Follow us

Σκύλοι φύλακες-άγγελοι κατά του bullying

'Ενα πρωτοποριακό πρόγραμμα κοινωνικής εκπαίδευσης για παιδιά εφραμόζεται εδώ και περίπου ένα μήνα σε Μαρούσι και Χαλάνδρι. Πρωταγωνιστές ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Σκύλοι φύλακες-άγγελοι κατά του bullying

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα κοινωνικής εκπαίδευσης για παιδιά εφραμόζεται εδώ και περίπου ένα μήνα σε Μαρούσι και Χαλάνδρι. Πρωταγωνιστές ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι με τη Λήδα Δαουτοπούλου και την Dogma Trainers".

Δίνεται βοήθεια και στήριξη στους μικρούς μαθητές μέσω διασκεδαστικών τεχνικών και έτσι τα παιδιά ταυτίζονται με τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου και μαθαίνουν ότι «Ολοι είμαστε ένα». Άλλωστε, έτσι ονομάζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο προς το παρόν λειτουργεί πιλοτικά και στοχεύει στην πιστοποίησή του από το υπουργείο Παιδείας.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Εθνος» βρέθηκαν στο νηπιαγωγείο «Αγιος Κήρυκος» στο Πολύδροσο και κατέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο μαθητές της Β’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Παραδείσου Αμαρουσίου μαθαίνουν, μεταξύ άλλων, πώς να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να λειτουργούν σαν ομάδα και να αποκτούν κριτική στάση απέναντι στο bullying.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα βιωματικό εργαστήριο, στο οποίο χρησιμοποιούμε εκπαιδευμένους σκύλους θεραπείας με σκοπό τα παιδιά να διδαχθούν διασκεδάζοντας καλούς τρόπους γύρω από τα ζώα και κατ' επέκταση γύρω από τους ανθρώπους», επισημαίνει στην εφημερίδα η Λ. Δαουτοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη για το «Ολοι είμαστε ένα» και με σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ. Είναι θαλάσσιος βιολόγος-ζωολόγος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων με ειδίκευση στην υποβοηθούμενη από ζώα θεραπεία.

Σκύλοι φύλακες-άγγελοι κατά του bullying

Το πρόγραμμα γεννήθηκε πριν περίπου δύο χρόνια και αφού είχε προηγηθεί συνεργασία με εκπαιδευτικούς και παιδοψυχολόγους, για να φτάσει σήμερα να παίρνει σάρκα και οστά.

Οπως εξηγεί η Λ. Δαουτοπούλου, «παρατηρούσα μέσα από τη μελέτη μου ότι τα κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται εφόσον έχουν δημιουργηθεί. Το σωστό, εντούτοις, είναι να υπάρχει πρόληψη. Εκείνο που προσπαθούσα να εξηγήσω σε αρμόδιους φορείς ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχουν προληπτικές ενέργειες για διάφορα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η κακοποίηση των ζώων».

Σκύλοι φύλακες-άγγελοι κατά του bullying - εικόνα 2

«Εάν δεν υπάρχει κοινωνική εκπαίδευση και ενημέρωση όλων των ανθρώπων θα είναι σαν να βρισκόμαστε διαρκώς μέσα σε έναν φαύλο κύκλο, κυνηγώντας την ουρά μας. Κάπως έτσι άρχισα να δουλεύω επάνω σε αυτή την ιδέα, συνεργαζόμενη και με άλλους ειδικούς, έως ότου ολοκληρωθεί και τελειοποιηθεί κάθε άσκηση», αναφέρει και προσθέτει: «Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι ένα παιδί ηρεμεί και η διάθεσή του βελτιώνεται σημαντικά απλώς και μόνο με το να παρακολουθεί έναν σκύλο. Γενικά ένα παιδί γίνεται πιο συνεργάσιμο και αφομοιώνει γρηγορότερα μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Σκεφτείτε πόσα μπορεί να κερδίσει παίζοντας δημιουργικά μαζί του».

Η όλη ιδέα βασίζεται στη στενή επαφή των παιδιών με τους τετράποδους "φύλακες" τους. Οι μαθητές μέσα από ειδικά παιχνίδια με τον σκύλο μαθαίνουν "σταδιακά να συμπεριφέρονται ισορροπημένα, με σεβασμό και ευγένεια, καθώς και να ελέγχουν την παρορμητικότητά τους και να έχουν υπομονή", σχολιάζει η κ. Δαουτοπούλου.

«Επίσης, μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις υλοποιούν, να αποκτούν ενσυναίσθηση, κατανόηση και αγάπη για τον διπλανό τους, να νιώθουν ασφαλή και να επικοινωνούν σωστά με ανθρώπους και ζώα», τονίζει ακόμη.

Ο "δάσκαλος" σε όλο αυτό είναι ο Ιγκόρ. Τι εστί Ιγκόρ; Ένας πανέμορφος ημίαιμος, καναδέζικο λυκόσκυλο, που κάνει τα παιδιά να τον προσέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του μαθήματος, συνολικής διάρκειας μίας ώρας.

Σύμφωνα με την ίδια, «οποιοδήποτε σκυλί οποιασδήποτε ράτσας, που έχει κάποια συγκεκριμένα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά -ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά-, μπορεί να γίνει σκύλος θεραπείας εφόσον λάβει εκπαίδευση αυστηρών κριτηρίων».

«Μια σχολική τάξη είναι σαν μια μικρή κοινωνία. Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Από έναν σκύλο θεραπείας, που δεν μπορεί να κρίνει ή να μαλώσει, τα παιδιά δεν θα δεχτούν ποτέ απόρριψη, ακόμη και εάν κάνουν λάθος. Με αυτό τον τρόπο "ξεκλειδώνουν" και μπορούν πιο εύκολα και διασκεδαστικά να δουλέψουν επάνω σε θέματα συμπεριφοράς», καταλήγει.

Ήδη, γονείς έχουν δει τα πρώτα ορατά αποτελέσματα, καθώς βλέπουν τα παιδιά τους να ξεκλειδώνονται και να μαθαίνουννα αντιδρούν στη βία αποκτώντας ενσυναίσθηση.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Φωτό: Θάλεια Γαλανοπούλου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 12 Απρ 2024 | 16:18
ΣΥΡΙΖΑ 11 Απρ 2024 | 13:05

Τα γυρνάει τώρα ο Γιώργος Τσίπρας και αρνείται ότι είπε να πληρώνουν όλοι τις ζημιές των μαθητών- Αλλά στο βίντεο άλλα λέει...

"Είναι λάθος να καλείται ο γονιός να πληρώσει τις ζημιές που προκαλεί το παιδί του", είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται εντός της σχολικής κοινότητας.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 10 Απρ 2024 | 21:49

Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη για την έξαρση bullying- "Δικαστήκαμε σε ισόβιο πόνο"- Ένα στα τρία παιδιά θύμα

Καθημερινά καταγράφονται όλο και πιο σκληρά περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία όλης της χώρας και τα στοιχεία που προκύπτουν πραγματικά σοκάρουν.

ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ 10 Απρ 2024 | 14:36

Γιώργος Τσίπρας: Τις ζημιές που προκαλούν στα σχολεία οι παραβατικοί μαθητές πρέπει να τις πληρώνουμε όλοι μας, όχι οι γονείς τους

Ωραίες ιδέες για τον οικογενειακό προϋπολογισμό έχει ο Γιώργος Τσίπρας, υποψήφιος ευρωβουλευτής και γνωστός ως εξάδελφος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 10 Απρ 2024 | 09:59

Πιερρακάκης: Στο πρώτο 12ωρο λειτουργίας της πλατφόρμας είχαμε 6 αναφορές για περιστατικά σχολικής βίας

Στην επαναφορά της 5μερης αποβολής, ο κ. Πιερρακάκης, υποστήριξε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί το "ζητάνε ως εργαλείο αυτό το μέτρο".

BULLYING 10 Απρ 2024 | 09:37

Νέα επίθεση ανηλίκων σε συμμαθητές τους σε Γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη

Πέντε ανήλικοι μαθητές συνελήφθησαν στα Πεύκα Θεσσαλονίκης για επίθεση σε άλλους ανήλικους.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ 09 Απρ 2024 | 17:27

"Κυνηγώντας την ουρά μας!": 3ος "αγώνας" δυναμικού βαδίσματος με ζώα συντροφιάς, στο Χαλάνδρι – Δηλώστε συμμετοχή!

Την εκδήλωση διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Χαλανδρίου

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ 09 Απρ 2024 | 16:34

Τα μέτρα κατά του bullying στα σχολεία: Τι αλλάζει με κινητά, αποβολές και απουσίες - Η πλατφόρμα των καταγγελιών

Πότε θα πληρώνουν οι γονείς τη ζημιά που έκανε το παιδί τους σε σχολική υποδομή - Νέος σχολικός κανονισμός για την αντιμετώπιση του bullying.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Απρ 2024 | 10:35

Σχολεία: Πότε κλείνουν για Πάσχα - Ποιες μέρες δεν θα γίνουν μαθήματα λόγω ευρωεκλογών

Κλειστά για δύο ημέρες θα είναι τα σχολεία λόγω των ευρωεκλογών 2024

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 05 Απρ 2024 | 19:18

Οτι πιο τρυφερό: Εφτιαξε αυτοσχέδιο "τρενάκι" για να βγάζει βόλτα ανάπηρους σκύλους - Εμπνεύστηκε από τον παράλυτο πατέρα της

Αντλώντας έμπνευση από τον παράλυτο πατέρα της, φιλόζωη στην Τουρκία έφτιαξε αυτοσχέδιο τρενάκι από πλαστικά βαρέλια για να βγάζει καθημερινά βόλτα σκυλιά με αναπηρία

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ. 03 Απρ 2024 | 10:15

Νικόλαος - Άννα Μαρία: Συγκινημένοι και ντυμένoι στα μαύρα στην κηδεία του τελευταίου κληρικού των Ανακτόρων [Εικόνες]

Η θλίψη και το πένθιμο look της Αννας Μαρίας στην κηδεία του ανθρώπου που στάθηκε δίπλα της την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της - Ο Νικόλαος στο πλευρό της.

ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 02 Απρ 2024 | 19:31

Η Ήρα περνούσε όλη την ημέρα μόνη της μέσα σε κένελ - Δεν πήγαινε ούτε για ένα χάδι. Ένα κουβαράκι ήταν κάθε φορά

Με άλλα σκυλιά τα πάει καλά, με τις γάτες είναι αδιάφορη και προτιμά τη συντροφιά του ανθρώπου.

ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ 01 Απρ 2024 | 18:02

Πύργος: Βίντεο-ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό 13χρονης από 14χρονη συμμαθήτριά της

Τι αναφέρει η μητέρα της 13χρονης μαθήτριας που έπεσε θύμα bullying έξω από σχολείο στον Πύργο