Follow us

Η συναρπαστική ιστορία δυο Εβραίων αθλητριών το 1936

Ελέν Μάγιερ και Γκρέτελ Μπέρκμαν, δυο μοναδικές περιπτώσεις αθλητριών, στους ναζιστικούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 και η ζωή τους μετά από αυτούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η συναρπαστική ιστορία δυο Εβραίων αθλητριών το 1936

Ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χένρι Νέιλορ έγραψε το έργο «Αγώνες» και περιγράφει σε αυτό την συνάντηση δύο κορυφαίων αθλητριών, της Ελέν Μάγιερ και της Γκρέτελ Μπέρκμαν. Οι δυο αθλήτριες ήταν Εβραίες στην προπολεμική Γερμανία την εποχή της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία. Η συνάντησή τους αυτή που φωτίζει το παρελθόν, αφηγείται παράλληλα την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων του 1936, στη ναζιστική Γερμανία και τη διαφορετική στάση κάθε αθλήτριας.

Η συναρπαστική ιστορία δυο Εβραίων αθλητριών το 1936
Από την παράσταση "Αγώνες"

Το εξαιρετικό αυτό κείμενο φωτίζει με το πιο αμείλικτο φως πράγματα και καταστάσεις της εποχής μας, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, στο Θέατρο Σφενδόνη για τρεις μόνο παραστάσεις, από τις 22-24 Νοεμβρίου 2019. Τον ρόλο της αθλήτριας Ελέν Μάγιερ θα ερμηνεύσει η ηθοποιός Κατερίνα Μαντίλ ενώ τον ρόλο της Γκρέτελ Μπέρκμαν η ηθοποιός Μαρία Γιαννικάκη.

Η σκοτεινή περίπτωση της Ελέν Μάγιερ και ο φασιστικός χαιρετισμός

Η συναρπαστική ιστορία δυο Εβραίων αθλητριών το 1936 - εικόνα 2

Οι εβραίοι αθλητές που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου ήταν ελάχιστοι. Ανάμεσά τους μια σταρ της ξιφασκίας, μια πανέμορφη αθλήτρια, η Ελέν Μάγιερ. Που από το 1924, όταν ήταν σε ηλικία 13 ετών, βρισκόταν στη κορυφή του αθλήματος. Η Ελέν Μάγιερ, όταν τα επόμενα χρόνια ο Χίτλερ καταργεί τα προνόμια των Εβραίων καταφεύγει στην Αμερική. Περίμενε να γυρίσει πάντα στη γερμανία για να μπορέσει να αγωνιστεί. Ενώ ο περισσότερος κόσμος επιχειρούσε να μποϋκοτάρει τους αγώνες, η γερμανική προπαγάνδα που έδειχνε ένα φιλικό πρόσωπο νίκησε. Ο Αμερικάνος πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Έιβερι Μπράντατζ, ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση ως μια κίνηση καλής θέλησης να επιτρέψει σε μια αθλήτρια γερμανό-εβραϊκής καταγωγής να αγωνιστεί με το εθνόσημο της χώρας της. Η Μάγιερ ένοιωθε ενθουσιασμένη. Η επιστροφή της όμως ήταν απογοητευτική. Οι Γερμανοί την αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση ενώ ο τύπος δεν την ανέφερε σχεδόν πουθενά. Η ίδια έφτασε στον τελικό όπου έχασε από την προερχόμενη εξ Ουγγαρίας, Ιλόνα Έλεκ. Στο βάθρο, χαιρέτησε ναζιστικά τον Αδόλφο Χίτλερ, ασπάστηκε τον άνθρωπο που εξόντωσε περισσότερους από έξι εκατομμύρια συμπατριώτες της. Μετά τους αγώνες έφυγε για την Αμερική και όταν επέστρεψε στη Γερμανία μετά τον πόλεμο πάλι την περιφρόνησαν. Πέθανε πολύ νέα, το 1952, στα 42 της χρόνια χωρίς να εξηγήσει ποτέ γιατί χαιρέτησε φασιστικά τον Χίτλερ. Η εικόνα της αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συναρπαστική ιστορία δυο Εβραίων αθλητριών το 1936 - εικόνα 3

Γκρέτελ Μπέρκμαν: η αθλήτρια που φοβήθηκαν να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς

Η άλτρια Γκρέτελ Μπέργκμαν ήταν το 1936 η καλύτερη αθλήτρια στο άλμα εις ύψος. Σε αντίθεση με την Ελέν Μάγιερ, έζησε μέχρι το 2017, πέθανε σε ηλικία 103 ετών. Όταν ήταν 100 ετών είπε σε μια συνέντευξη ότι το Ολοκαύτωμα, που στοίχισε τη ζωή πολλών συγγενών και φίλων της ίδιας και του συζύγου της, στοίχειωνε ακόμη τον ύπνο της.

Το 1936 το ρεκόρ της ήταν 1,60 και αυτό σήμαινε οπωσδήποτε ένα ολυμπιακό μετάλλιο στο Βερολίνο. Έντρομοι οι Γερμανοί μπροστά στον κίνδυνο να σκαρφαλώσει μία Εβραία στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, επιστράτευσαν έναν άνδρα, μεταμφιεσμένο σε γυναίκα, προκειμένου να μην ντροπιαστεί η Γερμανία μπροστά στα μάτια του Αδόλφου Χίτλερ. Η Ντόρα Ράτγιεν ήταν στην πραγματικότητα αρσενικού γένους. Του ξύρισαν τα πόδια, τον έβαλαν να μακρύνει τα μαλλιά του, τον έπεισαν να λεπτύνει τη φωνή του. Παρ' όλα αυτά, εκείνος βγήκε τέταρτος στο αγώνισμα. Πρώτη αναδείχθηκε στο αγώνισμα η Ουγγαρέζα Ιμπόλια Τσακ, ήταν επίσης Εβραία. Στο αθλητικό κέντρο στο οποίο προπονείτο υπήρχε μία επιγραφή «Απαγορεύονται οι Εβραίοι και τα σκυλιά». Την Μπέργκμαν την απέκλεισαν από το αγώνισμα δύο εβδομάδες πριν από τη διοργάνωση. Εκείνη έφυγε, έριξε μαύρη πέτρα πίσω της και μετανάστευσε στην Αμερική, όπου παντρεύτηκε έναν Γερμανοεβραίο γιατρό, συνέχισε τη λαμπρή αθλητική της καριέρα και απέκτησε την υπηκοότητα των ΗΠΑ, το 1942. Το γήπεδο του Λάουπχαϊμ, απ' όπου η ίδια έφυγε κλαίγοντας εκείνη τη μαύρη μέρα του 1936, ονομάστηκε Στάδιο Γκρέτελ Μπέργκμαν. Τότε μόνο πήγε στη Γερμανία, έπειτα από 7 δεκαετίες και είπε την ιστορία της, μέσα από τα λόγια ενός μεταφραστή: «Δεν θέλω να μιλάω αυτή τη γλώσσα», εξήγησε. Η αιωνόβια βασίλισσα του αθλητισμού είχε νικήσει επιτέλους τον Χίτλερ.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Οι Αγώνες

Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη – Ακρόπολη

(Στάση ΜΕΤΡΟ-Ακρόπολη)
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στις 19.00, Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 19.00 και Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 21.15. Διάρκεια: 75 λεπτά
Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων: Τηλ. 215 51 58 968

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΑΡΙΣΙ 2024» 20 Απρ 2024 | 12:05

Η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε την Ακρόπολη - Υπό βροχή η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία - Εντυπωσιακές εικόνες

Υπό βροχή πραγματοποιήθηκε η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Αθήνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 19 Απρ 2024 | 17:12

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Αθήνα για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Από τις 07.30' έως τις 13.30' του Σαββάτου θα παραμείνουν κλειστοί κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ 18 Απρ 2024 | 17:39

Όλα τα πρόσωπα της Αμερικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Τα επίσημα πορτρέτα της ολυμπιακής και παραολυμπιακής ομάδας

Τα επίσημα πορτρέτα μελών των ολυμπιακών και παραολυμπιακών ομάδων των ΗΠΑ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 16 Απρ 2024 | 12:15

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι - Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία [εικόνες - βίντεο]

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΝ ΝΤΕΝΙ 04 Απρ 2024 | 17:54

Ο Μακρόν φοβάται "πόλεμο παραπληροφόρησης" από τη Ρωσία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων: Δεν έχω καμία αμφιβολία...

Ο Μακρόν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με το αν πιστεύει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να βάλει στο στόχαστρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 24 Απρ 2024 | 15:20

Πώς σχολιάζουν οι Ελληνες Αρχαιολόγοι την αποκάλυψη των Ιταλών για τον τάφο του Πλάτωνα- Τα ξέραμε ήδη

"Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους" δήλωσε ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 23 Απρ 2024 | 19:01

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης: Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΑΠΥΡΟΥΣ 23 Απρ 2024 | 13:28

Σπουδαία ανακάλυψη: Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα στην "Ακαδημία Πλάτωνος"

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην "Ακαδημία" που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του "ναού των Μουσών".

ADAGIO – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Απρ 2024 | 17:02

Μέγαρο Μουσικής: Johann Sebastian Bach - Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20:30

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ DJ 20 Απρ 2024 | 18:58

Έφυγε από την ζωή ο Αλέξανδρος Πέρρος: Μεσουράνησε στην ελληνική ροκ σκηνή - Το αντίο της μπάντας του

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο για την χαμό του μουσικού από την Θεσσαλονίκη.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 20 Απρ 2024 | 11:02

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.