Follow us

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»

«Το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" παραμένει -ισχυρίζομαι εγώ- ανεκπλήρωτο», τονίζει σε άρθρο του στο capital.gr ο Χρήστος Χωμενίδης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»

Σε άρθρο του στην "Καθημερινή" της Κυριακής ο Πάσχος Μανδραβέλης -μία από τις καλύτερες και ως εκ τούτου σφοδρότερα χτυπημένες από τούς ιδεολογικούς της αντιπάλους πένες του καιρού μας- διαλαμβάνει το κυρίαρχο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου σύνθημα. Το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία". Με επιχειρήματα πειστικά διατυπωμένα αρνείται την επικαιρότητά του. Το τριπλό αίτημα του αντιδικτατορικού αγώνα έχει, κατά την άποψη τού Μανδραβέλη, προ καιρού ικανοποιηθεί. Ηχεί άρα σήμερα έωλο. Παρωχημένο.

Το "Ψωμί", η άνοδος τουτέστιν του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων, επετεύχθη χάρη στις στρατηγικές επιλογές των εθνικών ηγεσιών από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Στο έβγα ακόμα των μνημονίων, το 2018, το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερέβαινε τα είκοσι χιλιάδες δολλάρια. Ήταν οκταπλάσιο από το 1973.

Η "Παιδεία" εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες δεν φαλκιδεύεται από σκοταδιστές κυβερνώντες. Δεν αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία για τον λαό. Ποιος δεν απολαμβάνει απαρακώλυτη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες; Στα ΑΕΙ ιδίως και στα πρώην ΤΕΙ οι εχθροί τής γνώσης δεν είναι σκουριασμένοι καθηγητικοί εγκέφαλοι, πόσω δε μάλλον κυβερνητικοί επίτροποι. Τους φοιτητές παρεμποδίζουν συχνά-πυκνά στις σπουδές τους εκείνοι οι οποίοι δήθεν προασπίζονται τα δικαιώματά τους. Οι νεολαίες που λειτουργούν καθαρά συντεχνιακά, ανατρέφοντας γενιές στελεχών του κομματικού σωλήνα. Και οι ψευδοεπαναστάτες μπαχαλάκηδες. Οι άσχετοι που -με την ανοχή του κράτους μέχρι πολύ πρόσφατα- τρύπωναν στις σχολές ως ταραχοποιοί, εμπρηστές, καταστροφείς της κοινής περιουσίας. Ακόμα και ως λαθρέμποροι ή έμποροι ναρκωτικών.

Όσο για την "Ελευθερία", το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα συνιστά την καλύτερη εγγύησή της. Τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι θωρακισμένα. Στη σημερινή Ελλάδα ο καθείς μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι περίπου θέλει. Χρειάζεται προσπάθεια για να σε περιλάβει η κρατική βία. Ασύγκριτα πιο εύκολο είναι εσύ να προσχωρήσεις, ανεπαίσθητα σχεδόν, στο ρεύμα της ανομίας το οποίο απειλεί την τάξη αλλά κυρίως το καλώς έχειν των συμπολιτών σου. Όχι πετώντας μολότοφ στα ΜΑΤ. Αλλά φοροαποφεύγοντας. Ρυπαίνοντας ή μολύνοντας το μικροπεριβάλλον σου. Παρκάροντας σε θέσεις αναπήρων. Καπνίζοντας ακόμα-ακόμα, στη ζούλα, σε δημόσιους χώρους. Εάν όλοι εφαρμόζαμε τους νόμους που οι αιρετοί εκπρόσωποί μας έχουν θεσπίσει, η κοινωνία μας θα βρισκόταν σε πολύ ανθηρότερη κατάσταση.

Αυτό είναι το πνεύμα του Πάσχου Μανδαβέλη και άλλων πολλών, οι οποίοι στερούνται τής δικής του συγκρότησης και ευγλωττίας.

Και όμως. Το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" παραμένει -ισχυρίζομαι εγώ- ανεκπλήρωτο. Φλέγον όσο και το 1973. Κι ας έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες. Κι ας μην μπορεί να συγκριθεί μια λατινοαμερικάνικου τύπου χούντα, με τη γαλβανισμένη, ωριμασμένη μέσα από σκαμπανεβάσματα, κοινοβουλευτική δημοκρατία στην οποία έχουμε την ιστορική τύχη να ζούμε.

