Follow us

Το "μυστήριο" της Καστοριάς- Κοζάνης- Γιατί η περιφέρεια έχει τόσα πολλά θύματα του κορονοϊού

Χωριά έχουν τεθεί σε καραντίνα και συνολικά επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
καστορια

Στο επίκεντρο του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται το "τρίγωνο" Καστοριά - Κοζάνη - Πέλλα, με αποτέλεσμα χωριά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία να έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ συνολικά οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν αρκετά κρούσματα, ενώ ήδη επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό σε Καστοριά και Κοζάνη. Στην Καστοριά σε καραντίνα έχουν μπεί και τα χωριά Οινόη, Αγία Κυριακή και Μεσοποταμία, όπου καταγράφηκαν περιστατικά COVID-19. Στην Κοζάνη τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά, βρίσκονται σε καραντίνα από τις 16 Μαρτίου.

Από την άλλη, στην Πέλλα, σήμερα καταγράφηκε το πρώτο θύμα από τον φονικό ιό, ενώ χθες τέθηκε σε καραντίνα το χωριό Φούστανη.

Πως ξεκίνησε η εξάπλωση

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κοζάνη όλα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο ενός 90χρονου, με καταγωγή από τα Δραγάσια, ο οποίος είχε διαγνωστεί με κορονοϊό και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας. Στο ίδιο νοσοκομείο, ωστόσο, νοσηλεύονταν και άλλοι κάτοικοι από το χωριό Δαμασκηνιά.

Στη Δαμασκηνιά των 71 κατοίκων και τη Δραγασιά των περίπου 20, όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν από ένα μνημόσυνο στο οποίο συγκεντρώθηκε κόσμος τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από την Καστοριά. Είχε πεθάνει μια ηλικιωμένη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη και οι συγγενείς της αποφάσισαν να γίνει η ταφή στον τόπο καταγωγής της.

Το μνημόσυνο τελέστηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου και στη συνέχεια ο κόμος βρέθηκε στο καφενείο της Δαμασκηνιάς, ο ιδιοκτήτης του οποίου κατάγεται από τη Δραγασιά. Ο πατέρας του ιδιοκτήτη ήταν ο 90χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Καστοριά ο κορονοϊός "φαίνεται ότι ξέφυγε από το νοσοκομείο της Καστοριάς, από τον πρώτο θανόντα, που ήταν εργαζόμενος εκεί. Ο συμπολίτης μας δεν γνώριζε ότι έπασχε" είχε δηλώσει ο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Να σημειωθεί πως ένα μήνα πριν η Καστοριά φτάσει να αποτελεί μεγάλη είδηση για την εξάπλωση του κορονοϊού, μια μεγάλη διεθνής έκθεση γούνας πραγματοποιούνταν στο Μιλάνο από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την τοπική κοινωνία της πόλης, στο άνοιγμα της έκθεσης στο Μιλάνο, περίπου 300 γουναράδες ήταν εκεί και δειγμάτιζαν τα προϊόντα τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του στις 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη από Ελληνίδα που είχε επισκεφτεί επίσης το Μιλάνο.

Στην Πέλλα κατέληξε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας η 78χρονη από την Φούστανη που ήταν το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού και δεν ανήκε στο στενό περιβάλλον του 66χρονου κτηνοτρόφου που διαγνώσθηκε πρώτος με τον ιό. Πρόκειται για το πρώτο θύμα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 78χρονη αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της και έπασχε και από άλλα νοσήματα.

Από χθες το απόγευμα σε καραντίνα για 14 ημέρες έχει τεθεί η Φούστανη Αλμωπίας καθώς το τελευταίο 48ωρο παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στο συγκεκριμένο χωριό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή "Ωρα Ελλάδος" του OPEN, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, ενημέρωσε ότι έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του αρχικού κρούσματος με τον κτηνοτρόφο στο χωριό, καθώς όπως τόνισε, οι οικείοι του είναι ενεργοί πολίτες, πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινωνία.

