Follow us

Θερμικές κάμερες, drones και ελικόπτερα: Το τείχος του Έβρου σε στεριά και αέρα

Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν χαρτογραφήσει και σηματοδοτήσει τα "καυτά" σημεία στα σύνορά μας στον 'Εβρο.

"Τείχος" σε στεριά και… αέρα στήνουν στον Έβρο, Ελληνική Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις. Αρχικοί στόχοι η αποτροπή της αύξησης των "καθοδηγούμενων" μεταναστευτικών ροών, η αύξηση των οποίων ενδέχεται να φθάσει έως και το 30%, και το "παιχνίδι δύναμης" στη διασφάλιση των συνθηκών κατασκευής του φράχτη, για την οποία αναμένεται κλιμάκωση ενεργειών από την τουρκική πλευρά.

Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν χαρτογραφήσει και σηματοδοτήσει τα "καυτά" σημεία στα σύνορά μας στον Έβρο, που βρίσκονται κατά μήκος μια απόστασης περίπου 30 χιλιομέτρων. Αυτά τα σημεία κατασκευής του "νέου" φράχτη, είναι στο Πέταλο σε μία απόσταση 16 χιλιομέτρων, στο κτήμα Τσιρόζη στις Φέρες σε ένα μήκος 14 χιλιομέτρων και στην περιοχή Νεραϊδότοπος επιπλέον 2,5 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ελληνικό "τείχος" ασφάλειας θα εκτείνεται από τις Καστανιές Έβρου έως και την Αλεξανδρούπολη σε όλη σχεδόν την συνοριογραμμή. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στήνουν αστυνομικές "ενέδρες" σε εναλλασσόμενα σημεία (15 σημεία) ανάλογα με τον εντοπισμό "ύποπτων" τουρκικών κινήσεων. Την κάλυψη των κενών που θα αφήνει η φυσική παρουσία αστυνομικών με τις ενέδρες και τις περιπολίες θα καλύπτουν τα DRONES και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ..

Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι θερμικές κάμερες, που εντοπίζουν ανθρώπινη κίνηση από την θερμότητα του σώματος, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα "φορητά" σημεία. Έχουν εμβέλεια έως και 12 χιλιόμετρα, δηλαδή "εισβάλουν" και στο τουρκικό έδαφος, οπότε στην περίπτωση που παρατηρείται μαζική κίνηση ατόμων, να υπάρχει άμεση μετακίνηση δυνάμεων προς τα συγκεκριμένα σημεία.

Σημειώνεται πως στον Έβρο βρίσκεται ήδη μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών, 200 ακόμη "εθελοντές" αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα, δηλαδή είναι αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες καθώς κατάγονται από την ακριτική περιοχή, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να μετατεθούν μόνιμα. Σε αυτούς προστίθενται 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, και 100 στελέχη της FRONTEX.

Χθες αποφασίστηκε η ενίσχυσή τους με 400 ακόμη αστυνομικούς, από διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Συνοριοφύλακες και εποχούμενες περιπολίες. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν ήδη από Αθήνα, και τουλάχιστον 17 από άλλες περιοχές της χώρας θα βρεθούν στα σύνορα του Έβρου και κυρίως στα επίμαχα σημεία.

Αυτοί οι 400, όπως επισημαίνουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου, θα αντικατασταθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με τους ισάριθμους συνοριοφύλακες που έχουν προσληφθεί, αλλά δυστυχώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν κολλήσει τον διαγωνισμό των αθλημάτων. Για παράδειγμα, αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλείας προβλέπουν στο άλμα εις μήκος να καθαρίζεται η… άμμος, στο άλμα εις ύψος να αλλάζεται το στρώμα σε κάθε άλμα διαγωνιζόμενου, η διαδρομή των 1.000 μέτρων να γίνεται από έναν διαγωνιζόμενο, η σφαίρα να… απολυμαίνετέ σε κάθε ρίψη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης βρέθηκε χθες στην περιοχή του Έβρου δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν. Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ 11 Απρ 2024 | 11:59

Χρυσοχοΐδης: Νέο 5ψήφιο νούμερο για την ανήλικη παραβατικότητα - Οργανώνονται σε συμμορίες και επιτίθενται σε άλλα παιδιά

Για την ανήλικη παραβατικότητα και το νέο 5ψήφιο νούμερο μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ 10 Απρ 2024 | 20:46

"Ποια η εξέλιξη στην υπόθεση Λυγγερίδη;"- Ερώτηση των Γιαννακοπούλου-Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) σε Χρυσοχοΐδη-Φλωρίδη

Ρωτούν παράλληλα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των συμμοριών χούλιγκαν και των διασυνδέσεων τους με το οργανωμένο έγκλημα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 09 Απρ 2024 | 16:31

Τουρίστας έχασε τη σκυλίτσα του στα σύνορα του Έβρου και τη βρήκε ένα χρόνο μετά στη Σερβία - "Η πίστη μετακινεί βουνά!"

Η συγκλονιστική ιστορία του Γάλλου τουρίστα που έχασε τη σκυλίτσα του στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη βρήκε έναν χρόνο μετά στη Σερβία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 08 Απρ 2024 | 09:26

Χρυσοχοΐδης: Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας - Safe house σε κάθε περιοχή για τις γυναίκες

O κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την δημουργία safe houses σε κάθε περιοχή, ώστε να μένουν ασφαλείς οι γυναίκες για όσο χρειαστεί.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 06 Απρ 2024 | 21:11

ΕΛΑΣ: Τι αλλάζει στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας - Πού θα μένουν τα θύματα, επεκτείνεται το panic button

Το Εγχειρίδιο περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες προκειμένου οι αστυνομικοί να διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση παρέχοντας υποστήριξη.

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 05 Απρ 2024 | 22:12

Χρυσοχοΐδης στο Star: "Είμαι συντετριμμένος από τον θάνατο της Κυριακής- Έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις η Αστυνομία"

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως έχουμε 40 επιθέσεις κατά γυναικών από συντρόφους τους την ημέρα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 05 Απρ 2024 | 19:50

Σε κοιτώνες και ξενοδοχεία η διαμονή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας- Νέα στοιχεία από τη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-αστυνομικών

Συζητήθηκε εκτενώς το σενάριο περιστατικών που θα λάβουν χώρα νυχτερινές ώρες, όπως άλλωστε συνηθίζεται και συνέβη και στην περίπτωση της άτυχης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους.

ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ 05 Απρ 2024 | 12:48

Αστυνομία: Αλλάζει η αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης γυναικών - Τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρυσοχοΐδης

Αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας από την αστυνομία.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 05 Απρ 2024 | 12:36

Πάτρα: Ολονυκτία αστυνομικών για την προστασία 48χρονης μετά το φιάσκο στους Αγίους Αναργύρους

Μετά το φιάσκο με τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους η ΕΛΑΣ αλλάζει. Ολονυκτία αστυνομικών για προστασία γυναίκας στην Πάτρα.

ΝΕΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 05 Απρ 2024 | 07:52

Τηλεδιάσκεψη Χρυσοχοΐδη με πάνω από... 2.500 αστυνομικούς - Νέο αυστηρότερο πρωτόκολλο για την ενδοοικογενειακή βία

Θα δοθούν εκ νέου οι σχετικές οδηγίες σε αστυνομικούς, από όλες τις διευθύνσεις της ΕΛΑΣ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Απρ 2024 | 12:26

ΣΥΡΙΖΑ για Χρυσοχοΐδη: Εμείς δηλώνουμε συγκλονισμένοι απ’ την ευκολία που κρύβει τις ευθύνες του

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ , δηλώνει συγκλονισμένος "με την αναλγησία, τον κυνισμό, την αναποτελεσματικότητα και την απόλυτη απαξίωση που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία".

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 04 Απρ 2024 | 10:46

Χρυσοχοΐδης για γυναικοκτονία: Από τις πλέον δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές που έχω βιώσει - Με μεγάλη ταχύτητα η έρευνα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε συντετριμμένος για το απεχθές συμβάν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της 28χρονης

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 03 Απρ 2024 | 19:15

Αποκάλυψη Mega: Ετοιμάζει αλλαγές στην Αστυνομία ο Μιχάλης Χρυσοχΐδης - Ευθύνες και στη Δικαιοσύνη

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή "Live News" του Mega, η κυβέρνηση εξετάζει εάν τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα στους Αγίους Αναργύρους αλλά και εάν η εκπαίδευση των αστυνομικών είναι τελικά επαρκής