Follow us

Αγ. Βαλεντίνος: Ο «προστάτης» των ερωτευμένων - Γιατί τον έθαψαν στη Λέσβο

Ο καθολικός ιερέας που μαρτύρησε για την πίστη του το 270 μ.Χ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αγ. Βαλεντίνος: Ο «προστάτης» των ερωτευμένων - Γιατί τον έθαψαν στη Λέσβο

Την ημέρα του έρωτα τους θα γιορτάσουν και φέτος στις 14 Φεβρουαρίου όπως άλλωστε και κάθε χρόνο οι ερωτευμένοι όλοι του κόσμου. «Προστάτης» τους ο Άγιος Βαλεντίνος, ο καθολικός ιερέας που μαρτύρησε για την πίστη του.

Ποιος είναι, όμως ο Άγιος Βαλεντίνος;

Η 14η Φεβρουαρίου, η ημέρα των ερωτευμένων, έχει τις ρίζες της στον εορτασμότης μνήμης του Βαλεντίνου, ενός καθολικού ιερέα που μαρτύρησε για την πίστη του την ίδια ημερομηνία, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο, λόγω του ότι τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και στερεώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη.

Ένας θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου. Η Καθολική Εκκλησία αναγνώρισε αργότερα τον Βαλεντίνο ως Άγιο, που κατέστη προστάτης των ερωτευμένων.

Η γιορτή ορίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου, συμπίπτοντας σχεδόν (15 Φεβρουαρίου) και αντικαθιστώντας μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, που διαρκούσε αιώνες, από την προ Χριστού εποχή κιόλας. Με το πέρασμα του χρόνου, η γιορτή πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από τη Βρετανία στην Αμερική.

Αγ. Βαλεντίνος: Ο «προστάτης» των ερωτευμένων - Γιατί τον έθαψαν στη Λέσβο

Η αντιπρόταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την γιορτή των Ερωτευμένων

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας.

Ο εορτασμός του αγίου άρχισε να μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα να καθιερώνεται ως ημέρα των ερωτευμένων, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, με πρωτοβουλία των ανθοπωλών. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν τότε, οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Το 1994, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου.

Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.

Το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Πως τα οστά του Αγ. Βαλεντίνου κατέληξαν στη Μυτιλήνη

Η Αγία Πρίσκιλλα ‘συνδέεται’ κατά κάποιο τρόπο με τον δυτικό Άγιο Βαλεντίνο, καθώς στις κατακόμβες της εκκλησίας προς τιμήν της, τάφηκε το πτώμα του αποκεφαλισμένου Βαλεντίνου το έτος 270μ.Χ. Η ανάμνηση όμως του μαρτυρίου του αγίου Βαλεντίνου παρέμεινε ζωηρή, ιδιαίτερα στην τοπική Εκκλησία της Ρώμης. Επίσημα η μνήμη του αγίου Βαλεντίνου θεσπίστηκε το 496 από τον Πάπα άγιο Γελάσιο.

Έτσι περνούν 15 αιώνες και φθάνουμε στα 1815, οπότε η θεία βούληση έμελλε να «ταράξει» την αιώνια ανάπαυση του αγίου. Τότε τα λείψανα δωρίσθηκαν από τον Πάπα σε κάποιον ευγενή Ιταλό ιερέα (κατά την συνήθεια της εποχής). Ύστερα τα λείψανα «χάνονται» πάλι μέχρι το 1907 οπότε τα ξαναβρίσκουμε στη Μυτιλήνη – στο ρωμαιοκαθολικό ναό της Παναγίας.

