Follow us

Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι-Εκκένωση χωριών στην Άρτα

Το μεγαλύτερο τμήμα του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, στην Αρτα κατέρρευσε λόγω των βροχοπτώσεων. Ποια χωριά εκκενώνονται. Φόβοι και για το γεφύρι της Αρτας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι-Εκκένωση χωριών στην Άρτα

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα.

Tα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι, τα ξημερώματα.

Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι-Εκκένωση χωριών στην Άρτα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ), που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Άρτα, οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης. Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέρωντα. Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Το μεγαλύτερο τμήμα του, υποχώρησε και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου.

Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι-Εκκένωση χωριών στην Άρτα - εικόνα 2

Νωρίτερα, είχε ανοίξει το φράγμα του Πουρναρίου στην Άρτα, λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης.

Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι-Εκκένωση χωριών στην Άρτα - εικόνα 3

Από το γεφύρι έχει απομείνει μόνο ένα μικρό μέρος από την πλευρά του Μονολιθίου. Το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας, είναι ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνωστότερα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων.

Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την "Ακροπόλη" της περιοχής τους. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.

Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Οριακή είναι η κατάσταση είναι η κατάσταση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθώς οι ποσότητες νερού είναι τεράστιες και το αντιπλημμυρικό δίκτυο βρίσκεται στο κόκκινο.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟΝ 25 Απρ 2024 | 15:19

Γιάννης Καλλιάνος: Η πρώτη ανάρτηση μετά τον θάνατο του πατέρα του - "Μπαμπά μου δεν τα κατάφερα, σου ζητώ συγγνώμη"

"Σε αγαπάω απέραντα και θα μου δίνεις τεράστια δύναμη μέχρι να έρθω να σε συναντήσω και εγώ", γράφει ο Γιάννης Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 25 Απρ 2024 | 14:58

Λακωνία: Φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς - Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή [βίντεο]

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τη φωτιά τον Άγιο Στέφανο, στη Μονεμβασιά Λακωνίας

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 25 Απρ 2024 | 13:54

Αλέξης Κούγιας: Ανέλαβε την υπόθεση του θανάτου του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου στο Αττικόν

Ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου πέθανε την Πέμπτη στο Αττικόν, με τον Αλέξη Κούγια να αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της οικογένειας

25 Απρ 2024 | 13:53

Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων στα μέσα Μαΐου με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στις συζητήσεις θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2021 25 Απρ 2024 | 13:37

Τροχαίο στη Βουλή: Ξεκίνησε η δίκη για το θάνατο του Ιάσονα μετά από αρκετές αναβολές

Ο πατέρας του 23χρονος θύματος κατηγόρησε τον οδηγό του βουλευτικού οχήματος για αδιαφορία.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 25 Απρ 2024 | 13:13

Θεσσαλονίκη: Τροχονόμος έπεσε θύμα τροχαίου - Παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα

Ο τροχονόμος παρασύρθηκε από μηχανή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 25 Απρ 2024 | 13:09

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Έως 3 μέτρα το μπόνους ύψους κτιρίων - Τι προβλέπει τροπολογία στη Βουλή

Τροπολογία βάσει της οποίας το μπόνους στο ύψος των κτιρίων θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τον συντελεστή δόμησης από το ΥΠΕΝ.

ΕΔΕ 25 Απρ 2024 | 12:55

Γιάννης Καλλιάνος: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του πατέρα του

ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου, μετά τον θάνατο του Δημήτρη Καλλιάνου σε ηλικία 79 ετών, το πρωί της Πέμπτης.

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 25 Απρ 2024 | 11:43

Ξύλο και στη Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο – Τον μετέφεραν στο Τζάνειο

Ο αντιδήμαρχος Νίκαιας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο μετά το χτύπημα που δέχτηκε από δημοτικό σύμβουλο.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΥ 25 Απρ 2024 | 11:37

Ιστορικό ρεκόρ αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα - Πώς εξηγεί ο Κολυδάς το απόκοσμο πορτοκαλί χρώμα

Τις πρωτόγνωρες εικόνες στον ουρανό της Αθήνας, λόγω της αφρικανικής σκόνης, σχολίασε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 25 Απρ 2024 | 11:26

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο Αττικόν μετά τις καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

ΝΕΟ ΣΚΙΤΣΟ 25 Απρ 2024 | 10:00

Αρκάς: Καλημέρα με τον μπαμπά και τον γιο σπουργίτη [εικόνα]

Καλημέρα με τον μπαμπά και τον γιο σπουργίτη, μας λέει σήμερα ο Αρκάς, μόνο που υπάρχει μια μικρή διαφορά.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕΣ ΙΣΧΥΕΙ 25 Απρ 2024 | 07:49

Πάσχα 2024: Ξεκινά σήμερα το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

Ξεκινά σήμερα 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.