Follow us

120 δόσεις: Το δέλεαρ και τα ψιλά γράμματα της ρύθμισης

'Οποιος μπει στη ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να είναι αποφασισμένος ότι θα την βγάλει μέχρι τέλους.

120 δόσεις: Το δέλεαρ και τα ψιλά γράμματα της ρύθμισης

Όποιος μπει στη ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να είναι αποφασισμένος ότι θα την βγάλει μέχρι τέλους. Διότι στα «ψιλά γράμματα» κρύβεται ο μεγάλος κίνδυνος: Όποιος μπει στη ρύθμιση αλλά στη συνέχεια την χάσει –είτε γιατί δεν θα πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις είτε γιατί δεν θα εξοφλεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις- θα έρθει και πάλι αντιμέτωπος με όλο το χρέος ακόμη και αυτό που θα του έχει «κουρέψει» το ασφαλιστικό ταμείο.

Δηλαδή, το «κούρεμα» που –σύμφωνα με τα παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας- φτάνει ακόμη και πάνω από το 70%- είναι ένα «δέλεαρ» για να μπει ο οφειλέτης στη ρύθμιση. Για να γίνει όμως πραγματικότητα αυτό το «δώρο» θα πρέπει επί δέκα ολόκληρα χρόνια να μην υπάρχει η παραμικρή ασυνέπεια όσον αφορά στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Και της δόσης της ρύθμισης αλλά και των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Δεδομένου ότι ο οφειλέτης των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να χρωστάει και στην εφορία, το μείζον για όσους έχουν συσσωρευμένα χρέη είναι να κάνουν σωστή διαχείριση της ρευστότητας που διαθέτουν και να μετρήσουν σωστά τις οικονομικές τους αντοχές. Τόσο η πλατφόρμα της εφορίας όσο και η πλατφόρμα των ασφαλιστικών ταμείων ευνοούν αυτούς που θα αποπληρώσουν ταχύτερα τα χρέη τους καθώς τους χαρίζουν τόκους και προσαυξήσεις ενώ τους αποδεσμεύουν ταχύτερα τον τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο, αν κάποιος σπεύσει να δηλώσει μικρό αριθμό δόσεων, μετά δεν μπορεί να τον αυξήσει. Αντίθετα, αν δηλώσει μεγάλο αριθμό δόσεων, μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια σε αύξηση χωρίς να χάσει τα προνόμια (μείωση προσαυξήσεων κλπ).

Και στις δύο περιπτώσεις –και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία- το ζητούμενο είναι να μην χαθούν οι ρυθμίσεις. Η περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων είναι η πιο κραυγαλέα καθώς θα είναι καταστροφικό για τον οφειλέτη να αναβιώσει το κουρεμένο χρέος. Και στην εφορία όμως, η απώλεια της ρύθμισης «ξυπνά» τις κουρεμένες προσαυξήσεις και φυσικά αφήνει εκτεθειμένο τον οφειλέτη απέναντι στα αναγκαστικά μέτρα.

Μέχρι και πριν από λίγο στην πλατφόρμα της εφορίας είχαν κάνει «επίσκεψη» περίπου 120.000 φορολογούμενοι ενώ είχαν ήδη ολοκληρωθεί περισσότερες από 17.500 αιτήσεις.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 21 Απρ 2024 | 10:02

Αλλαγές και εκπλήξεις με το επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα [παραδείγματα]

Οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων που θα υποστούν αυτή την απώλεια των 300-350 ευρώ (ή και περισσότερων χρημάτων ανάλογα με την μεταβολή του εισοδήματος) θα είναι δεκάδες χιλιάδες.

ΜΕ ΔΙΟΡΙΑ 19 Απρ 2024 | 09:16

Πώς θα "σβήσετε" τόκους αναβιώνοντας τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία - Αφορά 215.000 οφειλέτες

Περίπου 215.000 φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία που έχασαν κατά το παρελθόν τις ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 29 Απριλίου να πληρώσουν τις δόσεις που "χάθηκαν" και να αναβιώσουν τη ρύθμιση.

19 Απρ 2024 | 07:33

Φωτιά στο πετρέλαιο βάζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - 90 δολάρια το βαρέλι

Η πολύ μεγάλη άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η περαιτέρω αύξηση του χρυσού στα 2.400 δολάρια η ουγκιά ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών μετά τις αναφορές για εκρήξεις στο έδαφος της Συρίας.

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ 17 Απρ 2024 | 15:38

Πώς τo… ισχυρό δολάριο κάνει ακόμα πιο ακριβό το κόστος της πασχαλινής εξόδου για τους Ελληνες

Όσο ισχυρότερο είναι το δολάριο, τόσο ακριβότερα αγοράζουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 15 Απρ 2024 | 13:03
ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Απρ 2024 | 11:10

Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι από το 2025

Τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων μπορούν να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς μεταφράζεται στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 10 Απρ 2024 | 11:41

Τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα, "θύματα" της κλιματικής κρίσης: Πάνω από τα 100€ το κιλό η τιμή τους

"Πρωταγωνιστής" των συζητήσεων -και των παραπόνων όσον αφορά στο ύψος των τιμών- δεν θα είναι το παραδοσιακό αρνί αλλά το σοκολατένιο αυγό.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 09 Απρ 2024 | 09:14

Πότε θα κόβεται το ρεύμα αν αφήνουμε απλήρωτους τους λογαριασμούς - Τέλος το κόλπο με τους παρόχους

Με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό, ο πάροχος θα σας στείλει προειδοποίηση, ενώ ο δεύτερος απλήρωτος λογαριασμός μπορεί να οδηγήσει και στην αποστολή εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Απρ 2024 | 09:40

Τα "μυστικά" του φετινού ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα, ποιοι θα πληρώσουν τα διπλάσια από πέρυσι

Περίπου 300.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι - Ποιοι θα χάσουν την έκπτωση του 50% που προβλέπει η νομοθεσία - Από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε διπλούς φόρους

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ 05 Απρ 2024 | 15:52

Γιατί θα πληρώνουμε μηνιαίο "ενοίκιο" ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι μας - Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ από τέλος Απριλίου

"Μηνιάτικο" άνω των 70 ευρώ τον μήνα για ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα 72 τετραγωνικών.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 03 Απρ 2024 | 12:00

Περισσότερος φόρος για 500.000 επαγγελματίες - Oι "παράπλευρες απώλειες" της αύξησης του κατώτατου μισθού

Η αύξηση του φόρου για όσους δηλώνουν κέρδη χαμηλότερα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και στη χρήση του 2024 (θα αποτυπωθούν στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις) είναι αυτονόητη.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 02 Απρ 2024 | 07:25

Τιμολόγια ρεύματος: Το "παράδοξο" επιβεβαιώθηκε - Κάτω η χονδρική του ρεύματος, πάνω οι τιμές λιανικής

Αυξήσεις τον Απρίλιο στους 10 από τους 13 παρόχους. Απορρόφηση από τη ΔΕΗ μέσω μεγαλύτερης έκπτωσης- μόνο δύο πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις – από 9 έως 14,8 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας τον Απρίλιο.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ 01 Απρ 2024 | 11:49

Το παράδοξο με τα τιμολόγια ρεύματος: Η τιμή χονδρικής πέφτει, αλλά στη λιανική μπορεί να έρθουν ανατιμήσεις

Πολύ πιθανό να προκύψουν ανατιμήσεις στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος από το βράδυ.