Follow us

Μετά το «ναυάγιo» του ντιμπέιτ τι; Οι κινήσεις των κομμάτων

Στις τρεις δεκαετίες ζωής που μετρά το ντιμπέιτ στην Ελλάδα και στις αλλεπάλληλες εκλογές που έγιναν σε αυτό το διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 9 τηλεμαχίες.

Μετά το «ναυάγιo» του ντιμπέιτ τι; Οι κινήσεις των κομμάτων

Σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Άλλωστε είναι κάτι που τείνει να γίνει παράδοση στην χώρα μας.

Στις τρεις δεκαετίες ζωής που μετρά το ντιμπέιτ στην Ελλάδα και στις αλλεπάλληλες εκλογές που έγιναν σε αυτό το διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 9 τηλεμαχίες, είτε μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών είτε μόνο των δύο πρώτων κομμάτων.

Μπορεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ντιμπέιτ να είναι αυτονόητο και να εξελίσσονται οι όροι διεξαγωγής του, στην χώρα μας κυρίως το πολιτικό σύστημα να έχει μείνει κολλημένο στο χθες.

Κόντρες για την ευθύνη του ναυαγίου

Η ματαίωση της τηλεμαχίας προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κόμματων, με την μία πλευρά να ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών στην άλλη. Όλοι τόνιζαν πως ήθελαν να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ αλλά τελικά δεν τα βρήκαν στην ημερομηνία. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν έκανε άνω κάτω το προεκλογικό πρόγραμμα των κομμάτων με αποτέλεσμα να υπάρξει αδιέξοδο.

Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχε η Σύνοδος Κορυφής, δεν ήταν σίγουρο πως θα γινόταν η τηλεμαχία καθώς υπήρχαν ενστάσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τα κόμματα για τους όρους διεξαγωγής της αναμέτρησης. Τα μικρότερα κόμματα ζητούσαν να υπάρξουν δικλίδες ώστε να μην μετατραπεί το ντιμπέιτ σε μία αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Επιστροφή στην προγραμματική μάχη

Στις 11 μέρες που απομένουν μέχρι να πέσει η αυλαία της προεκλογικές περιόδου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσουν την αντιπαράθεση τους με βάση τα προγράμματα τους, δίνοντας έμφαση στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει για τα όσα δεσμεύεται κυρίως στο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων και του ασφαλιστικού κατηγορώντας τη ΝΔ για κρυφή ατζέντα. Στον αντίποδα η Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικοινωνία του προγράμματος της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μηνύματα ενότητας σε κάθε του δημόσια τοποθέτηση.

Κουμουνδούρου και Πειραιώς ακολουθούν τελείως διαφορετική στρατηγική σε σχέση με εκείνη των ευρωεκλογών που κυριάρχησε η πόλωση και το τοξικό κλίμα, κάτι που εκ του αποτελέσματος δεν βγήκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταφέρει να αλλάξει επικοινωνιακή ρότα λίγο πριν από την 26η Μαΐου γεγονός που τον ωφέλησε. Ακόμα και οι συγκεντρώσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν θα είναι το ίδιος με εκείνες που έγιναν τον προηγούμενο μήνα στα πλαίσια των ευρωεκλογών.

Τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο κομμάτων έχουν πλέον μπροστά τους τον «οδικό χάρτη» με τις εκλογικές περιφέρειες που σημείωσαν χαμηλά ποσοστά, όπως επίσης και το πως ψήφισαν οι κοινωνικές ομάδες και αναλόγως σχεδιάζουν τις περιοδείες των δύο μονομάχων.

Διευρύνεται η διαφορά

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις - που επιβεβαιώθηκαν στις ευρωεκλογές – δείχνουν την «ψαλίδα» μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώνει και να φτάνει σε διψήφια ποσοστά με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρίσκεται κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας.

Σύμφωνα με την μέτρηση της Marc για τον ΑΝΤ1 τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 και 10,7 μονάδες αντίστοιχα. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε μια Βουλή στην οποία θα μετέχουν, σύμφωνα με την έρευνα, επτά κόμματα.

Ο πολιτικός χρόνος που απομένει μέχρι την 7η Ιουλίου μπορεί να είναι αρκετός, ωστόσο δεν φαίνεται σύμφωνα με τις μετρήσεις να αλλάζουν οι συσχετισμοί καθώς τα δύο κόμματα παίζουν ουσιαστικά «άμυνα» καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος του «αυτογκόλ».

Το βέβαιο είναι πως οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν την τελευταία εβδομάδα καθώς θα αρχίσουν να βγαίνουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κάνοντας τις τελευταίες εμφανίσεις τους πριν από τις κάλπες.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΡΙΖΑ 25 Απρ 2024 | 21:08

"Πυρά" Κασσελάκη σε Φλέσσα για τη δήλωση "τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι μαζί": "Η ντροπή φτάνει στα άκρα"

"Μία ολόκληρη κοινωνία βαφτίζεται συνένοχη στο έγκλημα των Τεμπών επειδή μία κυβέρνηση άφησε καμένη την τηλεδιοίκηση, μπάζωσε, μόνταρε, συγκάλυψε".

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Απρ 2024 | 18:24

Ο Μωραΐτης τα βάζει με τον Βασίλη Κασσελάκη: Όλοι οι ξάδελφοι των προέδρων "πυροβολημένοι" είναι;

Ο Βασίλης Κασσελάκης είπε πως εξέφρασε μία προσωπική άποψη και πως ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ψήφοι από την ακροδεξιά δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

"ΚΟΜΜΑ - ΠΟΤ ΠΟΥΡΙ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ" 25 Απρ 2024 | 15:23

Ο Κασσελάκης ζητά τη διαγραφή Θεοδωρικάκου γιατί δεν αρνήθηκε τις ψήφους των Σπαρτιατών- Η απάντηση μέσω "εξαδέλφου Κασσελάκη"

Η φράση του βουλευτή της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκου για τις ψήφους των Σπαρτιατών. Ο Στ. Κασσελάκης ζητά τη διαγραφή του.

ΑΣΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΗΦΟΣ 25 Απρ 2024 | 14:58

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών: "Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν παίρνουμε όρκο…"

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών αλλά αφήνει αιχμές για τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ

"ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ" 25 Απρ 2024 | 12:54

Η Ακρίτα αδειάζει τον ξάδερφο του προέδρου: Όχι κ. Βασίλη Κασσελάκη, δεν είναι "ευπρόσδεκτες" οι ψήφοι των Σπαρτιατών

"Όχι κ. Βασίλη Κασσελάκη δεν είναι "ευπρόσδεκτες" οι ψήφοι των Σπαρτιατών και δεν θα ναι ποτέ". Η Έλενα Ακρίτα πήρε θέση με ανάρτησή της.

ΣΥΡΙΖΑ 25 Απρ 2024 | 12:37

Τα μαζεύει άραν άρον ο εξάδελφος Κασσελάκης για τις "ευπρόσδεκτες ψήφους" των Σπαρτιατών: Μια κουβέντα είπα

Ο Βασίλης Κασσελάκης είπε πως εξέφρασε μία προσωπική άποψη και πως ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ψήφοι από την ακροδεξιά δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 25 Απρ 2024 | 11:26

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο Αττικόν μετά τις καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ 25 Απρ 2024 | 10:25

Ο εξάδελφος Κασσελάκη χαρακτηρίζει "ευπρόσδεκτες" τις ψήφους των Σπαρτιατών για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κασσελάκης εμφανίστηκε σε άλλη γραμμή από αυτή του ξαδέρφου του και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ 25 Απρ 2024 | 08:04

Ο Κασσελάκης συναντήθηκε στη Νίσυρο με τον Σαϊμίρ - Τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε παρενόχληση και κινδυνεύει με απέλαση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνάντησε τον Σαϊμίρ, από την καταγγελία του οποίου ξεκίνησε η έρευνα για τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Απρ 2024 | 12:16

Μεγάλη γκάφα Κασσελάκη: Πρότεινε μείωση των δαπανών για την Υγεία- Ζήτησε το 5% του ΑΕΠ ενώ τώρα είναι περισσότερο

"H κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από θαυματοποιούς, που ασκούνται σε ανέξοδες επικοινωνιακές φιέστες", αναφέρει η Νέα Αριστερά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 24 Απρ 2024 | 12:15

Βορίδης για έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το ότι υπάρχουν παρατηρήσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος

"Οι ευρωεκλογές βρίσκουν την Ευρώπη σε κρίσιμη καμπή", σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.

ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ 24 Απρ 2024 | 11:37
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 24 Απρ 2024 | 11:17