Φαίνεται πως μετά το θάνατο του κληρικού αυτού, κάποιος απόγονος του ο οποίος είχε κληρονομήσει τα λείψανα πρέπει να μετανάστευσε στη Μυτιλήνη, στην οποία τότε υπήρχε ακμάζουσα κοινότητα δυτικό-ευρωπαίων ρωμαιοκαθολικών Χριστιανών. Εκεί λοιπόν παραμένουν μέχρι και το 1990 οπότε και μεταφέρονται στην Αθήνα στο ναό των αγίων Φραγκίσκου και Κλάρας της Ιταλικής παροικίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟ ΣΚΙΤΣΟ 25 Απρ 2024 | 10:00

Αρκάς: Καλημέρα με τον μπαμπά και τον γιο σπουργίτη [εικόνα]

Καλημέρα με τον μπαμπά και τον γιο σπουργίτη, μας λέει σήμερα ο Αρκάς, μόνο που υπάρχει μια μικρή διαφορά.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕΣ ΙΣΧΥΕΙ 25 Απρ 2024 | 07:49

Πάσχα 2024: Ξεκινά σήμερα το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

Ξεκινά σήμερα 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

ΕΡΕΥΝΑ 25 Απρ 2024 | 07:44

Μπορεί η ασπιρίνη να μπλοκάρει τον καρκίνο του παχέος εντέρου; - Τι έδειξε νέα μελέτη

Η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αποτρέψει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 25 Απρ 2024 | 07:41

Η αφρικανική σκόνη έφυγε, οι βροχές έρχονται - Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον καιρό ανήμερα το Πάσχα

Φεύγει η αφρικανική σκόνη που σκέπασε τη χώρα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Πού θα βρέξει.

30 ΕΠΙΜΑΧΑ ΒΙΝΤΕΟ 25 Απρ 2024 | 07:40

Χούλιγκαν ΑΕ: Το "άγνωστο" στικάκι USB με βίντεο φωτιά, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και ο εμφύλιος στη Θύρα 7

Σε βίντεο έχει καταγραφεί μέρος των επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών, χωρίς τη στιγμή που ο Γιώργος Λυγγερίδης πλήττεται από την φωτοβολίδα.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ 25 Απρ 2024 | 06:35

Τραγωδία στην Ημαθία: Νεκρός 36χρονος σε τροχαίο

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στο χωριό Νησί της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Νεκρός ανασύρθηκε ένας 36χρονος άνδρας.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 25 Απρ 2024 | 06:17
ΑΝΤ1 24 Απρ 2024 | 23:20

Αγιοι Ανάργυροι: Η Κυριακή ξεψύχησε ακριβώς δίπλα το κουβούκλιο του φρουρού - Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα

Η Κυριακή έπεσε στο έδαφος, μπροστά στην είσοδο του τμήματος, μόλις ενάμιση μέτρο μακριά από το κουβούκλιο του αστυνομικού φρουρού.

ΑΝΑΛΥΣΗ 24 Απρ 2024 | 21:49

Αργίλιο, τιτάνιο και πυρίτιο: Τι περιείχε η αφρικανική σκόνη που "έπνιξε" τη χώρα [Εικόνες]

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης - Τι στοιχεία περιείχε

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 24 Απρ 2024 | 21:49

Το βίντεο που "έκαψε" ηγετικά στελέχη των χούλιγκαν - Η επίθεση σε αστυνομικούς έναν χρόνο πριν τη δολοφονία Λυγγερίδη

Με αυτό το βίντεο η ΕΛΑΣ κατάφερε να ταυτοποιήσει τα "κεφάλια", που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση στο Ρέντη με αποτέλεσμα τον θάνατο του Γεώργιου Λυγγερίδη

ΣΚΥΔΡΑ 24 Απρ 2024 | 20:46

Bullying στην Πέλλα: "Παλιοαλβανέ γύρνα στην πατρίδα σου"- Ένα χρόνο βασανίζουν το παιδί που του έσβησαν τσιγάρο στο μάγουλο

Μετά την καταγγελία ο 15χρονος συνελήφθη μαζί με τους γονείς του, που πλέον κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 24 Απρ 2024 | 19:55

Έρχονται οι ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ - Πού εφαρμόζονται ήδη

Οι επιβάτες μπορούν από σήμερα, να χρησιμοποιούν τραπεζική κάρτα ή τις κάρτες στις ενεργοποιημένες συσκευές τους (smartphone ή smartwatch) για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία των γραμμών Express του ΔΑΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ" 24 Απρ 2024 | 19:43

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή που το κονβόι μεταφέρει τα "πολεμοφόδια" στου Ρέντη

Όσα έγιναν την 7η Δεκεμβρίου 2023 πριν την επίθεση έξω από το γήπεδο στου Ρέντη που κατέληξε στον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.