Follow us

Μεταναστευτικό: Γενική απεργία, επεισόδια και διαδηλώσεις σε Λέσβο, Χιο, Σάμο

Λουκέτο σε καταστήματα και υπηρεσίες του δήμου στη Μυτιλήνη - Συγκεντρώσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο - Επεισόδια, αποκλεισμένοι δρόμοι και μπουλντόζες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΑΤ

Γενική απεργία με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη σήμερα στη Λέσβο, με φόντο την έντονη αντιπαράθεση των κατοίκων και των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την κυβέρνηση, για τις νέες κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Όλα τα καταστήματα στην οδό Ερμού, την πόλη της Μυτιλήνης, τα καφέ της προκυμαία έως και τα περίπτερα είναι κλειστά. Κλειστές είναι σήμερα και όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και η Γ.Γ. Αιγαίου. Αποφάσεις για κλείσιμο των καταστημάτων έχουν λάβει οι Εμπορικοί Σύλλογοι σε χωριά και πόλεις της Λέσβου, όπως σε Καλλονή και Αγιάσο.

Μεταναστευτικό: Γενική απεργία, επεισόδια και διαδηλώσεις σε Λέσβο, Χιο, Σάμο

Από τις 11 το πρωί κάτοικοι και φορείς συγκεντρώθηκαν στην παλτεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Την κινητοποίηση αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση των ΜΑΤ στο νησί και σε αντίδραση για τη σχεδιαζόμενη δομή στην επιταγμένη από την κυβέρνηση περιοχή του Καράβα.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Χίο και τη Σάμο

Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την ίδια ώρα στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο (πλατεία Βουνακίου). Στη Σάμο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στις 12:30 στην πλατεία Πυθαγόρα, με αίτημα τον "άμεσο απεγκλωβισμό του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες τη μεταφορά τους, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν". Οι κάτοικοι της Σάμου διαμηνύουν ότι αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί "με οριστική ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΚΛΕΙΣΙΜΟ του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου" και ζητούν "να δοθούν από το Υπουργείο ΑΜΕΣΑ γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου".

Στο μεταξύ, αποκλεισμένη παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση "Ζερβού" της Σάμου.

Σάμος

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί "η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών".

Επίσης, καταγγέλλονται "οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών".

συγκέντρωση

Επεισόδια το πρωί στο Διαβολόρεμα

Κάτοικοι συγκρούστηκαν ξανά σήμερα το πρωί με δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή Διαολόρεμα με την αστυνομία να κάνει νέα ρίψη χημικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κάνει μπλοκο στην περιοχή των Λάμπου Μύλων, απαγορεύοντας στους οδηγούς από Μυτιλήνη να κατευθυνθούν προς την Καλλονή και να μεταβούν στο Διαβολόρεμα.

επεισόδια

Σημειώνεται ότι οι οδομαχίες και ο ανταρτοπόλεμος μέσα στο δάσος, τόσο στην περιοχή της Καράβας όσο και στο Διαβολόρεμα συνεχίζονταν χθες μέχρι αργά το απόγευμα. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ξεκίνησαν χωματουργικές εργασίες από τα μηχανήματα έργου στην περιοχή Καράβα στη Μυτιλήνη. Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η κατασκευή των κλειστών κέντρων συνεχίζεται κανονικά, χωρίς καμία παρέκκλιση από τα χρονοδιαγράμματα

Ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό "να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής. Ο Ταξιάρχης Βέρρος στην έκκληση του στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: "Από χθες τα ξημερώματα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα! Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα 'επιχειρήσεων' είναι κακός σύμβουλος. Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τί κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ 10 Μαϊ 2024 | 10:07

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Τέσσερα περιπολικά ήταν στο τμήμα εκείνη τη νύχτα

Τέσσερα περιπολικά βρέθηκαν στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων τη νύχτα που σκοτώθηκε η Κυριακή Γρίβα, έξω από αυτό.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 10 Μαϊ 2024 | 09:39

Blue Horizon: Βαρύ κατηγορητήριο στα μέλη του πληρώματος για την δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη - Η εισαγγελική πρόταση

Τι αναφέρει η εισαγγελική πρόταση στην υπόθεση της δολοφονίας του Αντώνη Καργιώτη.

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 10 Μαϊ 2024 | 09:09

Θείος Κασσελάκη: Όλος ο κόσμος περιμένει τον γάμο του Στέφανου - Με παραδοσιακά προϊόντα το μενού [βίντεο]

Ο θείος του Στέφανου Κασσελάκη, Γιάννης Κασσελάκης, μίλησε για τον γάμο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τάιλερ ΜακΜπεθ που θα γίνει το καλοκαίρι στα Χανιά.

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ 10 Μαϊ 2024 | 07:49

Κόλαφος για τους αστυνομικούς το πόρισμα της ΕΔΕ για τους Αγ. Αναργύρους: Ζητείται απόταξη και αργία με απώλεια μισθού

Οι προτάσεις των ποινών αναμένεται να είναι οι ανώτερες που θα μπορούσαν να επιβληθούν βάση των πειθαρχικών ευθυνών που βαρύνουν τους συγκεκριμένους αστυνομικούς.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 10 Μαϊ 2024 | 07:35

Βύρωνας: "Βοήθεια, ο μπαμπάς μου..." - Εκτέλεσαν τον 32χρονο μπροστά στα μάτια του παιδιού του [εικόνες - βίντεο]

Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα εκτιμά, φαίνεται να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 10 Μαϊ 2024 | 07:03

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από βαρύ μηχάνημα

Τον άτυχο άνδρα απεγκλώβισε ομάδα επτά ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 10 Μαϊ 2024 | 06:10

Άστατος ο καιρός και σήμερα: Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη

Συνεχίζεται το βροχερό σκηνικό και σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

ΔΕΙΤΕ 10 Μαϊ 2024 | 06:00
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 09 Μαϊ 2024 | 23:35

Σοκ στη Λαμία: 14χρονος κατέρρευσε στο κέντρο της πόλης - Είχε πάρει το επικίνδυνο ναρκωτικό "Σάλβια" [Εικόνες - Βίντεο]

Ο 14χρονος παρελήφθη από το ΕΚΑΒ σε κωματώδη κατάσταση για να μεταφερθεί στα Επείγοντα

09 Μαϊ 2024 | 23:21

Αιγές: Βρετανικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το λουτρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου - "Εδώ θα έκανε μπάνιο με τους συντρόφους του"

Τώρα, 2.300 χρόνια μετά, το Channel 4 αποκαλύπτει την παλαίστρα και το λουτρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το ιδιωτικό δωμάτιο όπου πλενόταν ως έφηβος

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 09 Μαϊ 2024 | 22:18

Βύρωνας: Μαφιόζικο χτύπημα με έναν 32χρονο νεκρό - Τον γάζωσαν μέσα σε αυτοκίνητο μπροστά στη γυναίκα και το παιδί του

Οι δράστες άνοιξαν πυρ και πυροβόλησαν μέσα στο αυτοκίνητο όπου βρισκόταν ο άνδρας μαζί με μια γυναίκα, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τσαλδάρη, στον Βύρωνα

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 09 Μαϊ 2024 | 21:32

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Άνδρας έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Η σορός θα μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να πραγματοποιηθεί αύριο νεκροψία-νεκροτομή.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Μαϊ 2024 | 21:18

Αναβαθμίζεται το 112 - Ποιες νέες υπηρεσίες θα περιλαμβάνει

Το εγχείρημα τρέχει με διαγωνισμό 27 εκατομμυρίων ευρώ ώστε το νέο 112 να παρέχει πλήθος υπηρεσιών