Follow us

Θερμό φθινόπωρο με κόντρες από το προσφυγικό μέχρι την ΕΥΠ

Το γεγονός πως συγκρούονται από το μεταναστευτικό μέχρι και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα δείχνει πως οι επόμενοι μήνες αναμένονται πολιτικά ιδιαιτέρως θερμοί.

Θερμό φθινόπωρο με κόντρες από το προσφυγικό μέχρι την ΕΥΠ

Από τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου άρχισαν να ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό με τις αντιπαραθέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη για μια σειρά από ζητήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε σχέση με το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται της στρατηγικής που ακολούθησε όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το γεγονός πως συγκρούονται από το μεταναστευτικό μέχρι και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα δείχνει πως οι επόμενοι μήνες αναμένονται πολιτικά ιδιαιτέρως θερμοί.

Το Μαξίμου επί του παρόντος αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους, δίνοντας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή έμφαση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ωστόσο στην περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση επιμείνει στην κριτική της όπως π.χ. συνέβη με το ζήτημα της ΔΕΗ, τότε η κυβέρνηση θα απάντα με στοιχεία ή ακόμα και με την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες.

Κόντρα για το μεταναστευτικό

Οι ρόλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μπορεί να αντιστράφηκαν αλλά η αντιπαράθεση τους και η ιδεολογική τους προσέγγιση απέναντι στο μεταναστευτικό παραμένουν ίδιες. Μόνο που τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τον πρώτο λόγο προκειμένου να βρει λύση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα το οποίο έχει αρκετές παραμέτρους. Σε αυτό το ευαίσθητο θέμα απουσιάζει η εθνική στρατηγική και συναίνεση μεταξύ των κομμάτων τα οποία αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στη ΝΔ που δεν έχει κλείσει ακόμα δύο μήνες στην εξουσία ότι καθυστέρησε να αντιδράσει απέναντι στην άφιξη των μεταναστευτικών ροών ενώ διαφωνεί με τις αλλαγές για το πολιτικό άσυλο. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση κατηγορεί την Κουμουνδούρου για «θράσος» καθώς μέσα σε τέσσερα χρόνια που είχε τα ηνία της χώρας, κατάφεραν να δημιουργήσουν στην Μόρια έναν από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς στην Ευρώπη και οι μετανάστες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Αντιπαράθεση για το Δημόσιο

Ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει την σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προεκλογικά και επανήλθε στο προσκήνιο. Η αποκάλυψη του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ότι έγιναν 9000 χιλιάδες περισσότερες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού τους τρεις τελευταίους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε νέο γύρο σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως θα ολοκληρωθούν κανονικά οι συμβάσεις ωστόσο σημείωσε ότι «από εδώ και πέρα πρόκειται να μπει προγραμματισμός προκειμένων να μην ξανασυμβούν τέτοιες πολιτικές οι οποίες όπως υπογράμμισε είναι σε βάρος της κοινωνίας». Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα ακολουθήσει τον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. «Μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις θέλει να επαναφέρει τον μνημονιακό κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο;» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συντηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα για την ΕΥΠ

Στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τα προσόντα που έχει ο νέος διοικητής της ΕΥΠ. Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης επανήλθε κατηγορώντας την κυβέρνηση για φωτογραφική τροπολογία. «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε σκοτεινές πρακτικές που υπονομεύουν την ποιότητα και το περιεχόμενο της δημοκρατίας μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από το Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους απέναντι στο επίμαχο ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει την επιλογή του Παναγιώτη Κοντολέωντος άλλωστε ήταν παρών και στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη για την επίμαχη τροπολογία. Το Μαξίμου τονίζει πως ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς λόγω του θεσμικού του ρόλου και σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «όταν τον συναντήσει από κοντά, ίσως αντιληφθεί ποσό άδικα ήταν αυτά που εκτόξευσε εναντίον του».

Αλληλοκατηγορίες για την Α΄ κατοικία

Η απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το Μαξίμου έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση» με τον Αλέκο Φλαμπουράρη να κατηγορεί την κυβέρνηση για παραπλανητικές δηλώσεις. «Θα συνιστούσαμε επομένως να σταματήσουν τις παραπλανητικές δηλώσεις, που εμπαίζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα εκείνους τους συμπολίτες μας που αγωνιούν για το σπίτι τους».

Σύγκρουση και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

«Φωτιές άναψε» και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι αναγνωρίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα ως βρετανική περιουσία. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του «δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών».

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ 24 Απρ 2024 | 11:37
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 24 Απρ 2024 | 11:17
ΣΥΡΙΖΑ 24 Απρ 2024 | 08:26

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας [βίντεο]

Στην καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια του Q&A, που έκανε στο Instagram.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ 23 Απρ 2024 | 15:00

Γιατί η Ομάδα Αλήθειας επιτίθεται στην υποψήφια Ιφιγένεια Μουμτζή: Το βίντεο για τον θάνατο του Φίλιππου από το Λονδίνο

Η Ομάδα Αλήθειας έβαλε στο στόχαστρό της την ανιψιά του Σάκη Μουμτζή, Ιφιγένεια.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 23 Απρ 2024 | 14:49

Γεράκης (Marc) για ευρωεκλογές: Το παράδοξο με το ΠΑΣΟΚ και γιατί κινδυνεύει να είναι ο μεγάλος χαμένος

Εφικτό θεωρεί ο Θ. Γεράκης τον στόχο του 33% για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές - Ο κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ και πώς θα διαχειριστεί ο Κασσελάκης το αποτέλεσμα της κάλπης.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ 23 Απρ 2024 | 14:42

Βολές από μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη: Ζούμε από θαύμα, δεν χρειαζόμαστε θαυματοποιούς

H αιχμηρή δήλωση για τους θαυματοποιούς που δεν χρειαζόμαστε είναι από τον πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βασιλειάδη.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ 23 Απρ 2024 | 13:53

Στέφανος Κασσελάκης: Θα καλούσε τον Μητσοτάκη στον γάμο του; - Το Q&A στο Instagram - Τι είπε για τα κοντομάνικα

O Στέφανος Κασσελάκης στο Instagram, δέχτηκε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, για το αν κρυώνει με το κοντομάνικο

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 23 Απρ 2024 | 12:59

Επίθεση Μαρινάκη σε ΣΥΡΙΖΑ: Αποφάσισαν σήμερα να στείλουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ η προθεσμία έχει λήξει

"Από επαναστατική γυμναστική και δηλώσεις χορτάσαμε. Αλλά την Δημοκρατία την υπερασπίζεται κανείς με πράξεις", είπε ο κ. Μαρινάκης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 23 Απρ 2024 | 12:34

H κυβέρνηση αμφισβητεί την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Καρφιά από ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας" σημειώνει το ΥΠΕΞ για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 23 Απρ 2024 | 12:09

Ο Κασσελάκης μιλάει στον Λιάγκα από τα... μποφόρ της Αστυπάλαιας: "Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα" [βίντεο]

Στη διαγραφή του Δημήτρη Παπανώντα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης από την Αστυπάλαια.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23 Απρ 2024 | 07:28

Ευρωεκλογές: 12 υπουργοί παίρνουν "φύλλο πορείας" - Γιατί ο Πιερρακάκης πάει Κρήτη και ο Δένδιας Μακεδονία

Εκτός από τους βουλευτές και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στον αγώνα των ευρωεκλογών μπαίνουν και υπουργοί.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 22 Απρ 2024 | 21:12

Ο ΣΥΡΙΖΑ "καρφώνει" δημοσίευμα της "ΕφΣυν": "Απολύτως ανακριβές -Ο συντάκτης αποσιώπησε τα πραγματικά γεγονότα"

Ανακοίνωση για δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 22 Απρ 2024 | 18:34

Στέφανος Κασσελάκης: Θα διανυκτερεύσει στην Αστυπάλαια - Τα μποφόρ δεν τον άφησαν να συνεχίσει για Σύμη-Χάλκη

"Να αναδείξουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης