Follow us

Χιλιάδες από όλη την Ελλάδα στο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο

Το προσκύνημα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ' το χωριό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χιλιάδες από όλη την Ελλάδα στο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Λέσβου που γίνεται εδώ και αιώνες κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα) προσέλκυσε χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα (περίπου 2.500 άτομα ήρθαν στη Λέσβο με πλοία της γραμμής) αλλά και από την Τουρκία. Περίπου 700 Τούρκοι πέρασαν στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο και βρέθηκαν στο Μανταμάδο για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα του μεγάλου Λεσβιακού πανηγυριού που χάνονται στο βάθος των αιώνων. Συνολικά υπολογίζονται σε πάνω από 40.000 οι πιστοί που συνέρευσαν στο προσκύνημα. Πολλοί από αυτούς, Ρομά που ήρθαν απ' όλη την Ελλάδα μια και ο Μανταμαδιώτης Ταξιάρχης έχει ιδιαίτερη θέση στη ζωή τους.

Από την Παρασκευή ακόμα, ο επαρχιακός δρόμος Μυτιλήνης - Μανταμάδου γέμισε από χιλιάδες ανθρώπους που περπάτησαν επί πολλές ώρες τα περίπου 35 χιλιόμετρα της διαδρομής από την πόλη αλλά και τα πολύ περισσότερα από άλλα σημεία του νησιού για να σταθούν έστω και για λίγο μπροστά στην ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου. Μαζί τους και πιστοί που έφθασαν χρησιμοποιώντας κατά παράδοση άλογα και γαϊδούρια, αλλά και με ποδήλατα και φυσικά με αυτοκίνητα που δημιούργησαν ένα τεράστιο πάρκινγκ από το μοναστήρι του Αρχαγγέλου ως πέρα στο χωριό του Μανταμάδου.

Το προσκύνημα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ' το χωριό. Ο αρχικός ναός θεωρείται ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα στη θέση μοναστηριού που καταστράφηκε στα ύστερα χρόνια του Βυζαντίου. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων και έδωσε το σημερινό συγκρότημα του προσκυνήματος.

Το εικόνισμα του Ταξιάρχη είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό. Ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα. Σε μια επιδρομή τους, πειρατές έσφαξαν τους μοναχούς του παλιού μοναστηριού και μονάχα ένας που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη γλύτωσε με θαυματουργή παρέμβαση του Αρχαγγέλου. Ο μοναχός, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, μάζεψε πηλό και με το αίμα των σκοτωμένων μοναχών έφτιαξε το εικόνισμα του Ταξιάρχη όπως τον είχε αντικρύσει όταν τον έσωσε από τους πειρατές.

Η μορφή του εβένινου εικονίσματος πείθει ότι είναι έργο μιας φλογερής πίστης, ενός απλού ανθρώπου. Το σκοτεινό πρόσωπο είναι γεμάτο δύναμη καθώς προβάλλει μέσα απ' το αστραφτερό ασημένιο πλαίσιο. Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου είναι το μοναδικό ανάγλυφο εικόνισμα της Ορθοδοξίας. Ακόμα και σήμερα οι προσκυνητές λένε πως τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή τη μοναδική εικόνα: Άλλοτε αντικρίζουν το πρόσωπο του Αγίου πολύ άγριο και απόμακρο και άλλοτε πολύ ήρεμο και οικείο, πιστεύοντας ότι κατά αυτό τον τρόπο προσπαθεί να τους περάσει διάφορα μηνύματα.

Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης 'Αγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. Ιδιαίτερα τον σέβονταν έως το 1922 οι Τούρκοι του νησιού αλλά και των απέναντι μικρασιατικών ακτών που από τον Αδραμμυτινό κόλπο έφταναν με βάρκες στην ακτή κοντά στο χωριό.

Κατά την παράδοση φορούσε σιδερένια παπούτσια καθώς έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς. Ακόμα και σήμερα οι προσκυνητές ακουμπάν στη βάση του εικονίσματα του σιδερένια παπούτσια «για να ‘χει ο 'Αγιος».

Στην εκκλησία του Ταξιάρχη φυλάγεται, σαν εθνικό και θρησκευτικό κειμήλιο, ο αρχιερατικός σάκος του εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε. Τον σάκο αυτό αγόρασε σε δημοπρασία ο Μανταμαδιώτης μητροπολίτης Πορφύριος Φωτιάδης ο οποίος κατά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη ήταν Πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων. Μετά τον θάνατό του, οι συγγενείς του τον δώρισαν στο Προσκύνημα. Υπάρχουν ακόμα, παλιό χρυσοκέντητο επιτραχήλιο του 1656, παλιά ευαγγέλια και εκκλησιαστικά βιβλία. Ανάμεσα στις εικόνες του ναού, αρκετές είναι του 16ου αιώνα. Η πηγή απ' την οποία αναβλύζει τα αγίασμα, θεωρείται απ' τις πιο αρχαίες της Λέσβου.

Έως και πριν από λίγα χρόνια στην αυλή του μοναστηριού γινόταν ταυροθυσία, δημόσια σφαγή ταύρου δηλαδή, ο οποίος κατά το αρχαίο έθιμο μαγειρευόταν με σπασμένο σιτάρι και ρεβίθια, το κισκέκ, και προσφέρονταν στους πιστούς. Τα τελευταία δυο χρόνια ο ταύρος θανατώνεται σε σφαγείο, η διαδικασία όμως του μαγειρέματος και της προσφοράς του φαγητού παραμένει η ίδια.

Σήμερα η θρησκευτική τελετή περιλάμβανε θεία λειτουργία παρόντων αρχιερέων, τοπικών πολιτικών καις στρατιωτικών αρχών και ακολούθησε λιτανεία γύρω από το ναό.

Μετά το πέρας της λιτανεύσεως, ευλογήθηκε και προσφέρθηκε στους χιλιάδες πιστούς το κισκέκ.

βιντεο φωτο emprosnet και lesvosnews

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Απρ 2024 | 18:01

Σοκ στον Πύργο: Συμπλοκή μεταξύ μαθητών, στο νοσοκομείο ένας 19χρονος

Το περιστατικό συνέβη έξω από το σταθμό του ΚΤΕΛ Ηλείας, όπου υπήρξε επεισόδιο μεταξύ μαθητών, ενός 19χρονου και ενός 16χρονου παρουσία δεκάδων άλλων μαθητών,

ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’50 19 Απρ 2024 | 17:52

Πασαλιμάνι: Πώς ήταν το σπίτι πριν την κατάρρευση που στοίχισε τη ζωή στον 31χρονο ειδικό φρουρό [βίντεο]

Στη δημοσιότητα έρχονται εικόνες από το σπίτι στο Πασαλιμάνι που στοίχισε τη ζωή στον 31χρονο ειδικό φρουρό

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 19 Απρ 2024 | 17:51

Τέμπη: Απερρίφθη η προσφυγή Αγοραστού να μη συσχετιστεί η ποινική δίωξη για το μπάζωμα με την κύρια υπόθεση

Ο τέως περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 19 Απρ 2024 | 17:12

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Αθήνα για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Από τις 07.30' έως τις 13.30' του Σαββάτου θα παραμείνουν κλειστοί κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ 19 Απρ 2024 | 17:00

Δίκη για Μαλένα - Ιριδα: Εκλαιγε στην αγκαλιά της Ρούλας Πισπιρίγκου η αδερφή της - "Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι"

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου ξέσπασε σε κλάματα στη δίκη και έπεσε στην αγκαλιά της κατηγορούμενης αδερφής της.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Απρ 2024 | 16:59

Δημήτρης Κόκοτας: Τα νεότερα για την υγεία του - "Μαθαίνω ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμεναν"

Σταθερή η κατάσταση της υγείας του τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα - Τις επόμενες ημέρες η νέα προσπάθεια αποσωλήνωσης.

ΤΟ 2024 19 Απρ 2024 | 16:42

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για ανήλικα θύματα του αρχαιοφύλακα - Oδήγησε 15χρονο με τους συμμαθητές του σε ξενώνα

Το συμβάν έγινε το 2024, όμως ο μαθητής το αποκάλυψε στον πατέρα του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 19 Απρ 2024 | 16:26

Καταφθάνει η κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία κι άλλες τρεις περιοχές - Πού θα "ανοίξουν οι ουρανοί" από τα επικίνδυνα φαινόμενα

Οι προβλέψεις Τσατραφύλλια και Αρναούτογλου - Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες από το βράδυ.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ 19 Απρ 2024 | 16:07

Γιάννης Ξανθόπουλος: "Αυτός είναι μια χαρά κι εμείς με φάρμακα" - Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο

Ο πατέρας του 19χρονου διαψεύδει ότι η οικογένεια του Γιάννη Ξανθόπουλου προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΖΗΜΙΕΣ 19 Απρ 2024 | 15:30

Σεισμός στη Σάμο: Έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει - Η αντίδραση των κατοίκων μετά τα 4,4 Ρίχτερ

Τι λέει ο γεωλόγος - σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς για τη σεισμική δόνηση στη Σάμο

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ 19 Απρ 2024 | 14:59

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 43χρονο που ξυλοκόπησε τη σύζυγό του και την εκβίαζε για να του δώσει λεφτά

Για ενδοοικογενειακή βία και απόπειρα εκβίασης σε βάρος της 37χρονης συζύγου του κατηγορείται ο 43χρονος στη Θεσσαλονίκη.

ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΕΙ 19 Απρ 2024 | 14:57

Οι συνδικαλιστές θέλουν να τορπιλίσουν τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία- Πάνε στα δικαστήρια

Στο ΣτΕ προσφεύγουν συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατρών εναντίον των απογευματινών χειρουργείων

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ 19 Απρ 2024 | 14:51

Αγιοι Ανάργυροι: "Νίπτουν τας χείρας τους" οι αστυνομικοί - Ο ένας ρίχνει στον άλλον την ευθύνη για τη δολοφονία της Κυριακής

Με αναρρωτική άδεια οι αστυνομικοί που ελέγχονται για τη δολοφονία της Κυριακής - Αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ.