Follow us

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου

Γνωριμία με ένα από τα κορυφαία και παλαιότερα μουσεία στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου

Την επέτειο-ορόσημο των 110 χρόνων λειτουργίας του γιορτάζει το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία και παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας, όπου εκτίθενται σπουδαία ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Οι εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του Μουσείου θα πλαισιωθούν από μεγάλη έκθεση σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων, η δε έκθεση θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα είναι αφιερωμένη σε μια εμβληματική φυσιογνωμία, τον πρωτοπόρο αρχαιολόγο Απόστολο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρώτος έφορος αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου

Στην εξαιρετικής σπουδαιότητας έκθεση που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, θα παρουσιαστούν 90 αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Τα σπάνια ευρήματα που θα εκτεθούν και που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ, συνθέτουν την έκθεση τιμής στη μνήμη του Απόστολου Αρβανιτόπουλου, που έφερε στο φως σημαντικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορικής πορείας της Μαγνησίας, στη διάρκεια των πολυετών ανασκαφών που διεξήγαγε, αποκαλύπτοντας θησαυρούς της αρχαίας Δημητριάδας και άλλων αρχαιολογικών θέσεων.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 2

Μεταξύ των σπανίων ευρημάτων θα εκτεθούν και μοναδικές παγκοσμίως επιτύμβιες στήλες της Φίλας και του Ζωπύρου που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Δημητριάδα, πιο γνωστές ως επιτύμβιες στήλες των Παγασών, όπου ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος διενήργησε εκτεταμένες ανασκαφές, ευρήματα που σχετίζονται με τον Ηρακλή από το ιερό που βρέθηκε στη θέση Σπαρτιά, εξαιρετικά ευρήματα από το αρχαϊκό και κλασικό νεκροταφείο των Φθιωτίδων Θηβών και άλλα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 3

Αναφορικά με την ανακάλυψη των περίφημων επιτύμβιων γραπτών στηλών, αυτές χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή και αποτελούν έως και σήμερα ένα μοναδικό παγκοσμίως σύνολο εξαιρετικής σπουδαιότητας και αξίας για τη μελέτη της αρχαίας ζωγραφικής. Το 1909 για τη στέγαση και την έκθεση των στηλών ιδρύθηκε το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου με δωρεά του Αλέξιου Αθανασάκη, καταγόμενου από την Πορταριά.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 4

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «τιμούμε τη μνήμη του πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων, ο οποίος εστάλη στη Θεσσαλία το 1906 από την αρχαιολογική υπηρεσία και αμέσως άρχισε να διενεργεί ανασκαφές σε πολλές θέσεις, όπως η αρχαία Δημητριάδα, που συνεχίζουν να ανασκάπτονται μέχρι σήμερα. Μέσα από την έκθεση θα επιδιώξουμε να γίνει γνωστό το έργο που ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα ένας πρωτοπόρος αρχαιολόγος για την περιοχή, όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας».

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 5

Στη σπουδαία αυτή έκθεση στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν στο κοινό, προέρχονται, από την αρχαία Δημητριάδα, το ιερό του Θαυλίου Διός στις αρχαίες Φερές, το ιερό του Απόλλωνα στις Αμφάνες, στην περιοχή του Σωρού, από το λατομείο στη θέση Σπαρτιά, και από τις Φθιώτιδες Θήβες.

«Σε όλες αυτές τις θέσεις-περιοχές από όπου προέρχονται τα εκθέματα πραγματοποίησε ανασκαφές ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος, από το 1906 μέχρι το 1921 περίπου, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, με την ίδρυση της ΙΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα» κατέληξε η Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 6

Ο σπουδαίος ερευνητής και αρχαιολόγος Απόστολος Αρβανιτόπουλος υπήρξε στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πρώτος έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας, που τοποθετήθηκε το 1906, με έδρα τον Βόλο, και εργάστηκε έως το 1926. Την εξαετία 1920-1926 διενήργησε επίσης σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή των αρχαίων Φερών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, μεταξύ άλλων και στο Ιερό του Θαυλίου Διός, όπου ήλθαν στο φως τα ερείπια ενός μεγάλου δωρικού ναού κλασικής εποχής, καθώς και πλήθος χάλκινων αναθημάτων που φυλάσσονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το 1926 ο Απ. Αρβανιτόπουλος εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπαψε να διενεργεί ανασκαφές, συνέχισε όμως να δημοσιεύει ευρήματα παλαιότερων ανασκαφών από τη Θεσσαλία και για το σκοπό αυτό εξέδιδε το αρχαιολογικό περιοδικό «Πολέμων».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 21 Απρ 2024 | 12:31

Καρυστιανού: Ντροπή της Δικαιοσύνης η αρχειοθέτηση της μήνυσής μας - Θα βρούμε όσα πέταξαν

Χιλιάδες πολίτες θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών, με κεντρική ομιλήτρια την Μαρία Καρυστιανού.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 19 Απρ 2024 | 21:21

Βόλος: Φοιτητές αριστερών παρατάξεων διέκοψαν την εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου - Δεν κατάφερε να προσεγγίσει την αίθουσα

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε "απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν σ’ έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο της πολιτείας να μιλήσει".

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 15 Απρ 2024 | 10:35

Μαγνησία: Φίδι τσίμπησε 40χρονη ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Αγριάς

Φίδι τσίμπησε 40χρονη ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Μαγνησίας.

ΚΑΗΚΑΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ 13 Απρ 2024 | 21:57

Βόλος: Φωτιά σε αγροτική έκταση στο Φυτόκο

Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς

ΣΕ ΕΞΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 12 Απρ 2024 | 10:38

Χαμός στο νοσοκομείο του Βόλου: 40χρονος κλωτσούσε και απειλούσε την σύζυγό του ότι θα την κάψει

Χαμός στον Βόλο. Ένας 40χρονος κλωτσούσε και απειλούσε τη σύζυγό του μέσα στο νοσοκομείο.

ΒΟΛΟΣ 10 Απρ 2024 | 08:24

Συνελήφθη ο Αχιλλέας Μπέος μετά από μήνυση δημοτικού συμβούλου

Ο Αχιλλέας Μπέος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου και με προφορική εντολή αφέθηκε στην πορεία ελεύθερος.

ΠΗΛΙΟ 09 Απρ 2024 | 23:19

Βόλος: "Άρχισα να φωνάζω και αμέσως έφυγαν από το δωμάτιο"- Σοκάρει ο 15χρονος για την σεξουαλική κακοποίηση στην εκδρομή

Ο μαθητής που πηγαίνει στη Β' Γυμνασίου φοβάται και ντρέπεται να πάει ξανά στο σχολείο του. Σήμερα πήγε μόνο για να μιλήσει με ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό.

08 Απρ 2024 | 15:34

Νέο περιστατικό μαθητικής βίας στο Βόλο: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή με αναπηρία - Δέχθηκε κλωτσιές και γροθιές

Μαθητής Γενικού Λυκείου πηδώντας από τα κάγκελα ΕΠΑΛ, εισέβαλε στο σχολείο και έδειρε μαθητή με αναπηρία

ΣΤΟΝ ALPHA 25 Απρ 2024 | 11:24

"Η κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα" έρχεται για να... "γκρεμίσει" την ελληνική tv - Οι πρώτες φωτό

Η Τζέλα Δελαφράγκα, για την ακρίβεια η "κατάρα της", επιστρέφει!

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ 25 Απρ 2024 | 10:21

Οι 3+1 εξαιρετικές παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία πριν το Πάσχα και δεν πρέπει να χάσετε

Έχοντας κερδίσει κοινό και κριτικούς, ολοκληρώνουν με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις τους τέσσερα εξαιρετικά έργα, στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 24 Απρ 2024 | 15:20

Πώς σχολιάζουν οι Ελληνες Αρχαιολόγοι την αποκάλυψη των Ιταλών για τον τάφο του Πλάτωνα- Τα ξέραμε ήδη

"Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους" δήλωσε ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 23 Απρ 2024 | 19:01

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης: Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΑΠΥΡΟΥΣ 23 Απρ 2024 | 13:28

Σπουδαία ανακάλυψη: Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα στην "Ακαδημία Πλάτωνος"

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην "Ακαδημία" που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του "ναού των Μουσών".