Follow us

Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφή στο Αλιβέρι

Εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά την ανασκαφή νεκροταφείου προϊστορικών και ιστορικών χρόνων στο Αλιβέρι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφή στο Αλιβέρι

«Ένα νεκροταφείο, πραγματικό παλίμψηστο για τα αρχαιολογικά δεδομένα της περιοχής, ανασκάφτηκε το φετινό καλοκαίρι στη θέση Μακριά Ράχη Καράβου στο Αλιβέρι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, καθώς κατά τη διενέργεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο, διαπιστώθηκε η συνεχής χρήση του για περισσότερο από 2.500 χρόνια». Τα παραπάνω γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο πληροφορεί για τις ανακαλύψεις που έγιναν κατά χρονολογική σειρά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τρεις εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας σφραγιδόλιθοι, που βρέθηκαν σε ασύλητο θαλαμοειδή τάφο του 1300-1100 π.Χ.

«Στον πρώτο, παριστάνεται αίγαγρος που δέχεται επίθεση από δύο λύκους, στον δεύτερο, ελάφι σε συνεστραμμένη στάση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει ο τρίτος σφραγιδόλιθος, από σάρδιο, στον οποίο παριστάνεται όρθια μιξογενής δαιμονική μορφή (Minoangenius) που μεταφέρει στους ώμους ένα νεκρό ελάφι. Το ίδιο ακριβώς θέμα συναντάται σε σφραγιδόλιθο από την Κρήτη και σε ελεφάντινο πλακίδιο από τη Θήβα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

«Η φετινή ανασκαφή έρχεται να προσθέσει πολύτιμες πληροφορίες για τους κατοίκους του οικισμού που ανασκάφτηκε κατά την ανέγερση του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή, τα έτη 2007-2014. Από τα κτερίσματα των τάφων που ερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κάτοικοι του παράκτιου οικισμού στον Κάραβο Αλιβερίου, αξιοποιώντας το φυσικό λιμένα, είχαν αναπτύξει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Στη μυκηναϊκή εποχή, οι σχέσεις αυτές έφταναν έως την Κρήτη», προσθέτει το ΥΠΠΟΑ.

Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφή στο Αλιβέρι

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρέθηκαν:

«Α) Ασύλητος κτιστός λακκοειδής τάφος της Πρωτοελλαδικής ΙΙΒ εποχής (Φάση Λευκαντί Ι - Καστρί 2.400-2.300 π.Χ.), μνημειώδους κατασκευής. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με ποταμίσια άμμο και το εσωτερικό του, σε δεύτερη φάση, είχε χωριστεί με εγκάρσιο τοίχο σε δύο τμήματα. Στο ανατολικό τμήμα εντοπίστηκε ταφή σε ανακομιδή, κτερισμένη με ζεύγος χρυσών ενωτίων, μία ασημένια και δύο χάλκινες περόνες. Στο δυτικό τμήμα εντοπίστηκε κατά χώραν ταφή σε συνεσταλμένη στάση, κτερισμένη με χάλκινο εγχειρίδιο, αιχμή βέλους και στιλβωμένη ραμφόστομη σφαιρική πρόχου.

Σε μικρή απόσταση από τον τάφο, εντοπίστηκε κεφαλή μαρμάρινου κυκλαδικού ειδωλίου τύπου Λούρου (3.200-2800 π.Χ.).

Β). Ασύλητος θαλαμοειδής τάφος της Υστεροελλαδικής ΙΙΙΒ-Γ εποχής (1300-1100 π.Χ.) με διάμετρο θαλάμου 2,40 μ. και μήκος δρόμου 7,50 μ. Περιείχε 11 ταφές σε ανακομιδή και μία κατά χώραν. Στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν 6 ακέραια και τουλάχιστον άλλα 7 θραυσμένα αγγεία, κυρίως ψευδόστομοι αμφορίσκοι, αλάβαστρα, πρόχους και κύπελλο, χάλκινη πόρπη, 53 σφονδύλια από στεατίτη, λίθινες χάντρες, περίτεχνα κομβία από ελεφαντόδοντο και τρεις εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας σφραγιδόλιθοι. […].

Στη ρωμαϊκή εποχή, τμήμα της στέγης του τάφου κατέπεσε και χρησιμοποιήθηκε ως αποθέτης, χωρίς να διαταραχθούν τα κατώτερα ταφικά στρώματα. Από τα ανώτερα στρώματα προήλθαν πολλά οστά ζώων και τμήματα αγγείων της ρωμαϊκής εποχής (1ος - 3ος αιώνας μ.Χ.).

Γ). Συνολικά, 24 ακόμη τάφοι, δύο εγχυτρισμοί και μία καύση ύστερων κλασικών (τέλη 4ου αι. π.Χ.), ελληνιστικών (3ος-1ος αιώνας π.Χ.) και ρωμαϊκών χρόνων (1ος-3ος αιώνας μ.Χ.), σε συστάδες των 2 έως 4 τάφων, ερευνήθηκαν στο ίδιο αγροτεμάχιο. Από τους τάφους, 7 ανήκουν στον τύπο του κεραμοσκεπούς καλυβίτη, 16 στον τύπο του απλού λακκοειδούς με κάλυψη από ακατέργαστες πλάκες και ένας κτιστός κιβωτιόσχημος ρωμαϊκών χρόνων.

Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφή στο Αλιβέρι - εικόνα 2

Από την έρευνά τους έχουν προέλθει χρυσό ενώτιο, οστέινη περόνη, χάλκινα νομίσματα, μελαμβαφή μικρογραφικά αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ., όπως ληκύθια, πυξίδα, πήλινο ειδώλιο χοίρου, άβαφη τριφυλλόσχημη οινοχόη και πρόχους ρωμαϊκών χρόνων.

Τέλος, εντοπίστηκε ένας υπόσκαφος και εν μέρει κτιστός αγωγός ρωμαϊκών χρόνων, που διατρέχει το νεκροταφείο με διεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ, σε μήκος περίπου 25 μ. και πιθανότατα προμήθευε με νερό παρακείμενο λουτρό παλαιοχριστιανικών χρόνων».

Η ανασκαφική έρευνα, η οποία συνεχίζεται, βαίνει προς το τέλος της. Τη διεύθυνση της ανασκαφής έχει ο αρχαιολόγος της Εφορείας Aρχαιοτήτων Ευβοίας Κωνσταντίνος Μπουκάρας, ενώ τη συντήρηση των ευρημάτων διεξάγουν οι συντηρήτριες αρχαιοτήτων Φωτεινή Ποπώλη και Γεωργία Καγκέλη.

Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφή στο Αλιβέρι - εικόνα 3

Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφή στο Αλιβέρι - εικόνα 4

Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφή στο Αλιβέρι - εικόνα 5

Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφή στο Αλιβέρι - εικόνα 6

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΥΠΠΟ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Απρ 2024 | 07:44

Γιατί είναι καλύτερο να κάνουμε γυμναστική το βράδυ και όχι το πρωί - Τι δείχνει νέα μελέτη

Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερη για να κάνουμε γυμναστική; Πότε είναι μεγαλύτερα τα οφέλη; Το πρωί μόλις ξυπνάμε ή πριν κοιμηθούμε;

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ 10 Απρ 2024 | 07:35

Γιατί γερνάμε γρηγορότερα: Μελέτη αποκαλύπτει τη σύνδεση καρκίνου και κακού τρόπου ζωής

Την ώρα που οι νέες διαγνώσεις καρκίνου αυξάνονται ανησυχητικά, μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει περισσότερο "φως" στους λόγους που όλο και περισσότεροι κάτω των 50 ετών έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 08 Απρ 2024 | 07:43

Το πανάκριβο Ozempic θα μπορούσε να παρασκευαστεί με ελάχιστο κόστος - Το διαβητικό φάρμακο που αδυνατίζει

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το βαρύ οικονομικό τίμημα της θεραπείας του διαβήτη και παρόμοιων φαρμάκων για την απώλεια βάρους.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 05 Απρ 2024 | 07:44

Γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου χτυπά όλο και σε νεότερες ηλικίες - Οι υποψίες των ειδικών

Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

ΕΡΕΥΝΑ 03 Απρ 2024 | 07:42

Οριστικό: Τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη - Αποκαλυπτική νέα έρευνα

Όσοι καταναλώνουν 12 αυγά την εβδομάδα έχουν τελικά παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με όσους τρώνε δύο αυγά την εβδομάδα ή και λιγότερα.

ΑΠΟ ΤΟ STAR 26 Μαρ 2024 | 22:45

Τέμπη: Στο... πουθενά η έρευνα του ΟΣΕ για τη διαρροή των ηχητικών στα ΜΜΕ- Το Σωματείο Εργαζομένων μιλούσε για "μοντάζ"

Το Σωματείο Εργαζομένων τότε είχε ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να γίνει γνωστό ποιος διαρρέει τις συνομιλίες που από τότε διαμαρτύρονταν ότι είναι μονταρισμένες.

ΕΡΕΥΝΑ 25 Μαρ 2024 | 08:53

Έρχεται το χάπι της γυμναστικής; Επιστήμονες στις ΗΠΑ ήρθαν πιο κοντά σε ένα χάπι που δίνει τα οφέλη της άσκησης

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι έχουν "ενσωματώσει" μερικά από τα οφέλη της άσκησης για την υγεία σε ένα χάπι.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 22 Μαρ 2024 | 20:04

Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνες στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώμα - Εντολή για φύλαξη του χώρου

Ελπίδα ότι ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση θα εντοπιστούν αναλλοίωτα στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω την έρευνα και κυρίως για τα ακριβή αίτια της φονικής έκρηξης.

22 Μαρ 2024 | 07:13

Γιατί ο καρκίνος "χτυπάει" νεότερες ηλικίες; - Παχυσαρκία, επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ οι ύποπτες αιτίες

Τα στατιστικά από όλο τον κόσμο είναι πλέον ξεκάθαρα: περισσότερες από δώδεκα μορφές καρκίνου αυξάνονται μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 50 ετών.

ΕΡΕΥΝΑ 21 Μαρ 2024 | 06:53

Γιατί είναι ύποπτη η διαλειμματική νηστεία για θανάτους από καρδιακό επεισόδιο - Τι έδειξε νέα έρευνα, οι εξηγήσεις των ειδικών

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος διαλειμματικής νηστείας είναι η 16/8, που σημαίνει πως επιτρέπεται η λήψη τροφής ή ποτού με θερμίδες για 8 ώρες την ημέρα.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος