Follow us

Άγρια κόντρα για διορισμούς στη Δικαιοσύνη- Τι θα κάνει ο ΠτΔ

Στην ηγεσία του Αρείου Πάγου θα βρεθούν δύο γυναίκες, ανώτατοι δικαστικοί που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο μέχρι πρότινος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Άγρια κόντρα για διορισμούς στη Δικαιοσύνη- Τι θα κάνει ο ΠτΔ

Την απόφαση να προχωρήσει με τους διορισμούς στην ανώτατη ηγεσία του Αρείου Πάγου έλαβε η κυβέρνηση παρά τις διαφωνίες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις ενστάσεις ορισμένων στελεχών έτσι όπως εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, όπως έλαβε χώρα το απόγευμα.

Στην ηγεσία του Αρείου Πάγου θα βρεθούν δύο γυναίκες, ανώτατοι δικαστικοί που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο μέχρι πρότινος.

Συγκεκριμένα, η Ειρήνη Κάλου θα είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη θα βρεθεί στη θέση της εισαγγελέως του ΑΠ.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για “πολιτικές σκοπιμότητες”. Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την δημοσιοποίηση των ονομάτων. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για “θεσμικά πρωτοφανή απόφαση” και για “αντισυνταγματικούς διορισμούς”.

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση της Ν.Δ. γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τον εμμέσως να μην υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

΄Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Εκτός απροόπτου, πάντως η τύχη του προεδρικού διατάγματος θα κριθεί στις 30 Ιουνίου. Καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιθανότατα θα ακολουθήσει την τακτική που είχε ακολουθήσει με την Ξένη Δημητρίου . Τότε είχε υπογράψει το προεδρικό διάταγμα μόλις ολοκληρώθηκε η θητεία της Ευτέρπης Γκουτζαμάνη στις 30 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε επιλέξει για νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου.

Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Προκόπης Παυλόπουλος να υπογράψει το επίμαχο προεδρικό διάταγμα την 1η Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Ειρήνη Καλού. Ωστόσο το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο η χώρα θα βρίσκεται λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά για το τι θα πράξει τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο υπουργός δικαιοσύνης είπε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στάση του ξέρει να κρατά τις αποστάσεις του από πολιτικές αντιπαραθέσεις”, ενώ υποστήριξε ότι “η διαδικασία βασίζεται στο νόμο και το Σύνταγμα και πως διαφωνεί με τη διατύπωση της Νέας Δημοκρατίας”.

Το παρασκήνιο του υπουργικού συμβουλίου

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τρεις υπουργοί φέρεται να εξέφρασαν δεύτερες σκέψεις. Πρόκειται για τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Γιώργο Σταθάκη και τον Δημήτρη Βίτσα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Σημειώνεται ότι εξερχόμενος από το υπουργικό συμβούλιο, ο Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε μάλιστα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, ο κ. Βίτσας με δήλωσή του λίγο αργότερα χαρακτήρισε "χυδαιότητες και αθλιότητες" τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί δήθεν διαφωνίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης ήταν ομόφωνη.

Στη συνέχεια και ο κ. Σταθάκης έκανε δήλωση επί του θέματος: «Μετά από τη συνήθη διαδικασία διαλόγου, στο Υπουργικό Συμβούλιο καταλήξαμε σε ομόφωνη απόφαση».

Η τοποθέτηση Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων πως η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ακολούθως όπως είπε «για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση».

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

Αιχμές για ΝΔ

Στράφηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι «η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Ακολούθως σχολίασε ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους», είπε καταλήγοντας.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

Δριμεία αντίδραση προκάλεσε η επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου για την ηγεσία του Αρείου Πάγου κάνοντας λόγο για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση

«Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει - κατά τρόπο απαράδεκτο - και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.

Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας»

Απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου:

Για αλαζονική και αντισυνταγματική συμπεριφορά, κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου τη ΝΔ, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται: "Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν".


Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ 23 Απρ 2024 | 14:42

Βολές από μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη: Ζούμε από θαύμα, δεν χρειαζόμαστε θαυματοποιούς

H αιχμηρή δήλωση για τους θαυματοποιούς που δεν χρειαζόμαστε είναι από τον πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βασιλειάδη.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ 23 Απρ 2024 | 13:53

Στέφανος Κασσελάκης: Θα καλούσε τον Μητσοτάκη στον γάμο του; - Το Q&A στο Instagram - Τι είπε για τα κοντομάνικα

O Στέφανος Κασσελάκης στο Instagram, δέχτηκε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, για το αν κρυώνει με το κοντομάνικο

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 23 Απρ 2024 | 12:59

Επίθεση Μαρινάκη σε ΣΥΡΙΖΑ: Αποφάσισαν σήμερα να στείλουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ η προθεσμία έχει λήξει

"Από επαναστατική γυμναστική και δηλώσεις χορτάσαμε. Αλλά την Δημοκρατία την υπερασπίζεται κανείς με πράξεις", είπε ο κ. Μαρινάκης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 23 Απρ 2024 | 12:34

H κυβέρνηση αμφισβητεί την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Καρφιά από ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας" σημειώνει το ΥΠΕΞ για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 23 Απρ 2024 | 12:09

Ο Κασσελάκης μιλάει στον Λιάγκα από τα... μποφόρ της Αστυπάλαιας: "Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα" [βίντεο]

Στη διαγραφή του Δημήτρη Παπανώντα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης από την Αστυπάλαια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 22 Απρ 2024 | 21:12

Ο ΣΥΡΙΖΑ "καρφώνει" δημοσίευμα της "ΕφΣυν": "Απολύτως ανακριβές -Ο συντάκτης αποσιώπησε τα πραγματικά γεγονότα"

Ανακοίνωση για δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 22 Απρ 2024 | 18:34

Στέφανος Κασσελάκης: Θα διανυκτερεύσει στην Αστυπάλαια - Τα μποφόρ δεν τον άφησαν να συνεχίσει για Σύμη-Χάλκη

"Να αναδείξουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 22 Απρ 2024 | 13:38

"Κυνήγι" σε βουλευτές της ΝΔ σε ναούς για τον γάμο των ομοφύλων: Επιθέσεις σε Αλεξοπούλου, Δεληκάρη, Άδωνι

Ιερέας στην Πάτρα επιτέθηκε λεκτικά στην υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου για τον νόμο με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ HUFFPOST GREECE 22 Απρ 2024 | 11:13

Κασσελάκης: Πιστεύω βαθιά στον Θεό - Για τον Παπανώτα αποφάσισα από την πρώτη στιγμή όταν ήμουν στις ΗΠΑ [βίντεο]

Όσον αφορά την απομάκρυνση Παπανώτα, ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως είχε πάρει την απόφαση όταν βρισκόταν ακόμα στις ΗΠΑ, αλλά περίμενε να γυρίσει πρώτα στην Ελλάδα.

ΑΡΘΡΟ 22 Απρ 2024 | 10:24

Κασσελάκης στα ΝΕΑ: Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής

"Οι ευρωεκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία να βάλουν οι πολίτες φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί η κυβέρνηση", λέει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Στ. Κασσελάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2024 | 08:30

Η συγκινητική αγκαλιά του Στέφανου Κασσελάκη με ηλικιωμένο που έκλαιγε έξω από το νοσοκομείο της Σύρου [βίντεο]

Μία πολύ συγκινητική συνάντηση είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με έναν ηλικιωμένο έξω από το νοσοκομείο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 22 Απρ 2024 | 07:28

To "γαλάζιο" παρασκήνιο με την Ελεονώρα Μελέτη: Η πρόταση για την Ευρωβουλή και το ξέσπασμα για τα χυδαία σχόλια

Η Ελεονώρα Μελέτη θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών, γνωρίζοντας ότι μπορεί και να μην εκλεγεί, όμως όπως λέει η ίδια, σημασία έχει η πρόταση που της έγινε, την οποία δεν μπόρεσε να αρνηθεί.

57 ΧΡΟΝΙΑ 21 Απρ 2024 | 19:40

Κασσελάκης από την Νάξο για την 21η Απρίλη: Βαθιά υπόκλιση στους αγώνες της Αριστεράς

"Τιμούμε τους αγώνες του Μανώλη Γλέζου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.