Follow us

Μωυσής Ελισάφ: Ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων ανοίγει τα χαρτιά του

Ο νέος δήμαρχος τονίζει πως η παράταξή του έχει ενωτικά χαρακτηριστικά και επιδιώκει μια δυναμική πλειοψηφία για την νέα εποχή στα Γιάννενα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μωυσής Ελισάφ: Ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων ανοίγει τα χαρτιά του

Πιστεύει πως οι συναινέσεις και οι συνεργασίες σε ισότιμη βάση, είναι απαραίτητες. Θέτει ως προτεραιότητες, την καθημερινότητα του πολίτη και το να γίνουν τα Γιάννενα, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, ο νέος δήμαρχος Ιωαννιτών, μιλάει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επόμενη ημέρα, «που θα οδηγήσει την πόλη σε μια νέα εποχή».

Ενεργός πολίτης ο κ. Ελισάφ, κατ’ επανάληψη στο παρελθόν δημοτικός σύμβουλος, με τη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση στο Δήμο, πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, καταθέτει την εμπειρία του και ευχαριστεί όλους όσοι τον υποστήριξαν.

«Μεγάλη εμπειρία, όλη αυτή η εκλογική διαδικασία και ιδιαίτερα η χθεσινή ημέρα. Τα αποτελέσματα εξελίχθηκαν σε θρίλερ, γιατί η διαφορά των δύο παρατάξεων είναι πολύ μικρή. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, οφείλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου για την ύψιστη τιμή και να τους υποσχεθώ ότι θα κάνω το καλύτερο για την πόλη που αγαπάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο νέος δήμαρχος τονίζει πως η παράταξή του έχει ενωτικά χαρακτηριστικά και επιδιώκει μια δυναμική πλειοψηφία για την νέα εποχή στα Γιάννενα. Ειδικότερα ο κ. Ελισάφ επισήμανε: «Η παράταξή μας είναι μια ενωτική παράταξη που επιχείρησε να ενώσει τους πολίτες μακριά από κόμματα ή επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ήταν μια παράταξη, στην οποία συμβιώνουν αρμονικά και συνεργάζονται άτομα όλων των κοινωνικών ομάδων, που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Θα δουλέψουμε με την απλή αναλογική. Σημαίνει πια, πως οι συνεργασίες είναι απαραίτητες.

Χρειάζεται συναινέσεις και συνεργασίες στη βάση πάντα των κοινών προγραμματικών θέσεων, με κύριο άξονα να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας.

Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες σε ισότιμη βάση .Θα επιδιώξουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσουμε μια δυναμική πλειοψηφία, που μπορεί να οδηγήσει την πόλη στην νέα εποχή».

Η καθημερινή επικοινωνία με την κοινωνία, οι συνομιλίες με τους πολίτες, τα προβλήματά τους και οι αγωνίες τους, θέτουν και την προτεραιότητα στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο ο οποίος απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει:

«Εκείνο το οποίο έγινε κατανοητό, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, συνομιλώντας με τους πολίτες σε όλη την έκταση του Δήμου και προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα προβλήματα και να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, είναι τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν.

Οδικό δίκτυο, πλημμελής φωτισμός, πλημμελής καθαριότητα, παιδικές χαρές, πλατείες. Άρα εκείνο το οποίο άμεσα πρέπει να επιδιώξουμε είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, αναδιαρθρώνοντας τις υπηρεσίες του Δήμου και προσπαθώντας να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα, σιγά -σιγά να ξεκινήσουμε την επίλυσή τους.

Αυτό είναι ο πρώτος βασικός στόχος. Πράγματα που πολλές φορές φαίνονται αυτονόητα, αλλά ίσως δεν είναι. Μία Δημοτική Αρχή εκείνο που πρωτίστως έχει να κάνει, είναι να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών».

Για τον κ. Ελισάφ, ο δεύτερος βασικός άξονας είναι να μετατραπεί η πόλη που σήμερα, «είναι μια επαρχιακή πόλη της πατρίδας, σε ένα κόμβο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη». Ειδικότερα επισημαίνει: «Αυτή η πόλη έχει πολλαπλές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε, βρίσκεται στο κέντρο των οδικών αξόνων όχι μόνον της χώρας, αλλά της ευρύτερης περιοχής, έχοντας ένα δυναμικό Πανεπιστήμιο, έχοντας μια πλούσια ιστορία, πολυπολιτισμικό παρελθόν, είναι μια όμορφη πόλη με τη λίμνη της. Αυτό χρειάζεται ειδικές, στοχευμένες δράσεις μιας "προγραμματισμένης", όπως την έχουμε ονομάσει εξωστρέφειας, που θα καταφέρει να μετατρέψει αυτή την πόλη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Παράλληλα ο κ. Ελισάφ στάθηκε και στην πολυπολιτισμικότητα των Ιωαννίνων και τόνισε, πως πάνω σε αυτό τον καμβά, «θα στηριχθεί η δική μας προγραμματισμένη εξωστρέφεια, στην ανάδειξη αυτών των ιδιαιτεροτήτων που έχει αυτή η πόλη», ενώ συνέχισε:

«Νομίζω, ότι η πόλη γενικότερα, έχει ένα πολυπολιτισμικό παρελθόν, συμβίωναν αρμονικά οι χριστιανοί ορθόδοξοι, οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι. «Έχουμε μνημεία αυτής της πολυπολιτισμικής παράδοσης, να τα αναδείξουμε». Μάλιστα ως παράδειγμα, ανέφερε την Μοναστική Πολιτεία που υπάρχει στο Νησί, τη δεύτερη μετά τα Μετέωρα, όπως είπε, ενώ μίλησε για την ανάδειξη των μουσουλμανικών μνημείων, και των εβραϊκών μνημείων. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μία κληρονομιά που πραγματικά «θα ξεκλειδώσει, θα ανοίξει την πόλη, θα δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον για το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της.

Ο καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, χαρακτηρίζει, ως μια ιστορική στιγμή την εκλογή του «που αποδεικνύει ότι είμαστε στην πατρίδα, σε θέση να ξεπεράσουμε προλήψεις, στερεότυπα και ότι μπορούν στα ύπατα αξιώματα, να εκλέγονται άτομα ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή οποιεσδήποτε άλλες διαφορές που μπορεί να υπάρχουν και προσθέτει:

«Αυτό είναι μια κατάκτηση. Γι’ αυτό, μπορεί να έχει δοθεί και μια ιδιαίτερη έμφαση στην δική μου εκλογή. Είμαι Πρόεδρος της Κοινότητας των Ιωαννίνων τα τελευταία 20 χρόνια, της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, μιας Κοινότητας με ιστορία περισσότερο από 1.000 χρόνια, της οποίας η ζωή είναι άρρηκτα δεμένη, με τη ζωή αυτής της πόλης με μοναδικά ήθη και έθιμα, με μία πλούσια παράδοση, με ιστορικά μνημεία, όπως η Συναγωγή και το νεκροταφείο. Προσπάθειά μας αυτά τα χρόνια -αν και αριθμητικά συρρικνωμένη κοινότητα που δεν αριθμεί περισσότερα από 50 μέλη- είναι να την διατηρήσουμε ζωντανή όντας πάντα μέσα στη ζωή αυτής της πόλης, κάνοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να συμβάλουμε και εμείς ως μια μικρή θρησκευτική κοινότητα στο κοινό καλό».

Ο νέος δήμαρχος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954. Οι γονείς του επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος γιατί διέφυγαν στην Μ. Ανατολή, όμως οι οικογένειές τους χάθηκαν στο Άουσβιτς και στο Μπιρκενάου, όπου εξολοθρεύτηκε το 91% της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 10 Απρ 2024 | 08:14

Ιωάννινα: Τροχαίο με έναν νεκρό οδηγό μηχανής - Τραυματίστηκε σοβαρά η συνεπιβάτιδα

Tροχαίο δυστύχημα με έναν οδηγό μηχανής νεκρό και τη συνεπιβάτιδά του να νοσηλέυεται σοβαρά τραυματισμένη, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στην περιοχή Ανατολή Ιωαννίνων.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 08 Απρ 2024 | 09:49

Φρίκη για 14χρονο στα Ιωάννινα: Συμμαθητές του τον κακοποίησαν σεξουαλικά στη σχολική εκδρομή

Το περιστατικό σημειώθηκε σε τριήμερη σχολική εκδρομή των τάξεων Β’ και Γ’ Γυμνασίου σχολείου του Ν. Πηλίου.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 03 Απρ 2024 | 09:06

Ιωάννινα: Φωτιά στη φοιτητική εστία - Μια φοιτήτρια στο νοσοκομείο - Μεγάλες ζημιές [εικόνες]

Μία φοιτήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελαφρά αναπενυστικά προβλήματα.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 01 Απρ 2024 | 07:35

Τουρκία: "Σημείο καμπής" για την παράταξή του οι χθεσινές εκλογές, λέει ο Ερντογάν - Έχασε όλους τους μεγάλους δήμους

Ο Ερντογάν διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας πως η χθεσινή μέρα αποτελεί σημείο καμπής για το κυβερνών κόμμα, το AKP.

ΣΧΟΛΙΑ 01 Απρ 2024 | 01:14
ΑΛΛΑΓΗ 31 Μαρ 2024 | 23:57

Εκλογές στην Τουρκία: "Αυτή είναι μόνο αρχή" δηλώνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης μετά την 1η θέση στην επικράτεια από το 2002

"Το CHP δίνει πλέον το παρών όχι μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου, αλλά σε κάθε περιοχή της Τουρκίας" δήλωσε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ 31 Μαρ 2024 | 20:13

Τουρκία: Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη - Ήττα Ερντογάν και σε Άγκυρα και Σμύρνη - Στη 2η θέση το κυβερνών κόμμα στην επικράτεια

Επικράτηση της αντιπολίτευσης και στους τρεις μεγάλους δήμους - Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη - Ήττα Ερντογάν που τα είχε δώσει όλα στη μάχη της Κωσταντινούπολης

ΜΗΝΥΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 31 Μαρ 2024 | 17:42

Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα - Αγωνία για την Κωνσταντινούπολη - Ερντογάν: "Να προστατεύσουμε τις κάλπες"

Στις 9μμ ξεκινούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα - Στην Κωνσταντινούπολη στρέφεται το ενδιαφέρον - "Να προστατεύσουμε τις κάλπες και τις ψήφους" λέει ο Ερντογάν

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΑΧΗ 31 Μαρ 2024 | 11:44

Ανάλυση: Γιατί οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν

Τι σημαίνει για τον Ερντογάν να "ξαναπάρει την Πόλη" - Γιατί είναι κρίσιμο για το μέλλον του με ορίζοντα τις προεδρικές κάλπες του 2028 - Μάχη Ιμάμογλου vs Κουρούμ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 31 Μαρ 2024 | 00:26

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Μονομαχία Ερντογάν - Ιμάμογλου στη μάχη της Κωνσταντινούπολης - Ανοιξαν οι κάλπες

Ο Ερντογάν ανέλαβε προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας - Αμφίρροπη η μάχη μεταξύ του νυν δημάρχου, Ιμάμογλου και του εκλεκτού του Τούρκου προέδρου, Κουρούμ.

"ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΟ ΕΠΙ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ" 24 Μαρ 2024 | 20:25

Τουρκία: Προκλητικοί πανηγυρισμοί Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος- Ηταν όνειρο 80 χρόνων

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Αγιά Σοφιά σημειώνοντας πως το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται πέντε φορές την ημέρα από τους μιναρέδες.

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 22 Μαρ 2024 | 19:58

Ιωάννινα: Μυστήριο με το σημείωμα που άφησε ο 50χρονος - Οι οδηγίες στους αστυνομικούς και τα στοιχεία που δείχνουν αυτοκτονία

Τα στοιχεία που έκαναν τις Αρχές στα Ιωάννινα να απομακρυνθούν από το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας.

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ 22 Μαρ 2024 | 13:11

Ανατροπή στα Ιωάννινα: Αυτοκτονία λέει ο ιατροδικαστής για το πτώμα σε σακούλες σκουπιδιών - Το σημείωμα και το πιστόλι

Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής, ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, στο λόφο Φρόντζου, στα Ιωάννινα.