Follow us

Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται

'Αλλοι δεν αποδέχθηκαν τον τίτλο, άλλοι τον εγκατέλειψαν για να ζήσουν ανεξάρτητα και άλλοι έχασαν το δικαίωμα να τον χρησιμοποιούν. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται

Το αν το διαζύγιο του πριγκιπικού ζεύγους Χάρι-Μέγκαν με το παλάτι θα είναι βελούδινο θα το δείξει ο χρόνος. Και φυσικά η επίλυση των οικονομικών ζητημάτων που εκκρεμούν όσο και η χρήση του πριγκιπικού τίτλου και αν αυτό επιτραπεί, εφόσον οι δυο «ατίθασοι» του βρετανικού στέμματος αποφάσισαν να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Χάρι και Μέγκαν από την πρώτη κιόλας ανακοίνωσή τους έχουν ξεκαθαρίσει πως επιθυμούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι στο ξεκίνημά τους και να μη λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση. Αν και οι ειδικοί επιμένουν ότι θα κερδίσουν διπλάσια από τα δικαιώματα χρήσης του ονόματός τους, πολλοί αντιδρούν στην κατάθεση κατοχύρωσης δικαιώματος του ονόματος Sussex Royal. Τα σχέδια του ζευγαριού είναι να μετατρέψουν το μπραντ σε μια πανίσχυρη οικονομική αυτοκρατορία και τους ίδιους να παίξουν ένα προοδευτικό ρόλο σε σχέση με την κοινωνία και τα παιδιά μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται

Ωστόσο, δεν είναι πρώτη φορά που βασιλικοί οίκοι αντιμετωπίζουν τέτοιες επιλογές των μελών τους, ή έχουν αναγκάσει μέλη τους να βγάζουν μόνοι το «ψωμί τους», αφού τους έχουν αφαιρέσει το πριγκιπικό ή άλλο δικαίωμα. Η μετάβαση σε μια πιο σύγχρονη εποχή και μια πιο μοντέρνα εκδοχή των πριγκίπων και των πριγκιπισσών της Ευρώπης έχει να μας αφηγηθεί πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Οι Ολλανδοί πρίγκιπες

Ο αδερφός του βασιλιά της Ολλανδίας Γουλιέλμου Αλέξανδρου, ( πρόκειται για τον βασιλιά που αγόρασε πριν λίγα χρόνια μια βίλα στο Κρανίδι), πρίγκιπας Κωνσταντίνος και η σύζυγός του πριγκίπισσα Λαυρεντιανή δουλεύουν και οι δυο.

Το ζευγάρι εργάζεται σε ένα think tank και με μερική απασχόληση στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα ισχύει πως δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Ακόμα και ο ίδιος ο βασιλιάς είναι πιλότος τις κρατικές αερογραμμές KLM.

Κωνσταντίνος της Ολλανδίας
Κωνσταντίνος της Ολλανδίας

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1969 στην Ουτρέχτη. Είναι το τρίτο παιδί της τέως βασίλισσας Βεατρίκης και βαφτισιμιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο πρίγκιπας σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Λείντεν, και στη συνέχεια εργάστηκε στις Βρυξέλλες στο τμήμα της (Ολλανδικής) Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων. Αργότερα, προσλήφθηκε από την ΕΕ και στη συνέχεια να εργάστηκε εκεί σε διάφορες θέσεις μέχρι το τέλος του 1999.

Τον Δεκέμβριο του 2000 του απονεμήθηκε τον βραβείο Master of Business Administration στο INSEAD στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας. Έπειτα εργάστηκε στην Διεθνή Οικονομική Εταιρεία του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Από το 2003 εργάζεται στην RAND Corporation Europe στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, έχει θέση μερικής απασχόλησης στο ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη. Ο πρίγκιπας εμφανίζεται σπάνια σε δημόσιες εκδηλώσεις με την ιδιότητά του ως μέλος του Ολλανδικού Βασιλικού Οίκου. Παντρεύτηκε με πολιτικό και θρησκευτικό γάμο την Λαυρεντιανή και απέκτησαν τρία παιδιά.

Με την παραίτηση της Βασίλισσας Βεατρίκης, η οποία έλαβε χώρα στις 30 Απριλίου 2013, τα παιδιά του πρίγκιπα Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας Λαυρεντιανής έπαψαν να είναι μέλη του Βασιλικού Οίκου, αν και εξακολουθούν να είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η Νορβηγίδα Πριγκίπισσα και ο σαμάνος
Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα και Άρι Μπεν
Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα και Άρι Μπεν

Η Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα της Νορβηγίας είναι το μεγαλύτερο παιδί και η μοναδική κόρη του βασιλιά Χάραλντ Ε΄ και της βασίλισσας Σόνια της Νορβηγίας. Από το 2002, η τέταρτη στη γραμμή διαδοχής του Νορβηγικού θρόνου, ενώ αποκαλείτο Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα της Νορβηγίας, εγκατέλειψε τα βασιλικά της καθήκοντα και αποκαλείται έως σήμερα: Η Υψηλότητα Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα της Νορβηγίας.

Η Μάρθα Λουίζα γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1971 στο Όσλο, κόρη του Διαδόχου Πρίγκιπα Χάραλντ και της Διαδόχου Πριγκίπισσας Σόνια. Στις 24 Μαΐου 2002 η Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρι Μπεν στο Τρόντχαϊμ, το ζευγάρι απέκτησε τρεις κόρες. Στις 5 Αυγούστου 2016, το Βασιλικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα και ο Άρι Μπεν χωρίζουν και ξεκινούν τις διαδικασίες διαζυγίου, αλλά θα έχουν κοινή επιμέλεια των τριών παιδιών τους. Χώρισαν επισήμως το 2017. Το διαζύγιο είναι το πρώτο στη σύγχρονη ιστορία της Βασιλικής Οικογένειας της Νορβηγίας. Ο Άρι Μπεν αυτοκτόνησε τα Χριστούγεννα του 2019, έχοντας χάσει τη μάχη με τα ψυχολογικά προβλήματα και την κατάθλιψη.

Μάρθα Λουίζα και ο Σαμάνος Ντέρεκ Βέρετ
Μάρθα Λουίζα και ο Σαμάνος Ντέρεκ Βέρετ

Η σχέση της με τον 44χρονο Σαμάνο, bisexual, με ειδικές ικανότητες, διάσημους πελάτες και μυστηριακές τελετές για τον εξαγνισμό της ψυχής, Ντέρεκ Βέρετ προκάλεσε σάλο. Η Μάρθα Λουίζα υπήρξε πελάτισσά του. Μαζί οργάνωσαν περιοδείες για να βοηθήσουν τον κόσμο που τους πιστεύει να συνδεθεί με τον εσωτερικό του εαυτό.

Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται - εικόνα 5

Όμως η περιοδεία τους σε πόλεις της Δανίας και της Νορβηγίας με τίτλο «Η πριγκίπισσα και ο σαμάνος» η οποία συμπεριελάμβανε εμφανίσεις με εισιτήρια 65 και 140 δολαρίων το ένα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο παλάτι με την Μάρθα Λουίζα να ζητά συγγνώμη και να δεσμεύεται να μη χρησιμοποιεί για εμπορικούς σκοπούς τον πριγκιπικό της τίτλο. Η ίδια όμως έχει ιδρύσει ένα ταμείο και χορηγεί από την προσωπική της περιουσία κονδύλια σε έργα που υλοποιούνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή συνδρομής σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών στη Νορβηγία.

Κρίστοφερ Ο’ Νιλ και Μαντλέν της Σουηδίας

Η Πριγκίπισσα Μαγδαληνή της Σουηδίας γεννημένη στις 10 Ιουνίου 1982 είναι το νεότερο από τα τρία παιδιά του Βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου και της Βασίλισσας Σίλβιας. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2001, η Πριγκίπισσα έζησε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία. Την άνοιξη του 2002, ξεκίνησε μελέτη στην Εισαγωγή του Σουηδικού Δίκαιου, ενώ την ίδια περίοδο απέκτησε την πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών ECDL. Τον Ιανουάριο του 2003 η Πριγκίπισσα εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης όπου ξεκίνησε σπουδές στην ιστορία της τέχνης. Το φθινόπωρο του 2004 η πριγκίπισσα ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα εθνολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε στις 23 Ιανουαρίου 2006 με μπάτσελορ στην ιστορία της τέχνης, την εθνολογία και τη σύγχρονη ιστορία. Το 2007 σπούδασε παιδική ψυχολογία. Η πριγκίπισσα αναλαμβάνει ορισμένα επίσημα καθήκοντα εκ μέρους του πατέρα της και του λαού της Σουηδίας.

Κρίστοφερ Ο’ Νιλ και Μαντλέν
Κρίστοφερ Ο’ Νιλ και Μαντλέν

Το 2006 έκανε εκπαίδευση για έξι μήνες στην έδρα της UNICEF στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε πάνω στις Υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας. Το 2012 υπήρξε συνιδρυτής του οργανισμού ThankYou by Childhood, ο οποίος εργάζεται για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Στις 25 Οκτωβρίου 2012 τα σουηδικά ανάκτορα ανακοίνωσαν τον αρραβώνα της, με τον Αμερικανο-Βρετανό επιχειρηματία Κρίστοφερ Ο'Νιλ. Ο γάμος διεξήχθη στις 8 Ιουνίου 2013 στη Στοκχόλμη. Ο Ο’ Νιλ αρνήθηκε να πάρει κάποιο βασιλικό τίτλο και προτίμησε να βγάζει τα δικά του χρήματα. Υποχρεώθηκε μετά το γάμο του με την πριγκίπισσα να σταματήσει να εργάζεται με εταιρείες που είχαν σχέση με το σουηδικό χρηματιστήριο. Ο Ο' Νιλ εργάζεται σαν ανεξάρτητος οικονομολόγος.

Η Κριστίνα της Ισπανίας και ο παίκτης του χάντμπολ

Η Ινφάντα Κριστίνα της Ισπανίας είναι η μικρότερη κόρη του Βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας και της Βασίλισσας Σοφία της Ισπανίας. Είναι το πρώτο μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας που ζει από χρήματα που κερδίζει η ίδια.

Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται - εικόνα 7

Η Ινφάντα Κριστίνα γεννήθηκε στη Μαδρίτη και το 1997 παντρεύτηκε έναν παίκτη του χάντμπολ τον Ινιάκι Ουρδανγκαρίν, ο οποίος έλαβε τον τίτλο του Δούκα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται - εικόνα 8

Έχασε τον τίτλο της Δούκισσας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις 11 Ιουνίου 2015 μετά από φερόμενη εμπλοκή της ίδιας και του συζύγου της σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Τελικά ο σύζυγός της δεν καταδικάστηκε για εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά κατηγορήθηκε για χρήση του πριγκιπικού τίτλου προς όφελός του. Η οικογένειά τους έχει μετακομίσει στη Γενεύη και η Κριστίνα εργάζεται για φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν εμφανίζεται ποτέ δημόσια με τη βασιλική οικογένεια.

φωτο: αρχείο, The TOC, Reuters, Instagram

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 18 Απρ 2024 | 21:49

Συνελήφθη Πολωνός που φέρεται να σχεδίαζε τη δολοφονία του Ζελένσκι - Σε συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Πρόκειται για έναν Πολωνό πολίτη, του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό του επωνύμου του: Πάβελ Κ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Απρ 2024 | 20:19

Απαλλάχθηκαν από τη δίκη του Τραμπ δύο ένορκοι - Οι λόγοι απομάκρυνσής τους

Μετά τις δύο απαλλαγές, απομένουν μόνο πέντε από τους αρχικούς ενόρκους που είχαν επιλεγεί, για μια από τις πιο πολύκροτες δίκες στην αμερικανική ιστορία.

ΣΤΟ ΣΟΥΦΕΛΒΕΓΕΡΣΑΙΜ 18 Απρ 2024 | 19:13

Παραλίγο τραγωδία στη Γαλλία: Μαχαίρωσε δύο κοριτσάκια κοντά στο σχολείο τους - Συνελήφθη ο δράστης

Στο νοσοκομείο τα δύο κορίτσια 6 και 11 ετών - Δεν είναι γνωστός στις Αρχές ο δράστης.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 18 Απρ 2024 | 19:02

Η Google απέλυσε 28 εργαζομένους της που ζητούσαν να ακυρωθεί μια σύμβαση με το Ισραήλ

Η Google κατηγορεί τους εν λόγω εργαζομένους ότι εμπόδισαν τους συναδέλφους τους να πάνε στον χώρο εργασίας τους.

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 18 Απρ 2024 | 19:00

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία: Μόλις 8 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική Τουρκία.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 18 Απρ 2024 | 18:34

Περιοδικό ΤΙΜΕ: Οι 100 άνθρωποι με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως - Λίπα, Μελόνι και Ναβάλναγια

Άνθρωποι από όλους τους τομείς -καλλιτέχνες, πολιτικοί, αθλητές, επιστήμονες- που με το έργο τους πρωτοπορούν και διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω τους - Η "ελληνική εκπροσώπηση"

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ 18 Απρ 2024 | 18:23

Ισραήλ – Ιράν: Τα οπλοστάσιά τους στον "αέρα" και ποια χώρα θα επικρατούσε σε έναν αεροπορικό πόλεμο

Η παρουσίαση των αεροπορικών δυνάμεων Ιράν-Ισραήλ από το πρακτορείου Reuters

ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ; 18 Απρ 2024 | 17:52

Τραγωδία εν πτήσει: 33χρονος πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ ταξίδευε με την έγκυο σύζυγό του για να δουν τους γονείς τους

Παντρεύτηκαν πριν από 10 μήνες - Περίμεναν το πρώτο τους παιδί - Πήραν το αεροπλάνο για να πάνε στους γονείς τους

WORLD PRESS PHOTO 18 Απρ 2024 | 17:42

Η συγκλονιστική φωτογραφία του Reuters που βραβεύτηκε - Η Παλαιστίνια που νανουρίζει τη νεκρή ανιψιά της

Η φωτογραφία τραβήχτηκε 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Γάζα από τον Μοχάμεντ Σάλεμ, τον 39χρονο Παλαιστίνιο που εργάζεται στο Reuters από το 2003.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 18 Απρ 2024 | 17:15

Ιράν: Με πλήγμα στα πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης

Το Ιράν μπορεί να αναθεωρήσει το "πυρηνικό δόγμα" του, προειδοποιεί Ιρανός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 18 Απρ 2024 | 16:23
ΣΤΙΣ ΗΠΑ 18 Απρ 2024 | 13:39

O διευθυντής του σχολείου σταμάτησε την επίθεση μιας μαθήτριας σε άλλους μαθητές και τώρα κινδυνεύει με φυλακή και απόλυση

"Ποιος θα είναι ο επόμενος;" διερωτώνται όσοι υπερασπίζονται τον καθηγητή που κινδυνεύει με φυλάκιση μετά τη μήνυση μαθήτριας που υποστηρίζει ότι την χτύπησε.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 18 Απρ 2024 | 08:05

Με παρέμβαση Μπάιντεν σταμάτησαν τα σχέδια του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν

Ο Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει τελικά σε εφαρμογή τα σχέδια για τη διεξαγωγή αντιποίνων κατά του Ιράν, αφού συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.