Follow us

Ηλιακή καταιγίδα θα «χτυπήσει» τη Γη

Η ηλιακή καταιγίδα που αναμένεται να πλήξει τη Γη είναι η ισχυρότερη των τελευταίων χρόνων. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ηλιακή καταιγίδα θα «χτυπήσει» τη Γη

Ο Ήλιος έστειλε προς τον πλανήτη μας μία πολύ ισχυρή «καταιγίδα» φορτισμένων σωματιδίων, που αναμένεται να πλήξει τη Γη σύντομα, σύμφωνα με τη NASA.

Ηλιακή καταιγίδα θα «χτυπήσει» τη Γη

Η επιβλαβής ακτινοβολία μιας τέτοιας καταιγίδας δεν μπορεί να διαπεράσει την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας, ώστε να βλάψει τους ανθρώπους στην επιφάνεια του πλανήτη

Η «καταιγίδα», που έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, προέρχεται από μια ηλιακή έκλαμψη της κατηγορίας Χ1.6, που κορυφώθηκε την Τετάρτη στις 20:45 ώρα Ελλάδος. Η κατηγορία Χ είναι η ανώτερη στη σχετική κλίμακα, ενώ ο αριθμός που ακολουθεί βαθμολογεί την ένταση (π.χ. μια Χ2 έχει διπλάσια ένταση από Χ1).

Η επιβλαβής ακτινοβολία μιας τέτοιας καταιγίδας δεν μπορεί να διαπεράσει την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας, ώστε να βλάψει τους ανθρώπους στην επιφάνεια του πλανήτη, ούτε θέτει σε κίνδυνο τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με το Space.com.

Μπορεί όμως να δημιουργήσει προβλήματα στους δορυφόρους, τα συστήματα ραδιοεπικοινωνιών, το σύστημα GPS, καθώς επίσης και τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για την ισχυρότερη ηλιακή «καταιγίδα» εδώ και αρκετά χρόνια

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για την ισχυρότερη ηλιακή «καταιγίδα» εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία προέρχεται από ηλιακή κηλίδα ακριβώς στο κέντρο του Ήλιου και «στοχεύει» κατευθείαν στη Γη, γεγονός που την καθιστά κάπως πιο επίφοβη.

Οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το αν μετά την ηλιακή έκλαμψη ακολούθησε ένα άλλο σχετικό φαινόμενο, μία έκρηξη στεμματικής ηλιακής μάζας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό όντως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση - αν και το θέμα μελετάται ακόμη. Κάθε φορά πάντως που αυτό συμβαίνει, τότε μια γεωμαγνητική καταιγίδα «χτυπά» τη Γη μετά από δύο τρεις ημέρες.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον ένα μέρος από το εκτοξευθέν στο διάστημα «πλάσμα» υψηλής ενέργειας θα πέσει πάνω στο γήινο μαγνητικό πεδίο, δημιουργώντας πιθανότατα ένα θεαματικό σέλας στους πόλους. Προς το παρόν, δεν μπορεί να προβλεφθεί αν και ποιό μέρος του πλανήτη θα πληγεί περισσότερο - κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι ηλιακές εκλάμψεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: C (οι πιο ασθενείς), M (μεσαίες) και Χ (ισχυρές). Η τωρινή Χ1.6, αν και ιδιαίτερα ισχυρή, απέχει πολύ από την «θηριώδη» Χ4.9, που είχε συμβεί στον Ήλιο φέτος τον Φεβρουάριο.

Ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του κατά τον τρέχοντα 11ετή κύκλο του, γνωστό ως «Ηλιακό Κύκλο 24», ο οποίος πάντως έχει υπάρξει ο πιο ήσυχος των τελευταίων 100 ετών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΟΣΧΑ 23 Απρ 2024 | 23:40

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έχουν ενημερωθεί για τη σύλληψη του Τιμούρ Ιβανόφ.

ΔΙΚΗ 23 Απρ 2024 | 22:05

ΗΠΑ: Ο εκδότης του National Enquirer καίει τον Ντόναλντ Τραμπ- Είχαν συμφωνία να βοηθήσει "θάβοντας" ρεπορτάζ

Ο 72χρονος Πέκερ είπε στο δικαστήριο ότι σε μια συνάντηση που είχαν τον Αύγουστο του 2015 είπε στον Τραμπ ότι το Enquirer θα δημοσίευε ευνοϊκές ιστορίες για τον δισεκατομμυριούχο.

ΓΑΛΛΙΑ 23 Απρ 2024 | 21:26

"Βόμβα" από την βραβευμένη με Νόμπελ, Εστέρ Ντιφλό- Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500$ δισ. τον χρόνο στις φτωχές χώρες

Η οικονομολόγος παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times, βασιζόμενη κυρίως στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη θνησιμότητα στις φτωχές χώρες.

ΣΥΝΕΧΗ ΠΛΗΓΜΑΤΑ 23 Απρ 2024 | 20:53

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ξανά τη βόρεια Γάζα - Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλον τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι

Μετά από σχεδόν 200 ημέρες πολέμου και αφού ισοπεδώθηκε μεγάλη έκταση του παλαιστινιακού θύλακα, 2,3 εκατ. άτομα έχουν εκτοπιστεί.

Η ΓΝΩΣΤΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ 23 Απρ 2024 | 20:15

Σουηδία: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ παραπέμπεται σε δίκη για ανυπακοή προς την αστυνομία

Στις 8 Μαΐου η δίκη της Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία έχει καταδικαστεί δύο φορές από σουηδικά δικαστήρια στην καταβολή προστίμων για πολιτική ανυπακοή.

ΜΕΤΡΑ 23 Απρ 2024 | 19:06

Γαλλία: Δήμαρχος στα νότια απαγορεύει της κυκλοφορία για τους κάτω των 13 ετών

Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους δρόμους.

ΔΙΠΛΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ 23 Απρ 2024 | 18:34

Καλοφαγάδες τζαμπατζήδες: Το κόλπο για να απολαμβάνουν το δείπνο τους και να γίνονται... καπνός χωρίς να πλρώσουν

Ένα απλό σχέδιο που πιάνει πάντα - Οι τζαμπατζήδες της νότιας Ουαλίας έχουν αφήσει φέσι σε τουλάχιστον επτά εστιατόρια της περιοχής τους

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ COVID 23 Απρ 2024 | 18:24

Νέα έκθεση του ECDC: Μικρά παιδιά κινδυνεύουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, εξαιτίας των αντιεμβολιαστών

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η αντιεμβολιαστική τάση κατά τη διάρκεια του Covid έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους συνήθεις εμβολιασμούς

ΕΓΙΝΑΝ ΕΞΑΛΛΟΙ 23 Απρ 2024 | 17:02

Άλλη μία γκάφα Μπάιντεν: Το "κρύο" αστείο για τον θείο που τον έφαγαν οι... κανίβαλοι στην Παπούα-Νέα Γουινέα [βίντεο]

Πώς έγινε η γκάφα που έχει προκαλέσει σάλο στο νησιωτικό κράτος της Ωκεανίας - Τα σχόλια του Μπάιντεν για τους κανίβαλους

ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΧΩΝ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ 23 Απρ 2024 | 16:54

Αλλαγή στάσης από την Κέιτ Μίντλετον: Η φωτογραφία του Πρίγκιπα Λούις για τα γενέθλιά του και η ρητή διαβεβαίωση

Ο προβληματισμός επειδή δεν είχε γίνει η καθιερωμένη ανάρτηση από το Παλάτι του Κένσινγκτον και το μήνυμα της Κέιτ Μίντλετον

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 23 Απρ 2024 | 16:18

Κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια: Φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινιών - Αποσύρονται οι μεγάλοι δωρητές

"Δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα" λέει ο μεγαλύτερος δωρητής του Κολούμπια που εν μέσω εκρηκτικού κλίματος, αποσύρει τη δωρεά του.

ΜΟΙΡΑΙΑ ΠΟΖΑ 23 Απρ 2024 | 11:48

Τραγικός θάνατος για Κινέζα τουρίστρια στην Ινδονησία: Έπεσε σε ενεργό ηφαίστειο ενώ έβγαζε σέλφι

Η γυναίκα έπεσε στο ηφαίστειο Ίτζεν, διάσημο για το φαινόμενο με τις μπλε φλόγες, ενώ έβγαζε φωτογραφίες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ 23 Απρ 2024 | 10:16

Κλιματική αλλαγή: Η Ασία ήταν η περιοχή του κόσμου που επηρεάστηκε περισσότερο το 2023 από τις φυσικές καταστροφές

Η Ασία θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με τη θερμοκρασία στην περιοχή πέρυσι να είναι δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία.