Follow us

Συναγερμός στον Εβρο μετά από φήμες για νέο κύμα μεταναστών- Δεν το επιβεβαιώνει η κυβέρνηση

Κινητικότητα με σχετικά μικρές ροές μεταναστών στην Αδριανούπολη αλλά και κοντά στην περιοχή των Φερών. Στην περιοχή μεταβαίνει και ο Υφυπουργός 'Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η περιοχή του Έβρου, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει και ο Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατηρείται κινητικότητα με σχετικά μικρές ροές μεταναστών στην Αδριανούπολη αλλά και κοντά στην περιοχή των Φερών. Οι διαρροές από τουρκικής πλευράς ότι συγκεντρώνονται στα σύνορα περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δεν επιβεβαιώνονται.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές υποβαθμίζουν το γεγονός ότι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κινητικότητα στα σύνορα.

Ωστόσο, τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, δημοσίευσαν αμφιβόλου εγκυρότητας βίντεο που δείχουν μετανάστες να επιχειρουν να περάσουν με πλωτά μέσα από τον ποταμό Έβρο σε ελληνικό έδαφος. Τα ρεπορτάζ θυμίζουν και τις εικόνες του περασμένου Μαρτίου στα σύνορα.

Κουμουτσάκος: Παρατηρείται στην περιοχή κινητικότητα - Η ελληνική πλευρά βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Δ. Κουμουτσάκος σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι παρατηρείται στην περιοχή κινητικότητα και ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα στα σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 400 αστυνομικοί που έφτασαν στον Έβρο από την Αθήνα έχουν αναλάβει τομείς φρούρησης ενώ σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται κι άλλες μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ότι γίνονται περιπολίες κατά μήκος του ποταμού Εβρου. Οι πληροφορίες που διοχετεύονταν από τουρικικής πλευράς ανέφεραν ότι πούλμαν ξεκίνησαν από την Κωνασταντινούπολη και κατευθύνονταν προς την Ανδριανούπολη, αλλά -όπως είπε ο κ. Πέτροβιτς- "δεν έχουν φθάσει ακόμη" στην περιοχή των συνόρων. "Δεν έχουμε εικόνα τι συμβαίνει εντός του τουρκικού εδάφους" είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κινητικότητα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι μεγάλη και η περιοχή επιβλέπεται και με πτήσεις ελικοπτέρων Απάτσι.

Φτιάχνουν κλίμα τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης: Μιλούν για "ταξίδι της ελπίδας"

Χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος από τουρκικής πλευράς ή εάν πρόκειται για μια νέα απειλή, δημοσιεύματα στον τουρικικό Τύπο δείχνουν να θέλουν να διαμορφώσουν κλίμα έντασης: Η Yeni Safak αναπαράγει την είδηση ότι οι μετανάστες ξεκινούν πάλι, μετά την περίοδο του κορονοϊού, το "ταξίδι της ελπίδας".

τουρκικός Τύπος
τουρκικά ΜΜΕ

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι όλες οι μετακινήσεις μεταναστών από τουρκικής πλευράς γίνεται οργανωμένα, καθώς -όπως έκανε η Τουρκία και στην περίπτωση της μεγάλης κρίσης του Μαρτίου- γίνονται όλες με λεωφορεία, ενώ μέχρι αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν μεταφερθεί στα σύνορα περίπου 300 άτομα. Οι μετακινήσεις αυτές έγιναν αντιληπτές από την φρουρά του φυλακίου 1 στις Καστανιές, αλλά και σε άλλα σημεία της παρέμβριας περιοχής του Έβρου.

"Βλέπουμε στην παραποτάμια περιοχή απέναντι γκρουπάκια τα οποία κινούνται και άλλα προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Οι αποτροπές από την δική μας πλευρά είναι συνεχής ενώ βλέπουμε ότι γενικότερα συγκεντρώνονται από την απέναντι πλευρά όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν μια ιδιαίτερη ανησυχία, τουλάχιστον δικές μας δυνάμεις", σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων, Π. Χαρέλας.

Ερώτημα παραμένει αν με τον τρόπο αυτό -ή ακόμη και κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την πρόκληση- η Τουρκία πρόκειται να κάνει πράξη τις απειλές Τσαβούσογλου, πριν από 15 ημέρες. Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ήρθε η εποχή που η ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού επιστρέφει στην Ελληνοτουρκική μεθόριο. Ήδη, πάντως μετά τις απειλές Τσαβούσογλου, οι αποτροπές εισόδου στα ελληνικά σύνορα είχαν αυξήθει σημαντικά.

Σχέδιο Μητσοτάκη για διεθνή απομόνωση της Άγκυρας

Τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, πάντως, ανέμεναν αυτή την κίνηση και έχουν ήδη προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία και αυτή την πρόκληση.

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, γι αυτό τον λόγο άλλωστε είχε βρεθεί μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, η ηγεσία της Ε.Ε. στον Έβρο και είδαν από κοντά τις ενέργειες της Άγκυρας που ουσιαστικά έσπρωχναν τους μετανάστες προς τα ελληνικά σύνορα.

"Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις κινήσεις με στόχο τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων. Την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σε χώρα του εξωτερικού μετά την πανδημία αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στην Σύνοδο Κορυφής. Θα έχουν προηγηθεί οι κινήσεις του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας που εκτός το ζήτημα του τουρισμού θα τεθεί και το θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Συγκεκριμένα:

  • 8 Ιουνίου Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε
  • 9 Ιουνίου Συνάντηση Δένδια με Ιταλό ΥΠΕΞ
  • 16 Ιουνίου Νετανιάχου – Μητσοτάκης
  • 18 Ιουνίου Σύνοδος ΕΛΚ
  • 19 Ιουνίου Σύνοδος Κορυφής
  • 23 Ιουνίου Νετανιάχου – Αναστασιάδης



Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

39ΧΡΟΝΟΣ Ο ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑΣ 28 Απρ 2024 | 23:56

Τρελή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας: Συνελήφθη διακινητής - "Στοίβαζε" μετανάστες σε βαν

Ενας διακινητής παράτυπων μεταναστών συνελήφθη μετά την τρελή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας.

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 28 Απρ 2024 | 19:11

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου

Ένας άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

ΚΥΠΡΟΣ 22 Απρ 2024 | 07:31

Χριστοδουλίδης: Βρισκόμαστε στα όριά μας - Το 7% του πληθυσμού μας είναι μετανάστες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο και επικρίνει την ΕΕ για ανεπαρκή εμπλοκή στην Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 07:44

Σε επιφυλακή ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και Κρατική Ασφάλεια λόγω Μέσης Ανατολής: Αυξημένα μέτρα ασφάλειας στην Ελλάδα

"Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μας επηρεάζει όλους. Κλεφτοπόλεμος και αντίποινα, είναι πιθανά να εκδηλωθούν σε όλον τον κόσμο", λέει η ΕΛΑΣ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 10 Απρ 2024 | 13:02

Τραγωδία στη Χίο: Νεκρά τρία αδελφάκια 5, 7 και 10 ετών σε ναυάγιο με μετανάστες [εικόνες - βίντεο]

Το τραγικό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι και τα 3 παιδιά είχαν την ίδια μητέρα, η οποία μαζί με τα άλλα δύο της παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χίου.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΠΑΝΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ 10 Απρ 2024 | 10:47

Ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Χίου: 14 διασωθέντες, πληροφορίες για τρεις νεκρούς

Η Επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού προσφύγων-μεταναστών είναι σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή δυνάμεων του λιμενικού σώματος και της ελληνικής ακτοφυλακής.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 09 Απρ 2024 | 16:31

Τουρίστας έχασε τη σκυλίτσα του στα σύνορα του Έβρου και τη βρήκε ένα χρόνο μετά στη Σερβία - "Η πίστη μετακινεί βουνά!"

Η συγκλονιστική ιστορία του Γάλλου τουρίστα που έχασε τη σκυλίτσα του στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη βρήκε έναν χρόνο μετά στη Σερβία.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 07 Απρ 2024 | 10:35

TalentVisa και TechVisa: Τι είναι και ποιους αφορούν οι νέες άδειες εργασίας για τους μετανάστες

Παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΥΧΕΣ 04 Μαϊ 2024 | 16:49
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ 04 Μαϊ 2024 | 15:45

Το μήνυμα Μητσοτάκη για το Πάσχα: "Η σκέψη μας στους πιο αδύναμους που χρειάζονται τη στήριξή μας"

Στην Τήνο βρίσκεται για τις διακοπές του Πάσχα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ 04 Μαϊ 2024 | 14:03

Ο Στέφανος Κασσελάκης έσπασε "μπότηδες" στην Κέρκυρα - Τίμησε το έθιμο μαζί με τον Τάιλερ [εικόνες]

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βίωσε το παραδοσιακό κερκυραϊκό Πάσχα συμμετέχοντας στην πρώτη Ανάσταση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Μαϊ 2024 | 11:36

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεία Λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως στην Τήνο [εικόνες]

Tη Θεία Λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ 03 Μαϊ 2024 | 23:39

Την Ακολουθία του Επιταφίου στην Τήνο παρακολούθησε ο Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του Μαρέβα και την κόρη τους Σοφία

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ.