Follow us

Κώστας Καραμανώλης: Ο ψαράς της Λέσβου που μοιράζει ψάρια στα προσφυγόπουλα

Ο 35χρονος ψαράς στη Μυτιλήνη Κώστας Καραμανώλης μοιράζει κάθε μέρα φρέσκα ψάρια στα προσφυγόπουλα αλλά και σε όσους φτάνουν εκεί που ξεφορτώνει την ψαριά του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο 35χρονος ψαράς στη Μυτιλήνη Κώστας Καραμανώλης μοιράζει κάθε μέρα φρέσκα ψάρια στα προσφυγόπουλα αλλά και σε όσους φτάνουν εκεί που ξεφορτώνει την ψαριά του.

Απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπσιτημίου Μακεδονίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά, «αλλά ανεργίας ένεκα θυμήθηκα πως ξέρω να ψαρεύω από μωρό. Σε αυτήν την τράτα, που φτιάχτηκε το 1947, έμαθα να ψαρεύω από τον παππού μου και τον πατέρα μου, ύστερα. Βγάζω, λοιπόν, ένα μεροκάματο κι έχω κορνιζωμένο το πτυχίο στο σπίτι με βαθμό, μάλιστα, 7,66» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό που κάνει κάθε μέρα ο Κώστας Καραμανώλης, το θεωρεί «χρέος σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους ξένους. Αλλά και στους Έλληνες που το έχουν ανάγκη». Από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε άρχισε να ψαρεύει με τη βιντσότρατα, αφού για μεγάλο διάσημα δεν επιτρέπονταν, μοιράζει ψάρια. Τα μικρόψαρα και τα άλλα ψάρια που «δεν καταδέχονται» κάποιοι για το τραπέζι τους, μαρίδες, γόπες, που θα πετιούνταν στη θάλασσα για τους γλάρους, μπαίνουν, κάθε μεσημέρι που γυρνάει στο λιμάνι, στις σακούλες που φέρνουν μαζί τους τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι. «Να χορτάσουν την πείνα τους, να φάνε κι ένα ψαράκι, που ποιος ξέρει αν ξαναφάγαν ή πότε θα ξαναφάνε» σημειώνει.

Ο Κώστας Καραμανώλης είναι παιδί μίας προσφυγικής οικογένειας από τον Τσεσμέ της Μικρασιατικής Ερυθραίας. Σε όλη την Παναγιούδα υπάρχουν προσφυγικές οικογένειες, δηλαδή, ξέρουν τι θα πει ανάγκη. Και κάνουν τα πάντα για την καλύψουν.

«Τα παιδιά τα ξέρουμε σχεδόν με το όνομά τους. Έρχονται κάθε μέρα και περιμένουν να γυρίσουμε. Μια, δυο, τρεις κάσες με μικρά και φτηνά ψάρια μοιράζονται όποτε μας αφήνει ο καιρός να βγούμε για ψάρεμα. Το χρωστάμε στη μνήμη των δικών μας ανθρώπων που φτάσανε στην Παναγιούδα πριν έναν αιώνα» λέει ο Κώστας Καραμανώλης.

Δίπλα του στέκεται ο πατέρας του, ο κυρ Γιώργος.

«Τι να κάνεις γιε μου, μωρά είναι. Να φάνε κάτι…. Τι να κάνουμε, να κάτσουμε να κουβεντιάζουμε για το ποιος φταίει για όλα αυτά και να τα αφήσουμε νηστικά; Κι όχι μόνο οι ξένοι. Κι οι Έλληνες, αν χρειαστούν, κάτι στη διάθεσή τους. Η θάλασσα ψάρια βγάζει για όλους. Κι ο Χριστός όλους τους τάισε με ψάρια. Αυτά τα ψάρια μεγάλωσαν το χωριό μας. Παλιά, κάθε μεσημέρι όλη η Παναγιούδα μύριζε τηγανιτό ψάρι. Έτσι μεγαλώσαμε και τα καταφέραμε. Με αυτά τα ψάρια» λέει ο Γιώργος Καραμανώλης, ο οποίος βγαίνει παρέα με τον γιο του στη θάλασσα.

Κάποια παιδιά φτάνουν από τον καταυλισμό στην Παναγιούδα, την ώρα που οι κάσες έχουν αδειάσει. Βλέπουν πως δε περίσσεψε τίποτα. Ο κυρ Γιώργος τους φωνάζει να μη φύγουν. Μπαίνει μέσα στον «ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ», το 70χρονο σκαρί που έζησε την οικογένειά του. «Ελάτε ρε…» τους λέει. Τους δίνει μια σακούλα με λίγα ψάρια. «Τα ‘χα κρατήσει για μένα, αλλά εμείς έχουμε κι άλλα πράγματα σπίτι. Ετούτα στον καταυλισμό μπορεί να μην έχουν τίποτα» λέει, σαν να απολογείται.

Και η ροή των παιδιών που ζητάνε ψάρια συνεχίζεται. «Αύριο;» λέει ένα παιδάκι από τον Αφγανιστάν, που διαπιστώνει πως τα τελάρα άδειασαν. «Ναι Αλί αύριο, αύριο θα φάμε όλοι, άμα μας έχει ο Θεός καλά κι ο καιρός μας αφήσει» λέει ο κυρ Γιώργος Καραμανώλης, χαϊδεύοντας πατρικά το κεφάλι του μικρού. «Φίλος μου….» λέει… φίλος του.

