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος «μόλις συνελήφθη».

Οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες, ενώ έγιναν περίπου 200 συλλήψεις, κατά τον γενικό εισαγγελέα της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ.«Επαφίεται στις αρμόδιες αρχές να αποδώσουν δικαιοσύνη», είπε ο Καμπέγιο.

Μία βουλεύτρια εκ των δέκα αντιπολιτευόμενων πολιτικών σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, η Μαριέλα Μαγαγιάνες, προσέφυγε χθες Τετάρτη στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας στο Καράκας. Οι υπόλοιποι αποφεύγουν να εμφανίζονται δημόσια.

Ο Λόπες κατέφυγε με την οικογένειά του στην πρεσβεία της Ισπανίας την 30ή Απριλίου, μετά την αποτυχία της στάσης.

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 23 Απρ 2024 | 16:18

Κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια: Φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινιών - Αποσύρονται οι μεγάλοι δωρητές

"Δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα" λέει ο μεγαλύτερος δωρητής του Κολούμπια που εν μέσω εκρηκτικού κλίματος, αποσύρει τη δωρεά του.

ΜΟΙΡΑΙΑ ΠΟΖΑ 23 Απρ 2024 | 11:48

Τραγικός θάνατος για Κινέζα τουρίστρια στην Ινδονησία: Έπεσε σε ενεργό ηφαίστειο ενώ έβγαζε σέλφι

Η γυναίκα έπεσε στο ηφαίστειο Ίτζεν, διάσημο για το φαινόμενο με τις μπλε φλόγες, ενώ έβγαζε φωτογραφίες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ 23 Απρ 2024 | 10:16

Κλιματική αλλαγή: Η Ασία ήταν η περιοχή του κόσμου που επηρεάστηκε περισσότερο το 2023 από τις φυσικές καταστροφές

Η Ασία θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με τη θερμοκρασία στην περιοχή πέρυσι να είναι δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ 23 Απρ 2024 | 09:29

WSJ: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τη Ρωσία

Ο Μπλίνκεν επέκρινε την κινεζική υποστήριξη προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, λέγοντας πως το Πεκίνο είναι αυτό που συμβάλλει περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ 23 Απρ 2024 | 08:13

Τραγωδία στη Μαλαισία: Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα, νεκροί οι 10 επιβαίνοντες [βίντεο]

Τα δυο ελικόπτερα συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

ΗΠΑ 22 Απρ 2024 | 23:45

Κόλαφος ο εισαγγελέας για τον Ντόναλντ Τραμπ: "Πλήρωσε την Στόρμι Ντάνιελς και εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του"

"Η υπόθεση αφορά μια συνωμοσία εξαπάτησης. Ο κατηγορούμενος ενορχήστρωσε ένα εγκληματικό σχέδιο για να αλλοιώσει τις προεδρικές εκλογές του 2016".

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ 4ΧΡΟΝΟΥ 22 Απρ 2024 | 22:56

Απίστευτη εξέλιξη σε cold case: Ήταν μόλις 14 ετών - Τη δολοφόνησε το αγόρι της ενώ δύο φίλοι τους απλώς κοιτούσαν

Πώς η δικαιοσύνη στη Σκωτία κατάφερε να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας 14χρονης το 1996 και να ξεπαγώσει μια ξεχασμένη cold case

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 10 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ 22 Απρ 2024 | 21:03

Γαλλία: Καθηγητής κιθάρας κατηγορείται ότι πλήρωσε εκτελεστές για να σκοτώσουν τον κινησιοθεραπευτή του

Ο κινησιοθεραπευτής τον υποψιάστηκε αμέσως γιατί πριν 10 χρόνια τον είχε κατηγορήσει ότι τον άφησε ανάπηρο λόγω μιας αδέξιας κίνησής του.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ 22 Απρ 2024 | 18:42

BBC: Παραιτήθηκε ο παρουσιαστής Χιου Έντουαρντς που είχε εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο παρουσιαστής του BBC είχε πληρώσει χιλιάδες λίρες σε ένα νεαρό άτομο για να αγοράσει φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ TIKTOK 22 Απρ 2024 | 17:02

TikTok: Γιατί οι Αμερικανοί θέλουν να απαγορεύσουν την κινέζικη πλατφόρμα που χρησιμοποιεί ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν

Προωθήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία για απαγόρευση του TikTok - Τι φοβούνται στις ΗΠΑ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 22 Απρ 2024 | 16:48

Ισραήλ: Tο τάγμα των ακραίων Υπερορθόδοξων Netzah Yehuda - Οι σοβαρές καταγγελίες και η απόφαση Μπλίνκεν

Ο Νετανιάχου αντιδρά με οργή και τονίζει ότι "θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις" για να μην επιβληθούν κυρώσεις

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ 22 Απρ 2024 | 14:27

Ανάλυση Ρόιτερς: Πόσο θα βοηθήσει την Ουκρανία το πακέτο των 61 δισεκ; Δίνει χρόνο αλλά το Κίεβο χρειάζεται στρατεύματα

Σανίδα σωτηρίας για το Κίεβο στον πόλεμο της Ουκρανίας φαίνεται να είναι η αμερικανική βοήθεια, αλλά αρκεί;

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 22 Απρ 2024 | 13:00

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών - Ο πρώτος που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς

Πρόκειται για τον πρώτο ισραηλινό αξιωματούχο -πολιτικό ή στρατιωτικό- που παραιτείται μετά την αιματηρή επιδρομή μαχητών της Χαμάς, που αιφνιδίασε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.