Follow us

Μετέφεραν με γιοτ πρόσφυγες από Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα [εικόνες]

Σε κοινή επιχείρηση ελληνικών και ιταλικών αρχών, εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων με γιοτ από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα προς την Ιταλία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μετέφεραν με γιοτ πρόσφυγες από Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα [εικόνες]

Σε κοινή επιχείρηση ελληνικών και ιταλικών αρχών, εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων με γιοτ από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα προς την Ιταλία.

Αρχηγός του κυκλώματος είναι ένας άνδρας συριακής καταγωγής, ενώ η σπείρα έπαιρνε 5.000 - 6.000 από κάθε άτομο για τη μεταφορά του.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έξι στη χώρα μας και πέντε στην Ιταλία.

Μετέφεραν με γιοτ πρόσφυγες από Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα [εικόνες]



Στη χώρα μας την επιχείρηση ανέλαβε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, με την ενεργή συμμετοχή του Ελληνικού Γραφείου στη Eurojust, του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του Ειδικού Ανακριτικού Γραφείου Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Η υποομάδα του κυκλώματος με έδρα την Ελλάδα αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών προώθησης με μετανάστες, έναντι αντιτίμου. Στη συνέχεια αυτοί διακινούνταν μέσω του συστήματος «HAWALLA».

Μετέφεραν με γιοτ πρόσφυγες από Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα [εικόνες] - εικόνα 2

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας:

Ολοκληρώθηκε χθες, 12 Δεκεμβρίου 2019, κοινή επιχείρηση των ελληνικών και ιταλικών Αρχών για την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, που ειδικευόταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων σε Ελλάδα και Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά (11) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα (6) στη χώρα μας και (5) στην Ιταλία.

Στη χώρα μας την επιχείρηση ανέλαβε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, με την ενεργή συμμετοχή του Ελληνικού Γραφείου στη Eurojust, του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του Ειδικού Ανακριτικού Γραφείου Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ως προς τη δράση των υποομάδων της εγκληματικής οργάνωσης, η υποομάδα της Ελλάδας αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών προώθησης με μετανάστες, έναντι αντιτίμου από (5.500) έως και (6.000) ευρώ το άτομο, τα οποία διακινούντο μέσω του συστήματος «HAWALLA».

Με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού, που κυμαινόταν από (8) έως (32) άτομα, οι μετανάστες συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας και μεταφέρονταν οδικώς σε προκαθορισμένες παράκτιες περιοχές της Ηγουμενίτσας ή της Κέρκυρας.

Παράλληλα, η υποομάδα της Ιταλίας εξασφάλιζε -κάθε φορά- ανάλογου τύπου πλωτά σκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά των μεταναστών στην Ιταλία.

Η υποομάδα της Ελλάδας δραστηριοποιούνταν και στην παράνομη προώθηση μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά τη σύναψη συμφωνίας προώθησης, εφοδίαζαν τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και επιμελούνταν της εξωτερικής τους εμφάνισης, ώστε να προσομοιάζουν με τουρίστες.

Επίσης δραστηριοποιούνταν και στη μεταπώληση πλαστών ή κλεμμένων εγγράφων, που προορίζονταν για την παράνομη προώθηση μεταναστών.

Μετέφεραν με γιοτ πρόσφυγες από Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα [εικόνες] - εικόνα 3

Μέχρι τώρα διακριβώθηκαν (7) υποθέσεις διευκόλυνσης παράνομης εξόδου με πλωτά μέσα, (5) περιπτώσεις μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και (16) υποθέσεις προμήθειας, κατοχής, απόκρυψης, πλαστογραφίας και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην παράνομη προώθηση τουλάχιστον (130) μεταναστών και στη διακίνηση – εμπορία τουλάχιστον (150) ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων τρίτων προσώπων (δελτία ταυτότητας, διαβατήρια, δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία) διαφόρων χωρών, όπως Ιταλίας, Γαλλίας, Σουηδίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Τα κέρδη που αποκόμισε η οργάνωση από την παράνομη δράση της εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις (800.000) ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε (6) οικίες στη χώρα μας, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(40) δελτία ταυτοτήτων Ιταλίας (χωρίς στοιχεία και φωτογραφίες κατόχων),

(2) ελληνικά δελτία ταυτότητας,

δελτίο ταυτότητας Γαλλίας,

(2) διαβατήρια (ελληνικό, πολωνικό),

άδεια διαμονής Ελλάδος,

δελτίο αιτήσαντος διεθνή προστασία,

φωτογραφίες, τύπου διαβατηρίου, τρίτων προσώπων,

(9) κινητά τηλέφωνα,

(2) αυτοκίνητα και σκάφος.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών σε οικία ηγετικού μέλους της οργάνωσης, εντοπίστηκαν (9) αλλοδαποί (5 ενήλικες και 4 ανήλικοι), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και προορίζονταν για προώθηση στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις. Χαρακτηριστικά η λέξη «nafar», ήταν κωδική αναφορά στους υπό προώθηση μετανάστες, ενώ τα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν ως «μπλούζες», «παντελόνια», «πράγματα», «μακαρόνια», «κάρτες», «βιβλία» ενώ η λέξη «Κατεχάκη» προσδιόριζε τα δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις από κερδοσκοπία, πλαστογραφία εγγράφων μετά χρήσεως, παράνομη κατοχή και χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων, τρίτων προσώπων και οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΥΠΡΟΣ 22 Απρ 2024 | 07:31

