Follow us

Οι ονηλάτες της Ρόδου γλίτωσαν το σκαμνί για τα γαϊδουράκια

Η δικογραφία είχε σχηματιστεί τον Ιούλιο του 2014 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Λίνδου μετά από εξώδικη αναφορά αλλά και καταγγελίες για κακομεταχείριση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι ονηλάτες της Ρόδου γλίτωσαν το σκαμνί για τα γαϊδουράκια

Να μην απαγγελθεί κατηγορία εις βάρος 59 ονηλατών της Λίνδου για κακοποίηση ζώων και δη γαϊδουριών αποφάσισε με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Η δικογραφία είχε σχηματιστεί τον Ιούλιο του 2014 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Λίνδου μετά από εξώδικη αναφορά αλλά και καταγγελίες για κακομεταχείριση των γαϊδουριών.

Ο Σύλλογος Ονηλατών φέρεται στη δικογραφία να χρησιμοποιεί κερδοσκοπικά τα ζώα, πραγματοποιώντας μεταφορές επισκεπτών στην αρχαία Ακρόπολη της Λίνδου.

Είχε καταγγελθεί ότι τα ζώα δεν είναι πιστοποιημένα και εφοδιασμένα με βιβλιάρια υγείας, βασανίζονται και δεν τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις σχετικά με τις συνθήκες διαμονής-σίτισής τους.

Η έρευνα προκλήθηκε μετά από εξώδικη δήλωση του φιλοζωικού σωματείου «Τυχερές Πατούσες» (LUCKY PAWS) στον πρόεδρο των ονηλατών της Λίνδου στη Ρόδο, με την οποία ζητούσε να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας των ζώων. Το σωματείο είχε επιφυλαχτεί μάλιστα για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς.

Τι κατήγγειλαν οι «Τυχερές Πατούσες»

Ενδεικτικό της αγανάκτησης των τουριστών από την άσχημη μεταχείριση στην οποία υπόκεινται τα γαϊδουράκια είναι η επιστολή που εστάλη στο φιλοζωικό σωματείο «Τυχερές Πατούσες», ενώ παράλληλα κοινοποιήθηκε και προς κάθε αρμόδιο φορέα.

Στην επιστολή περιγράφονται με τα μελανότερα χρώματα οι συνθήκες διαβίωσης των ζωντανών: «Κύριοι, θα ήθελα να προβώ σε καταγγελία σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες διατηρούν τα ζώα τους ορισμένοι ονηλάτες που μεταφέρουν επισκέπτες στην Ακρόπολη Λίνδου.

Επιστρέφοντας από επίσκεψή μου στην Ακρόπολη στις 18/6/14, αντίκρισα κάποια γαϊδουράκια δεμένα σε έναν χώρο έξω από τη Λίνδο, κοντά στο πάρκινγκ της παραλίας, περίπου στο ύψος της ανηφόρας, που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. Τα ζώα -επτά ενήλικα (ανάμεσά τους ένα σε κατάσταση εγκυμοσύνης) και ένα μικρό- ήταν, κατά παράβαση της νομοθεσίας, δεμένα κάτω από τον ήλιο σε θερμοκρασία 38 ºC, χωρίς πρόσβαση σε σκιά, τροφή ή νερό. Αμέσως τους έδωσα το νερό που είχα μαζί μου και στη συνέχεια κουβάλησα επιπλέον γύρω στα 20 μπουκάλια νερό από κοντινό περίπτερο για να τα ποτίσω.
(…)».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 αρθ. 16 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου κ.λπ..

Τι είδε ο κτηνίατρος που εξέτασε τα ζώα

Από την έρευνα που ακολούθησε ελήφθη και υπηρεσιακή έκθεση από κτηνίατρο και τεχνολόγο ζωικής παραγωγής που μετέβησαν στην Λίνδο και εξέτασαν τα ζώα. Δεν διαπίστωσαν κακώσεις ή άλλα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει βασανισμός των ζώων.

Οι κατηγορούμενοι, μέλη του συλλόγου, αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται ενώ επεσήμαναν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους εμφανιζόμενους σε φωτογραφίες κακοποιημένους όνους ισχυριζόμενοι ότι ενδεχομένως να ανήκουν σε ονηλάτες, που δεν είναι μέλη του συλλόγου.

Προέκυψε έτσι ότι οι όνοι που εξετάστηκαν είναι υγιείς, ότι δεν χρησιμοποιούνται όνοι για την μεταφορά τουριστών στην Ακρόπολη που δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας και είναι κακοποιημένοι.

Πηγή: dimokratiki.gr

φωτο: Rodiaki

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ 08 Απρ 2024 | 20:30

Ρόδος: Βρέθηκε και δηλώνει μετανιωμένος ο ποδοσφαιριστής που με κλωτσιά με τις τάπες πήγε να "πάρει" το κεφάλι αντιπάλου του

Ο ποδοσφαιριστής, επρόκειτο να περάσει την πόρτα του Εισαγγελέα το πρωί της Δευτέρας (8/4) και μάλιστα μετά τη μήνυση του θύματος. Παρουσιάστηκε μόνος στην Αστυνομία.

ΜΙΛΑΕΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ 07 Απρ 2024 | 17:34

Σπαραγμός και ερωτηματικά για το μωράκι που κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε στη Ρόδο: "Ήταν υγιέστατο"- Του έκαναν μισή ώρα ανάνηψη

Την περασμένη Τετάρτη και αφού η μητέρα τάισε το μωρό, το έβαλε για ύπνο. Όταν πήγε να ελέγξει αν είναι όλα καλά, βρήκε την κόρη της αναίσθητη.

ΑΝΕΙΠΩΡΗ ΘΛΙΨΗ 04 Απρ 2024 | 12:04

Τραγωδία στη Ρόδο: Βρέφος 15 μηνών μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο

Χωρίς τις αισθήσεις του μεταφέρθηκε την Τετάρτη, 3 Απριλίου στο Νοσοκομείο Ρόδου ένα κοριτσάκι 15 μηνών.

ΛΙΝΔΟΣ 01 Απρ 2024 | 17:54

Στηβ Μηλάτος: Απαλλάχθηκε για τον βιασμό της Αγγλίδας τουρίστριας στη Ρόδο- Την απέσυρε η ίδια η καταγγέλλουσα

Με βάση τη σχετική νομοθεσία η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως, αλλά αν ο παθών δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας μπορεί να απόσχει οριστικά από την ποινική δίωξη.

01 Απρ 2024 | 08:04

Τραγωδία στη Ρόδο - Νεκρός σε τροχαίο 49χρονος μοτοσικλετιστής [εικόνες]

Νεκρός ένας 49χρονος άνδρας μετά από τροχαίο στη Ρόδο το πρωί της Δευτέρας.

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 25 Απρ 2024 | 11:43

Ξύλο και στη Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο – Τον μετέφεραν στο Τζάνειο

Ο αντιδήμαρχος Νίκαιας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο μετά το χτύπημα που δέχτηκε από δημοτικό σύμβουλο.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΥ 25 Απρ 2024 | 11:37

Ιστορικό ρεκόρ αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα - Πώς εξηγεί ο Κολυδάς το απόκοσμο πορτοκαλί χρώμα

Τις πρωτόγνωρες εικόνες στον ουρανό της Αθήνας, λόγω της αφρικανικής σκόνης, σχολίασε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 25 Απρ 2024 | 11:26

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο Αττικόν μετά τις καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

ΝΕΟ ΣΚΙΤΣΟ 25 Απρ 2024 | 10:00

Αρκάς: Καλημέρα με τον μπαμπά και τον γιο σπουργίτη [εικόνα]

Καλημέρα με τον μπαμπά και τον γιο σπουργίτη, μας λέει σήμερα ο Αρκάς, μόνο που υπάρχει μια μικρή διαφορά.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕΣ ΙΣΧΥΕΙ 25 Απρ 2024 | 07:49

Πάσχα 2024: Ξεκινά σήμερα το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

Ξεκινά σήμερα 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

ΕΡΕΥΝΑ 25 Απρ 2024 | 07:44

Μπορεί η ασπιρίνη να μπλοκάρει τον καρκίνο του παχέος εντέρου; - Τι έδειξε νέα μελέτη

Η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αποτρέψει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 25 Απρ 2024 | 07:41

Η αφρικανική σκόνη έφυγε, οι βροχές έρχονται - Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον καιρό ανήμερα το Πάσχα

Φεύγει η αφρικανική σκόνη που σκέπασε τη χώρα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Πού θα βρέξει.

30 ΕΠΙΜΑΧΑ ΒΙΝΤΕΟ 25 Απρ 2024 | 07:40

Χούλιγκαν ΑΕ: Το "άγνωστο" στικάκι USB με βίντεο φωτιά, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και ο εμφύλιος στη Θύρα 7

Σε βίντεο έχει καταγραφεί μέρος των επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών, χωρίς τη στιγμή που ο Γιώργος Λυγγερίδης πλήττεται από την φωτοβολίδα.