Follow us

Έρχεται η συνοριοφυλακή στα νησιά - άμεσα 800 προσλήψεις

Η στελέχωσή τους θα γίνει με την πρόσληψη 800 ατόμων, ενώ ακόμη 400 που θα προσληφθούν θα ενισχύσουν τα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.

Έρχεται η συνοριοφυλακή στα νησιά - άμεσα 800 προσλήψεις

Συνοριοφύλακες στη… θάλασσα. Πέντε τμήματα Συνοριακής Φύλαξης ή Διαχείρισης Μετανάστευσης δημιουργούνται σε ισάριθμα νησιά (Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Χίο, Κω), και υπο-κλιμάκια σε Λέρο, Καστελόριζο, Σύμη και άλλα μικρότερα νησιά στα οποία παρατηρείται αύξηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η στελέχωσή τους θα γίνει με την πρόσληψη 800 ατόμων, ενώ ακόμη 400 που θα προσληφθούν θα ενισχύσουν τα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης σε Φέρες, Σουφλί, Χειμώνιο, Διδυμότειχο, Μεταξάδες, Κυπρίνο και Τυχερό (είχε καταργηθεί αλλά λειτουργεί).

Η δημιουργία των συγκεκριμένων τμημάτων είχε εξαγγελθεί το… 2008, ωστόσο δεν είχαν γίνει προσλήψεις και έμειναν στα χαρτιά. Το 2017, επανήλθε η σύστασή τους με το Π.Δ. υπ’ αριθμ. 7 ΦΕΚ Α’ 14/09.02.2017, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς η δημιουργία τους ήταν προαπαιτούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενιαίο φορέα επιτήρησης συνόρων, δηλαδή μία Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Είχαν δημιουργηθεί κάποια τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης στα συγκεκριμένα νησιά, εσωτερικά όμως αστυνομικών διευθύνσεων και αστυνομικών τμημάτων, χωρίς ουσιαστικό έργο και εργασιακό αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους. Αξιωματικοί της αστυνομίας και ένστολοι συνδικαλιστές, που υπηρετούσαν στα πέντε αυτά νησιά, είχαν επισημάνει με επιστολή τους στους τότε, αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τα προβλήματα και τις αστοχίες. Οι σχετικές διατάξεις ανέφεραν ότι η αποστολή των συγκεκριμένων τμημάτων ήταν η αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, τη σύλληψη και επαναπροώθηση τους, καθώς και τον εντοπισμό και σύλληψη προσώπων που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και εργασία αλλοδαπών. Η αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στα νησιά, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση ο ρόλος των συγκεκριμένων τμημάτων να είναι αποτρεπτικός αφού αυτή η αρμοδιότητα ήταν του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι νέοι συνοριοφύλακες θα έχουν αρμοδιότητες καταγραφής, χαρτογράφησης, ταυτοποίησης, φύλαξης και διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών μέσα στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα δημιουργηθούν. Παράλληλα θα τρέχουν και οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται από άτομα προσφυγικού προφίλ και ευάλωτων ομάδων. Όταν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των αιτημάτων, θα μετακινούνται σε ξενοδοχεία ή άλλες ανοικτές δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Μέχρι σήμερα οι παραπάνω αρμοδιότητες είχαν ανατεθεί σε Υπηρεσίες Ασφαλείας και της φύλαξης στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα. Αυτή η μεταβολή αρμοδιοτήτων και ανάθεση διαχείρισης όλων των θεμάτων που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης-Διαχείρισης Μετανάστευσης, στοχεύει στην απελευθέρωση άλλων αστυνομικών υπηρεσιών και επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες και επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών.

Σημειώνεται ότι τα βασικά σημεία, που το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-Εξωτερικών Συνόρων στόχευε, μεταξύ άλλων, να στηρίξει ήταν η ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κοινών προτύπων και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών Σένγκεν και με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο ελέγχου και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, ομαλή διέλευση των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν και εξασφάλιση στα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας πρόσβαση σε αυτή. Μάλιστα η χρηματοδότηση αφορούσε και την ενίσχυση της συνεργασίας (και στα θαλάσσια σύνορα) μεταξύ των συνοριοφυλάκων, Λιμενικού Σώματος, Στρατού, των τελωνείων, των αρχών μετανάστευσης, ασύλου και επιβολής του νόμου.

φωτο: αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Απρ 2024 | 22:20

Μεταναστευτικό: Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο νόμος που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο - Όλα τα μέτρα που προβλέπει το Σύμφωνο

Το σχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση μιας μακροχρόνιας πηγής έντασης εντός της ΕΕ καθώς ορισμένες χώρες κάνουν περισσότερα από άλλες - Τι αλλάζει για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής

ΠΕΡΑΣΕ 10 Απρ 2024 | 19:12

Ιστορική απόφαση: Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - Τι αλλάζει

Η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024 04 Απρ 2024 | 12:58

National Geographic: Τα δύο καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές το καλοκαίρι

Τα δύο καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με το Νational Geographic.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ 19 Απρ 2024 | 14:51

Αγιοι Ανάργυροι: "Νίπτουν τας χείρας τους" οι αστυνομικοί - Ο ένας ρίχνει στον άλλον την ευθύνη για τη δολοφονία της Κυριακής

Με αναρρωτική άδεια οι αστυνομικοί που ελέγχονται για τη δολοφονία της Κυριακής - Αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 07:44

Σε επιφυλακή ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και Κρατική Ασφάλεια λόγω Μέσης Ανατολής: Αυξημένα μέτρα ασφάλειας στην Ελλάδα

"Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μας επηρεάζει όλους. Κλεφτοπόλεμος και αντίποινα, είναι πιθανά να εκδηλωθούν σε όλον τον κόσμο", λέει η ΕΛΑΣ.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 18 Απρ 2024 | 07:28

Πασαλιμάνι: Το ακατάλληλο σπίτι που πουλήθηκε 450.000€ και τα "μαύρα" μεροκάματα των αστυνομικών

Μια σειρά από λάθη και παραβάσεις της νομοθεσίας, φαίνεται ότι οδήγησαν στο μοιραίο εργατικό δυστύχημα στο Πασάλιμανι, με θύμα τον 31 ετών Ειδικό Φρουρό, Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 17 Απρ 2024 | 07:16

Ανησυχία για τις φωτιές που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο: Προβλήματα με δασοκομάντος, εναέρια μέσα και γερασμένο στόλο

Με τις πυρκαγιές να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, το επικαιροποιημένο δόγμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται ήδη σε… "μερική εφαρμογή".

ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ 15 Απρ 2024 | 10:26

Ανήλικοι έκλεψαν χρυσό δαχτυλίδι από σεκιούριτι στο ογκολογικό νοσοκομείο των Αγ. Αναργύρων

Ενα χρυσό δαχτυλίδι έκλεψαν ανήλικοι σε ογκολογικό νοσοκομείο στην Κηφισιά.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ 15 Απρ 2024 | 07:19

Θεσσαλονίκη: Αγρια επίθεση σε τρεις 15χρονους από αγέλη 25 ατόμων - Ολα έγιναν για μια παρεξήγηση

Επίθεση σε βάρος τριών 15χρονων από "αγέλη" 25 ατόμων, έξω από το κολυμβητήριο της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤ 13 Απρ 2024 | 08:58

Αγιοι Ανάργυροι: Εγγραφες εξηγήσεις ετοιμάζουν οι αστυνομικοί για τη γυναικοκτονία της Κυριακής

Έως και… 20 μέρες θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση της ΕΔΕ για την διερεύνηση των πειθαρχικών ευθυνών των έξι αστυνομικών του ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 12 Απρ 2024 | 18:21

Σοκ στη Γλυφάδα: Ξυλοκόπησε άγρια τη σύντροφό του και αυτοκτόνησε όταν έφτασε η αστυνομία

Ο 29χρονος είχε έντονο διαπληκτισμό με τη σύζυγό του στην είσοδο πολυκατοικίας, με μαρτυρίες να αναφέρουν ότι τη χτυπούσε - Οι περαστικοί φώναζαν "Βοήθεια, βοήθεια, τη σκοτώνει"

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΙΤΙ 12 Απρ 2024 | 07:39

Ηλιούπολη: Σκότωσε τη μητέρα του και αυτοκτόνησε μετά από τρεις ημέρες - "Κλειδί" το τηλεφώνημα της γιαγιάς

Ένα τηλεφώνημα της γιαγιάς του 36χρονου ήταν αυτό που οδήγησε στην κινητοποίηση της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η οικογενειακή τραγωδία στην Ηλιούπολη.

ΑΠΟ 10 ΣΕ 150 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 11 Απρ 2024 | 07:45

Ενδοοικογενειακή βία: Αύξηση 1.400% στις καταγγελίες παρά το φιάσκο στους Αγ. Αναργύρους

Η γυναικοκτονία της Κυριακής "έριξε φως" στο σκοτεινό αριθμό των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας, που μέχρι σήμερα επέλεγαν να υπομένουν σιωπηλά το Γολγοθά τους.