Χριστοδουλίδης: Βρισκόμαστε στα όριά μας - Το 7% του πληθυσμού μας είναι μετανάστες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο και επικρίνει την ΕΕ για ανεπαρκή εμπλοκή στην Μέση Ανατολή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Απρ 2024 | 22:20

Μεταναστευτικό: Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο νόμος που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο - Όλα τα μέτρα που προβλέπει το Σύμφωνο

Το σχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση μιας μακροχρόνιας πηγής έντασης εντός της ΕΕ καθώς ορισμένες χώρες κάνουν περισσότερα από άλλες - Τι αλλάζει για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής

ΠΕΡΑΣΕ 10 Απρ 2024 | 19:12

Ιστορική απόφαση: Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - Τι αλλάζει

Η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 10 Απρ 2024 | 13:02

Τραγωδία στη Χίο: Νεκρά τρία αδελφάκια 5, 7 και 10 ετών σε ναυάγιο με μετανάστες [εικόνες - βίντεο]

Το τραγικό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι και τα 3 παιδιά είχαν την ίδια μητέρα, η οποία μαζί με τα άλλα δύο της παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χίου.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΠΑΝΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ 10 Απρ 2024 | 10:47

Ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Χίου: 14 διασωθέντες, πληροφορίες για τρεις νεκρούς

Η Επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού προσφύγων-μεταναστών είναι σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή δυνάμεων του λιμενικού σώματος και της ελληνικής ακτοφυλακής.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 08 Απρ 2024 | 21:10

Κέρκυρα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 17χρονος για το μαχαίρωμα δύο ανήλικων - Παραπέμπεται σε δίκη

Ο 17χρονος κατηγορείται ότι τραυμάτισε με μαχαίρι έναν 14χρονο και έναν 17χρονο καθώς και έναν ενήλικα που πήγε να τους χωρίσει, σε κεντρική πλατεία της Κέρκυρας

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 07 Απρ 2024 | 10:35

TalentVisa και TechVisa: Τι είναι και ποιους αφορούν οι νέες άδειες εργασίας για τους μετανάστες

Παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΓΡΙΑ ΣΥΜΠΛΟΚΗ 05 Απρ 2024 | 20:35

Κέρκυρα: "Ο γιος μου δεν γνώριζε αυτόν που τον μαχαίρωσε" λέει ο πατέρας του 17χρονου

Ο 17χρονος δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 04 Απρ 2024 | 23:05

Μέλος των 6 συμμοριών της Αττικής ο δράστης που πυροβόλησε τους τρεις Κρητικούς στο Γκάζι - Αναζητείται ακόμη

Ο 37χρονος αναζητείται ακόμα, καθώς δεν είχε συλληφθεί μετά την επίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο στους τρεις Κρητικούς που διασκέδαζαν στο Γκάζι

ΕΛΑΣ 04 Απρ 2024 | 11:44

Εξαρθρώθηκε σπείρα Γεωργιανών που "έγδυνε" σπίτια - Τσιλιαδόρος ο 44χρονος αρχηγός, πάνω από 690.000 ευρώ η λεία τους

Από την έως τώρα έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 16 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών από οικίες, ενώ η λεία τους υπολογίζεται άνω των 690.000 ευρώ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 04 Απρ 2024 | 09:43

Κέρκυρα: Γιατί έβγαλαν μαχαίρια οι μαθητές πάνω στην πλατεία - Στο χειρουργείο 17χρονος [βίντεο]

Οι δύο μαθητές, 14 και 17 ετών, έρχονται στα χέρια, πέφτουν στο έδαφος, ενώ δεκάδες άτομα γύρω τους παρακολουθούν τον άγριο τσακωμό τους.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 03 Απρ 2024 | 23:46

Κέρκυρα: Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή της αιματηρής συμπλοκής ανάμεσα σε ανήλικους μαθητές

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο λεκτικός τσακωμός τους κατέληξε σε επίθεση, όταν ο 17χρονος επιτέθηκε στον 14χρονο

ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ 03 Απρ 2024 | 18:49

Μαχαίρωμα μαθητών στην Κέρκυρα: Mε αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο Ιωαννίνων μεταφέρεται ένας 17χρονος

Τρεις τραυματίες από μαχαίρι, οι δυο εκ των οποίων 14 και 17 ετών, είναι ο απολογισμός της συμπλοκής μεταξύ ανήλικων μαθητών στην Κέρκυρα