Συνολικά τα επίσημα, επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι αυτή την ώρα στην Π.Ε. Πέλλας είναι έξι: Πέντε στη Φούστανη Αλμωπίας και ένα στο Μαυροβούνι Σκύδρας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 19 Απρ 2024 | 18:42

Πέθανε ένας από τους μακροβιότερους ασθενείς covid-19: Nοσούσε για 613 ημέρες- Γιατί δεν βρέθηκε θεραπεία

Ο ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο το φθινόπωρο του 2023 λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΟΔΥ 18 Απρ 2024 | 18:27

Κορονοϊός: 4 θάνατοι από covid-19 και 7 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα - 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

Τέσσερις νεκροί και 7 διασωληνωμένοι από κορονοϊό το διάστημα 8-14 Απριλίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση από τον ΕΟΔΥ

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 11 Απρ 2024 | 17:29

Κορονοϊός: Πέντε θάνατοι από covid-19, 8 διασωληνωμένοι - Ένας θάνατος από γρίπη

Στους 5 οι θάνατοι από κορονοϊό και 8 διασωληνωμένοι την εβδομάδα 1-7 Απριλίου

Η ΕΚΘΕΣΗ 04 Απρ 2024 | 17:22

ΕΟΔΥ: 8 νέοι θάνατοι από κορονοϊό, 1 από γρίπη - 12 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Όσον αφορά τον covid-19, καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 12 - Ένας θάνατος καταγράφηκε από γρίπη

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ 28 Μαρ 2024 | 17:32

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση η πανδημία, μείωση της θετικότητας - Τέσσερις θάνατοι από κορονοϊό, ένας από γρίπη

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕΣ ΙΣΧΥΕΙ 25 Απρ 2024 | 07:49

Πάσχα 2024: Ξεκινά σήμερα το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

Ξεκινά σήμερα 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

ΕΡΕΥΝΑ 25 Απρ 2024 | 07:44

Μπορεί η ασπιρίνη να μπλοκάρει τον καρκίνο του παχέος εντέρου; - Τι έδειξε νέα μελέτη

Η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αποτρέψει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 25 Απρ 2024 | 07:41

Η αφρικανική σκόνη έφυγε, οι βροχές έρχονται - Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον καιρό το Πάσχα

Φεύγει η αφρικανική σκόνη που σκέπασε τη χώρα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Πού θα βρέξει.

30 ΕΠΙΜΑΧΑ ΒΙΝΤΕΟ 25 Απρ 2024 | 07:40

Χούλιγκαν ΑΕ: Το "άγνωστο" στικάκι USB με βίντεο φωτιά, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και ο εμφύλιος στη Θύρα 7

Σε βίντεο έχει καταγραφεί μέρος των επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών, χωρίς τη στιγμή που ο Γιώργος Λυγγερίδης πλήττεται από την φωτοβολίδα.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ 25 Απρ 2024 | 06:35

Τραγωδία στην Ημαθία: Νεκρός 36χρονος σε τροχαίο

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στο χωριό Νησί της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Νεκρός ανασύρθηκε ένας 36χρονος άνδρας.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 25 Απρ 2024 | 06:17
ΑΝΤ1 24 Απρ 2024 | 23:20

Αγιοι Ανάργυροι: Η Κυριακή ξεψύχησε ακριβώς δίπλα το κουβούκλιο του φρουρού - Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα

Η Κυριακή έπεσε στο έδαφος, μπροστά στην είσοδο του τμήματος, μόλις ενάμιση μέτρο μακριά από το κουβούκλιο του αστυνομικού φρουρού.

ΑΝΑΛΥΣΗ 24 Απρ 2024 | 21:49

Αργίλιο, τιτάνιο και πυρίτιο: Τι περιείχε η αφρικανική σκόνη που "έπνιξε" τη χώρα [Εικόνες]

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης - Τι στοιχεία περιείχε