Follow us

Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος: Αύξηση μεταναστευτικών ροών 200%

Μόνο το πεντάμηνο Μαϊου - Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό 200%

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος: Αύξηση μεταναστευτικών ροών 200%

Τις εξελίξεις στο ζήτημα της μεταναστευτικής πρόκλησης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Κουμουτσάκος αφού ενημέρωσε την Επιτροπή ότι μόνο το πεντάμηνο Μαϊου - Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό 200%, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρωτοβουλία η Ελλάδα κινηθεί μαζί «με τις χώρες της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο», για τη διεθνοποίηση του μεγέθους του προβλήματος.

«Πολιτική δημοκρατικής αυστηρότητας»

«Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και κράτος δικαίου, μέλος της Ε.Ε. Αλλά ταυτόχρονα καμία δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η ελευθερία οφείλει να αυτό-προστατεύεται, γι' αυτό η δική μας πολιτική είναι η πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας. Ναι στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μέλημα και φροντίδα ισχυρής προστασίας του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποτροπής, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση των συνόρων για να προστατεύονται αποτελεσματικότερα, σε σχέση με το παρελθόν.

Τα κλειστά κέντρα

«Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Τα Κλειστά Κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας «μαύρης» Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους. Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, για αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά. Πώς; Θα ξέρει νωρίς η πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Καθώς όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή συνοριακή γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μεγάλο απαιτείται, διεθνοποίηση ώστε να γίνει γνωστό το μέγεθος του.

«Ακριβώς γι' αυτό η Ελλάδα κινείται για να διαμορφωθεί μια πρωτοβουλία των χωρών της Ευρώπης πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορούμε μέσα στα φόρα τα ευρωπαϊκά να μην είμαστε μόνοι μας όταν ζητάμε στήριξη, αλλά να είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, εκπρόσωποι 3 χωρών που καλούνται να προασπίσουν αυτό το οποίο η Ευρώπη απαιτεί. Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται για πρώτη φορά και θέλω να πιστεύω, ότι θα βοηθήσει πολύ ως συνηγορία του δικαίου της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η επίσκεψη στην Τουρκία

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στην Τουρκία. «Δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε: «Εάν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε. Όμως είναι θέμα βούλησης της ίδιας της 'Αγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας».

Ενημερώνοντας την Επιτροπή της Βουλής για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης οι πληθυσμοί είναι επικίνδυνα μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους και την ίδια ώρα οι αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές φθάνουν τις 75.000.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος, παρέλαβε επίσης το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που φτιάχτηκε πάνω στην κρίση αλλά αποτελεί «ένα εργαλείο στομωμένο, σκουριασμένο, στραβωμένο, χωρίς ενιαία, ισχυρή και ρωμαλέα δομή. Ένα υπουργείο που φτιάχτηκε εκ των ενόντων, με υπαλλήλους που προέρχονται από διάφορους χώρους της Δημόσιας Διοίκησης, ένα υπουργείο που δεν έχει προλάβει ακόμα να διαμορφωθεί, κατακερματισμένο σε πολλά κτίρια».

Παραλάβαμε, είπε στη συνέχεια, και μια συγκεκριμένη κουλτούρα απέναντι στο ζήτημα, μία αντίληψη πολιτική του «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν», μια πολιτική που είχε παραμελήσει μια κρίσιμη πτυχή του μεταναστευτικού-προσφυγικού, δηλαδή την ασφάλεια των πολιτών.

Πολιτικές απώθησης και όχι πολιτικές προσέλκυσης

«Ποτέ δεν ειπώθηκε από τη Ν.Δ. ότι αυτή η πολιτική κουλτούρα ήταν η αιτία», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, πρόσθεσε όμως: «Οι αιτίες είναι έξω από τη χώρα, αλλά σε αυτές τις αιτίες είναι άλλο να ακολουθείς πολιτικές απώθησης και άλλο πολιτικές προσέλκυσης. Η δική μας φιλοσοφία, βασίζεται ακριβώς στο να αξιολογήσει όλες τις πτυχές του προβλήματος, βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μας επιβάλλει το διεθνές νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είμαστε με τη βούλησή μας».

Άλλοι 284 πρόσφυγες σε Λέρο, Λέσβο και Σάμο

Την Τετάρτη εντοπίσθηκαν και διασώθηκαν από το Λιμενικό 284 άτομα ανοιχτά της Λέρου, της Σάμου και της Λέσβου. Τα 177 εξ' αυτών διασώθηκαν στη θάλασσα της Λέσβου και μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού.

Στη Λέρο μεταφέρθηκαν άλλα 75 άτομα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι 36 αλλοδαποί οι οποίοι είχαν εντοπισθεί εχτές το πρωί σε φουσκωτό ανοιχτά από το Φαρμακονήσι.

Αργά τη νύχτα εντοπίστηκε λέμβος με 32 άτομα, στη θαλάσσια περιοχή Νησάκια, βόρεια της Σάμου. Μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βαθέος Σάμου.

Το πρωί επίσης, σκάφος της Frontex εντόπισε λέμβο με 39 αλλοδαπούς, στη θαλάσσια περιοχή Σκάλα Συκαμινέας, στη Λέσβο.

Το πρωί της Τετάρτης το λιμενικό εντόπισε φουσκωτό με 35 άτομα, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιά. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη ένας 38χρονος εξ' αυτών, ως ο χειριστής της λέμβου.

Περίπου την ίδια ώρα, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε φουσκωτό με 34 άτομα, επίσης στην περιοχή Αγριελιά, στη Λέσβο.

Το πρωί της Τετάρτης σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στην ακτή της περιοχής Αντίσσα, στη Λέσβο, γκρουπ από 69 αλλοδαπούς .Οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν αποβιβαστεί επί της ακτής στην περιοχή «Κάμπος Γαβαθά». Στη συνέχεια, συνελήφθη ένας 32χρονος, ως ο χειριστής της Λέμβου.

Τέλος, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στις ακτές του Φαρμακονησίου 39 άτομα, τα οποία είχαν αποβιβαστεί πριν λίγη ώρα. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα “ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ” ν. Λέρου.

φωτο intime

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΠΑΝΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ 10 Απρ 2024 | 10:47

Ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Χίου: 14 διασωθέντες, πληροφορίες για τρεις νεκρούς

Η Επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού προσφύγων-μεταναστών είναι σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή δυνάμεων του λιμενικού σώματος και της ελληνικής ακτοφυλακής.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 07 Απρ 2024 | 10:35

TalentVisa και TechVisa: Τι είναι και ποιους αφορούν οι νέες άδειες εργασίας για τους μετανάστες

Παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 Απρ 2024 | 19:10

Κάταγμα στη μύτη υπέστη ο Γραμμένος - Στην Ευελπίδων ο Φλώρος, αντιμέτωπος με κάθειρξη έως και 10 χρόνια

Με κάταγμα στη μύτη και νάρθηκα στο χέρι ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης - Στη ΓΑΔΑ και μετά στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο Κωνσταντίνος Φλώρος - Για ατυχές συμβάν κάνουν λόγο οι δικηγόροι του

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 24 Απρ 2024 | 18:39

Πρώτη αντίδραση Στίγκα μετά το μπλόκο στους "Σπαρτιάτες" στις Ευρωεκλογές: Αρχιερέας της διαπλοκής ο Μητσοτάκης

Η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο των "Σπαρτιατών" όπως αναμενόταν, ήταν έντονη.

ΣΤΟΝ ALPHA 24 Απρ 2024 | 18:37

Ο Μπέος "ξαναχτυπά" για την Κωνσταντοπούλου: Όταν γελάει είναι γυναικάρα, Παναγία μου στον ύπνο μας την βλέπουμε

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφερθεί στο όνομα μου. Έχει κόλλημα μαζί μου" δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου για την πρόεδρο της "Πλεύση Ελευθερίας".

ΣΤΟ MEGA 24 Απρ 2024 | 18:17

Εβαλε τα κλάματα o Καλλιάνος on air για τον πατέρα του: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε - Με στεναχώρησε ο Άδωνις

Με δάκρυα στα μάτια, ο Γιάννης Καλλιάνος περιγράφει τους διαλόγους και τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν μπροστά του

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 Απρ 2024 | 18:01

Δεληκάρη κατά Νατσιού μετά το χαστούκι από υποψήφια της Νίκης: "Δεν υποκύπτω στις απειλές και τη βία"

Η Αγγελική Δεληκάρη κατηγόρησε τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού ότι σφετερίζεται την Εκκλησία ως δεξαμενή ψηφοφόρων.

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΣ 24 Απρ 2024 | 17:41

Ναι από την ΑΔΑΕ στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του - Θα ζητήσει από την ΕΥΠ τον φάκελο

Η ΑΔΑΕ αναμένεται να ζητήσει από την ΕΥΠ την εισαγγελική παραγγελία και τον φάκελο παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 24 Απρ 2024 | 17:31

Ευρωεκλογές 2024: Αυτούς έκοψε από την κάλπη ο Αρειος Πάγος - Εκτός οι Σπαρτιάτες και άλλα 14 κόμματα

Συνολικά 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που δήλωσαν συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πήραν το "πράσινο φως" για τις ευρωεκλογές

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ STAR 24 Απρ 2024 | 16:46

Αμετανόητος ο Φλώρος μετά το ξύλο στη Βουλή: "Όταν κάποιος μου βρίζει τη μητέρα, δεν μετανιώνω για οτιδήποτε κάνω"

"Αμύνθηκα, είναι μάρτυρας και ο αστυνομικός, γιατί ο Γραμμένος με έσπρωξε, με απώθησε για να μπει στην αίθουσα", είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 24 Απρ 2024 | 16:37

Σάλος στα social media για τη Βίκυ Φλέσσα της ΝΔ: "Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί" είπε για τα Τέμπη

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Βίκυς Φλέσσα για το δυστύχημα στα Τέμπη - Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 24 Απρ 2024 | 16:11

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες - Τους "έκοψε" ο Άρειος Πάγος

Δεν θα συμμετέχει τελικά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου το κόμμα των Σπαρτιατών.

ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ 24 Απρ 2024 | 15:10

Ο Κασσελάκης απαντάει για τη γκάφα του με τη χρηματοδότηση της Υγείας: Με διαστρεβλώνουν η Νέα Αριστερά και ο Αδωνις Γεωργιάδης

O Στέφανος Κασσελάκης είχε ζητήσει τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ χρηματοδότηση της Υγείας και τώρα διευκρινίζει ότι εννοούσε 5% παραπάνω από το ποσοστό που ισχύει σήμερα