Follow us

Μεγάλες καταστροφές σε Ημαθία και Πέλλα από τη χαλαζόπτωση

Σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα υπολογίζεται το εμβαδόν των χωραφιών με γεωργικές καλλιέργειες που επλήγησαν στον νομό Ημαθίας από τη χαλαζόπτωση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μεγάλες καταστροφές σε Ημαθία και Πέλλα από τη χαλαζόπτωση

Σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα υπολογίζεται το εμβαδόν των χωραφιών με γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως δενδρώδεις, που επλήγησαν στον νομό Ημαθίας από τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας, και ενώ οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ "έπιασαν" ήδη δουλειά, οι παραγωγοί δηλώνουν πως βρίσκονται σε απόγνωση.

"Αν δεν αποζημιωθούμε άμεσα από τον οργανισμό και συνεχιστεί η ίδια τακτική (της καταβολής των αποζημιώσεων) ενάμιση χρόνο μετά, τότε δεν χάνουμε μόνο τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, αλλά πολλοί από εμάς, ίσως και την επόμενη" επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος.

Προσθέτοντας "ακόμη έχουμε να λαμβάνουμε οφειλές του 2018 από τον ΕΛΓΑ", ο κ. Λιολιόπουλος τόνισε: "Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Με προκαταβολές και έναντι δεν μπορούμε να είμαστε οι επιχειρηματίες που ευαγγελίζονται ότι πρέπει να γίνουμε".

Υπογραμμίζοντας ότι "περισσότερες από 2.000 οικογένειες είναι ήδη καταδικασμένες, τη στιγμή που η φετινή παραγωγική περίοδος προμηνυόταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων", ο κ. Λιολιόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι και σε επίπεδο επάρκειας στην εγχώρια αγορά και συνέπειας απέναντι στους πελάτες, τονίζοντας: "πρέπει να αποζημιωθούμε άμεσα. Την ίδια ώρα που εμείς κλείναμε δουλειές στην 5η Freskon, ο καιρός μας θέριζε".

Τονίζεται ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη να περιηγούνται στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν τις καταστροφές λόγω της χαλαζόπτωσης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο έγινε ήδη η αναγγελία δηλώσεων ζημιάς για τους παραγωγούς.

Τεράστιες εκτάσεις στον κάμπο και στα ημιορεινά, με ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα, κεράσια και ακτινίδια βρέθηκαν στο στόχαστρο του καιρού και η ζημιά "είναι στο 100%", τόνισε ο παραγωγός Νίκος Βόλκος, ο οποίος πρόσθεσε: "δεν φτάνει να πιστοποιείται ότι καταστραφήκαμε. Αυτό το ξέρουμε. Πρέπει επιτέλους η αποζημίωση να μας καταβάλλεται όταν τη χρειαζόμαστε περισσότερο και όχι με καθυστέρηση ενάμιση και δύο χρόνων".

Αντίστοιχη κατάσταση ζουν και παραγωγοί σε αρκετές περιοχές της Πέλλας, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Νίκο Δημητριάδη, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "κυρίως τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια και τα βερίκοκα, οι καταναλωτές θα τα ψάχνουν με το κιάλι".

Όπως εξήγησε, με εξαίρεση τα αχλάδια που φέτος έτσι κι αλλιώς παρουσιάζουν ακαρπία σε μεγάλο βαθμό, ο καιρός κατέστρεψε σε ποσοστό από 60% έως και 100%, ανάλογα με την περιοχή, τις υπόλοιπες προαναφερόμενες καλλιέργειες, ενώ στο στόχαστρο του καιρού βρέθηκαν και τα ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια και ακτινίδια. "Δεν φτάνει να γίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις, που γίνονται. Αν δεν καταλάβουν στον ΕΛΓΑ ότι πρέπει οι αποζημιώσεις να δίνονται άμεσα, τότε δεν υπάρχει μέλλον" υπογράμμισε.

Πηγή/Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 24 Απρ 2024 | 18:57

Θρίλερ στη Βέροια: Εξαφανισμένος για 6η μέρα ο 43χρονος Νίκος - Η αποκάλυψη της μητέρας του και το τελευταίο σήμα στο κινητό

Η έκκληση της μητέρας του 43χρονου που κατάλαβε -μία μέρα πριν την εξαφάνιση- ότι κάτι απασχολεί τον γιο της.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ 24 Απρ 2024 | 11:38

Πέλλα: Ανήλικος έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο συμμαθητή του - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Περιστατικό ακραίας βίας σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες έξω από γυμνάσιο του Δήμου Σκύδρας, στην Πέλλα, όταν μαθητής έσβησε αναμμένο τσιγάρο στο πρόσωπο συμμαθητή του.

ΣΤΟΝ ALPHA 02 Απρ 2024 | 22:24

Τροχαίο στη Βέροια: "Λιποθύμησα, όταν είδα το κοριτσάκι κάτω, μετά... πέθανα"- Τα πρώτα λόγια του μοιραίου οδηγού

"Ένιωσα μια ζαλάδα. Λιποθύμησα και ξύπνησα μόνο αφού έφτασα απέναντι στη στάση" ανέφερε ο οδηγός του ΙΧ- "Έτρεχε πάρα πολύ" είπε ο οδηγός του λεωφορείου.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ 01 Απρ 2024 | 22:13

Τροχαίο - Βέροια: "Άσ' το, θείε, θα πάω με λεωφορείο" - Πώς η 20χρονη βρέθηκε στη μοιραία στάση - "Έχασα τις αισθήσεις μου" είπε ο οδηγός

Η 20χρονη Ελίζα βρέθηκε στην περιοχή για να επισκεφτεί τη θεία της που θα έκανε χειρουργείο το πρωί της Δευτέρας - Ο 64χρονος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ 01 Απρ 2024 | 19:15

Βέροια: Πώς έγινε το τραγικό τροχαίο - Σοκαριστικές μαρτυρίες - "Εκτόξευσε τη γυναίκα 25 μέτρα μακριά"

"Υπήρχαν δύο άτομα στη στάση. Η μία πετάχτηκε, πέρασε την αυλή του σπιτιού μου και πήγε στο άλλο σπίτι που είναι δίπλα μου", περιέγραψε κάτοικος της περιοχής για το τροχαίο

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 01 Απρ 2024 | 16:20

Βέροια: Αυτές είναι οι δύο νεκρές γυναίκες, 20 κι 68 ετών - Τι ισχυρίζεται ο οδηγός που έπεσε στη στάση λεωφορείου

Η 20χρονη και η 68χρονη περίμεναν στη στάση του λεωφορείου όταν για άγνωστους λόγους ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΑΒ 01 Απρ 2024 | 13:39

Βέροια: ΙΧ έπεσε σε στάση λεωφορείου- Νεκρή 60χρονη, κατέληξε και η 20χρονη κοπέλα που είχε τραυματιστεί σοβαρά [βίντεο]

Λίγο πριν τις 10 το πρωί ένα αυτοκίνητο προσέκρουσε σε στάση λεωφορείου στη Βέροια, παρασύροντας ό,τι έβρισκε μπροστά του.

ΡΕΝΤΗ 26 Απρ 2024 | 08:08

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι καταθέσεις "φωτιά" των προστατευόμενων μαρτύρων - "Έδερναν και τραμπούκιζαν όσους δεν υπάκουγαν"

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες περιγράφουν τις κινήσεις των χούλιγκαν αλλά και το πως προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συλλήψεις.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ 26 Απρ 2024 | 07:21

Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς ο "Κοντός" και ο μάνατζερ τράπερ οργάνωσαν την επίθεση - "Πάρτε φωτοβολίδες όλοι από εδώ" [βίντεο]

Σύμφωνα με 11 καταθέσεις, ο "Κοντός" και ο μάνατζερ του τράπερ, μοίρασαν τις ναυτικές φωτοβολίδες και τις μολότοφ μέσα από έναν σάκο.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Απρ 2024 | 07:12

Αυτές είναι οι 8 βλαβερές συνήθειες που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, μπορούμε όμως να επιβραδύνουμε τα σημάδια του χρόνου πάνω μας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 26 Απρ 2024 | 06:54

Καιρός: Ανεβαίνει σήμερα η θερμοκρασία - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Μετά την απομάκρυνση της αφρικανικής σκόνης, φτιάχνει ο καιρός και ανεβαίνει η θερμοκρασία.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 26 Απρ 2024 | 06:46

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκρός ένας 31χρονος σε τροχαίο - Τραυματίστηκε σοβαρά ο 25χρονος συνοδηγός

Τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελευσίνα με έναν 31χρονο να χάνει τη ζωή του και έναν 25χρονο να τραυματίζεται, σε τροχαίο δυστύχημα.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 26 Απρ 2024 | 06:12