Follow us

Σεισμός στην ΑΘήνα: Ο πρώτος απολογισμός-Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σεισμός στην ΑΘήνα: Ο πρώτος απολογισμός-Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων δύο ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική φθορές έχει υποστεί ένα παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σεισμός στην ΑΘήνα: Ο πρώτος απολογισμός-Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Επίσης έχει καταρρεύσει και ένα παλαιό κτίσμα στην Δραπετσώνα, στη συμβολή των οδών Μεθώνης και Σπάρτης

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά. Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Επιπλέον υπάρχουν ζημιές σε προσόψεις κτιρίων στην Αθήνα, στην Δραοετσώνα και στο Αιγάλεω. Στο Αιγάλεω έχει παρατηρηθεί και πτώση βράχων ενώ το ΕΚΑΒ έχει δεχτεί μια κλήση που αφορά τραυματισμό μια τουρίστριας μετά από σοβάδες που έπεσαν από οικοδομή στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στο κέντρο της Αθήνας. Η γυναίκα, η οποία είναι έγκυος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Σεισμός στην ΑΘήνα: Ο πρώτος απολογισμός-Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - εικόνα 2

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμο Αθηναίων, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά ενώ από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Προβλήματα υπάρχουν και στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Επιπλέον υπάρχουν διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Πέτσας: Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα. Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί. Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική βρίσκονται σε επιφυλακή το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις περιφερειακές πυροσβεστικές διευθύνσεις της Αττικής και των όμορων περιφερειών. Έτοιμοι για παροχή βοήθειας είναι 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί, ενώ σε επιφυλακή είναι και η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη εάν χρειαστεί.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών του σεισμού.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον γγ Πολιτκής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργνανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφρειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλεις στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.

Τέλος, με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός.

Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 22 Απρ 2024 | 08:26

Άσκηση "Μίνωας": Σενάριο για σεισμό 7,2 Ρίχτερ στο Ηράκλειο - Μηνύματα 112 σε όλη την Κρήτη

Η έναρξη της άσκησής το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί με την αποστολή μηνύματος από το 112 προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΖΗΜΙΕΣ 19 Απρ 2024 | 15:30

Σεισμός στη Σάμο: Έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει - Η αντίδραση των κατοίκων μετά τα 4,4 Ρίχτερ

Τι λέει ο γεωλόγος - σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς για τη σεισμική δόνηση στη Σάμο

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ 19 Απρ 2024 | 11:20

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σάμο το πρωί της Παρασκευής.

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 18 Απρ 2024 | 19:00

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία: Μόλις 8 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική Τουρκία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 17 Απρ 2024 | 11:52

Λέκκας: Πρέπει να γίνει άμεσα ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη - Όσο καθυστερεί, μπορεί να γίνει μεγαλύτερος

Πρέπει στην επόμενη πενταετία να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 14 Απρ 2024 | 08:22

Εύβοια: Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Ιστιαία - Έγινε αισθητός και στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 05:02 σε απόσταση τριών χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από τα Βασιλικά Ιστιαίας.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ 13 Απρ 2024 | 20:41

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια: 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησαν ξανά την Ιστιαία μετά την πρωινή σεισμική δόνηση

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 16,5 χλμ - Τα ξημερώματα είχε σημειωθεί δόνηση 4,5 Ρίχτερ στην Ιστιαία

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ 13 Απρ 2024 | 10:27

Λέκκας για τον σεισμό στην Εύβοια: Υπήρχαν δονήσεις αρκετή ώρα πριν - Παρακολουθούμε το φαινόμενο

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 5:27 τα ξημερώματα του Σαββάτου στη βορειοανατολική Εύβοια.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 13 Απρ 2024 | 08:09

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια, ταρακούνησε και την Αττική - Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί

Aκολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί στην περιοχή, με δύο εξ αυτών να είναι κοντά στα 4 Ρίχτερ.

ΗΤΑΝ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΕΓΚΥΟΣ 12 Απρ 2024 | 16:50

Πέθανε ξαφνικά η Μαρία Αθανασοπούλου: Το βρέφος 10 ημερών που σώθηκε στον μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας το 1986

Η 38χρονη Μαρία "έφυγε" στις 5 Απριλίου στο σπίτι της, όπου βρισκόταν με το παιδί της, ενώ ήταν έγκυος τριών μηνών

ΣΕΝΑΡΙΑ 06 Απρ 2024 | 10:38

Σεισμός πριν από την έκλειψη Ηλίου; Ορισμένοι Αμερικανοί τον θεωρούν κακό οιωνό

Κάποιοι θεώρησαν τον Τραμπ και κάποιοι άλλοι τον Μπάιντεν υπεύθυνο για τον σεισμό.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 05 Απρ 2024 | 18:26

Σεισμός 4,7 βαθμών στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ [Βίντεο]

Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) μέτρησε τον σεισμό στους 5,5 βαθμούς. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το EMSC.

ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 04 Απρ 2024 | 15:21

Ταΐβάν: Η στιγμή που τα 7,4 Ρίχτερ κάνουν το νερό πισίνας σε ταράτσα κτιρίου να χορεύει - Ατάραχος ο άνδρας που ήταν μέσα

Σε πισίνα ταράτσας ξενοδοχείου απολάμβανε τη βουτιά του ένας άνδρας, όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός 7.4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν.