Follow us

Η ακμή & εξασθένηση του ελληνικού στοιχείου στη Σερβία τον 19-20ο αιώνα

Τι λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ακμή & εξασθένηση του ελληνικού στοιχείου στη Σερβία τον 19-20ο αιώνα

Δύο λογοτεχνικά κινήματα που κυριάρχησαν στη Σερβία στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα, μέσα από έργα δύο εκπροσώπων τους, με κοινό στοιχείο τη θεματολογία τους, την ελληνική παροικία, συστήνει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σταυρούλα Μαυρογένη, στο βιβλίο της «Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη σερβική λογοτεχνία».

«Ο Κυρ-Γεράσης» του Στέφαν Σρέματς και το «Χρονικό του νεκροταφείου της κωμόπολης» της Ισιδώρα Σέκουλιτς επιλέχθηκαν και μεταφράστηκαν πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα από τη συγγραφέα, ως αντιπροσωπευτικές ιστορίες της ακμής της ελληνικής κοινότητας στη Σερβία (το πρώτο) και της κατάπτωσής της (το δεύτερο), αλλά και ως έργα που εντάσσονται σε δύο λογοτεχνικά κινήματα, που είχαν κοινή πορεία σε Ελλάδα και Σερβία.

Ο τόμος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελείται από δύο κεφάλαια: το πρώτο είναι η ιστορία της λογοτεχνίας της Σερβίας, στο οποίο ξετυλίγεται και ένα κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής λογοτεχνίας και το δεύτερο είναι τα έργα των Σέρβων λογοτεχνών μεταφρασμένα από το σερβικό κείμενο.

«Διάλεξα να αναδείξω τα δύο πολύ σημαντικά κινήματα, τα οποία έχουν κοινές πορείες στις δύο χώρες» εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η συγγραφέας του τόμου, Σταυρούλα Μαυρογένη.

«Ο ρεαλισμός στην ουσία συνδέεται με αυτό που λέμε εθνικό κράτος. Παράλληλα, στις ίδιες εποχές και στην Ελλάδα και στη Σερβία δομούνται τα εθνικά μας κράτη. Μέσα από αυτό το λογοτεχνικό κίνημα και μέσα από την τέχνη που προβάλλει ρεαλιστικά μοτίβα, προβάλλεται ο καθημερινός άνθρωπος, παρουσιάζεται ποιος είναι ο Σέρβος, ποιος είναι ο Έλληνας. Είναι ο άνθρωπος του μόχθου, της υπαίθρου, ο άνθρωπος όμως που στήριξε επαναστάσεις, τις δύο αντίστοιχες εθνικές επαναστάσεις. Είναι ο άνθρωπος που στήριξε τη νέα κοινωνία που προσπαθούν να δομήσουν τα δύο κράτη. Από αυτή την άποψη το κίνημα του ρεαλισμού έδωσε ένα ιδεολογικό στίγμα στα νέα εθνικά κράτη μετά τις δύο μεγάλες επαναστάσεις, της Σερβίας και της Ελλάδας» τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το κίνημα του ρομαντισμού, σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου, συνέβαλε ώστε να αναπτυχθούν οι επαναστάσεις, αλλά αυτό που βοήθησε να δοθεί στην ουσία το ιδεολογικό πρόσχημα της εποχής είναι ο ρεαλισμός.
«Γι' αυτό μας ενδιαφέρει πολύ αυτό κίνημα. Και είναι ένα κίνημα που εμφανίζεται ξανά σήμερα στην κοινωνία μας. Ο ρεαλισμός είναι αυτό που πραγματικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας όλοι στα Βαλκάνια» παρατήρησε.

Από την άλλη πλευρά, στον τόμο αναδεικνύεται και το πιο «σκληρό» κίνημα, ο μοντερνισμός, «στον οποίο απογυμνώνεται πια πλήρως η αλήθεια, είμαστε αντιμέτωποι με το ποιοι είμαστε, τι είμαστε, τι ζητάμε από τη ζωή μας» ανέφερε η συγγραφέας.

«Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε ιδιαίτερη επαφή με έργα εκείνης της εποχής, δεν γνωρίζουμε τι συνέβαινε σε μια γειτονική χώρα πριν από τη δημιουργία του βασιλείου των Σέρβων των Κροατών και των Σλοβένων, ποιος είναι ο λαός που κάνει την εποποιία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» τόνισε εξηγώντας ότι τα δύο έργα, τα οποία μετέφρασε και επιμελήθηκε φιλολογικά, είναι άκρως επίκαιρα και σήμερα.

ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ AMBER ALERT 04 Απρ 2024 | 15:50

Βρέθηκε νεκρή η μικρή Ντάνκα που αγνοούνταν στη Σερβία: Την παρέσυραν με το αυτοκίνητο και την πέταξαν σε χωματερή

Η μικρή Ντάνκα είχε εξαφανιστεί στις 26 Μαρτίου ενώ έπαιζε μπροστά από το σπίτι της - Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε νεκρή.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 14 Απρ 2024 | 15:59

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

14 Απρ 2024 | 11:00

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Απρ 2024 | 21:18

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών

ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2024 | 10:50

Η υπερπαραγωγή ODYSSEUS έρχεται στην Ελλάδα από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης

Μόνο για δύο παραστάσεις, στις 30 και 31 Μαΐου ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

13 Απρ 2024 | 10:14

Ντεμπούτο της ΕΛΣΟΝ στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Μια ιστορική εμφάνιση της ορχήστρας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 12 Απρ 2024 | 12:34

Ο Μπόρις Τζόνσον διαφωνεί (ξανά) με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και… απαγγέλλει Ιλιάδα [βίντεο]

"Αν τα μουσεία άρχιζαν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, τότε θα καταστρέφονταν", είπε ο Μπόρις Τζόνσον.