Follow us

Ανασχηματισμός: Η "ακτινογραφία" της νέας κυβέρνησης - Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και ποιοι αναβαθμίζονται

Ο πρωθυπουργός στον πρώτο του ανασχηματισμό επιχειρεί να ενισχύσει τους τομείς που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με "χειρουργικές" παρεμβάσεις, ο πρωθυπουργός στον πρώτο του ανασχηματισμό επιχειρεί να ενισχύσει τους τομείς που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα. Πρόσωπο "κλειδί" είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων του ταμείου ανάκαμψης.

Ο επόμενος τομέας πάνω στον οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση είναι οι επενδύσεις, με το Ελληνικό να έχει ήδη ξεκινήσει ενώ παράλληλα μπαίνουν σε εφαρμογή και άλλα σημαντικά έργα. Ο Νίκος Παπαθανάσης που διαχειρίστηκε με επιτυχία το "καυτό" ζήτημα της αγοράς την περίοδο του κορονοϊού, από υφυπουργός, αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης με διευρυμένες αρμοδιότητες.

Επίσης, ενισχύεται το υπουργείο Υγείας ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την τοποθέτηση της Ζωής Ράπτη σε θέση υφυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συγκεκριμένες αλλαγές έχουν ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στις αλλαγές, προέρχονται από τη Βουλή και από την κοινωνία που είναι και η πάγια αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς πρόκειται για πρόσωπα διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας, με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.

"Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση. Με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος", δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ανακοίνωση των ονομάτων της νέας κυβέρνησης.

Ένα από τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι ο Πάνος Τσακλόγλου που αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας στο οποίο παραμένει ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά και ο Νικόλαος Ταγαράς στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

"Πρόκειται για βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος. Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τον ανασχηματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση και όσοι αναβαθμίζονται

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959.

Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ελένη Παπαπάνου, με την οποία έχουν δύο κόρες, τη Μαριάννα και την Ειρήνη.

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Νίκος Παπαθανάσης

Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Παπαθανάσης, είναι μηχανολόγος μηχανικός, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Αεροναυπηγική.

Από το 2008 έως το 2010 ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών και Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ) . Στα τριανταπέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, την ωρίμανση επενδύσεων, την αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών.

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

Ζωή Ράπτη

Η Ζωή Ράπτη είναι η νέα υφυπουργός Υγείας, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Η Ζωή Ράπτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Kent at Canterbury της Μ. Βρετανίας (Master of Laws with Honours in International Commercial Law).

Τον Ιούλιο του 2019 ορκίστηκε βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών Βορείου Τομέα με τη Νέα Δημοκρατία ενώ τον Μάιο του 2019 ορκιστεί βουλευτής της ενιαίας Β' Αθηνών στη θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ

Πάνος Τσακλόγλου

Τον Παναγιώτη Τσακλόγου επέλεξε ο πρωθυπουργός για τη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London).

Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica - Journal of Economic Policy.

Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Διατέλεσε σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.

ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

Νικόλαος Ταγαράς

Ο βουλευτής Κορινθίας, Νικόλαος Ταγαράς, αναλαμβάνει τη θέση Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Γεννημένος το 1956 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, ο Νικόλαος Ταραράς είναι πατέρας δύο παιδιών, ενώ το επάγγελμά του είναι πολιτικός μηχανικός. Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας με τη ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Εκλέχτηκε ξανά στην ίδια Περιφέρεια, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής και Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και είναι Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

ΤΑΓΑΡΑΣ

Νέοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς

Επίσης τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα σε θέσεις Γενικών και ειδικών γραμματέων με στόχο την ακόμη καλύτερη οργάνωση των υπουργείων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας ο Ιωάννης Κυριακού, Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου η Νίκη Δανδόλου και ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης ο Γεώργιος Ζερβός.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ιωάννης Χρυσουλάκης αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Διπλωματίας και απόδημου Ελληνισμού. Στο υπουργείο Υγείας Γενική Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας τοποθετείται ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στο υπουργείο Τουρισμού η Βίκυ Λοΐζου και στην προεδρία της Κυβέρνησης ο Αθανάσιος Κοντογεώργης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ" 18 Απρ 2024 | 15:20

DW: Πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους η Ελλάδα με τα φορολογικά κίνητρα Μητσοτάκη - Τους ενθαρρύνει να μετακομίσουν

Η Ελλάδα με τα φορολογικά κίνητρα Μητσοτάκη έχει γίνει πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους, γράφει η DW.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 18 Απρ 2024 | 14:47

Ανάρτηση Μητσοτάκη: Από σήμερα αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα μητρότητας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες δικαιούχοι για το επίδομα μητρότητας - Τα ποσά και οι προϋποθέσεις.

"ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ" 18 Απρ 2024 | 11:48

Κεχαγιά: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει την κοινή γνώμη με το "ΝΔ ή χάος"

Η εκρπόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει την κοινή γνώμη.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 17 Απρ 2024 | 20:32

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: "Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση"

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 17 Απρ 2024 | 19:42

Επιστολή Δούκα σε Σκυλακάκη για το μπόνους ορόφων σε ενεργειακές οικοδομές: "Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο"

Ο δήμαρχος της Αθήνας ζητά κατεπειγόντως τον εξορθολογισμό του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης και των χρήσεων γης και καλεί τον υπουργό να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη δόμηση

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΒΑΣΗ 17 Απρ 2024 | 14:50

ΥΠΠΟ: Δωρεά εις μνήμη Ιωάννου και Ερριέτας Λάτση

Σήμερα Τετάρτη υπεγράφη Σύμβαση δωρεάς μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως δωρεοδόχων.

«OUR OCEAN CONFERENCE» 17 Απρ 2024 | 08:14

Μητσοτάκης: Νέο ταμείο 2 δισ. για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών - Δημιουργούνται δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα αυξάνει την έκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80%, "καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας".

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 17 Απρ 2024 | 07:51

Έξαλλος με την υποψηφιότητα Μπελέρη ο Νίκος Φίλης: Ζητά την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Ο Νίκος Φίλης επιτίθεται στον Φρέντι Μπελέρη για "επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα παρακρατική και προβοκατόρικη δράση".

ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 17 Απρ 2024 | 07:22

Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πλοίο "Typhoon" – Ενημερώθηκε για το βραβευμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμά του [εικόνες]

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο κατάστρωμα και στη γέφυρα του πλοίου και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του "Typhoon"

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Απρ 2024 | 04:25

Υποψηφιότητα Μπελέρη στις ευρωεκλογές: Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ράμα και στα δεξιά της ΝΔ

Η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη για τον Μπελέρη δεν ήταν εύκολη, καθώς είχε να ζυγίσει αντιθετικές εισηγήσεις συνεργατών του.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 15 Απρ 2024 | 21:13

Μητσοτάκης για Ευρωεκλογές: "Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ΝΔ , τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα"

"Από την άλλη μεριά υπάρχει μόνο μία εμμονή, να πέσει ο Μητσοτάκης, η οποία δεν συνιστά πρόταση", ανέφερε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 15 Απρ 2024 | 13:40

Ανατροπή τελευταίας στιγμής με συμμετοχή Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ - "Κλείδωσε" και η Ελεονώρα Μελέτη

Ο Φρέντι Μπελέρης θα είναι τελικά στη "γαλάζια" ευρωλίστα και θα ανακοινωθεί το απόγευμα από τον πρωθυπουργό.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 15 Απρ 2024 | 11:59

Ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: "Κλείδωσε" και η Ελεονώρα Μελέτη - Γρίφος με Μπελέρη

Η Ελεονώρα Μελέτη, παρουσιάστρια της πρωινής εκπομπής "Mega Καλημέρα", φέρεται να είπε τελικά το "ναι" για τις ευρωεκλογές.