Follow us

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων

Προβάδισμα 5,9 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και 6,5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα καταγράφει νέο μεγάλο γκάλοπ της Alco που παρουσιάστηκε στο OPEN Mind.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προβάδισμα 5,9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και 6,5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα καταγράφει νέα μεγάλη δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στην εκπομπή OPEN Mind με την Έλλη Στάη.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος διεξαγωγής της δημοσκόπησης ήταν μεταξύ 3-6 Μαίου, δεν περιλαμβάνει δηλαδή τον αντίκτυπο των πρόσφατων οικονομικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης. Σημειώνεται επίσης ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας στα τέλη Μαρτίου η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων ήταν στο 6.9%, κάτι που σημαίνει ότι η "ψαλίδα" της διαφοράς έκλεισε κατά 0.4%.

Σημαντικό στοιχείο επίσης, εκτός από το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ είναι και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων που υπερβαίνει το 17%.

Η πρόθεση ψήφου και η πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων

Ειδικότερα, 17 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 25,3%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό 19,4%. Ακλολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΙΝΑΛ με 5%, το ΚΚΕ με 4,8%. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει ποσοστό 2,6%, η Λαϊκή Ενότητα ποσοστό 2,4%, η Ένωση Κεντρώων 2,2%, το Ποτάμι 1,4%, οι ΑΝΕΛ 1,2% και το Μέρα 25 ποσοστό 1%. Άλλο δηλώνουν 4,7%, αποχή 7,6%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν 16,2%.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων

Στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα τα ποσοστά που διαμορφώνονται έχουν ως εξής: ΝΔ 27,6%, ΣΥΡΙΖΑ 21,1%, Χρυσή Αυγή 6%, ΚΙΝΑΛ 5,5%, ΚΚΕ 5,2%, Ελληνική Λύση 2,8%, Λαϊκή Ενότητα 2,6%, Ένωση Κεντρώων 2,4%, Ποτάμι 1,5%, ΑΝΕΛ 1,3% και Μέρα 25 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 17,8%.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 2

Δείτε το πρώτο μέρος της παρουσίασης της δημοσκόπησης:

Στατιστικά όρια και συσπειρώσεις

Αναφορικά με τα στατιστικά όρια στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη δημοσκόπηση αυτά διαμορφώνονται ως εξής: Για τον ΣΥΡΙΖΑ από 18,6% μέχρι 23,6%. Για τη ΝΔ από 24,8% μέχρι 30,4%.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 3

Εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι συσπειρώσεις των κομμάτων. Σε πολύ υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η ΝΔ με συσπείρωση 82%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 55%. Σημειώνεται ότι σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε, όπως και εκείνη της ΝΔ, με εκείνην όμως του ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνεται περισσότερο, κάτι που εξηγεί και την ελαφρά μείωση της διαφοράς (0.4%) σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Από την άλλη, σημαντικό στοιχείο είναι και η μείωση της συσπείρωσης της Χρυσής Αυγής, κάτι που ανοίγει το παιχνίδι για την τρίτη θέση.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 4

Αναφορικά με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, ένα ποσοστό 8% από εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 μετακινήθηκε προς τη ΝΔ, ενώ ποσοστό 24% δηλώνει σήμερα αναποφάσιστο. Όσον αφορά τη ΝΔ, ποσοστό 7% εκείνων που την ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ ένα 9% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 5

Το προφίλ των αναποφάσιστων

Από το 17,8% που δηλώνουν αναποφάσιστοι, 55% είναι γυναίκες και 45% είναι άνδρες, ενώ 61% είναι από 45 ετών και άνω και 39% από 44 ετών και κάτω.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 6

Ποσοστό 41% εξ αυτών ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015, 12% ΝΔ, 6% Δημοκρατική συμμαχία, 3% Ποτάμι και 4% άλλο κόμμα.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 7

Δείτε το δεύτερο μέρος της παρουσίασης της δημοσκόπησης:

Τα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης.

Στο ερώτημα “πιστεύετε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ έχει βοηθήσει πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας;”, ποσοστό 35% απαντά “αρκετά”, 21% απαντά “πολύ”, επίσης 21% απαντά “λίγο”, ενώ ένα ποσοστό 21% απαντά “καθόλου”.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 8

Αναφορικά με τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν από το 1 (ασήμαντο) έως το 10 (πάρα πολύ σημαντικό) συγκεκριμένα κριτήρια. Βαθμολόγησαν στο 7,7 την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, στο 7,5 την οικονομική κατάσταση της χώρας, στο 7,3 την καταπολέμηση της διαπλοκής, στο 6,6 τους υποψήφιους βουλευτές, στο 6,4 τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο 6,2 την αποδοκιμασία της κυβέρνησης και στο 5,3 την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 9

Ειδικότερα ως προς τους αναποφάσιστους οι αντίστοιχες απαντήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 10

Στο ερώτημα “Η πολιτική Τσίπρα ή η πολιτική Μητσοτάκη πιστεύετε ότι διασφαλίζει περισσότερο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς σας;”, ποσοστό 22% απαντά “η πολιτική Τσίπρα”, ποσοστό 29% απαντά “η πολιτική Μητσοτάκη”, ενώ ποσοστό 42% απαντά “καμία”.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 11

Παράσταση νίκης

Το 25% εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά τις ευρωεκλογές, ενώ 36% εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει με μικρή διαφορά. Συνολικά το ποσοστά αυτά φτάνουν το 61%. Ποσοστό 14% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με μικρή διαφορά, ενώ 3% εκτιμά ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά.

Γκάλοπ Alco για OpenMind: Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος των αναποφάσιστων - εικόνα 12

Η συζήτηση και οι διαξιφισμοί στο στούντιο του OpenMind

Εκτός από την δημοσκόπηση της ALCO, η υπόθεση Πολάκη, οι διακοπές του πρωθυπουργού, η ψήφος εμπιστοσύνης αλλά και η κόντρα εκτός ορίων των δύο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συζήτησης των καλεσμένων στο στούντιο του Open Mind.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Μέρα25 Κλέων Γρηγοριάδης, o δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γεράσιμος Μοσχονάς.

Δείτε τα βίντεο με τη συζήτηση:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 19 Απρ 2024 | 12:54

Σοφία Μπεκατώρου: Όταν άκουσα το σχόλιο του Παπανώτα, σκέφτηκα την Κυριακή που σκοτώθηκε στους Αγ. Αναργύρους

"Χαίρομαι που το κόμμα έχει γρήγορα αντανακλαστικά, χρειάζεται ο πρόεδρος να ακούει το κοινό αίσθημα", είπε η Σοφία Μπεκατώρου για την αποπομπή Παπανώτα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 19 Απρ 2024 | 11:14

Βορίδης: Η υποψηφιότητα Μπελέρη είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Αλβανία - Τι είπε για ευρωεκλογές και Παπανώτα

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως η ελληνική πλευρά θέλει και επιδιώκει τις καλές σχέσεις με την Αλβανία και την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 19 Απρ 2024 | 10:08

Η Έλλη Στάη με δερμάτινο κολάν, κρόσια και γόβες: "Περιμένω τρίτο εγγόνι - Είμαι 70 ετών και δεν το κρύβω"

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ελλης Στάη με δερμάτινο κολάν, κρόσια και γόβες, η ομορφιά, η πρωινή γυμναστική της και τα εγγόνια της.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 19 Απρ 2024 | 07:29

Δημοσκοπήσεις: Συσπειρώνεται η ΝΔ, πιάνει ταβάνι ο Κασσελάκης, προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για τις χαμηλές πτήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας στη ΝΔ, ότι τελικά η κάλπη θα δώσει στο αποτέλεσμα τον αριθμό …3 μπροστά.

ΓΙΑ ΤΟ MEGA 18 Απρ 2024 | 21:20

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πτώση για ΠΑΣΟΚ - Έκπληξη με τους Δημοκράτες του Λοβέρδου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε τον Δημήτρη Κουτσούμπα στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών - Ανακτά μέρος της συσπείρωσής της η ΝΔ, επιμένει η δυσαρέσκεια των πολιτών για ακρίβεια, εγκληματικότητα και διαφθορά

ΕΥΡΩΚΛΟΓΕΣ 2024 18 Απρ 2024 | 16:46

ΣΥΡΙΖΑ: Τη θέση του Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο παίρνει ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, ο γιος της Κατερίνας Παπακώστα

Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος είναι γιος της πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα

"ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΟΥ" 18 Απρ 2024 | 15:48
ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ 18 Απρ 2024 | 15:05

Επίσημο: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη, μετά τον σάλο για τις δηλώσεις του

Η δήλωση Παπανώτα για την κακοποίηση των γυναικών που τον έβγαλε από τα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο σάλος και οι αντιδράσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 18 Απρ 2024 | 13:44

Βορίδης για υποψηφιότητα Μπελέρη: Να σταλεί ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται παραβίαση του Κράτους Δικαίου

"Ο φυλακισμένος, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας είναι ουσιαστικά ένα σύμβολο, αυτή τη στιγμή", είπε ο Μάκης Βορίδης για τον Φρέντι Μπελέρη

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 18 Απρ 2024 | 13:14

Η Σοφία Μπεκατώρου ζητά την αποπομπή Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει

"Δεν γίνεται να μιλάμε για νέες ιδέες και ταυτόχρονα να προωθούμε υποψηφίους με απαρχαιωμένες απόψεις" είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

ΣΥΡΙΖΑ 18 Απρ 2024 | 10:58

Η Δώρα Τσαμπάζη ζητά την παραπομπή Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις Παπανώτα για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 18 Απρ 2024 | 08:11

Ο Ανδρουλάκης τρολάρει τον Κασσελάκη: Στη βάφτισή μου μέσα στην κολυμβήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση του για τη διεξαγωγή debate των πολιτικών αρχηγών αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 17 Απρ 2024 | 12:33

Στοχοποιούν την Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της με τη ΝΔ - Οι παλιές εκπομπές και ο... καπουτσίνο στον Άδωνι

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Ελεονώρα Μελέτη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.