Το "Ψωμί" διατίθεται στη χώρα μας σε υπερεπάρκεια. Εάν εξαιρέσεις τούς μετανάστες και τους πρόσφυγες, το ποσοστό που υποφέρει από ακραία φτώχεια, που μετράει τις μπουκιές του, είναι σχεδόν περιθωριακό. Ακόμα και στα χρόνια της βαθύτερης κρίσης, τότε που μετρούσαμε άδειες βιτρίνες και άνεργους να συνωστίζονται στις πλατείες και τις καφετέριες, τα υγιή αντανακλαστικά της κοινωνίας, η οικογένεια πρωτίστως αλλά και η γειτονιά ενεργοποιήθηκαν σωτήρια.

Το μακρινό 1973 εντούτοις, η κλιματική αλλαγή, ο αφανισμός των βιοσυστημάτων και αν βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, δεν είχαν γίνει συνείδηση. Δεν μας περνούσε καν απ’το μυαλό το πόσο εύθραυστη είναι διαχρονικά η ευημερία μας. Σήμερα ξέρουμε. Γνωρίζουμε πως ο πλανήτης στενάζει από το βάρος μας. Ότι οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας βαθμηδόν στερεύουν και οι ήπιες, ανανεώσιμες πηγές δεν είναι έτοιμες να τις αντικαταστήσουν, και για εντελώς πρακτικούς λόγους που αφορούν στην τεχνολογία. Έχουμε ενημερωθεί για την κακή ποιότητα των διατροφικών προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο και στις ανεπτυγμένες ακόμα χώρες. Για τα Άουσβιτς των βοοειδών και των πουλερικών που καταβροχθίζουμε. Για τα μεταλλαγμένα άμυλα με τα οποία παρασκευάζεται το ψωμί και τα ζυμαρικά. Για τις απομιμήσεις ζαρζαβατικών και φρούτων που γυαλίζουν στα ράφια. Δεν απειλούμαστε πράγματι από πείνα. Το "Ψωμί" ωστόσο, το αληθινό ψωμί, συνιστά περισσότερο από ποτέ είδος εν ανεπαρκεία.

Η "Παιδεία" μας πάσχει πολλαπλώς. Πόσοι από τους κατόχους πτυχίων, τυπικών προσόντων, δεν στερούνται τις δεξιότητες οι οποίες θα τους επέτρεπαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων καιρών; Η επελαύνουσα τεχνολογική επανάσταση θα εξαφανίσει -εκτιμάται- στις ΗΠΑ τα μισά επαγγέλματα. Σε μια Ελλάδα η οποία θα αποφασίσει και θα καταφέρει να πιάσει αυτό το τρένο, οι κραδασμοί προοιωνίζονται κοινωνικά οριακοί. Άντε να εξηγήσεις στους θιγόμενους ότι οι δουλειές που έχουν μάθει να κάνουν δεν έχουν πλέον την παραμικρή ζήτηση. Πως αν δεν προσαρμοστούν το ταχύτερο, θα βρεθούν εκτός παιδιάς, στα αζήτητα της αγοράς. Άντε να τους μετεκπαιδεύσεις…

Όσο για την "Ελευθερία", τη δυνατότητα να κρίνεις και να επιλέγεις ακολουθώντας την καρδιά και το μυαλό σου και όχι κάποια τάση, κυρίαρχη ή εναλλακτική, όσο περνούν τα χρόνια μάλλον περιστέλλεται. Οι άνθρωποι βιώνουν μια ιδιότυπη ιδρυματοποίηση. Κολλημένοι στο διαδίκτυο, βομβαρδιζόμενοι από αναξιολόγητες πληροφορίες και fake news, χάνουν βαθμιαία την αυτόνομη βούληση, τουτέστιν την προσωπικότητά τους. Σύμφωνοι. Το 2020 είναι ευκολότερο παρά ποτέ πριν στην Ιστορία να ζεις όπως (νομίζεις ότι) θέλεις. Να δημοσιοποιείς την ερωτική σου ταυτότητα κι αυτή να γίνεται σεβαστή. Να φτιάχνεις το προσωπικό σου κοκτέιλ επιθυμιών και συγκινήσεων, να συναρμολογείς σαν παζλ την ατομική σου ταυτότητα. Να ανακηρύσσεις τους δικούς σου συμμάχους, τους δικούς σου εχθρούς. Πίσω όμως από τη πολυδιαφημιζόμενη ελευθερία των καιρών μας ελλοχεύει μια μελαγχολικότατη ελαφρότητα. Ένα μαράζι τής επιθυμίας. Έχουμε χίλιους δρόμους ανοιχτούς μπροστά μας μα δεν γουστάρουμε στα αλήθεια να πάμε πουθενά. Η επιθυμία, που κάποτε κινούσε όρη, τείνει να μαραθεί.

"Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία." Αληθινό ψωμί, παιδεία που να σε μεταμορφώνει, ελευθερία που να την απολαμβάνεις κι όχι απλώς να την καταναλώνεις… Το σύνθημα, το όραμα της ανθρωπότητας όχι από το Πολυτεχνείο αλλά από την Έξωση των Πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Η Εδέμ που όσο την πλησιάζουμε, τόσο απομακρύνεται. Σαν να’χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου...

* Ο κ. Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Απρ 2024 | 23:48

Η Αλεξία Μπακογιάννη έκανε μήνυση στον Στέφανο Χίο που αναζητείται για σύλληψη- Το επεισόδιο στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με τη μήνυση της Αλεξίας Μπακογιάννη, ο Στέφανος Χίος πήρε ένα μπουκάλι που υπήρχε στο τραπέζι και απείλησε να την χτυπήσει.

ΣΤΟ STAR 24 Απρ 2024 | 21:44

O B. Γραμμένος για την επίθεση από τον Κ. Φλώρο: "Δέχτηκα γροθιά στο πρόσωπο, με έπιασε από το λαιμό και με έσυρε"

Μετά την κατάθεση που έδωσε στη ΓΑΔΑ, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης εξερχόμενος από το αστυνομικό Μέγαρο στην Αλεξάνδρας περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 24 Απρ 2024 | 20:53
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 24 Απρ 2024 | 20:25

Νέα Αριστερά: Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές - Με Σακελλαρίδη και Φίλη

Τους υποψήφιους της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές παρουσίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο., Αλέξης Χαρίτσης

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ 24 Απρ 2024 | 20:13

Δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο για τον ξυλοδαρμό Γραμμένου στη Βουλή - Κρατούμενος μέχρι την απολογία του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος οδηγήθηκε μετά τη δίωξη στον Ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε προθεσμία - Αύριο η απολογία του.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 24 Απρ 2024 | 20:05

Μητσοτάκης στο "ΑΙΓΙΣ": "Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να μας βρει το καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους"

O K. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής, "που σβήνουν πυρκαγιές, που σώζουν ζωές στις πλημμύρες".

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 24 Απρ 2024 | 19:51

Κόλαφος ο Άρειος Πάγος για τους "Σπαρτιάτες": Πραγματικός ηγέτης ο Χρυσαυγίτης Κασιδιάρης, πρόσφεραν το κόμμα ως μανδύα

Αιτία αποκλεισμού των "Σπαρτιατών" από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ήταν η ποινική δίωξη σε βάρος των 11 βουλευτών τους.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 Απρ 2024 | 19:10

Κάταγμα στη μύτη υπέστη ο Γραμμένος - Αντιμέτωπος με κάθειρξη έως και 10 χρόνια ο Φλώρος

Με κάταγμα στη μύτη και νάρθηκα στο χέρι ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης - Στη ΓΑΔΑ και μετά στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο Κωνσταντίνος Φλώρος - Για ατυχές συμβάν κάνουν λόγο οι δικηγόροι του

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 24 Απρ 2024 | 18:39

Πρώτη αντίδραση Στίγκα μετά το μπλόκο στους "Σπαρτιάτες" στις Ευρωεκλογές: Αρχιερέας της διαπλοκής ο Μητσοτάκης

Η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο των "Σπαρτιατών" όπως αναμενόταν, ήταν έντονη.

ΣΤΟΝ ALPHA 24 Απρ 2024 | 18:37

Ο Μπέος "ξαναχτυπά" για την Κωνσταντοπούλου: Όταν γελάει είναι γυναικάρα, Παναγία μου στον ύπνο μας την βλέπουμε

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφερθεί στο όνομα μου. Έχει κόλλημα μαζί μου" δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου για την πρόεδρο της "Πλεύση Ελευθερίας".

ΣΤΟ MEGA 24 Απρ 2024 | 18:17

Εβαλε τα κλάματα o Καλλιάνος on air για τον πατέρα του: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε - Με στεναχώρησε ο Άδωνις

Με δάκρυα στα μάτια, ο Γιάννης Καλλιάνος περιγράφει τους διαλόγους και τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν μπροστά του

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 Απρ 2024 | 18:01

Δεληκάρη κατά Νατσιού μετά το χαστούκι από υποψήφια της Νίκης: "Δεν υποκύπτω στις απειλές και τη βία"

Η Αγγελική Δεληκάρη κατηγόρησε τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού ότι σφετερίζεται την Εκκλησία ως δεξαμενή ψηφοφόρων.

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΣ 24 Απρ 2024 | 17:41

Ναι από την ΑΔΑΕ στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του - Θα ζητήσει από την ΕΥΠ τον φάκελο

Η ΑΔΑΕ αναμένεται να ζητήσει από την ΕΥΠ την εισαγγελική παραγγελία και τον φάκελο παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη.