Follow us

Τα γεράκια έφτιαξαν φωλιές στο κτίριο του ΟΤΕ στο Μαρούσι!

Ιδανικό μέρος για τις φωλιές τους βρήκαν στο κτίριο του ΟΤΕ γεράκια! Η περιπέτεια του «Οδυσσέα» του πετρίτη που τραυματίστηκε και επανήλθε στην «Πηνελόπη» του

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα γεράκια έφτιαξαν φωλιές στο κτίριο του ΟΤΕ στο Μαρούσι!

Ο «Οδυσσέας», το γεράκι που φωλιάζει μαζί με το ταίρι του την «Πηνελόπη» στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, επανήλθε στο «σπίτι» του μετά την αποκατάσταση από τον τραυματισμό του.

Το γεράκι, που ανήκει στο είδος Πετρίτης, τραυματίστηκε πριν από ένα μήνα -κατά τη διάρκεια πτήσης- στο φτερό και το πόδι και παραδόθηκε από πολίτη στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, με την οποία συνεργάζεται ο Όμιλος ΟΤΕ για την φροντίδα των γερακιών που φωλιάζουν στο Διοικητικό Μέγαρο.

Το Μέγαρο του ΟΤΕ είναι το ιδανικό σπίτι για τα γεράκια καθώς αναζητούν ένα πολύ ψηλό σημείο, με ορατότητα παντού για να μπορούν να εφορμούν.

Εδώ και αρκετά χρόνια η ΑΝΙΜΑ παραλάμβανε πολλές φορές από την περιοχή γύρω από το Μέγαρο του ΟΤΕ γεράκια και μάλιστα μερικές νεοσσούς και έτσι κατάλαβαν ότι στο κτήριο φωλιάζουν τέτοια πουλιά.

Ελεύθερος ξανά ο «Οδυσσέας»

Μετά από την παροχή της κατάλληλης φροντίδας και περίθαλψης, ζητήθηκε η συνδρομή του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας και συγκεκριμένα του συνεργάτη της ΑΝΙΜΑ Σταύρου Αθανασίου, ώστε να εκγυμναστεί άρτια με σκοπό την ταχύτερη και επιτυχή επανένταξή του.

Ο Πετρίτης είναι το ταχύτερο ζώο στον πλανήτη, με καταγεγραμμένες ταχύτητες που ξεπερνούν τα 400 χλμ/ώρα, ενώ η όρασή του καλύπτει 10 χιλιόμετρα

«Σήμερα απελευθερώσαμε τον «Οδυσσέα», έναν αρσενικό πετρίτη ηλικίας 3-4 ετών, ο οποίος έχει το ζευγάρι του εδώ, την «Πηνελόπη», όπως την έχουμε ονομάσει», είπε ο Σταύρος Αθανασίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας. «Ο δικός μας ρόλος ήταν να τον εκπαιδεύσουμε. Για να μπορεί να επανέλθει το πουλί και να είμαστε σίγουροι ότι θα επιβιώσει, θα πρέπει να είναι γυμνασμένο, όπως οι αθλητές. Να είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση».

Ο Πετρίτης είναι το ταχύτερο ζώο στον πλανήτη, με καταγεγραμμένες ταχύτητες που ξεπερνούν τα 400 χλμ/ώρα, ενώ η όρασή του καλύπτει 10 χιλιόμετρα.

«Η θέση που έχει το Μέγαρο του ΟΤΕ είναι στρατηγική, καθώς τα πουλιά ψάχνουν ένα πολύ ψηλό σημείο, με ορατότητα παντού για να μπορούν να εφορμούν.

Οι Πετρίτες έχουν τηλεσκοπική όραση, μπορούν δηλαδή να «κάνουν ζουμ» στο θήραμά τους. Συνεπώς η θέση του Μεγάρου είναι τέλεια για τα πουλιά αυτά», προσέθεσε ο κ. Αθανασίου.

Στο Μέγαρο του ΟΤΕ, εκτός από το ζεύγος των πετριτών, φωλιάζει και άλλο ένα είδος γερακιού, το Βραχοκιρκίνεζο, γνωστό γεράκι των πόλεων. Για την καταγραφή του πληθυσμού τους, την παρακολούθηση και την φροντίδα τους, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την ΑΝΙΜΑ, στο πλαίσιο σχετικού ετήσιου Προγράμματος.

Τα γεράκια έχουν κάνει σπίτι τους το Μέγαρο του ΟΤΕ. Είναι καταπληκτικό να τα βλέπεις να πετούν έξω από το γραφείο σου ή να κουρνιάζουν στα παράθυρα

«Τα γεράκια έχουν κάνει σπίτι τους το Μέγαρο του ΟΤΕ. Είναι καταπληκτικό να τα βλέπεις να πετούν έξω από το γραφείο σου ή να κουρνιάζουν στα παράθυρα! Η συνεργασία και η στήριξή μας στην ΑΝΙΜΑ, αλλά και στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ξεκίνησε το 2006. Καθ’ όλη την περσινή χρονιά έγινε από την Ορνιθολογική πλήρης καταγραφή του πληθυσμού που φωλιάζει στο κτίριο, καθώς και της ορνιθοπανίδας της ευρύτερης περιοχής, ενώ τοποθετήθηκε ειδική κάμερα παρακολούθησης σε μία από τις φωλιές, ώστε να μπορούμε να τα παρακολουθούμε, αλλά και να τα περιθάλψουμε εφόσον χρειαστεί», ανέφερε η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρήσαμε ότι στην περιοχή γύρω από το Μέγαρο του ΟΤΕ παραλαμβάναμε γεράκια και μάλιστα μερικές φορές νεοσσούς. Για να υπάρχει νεοσσός, υπάρχει και φωλιά. Αυτό μας έκανε να καταλάβουμε ότι στο κτήριο φωλιάζουν τέτοια πουλιά. Κι έτσι ξεκίνησε μία συνεργασία με τον ΟΤΕ και με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», είπε η Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Η περίθαλψη του «Οδυσσέα» ολοκληρώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε το γεράκι να επιστρέψει στη φύση το συντομότερο, μιας και ξεκινά η περίοδος του ζευγαρώματος.

Η χρήση μιας ανθρώπινης κατασκευής, όπως το κτίριο του ΟΤΕ, από άγρια ζώα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, η οποία είναι συγκάτοικός μας ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Αθήνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 19 Απρ 2024 | 22:08

Άγιοι Ανάργυροι: Η πρώτη καταγγελία γυναίκας μετά τη δολοφονία της Κυριακής - Πώς αντέδρασαν οι αστυνομικοί

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μία 46χρονη μετέβη στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων και κατήγγειλε πως ο πρώην σύζυγός της την απειλεί στο τηλέφωνο, προκαλώντας της ανησυχία.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 21:56

Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα - Ισχυρές καταιγίδες στο Πήλιο - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες [Live]

Καταιγίδα χτυπά την Αθήνα, με καταρρακτώδη βροχή να πέφτει στο κέντρο και σε άλλες περιοχές - Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Μαγνησία, όπου σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤ1 19 Απρ 2024 | 21:07

Αποκάλυψη-Αγιοι Ανάργυροι: Ο δολοφόνος της Κυριακής είχε χρόνο, αφού δεν επενέβη ο φρουρός, να την μαχαιρώσει και στο στήθος

Σε ισχυρό μετατραυματικό σοκ η μητέρα της κοπέλας, κατέθεσε υπόμνημα-κόλαφο. Τι ζητάει με αυτό. Δεκτά όλα τα αιτήματά της.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ 19 Απρ 2024 | 20:59

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο απότακτος αστυνομικός που κατηγορείται ότι εκβίαζε επιχειρηματία

Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός μαζί με δύο ακόμη άτομα τον απείλησαν μέσα στο μαγαζί του, ζητώντας εκβιαστικά 50.000 ευρώ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ 19 Απρ 2024 | 20:13

Ζάκυνθος: "Τα παιδιά μαραζώνουν στο νοσοκομείο"- Καταγγελίες από τον πρόεδρο του ΠΟΕΔΗΝ για τα "παρκαρισμένα" ανήλικα

"Τι φταίνε αυτά τα παιδιά και τιμωρούνται έτσι;" αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ.

ΓΡΑΜΜΗ 3 19 Απρ 2024 | 19:46

Μετρό: Κλειστός ο σταθμός "Νίκαια" το Σαββατοκύριακο λόγω έργων - Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας στον σταθμό του Μετρό Νίκαια για την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου.

19 Απρ 2024 | 19:44

Συναγερμός στα Ιωάννινα για την εξαφάνιση 17χρονου από δομή φιλοξενίας

Ο Αχμάντ έχει ύψος 1.70 μ., είναι αδύνατος, έχει κοντά σγουρά καστανά μαλλιά και καστανά μάτια

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 19:12

Κακοκαιρία: Ανήσυχος ο Καλλιάνος για τη Θεσσαλία - "Εύχομαι να αποτύχουν παταγωδώς τα μοντέλα" - Τι λέει για την Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και πιθανότατα να δεχθεί ακόμα και πάνω από 100-120 χιλιοστά βροχής

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 19 Απρ 2024 | 19:06

Σφοδρή καραμπόλα στη Λάρισα: Πέταξε στον αέρα το ένα ΙΧ, σε άμορφη μάζα και τα τρία οχήματα

Δύο γυναίκες τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΓΙΑ ΨΕΥΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Απρ 2024 | 19:04

Τραγωδία στο Μάτι: Η πρώτη καταδίκη - Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή στον πρώη διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη

Για ψευδή στοιχεία στις αρχές αναφορικά με τις κινήσεις των οχημάτων της Πυροσβεστικής

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 19 Απρ 2024 | 18:49

Ατρόμητη η Μαρία Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες η Κύπρια αθλήτρια - "Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας"

Η 32χρονη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ νίκησε την ασθένεια μέσα σε έξι μήνες, γιορτάζοντάς το με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου σκίζει τον υπέρηχο...

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 19 Απρ 2024 | 18:29

Κακοκαιρία: Προετοιμάζονται οι κάτοικοι για τα καιρικά φαινόμενα - Με ανησυχεί πιο πολύ η Θεσσαλία, λέει ο Κικίλιας

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Θεσσαλίας καθαρίζουν κανάλια, ρέματα και κοίτες ποταμών ενόψει της κακοκαιρίας - Οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν τσουβάλια με άμμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 19 Απρ 2024 | 18:26

Τέμπη: "Ντροπή, σιχάματα" - Η οργισμένη αντίδραση του Νίκου Πλακιά για τα υπολείμματα οστών στο οικόπεδο με τα μπάζα

Ο Νίκος Πλακιάς, είναι ο πατέρας που έχασε τις δίδυμες κόρες και την ανιψιά του στα Τέμπη