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 10 Απρ 2024 | 09:17

Λέσβος: Απειλούσε τον πρώην σύντροφό της και την κοπέλα του - Τη συνέλαβαν οι Αρχές

Στη σύλληψη μίας γυναίκας προχώρησαν οι Αρχές στη Μυτιλήνη ύστερα από καταγγελία για απειλές και εκφοβισμό του πρώην συντρόφου της και της κοπέλας του.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΣΤΗ ΜΕΘ 09 Απρ 2024 | 17:10

Tραγωδία στη Μυτιλήνη: 17χρονη μαθήτρια πέθανε στη ΜΕΘ - Είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή

Η ανήλικη είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή το πρωί της Δευτέρας

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρ 2024 | 15:12

Μυτιλήνη: Συγχώρεσε τη σύζυγό του που τον πυρπόλησε με βενζίνη - "Έχει τιμωρηθεί πολύ από τη ζωή, μαζί θα πεθάνουμε"

Ο 58χρονος απέδωσε την επίθεση στο αλκοόλ στο οποίο κατέφυγε η σύζυγός του μετά τους θανάτους των δύο από τα τρία παιδιά τους.

ΚΑΙΡΟΣ 19 Απρ 2024 | 23:57

Απίστευτο - Χιόνισε Απρίλιο μήνα στα ορεινά της Φθιώτιδας [βίντεο]

Σε τουλάχιστον έξι περιοχές, όπου το Meteo.gr έχει μετεωρολογικούς σταθμούς, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν. Μέσα σε αυτές περιοχές του Παρνασσού και το Μαυρολιθάρι Οίτης.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ STAR 19 Απρ 2024 | 22:51

Αγ. Ανάργυροι: Νέο ηχητικό - Η τηλεφωνήτρια δεν καταλάβαινε ποιος δολοφονήθηκε και ποιος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας

Αυτό που αδυνατούσαν να κάνουν οι αστυνομικοί του τμήματος των Αγίων Αναργύρων ή δεν καταλάβαιναν, το έκανε ο άντρας της ΟΠΚΕ που ενημέρωσε σωστά το Κέντρο για ό,τι έγινε στους Αγίους Αναργύρους

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 19 Απρ 2024 | 22:08

Άγιοι Ανάργυροι: Η πρώτη καταγγελία γυναίκας μετά τη δολοφονία της Κυριακής - Πώς αντέδρασαν οι αστυνομικοί

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μία 46χρονη μετέβη στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων και κατήγγειλε πως ο πρώην σύζυγός της την απειλεί στο τηλέφωνο, προκαλώντας της ανησυχία.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 21:56

Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα - Ισχυρές καταιγίδες στο Πήλιο - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες [Live]

Καταιγίδα χτυπά την Αθήνα, με καταρρακτώδη βροχή να πέφτει στο κέντρο και σε άλλες περιοχές - Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Μαγνησία, όπου σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤ1 19 Απρ 2024 | 21:07

Αποκάλυψη-Αγιοι Ανάργυροι: Ο δολοφόνος της Κυριακής είχε χρόνο, αφού δεν επενέβη ο φρουρός, να την μαχαιρώσει και στο στήθος

Σε ισχυρό μετατραυματικό σοκ η μητέρα της κοπέλας, κατέθεσε υπόμνημα-κόλαφο. Τι ζητάει με αυτό. Δεκτά όλα τα αιτήματά της.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ 19 Απρ 2024 | 20:59

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο απότακτος αστυνομικός που κατηγορείται ότι εκβίαζε επιχειρηματία

Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός μαζί με δύο ακόμη άτομα τον απείλησαν μέσα στο μαγαζί του, ζητώντας εκβιαστικά 50.000 ευρώ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ 19 Απρ 2024 | 20:13

Ζάκυνθος: "Τα παιδιά μαραζώνουν στο νοσοκομείο"- Καταγγελίες από τον πρόεδρο του ΠΟΕΔΗΝ για τα "παρκαρισμένα" ανήλικα

"Τι φταίνε αυτά τα παιδιά και τιμωρούνται έτσι;" αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ.

ΓΡΑΜΜΗ 3 19 Απρ 2024 | 19:46

Μετρό: Κλειστός ο σταθμός "Νίκαια" το Σαββατοκύριακο λόγω έργων - Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας στον σταθμό του Μετρό Νίκαια για την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου.

19 Απρ 2024 | 19:44

Συναγερμός στα Ιωάννινα για την εξαφάνιση 17χρονου από δομή φιλοξενίας

Ο Αχμάντ έχει ύψος 1.70 μ., είναι αδύνατος, έχει κοντά σγουρά καστανά μαλλιά και καστανά μάτια

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 19:12

Κακοκαιρία: Ανήσυχος ο Καλλιάνος για τη Θεσσαλία - "Εύχομαι να αποτύχουν παταγωδώς τα μοντέλα" - Τι λέει για την Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και πιθανότατα να δεχθεί ακόμα και πάνω από 100-120 χιλιοστά βροχής