Follow us

O Joker, η Λίνα Μενδώνη, το Reuters κι η κλιματική αλλαγή

Τι ακούσαμε και τι καταγράψαμε σήμερα, στη γεμάτη από δημοσιογράφους, αίθουσα όπου η Λίνα Μενδώνη μας έκανε ενημέρωση εν μέσω «καυτών» εξελίξεων για τη ταινία Joker.

O Joker, η Λίνα Μενδώνη, το Reuters κι η κλιματική αλλαγή

Την ώρα που πολιτικές κόντρες και «μπαλάκια» ευθυνών από τον ένα στον άλλο σηματοδοτούν την υπόθεση της «εφόδου» της ΕΛΑΣ σε δύο κινηματογράφους προκειμένου να απομακρύνουν τους ανήλικους από την ταινία «Τζόκερ», η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κλήθηκε να απαντήσει σε βροχή σχετικών ερωτημάτων στη σημερινή, ενημερωτική των πολιτιστικών συντακτών, συνέντευξη Τύπου στην οποία η συγκεκριμένη υπόθεση κόντεψε να επισκιάσει όλα τα άλλα ζητήματα που είχαν προγραμματιστεί να συζητηθούν

«Καταδικάζω απερίφραστα το χειρισμό της κατάστασης αυτής. Με ενοχλεί η εικόνα αυτή», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με το που ξεκίνησε η σημερινή ενημέρωση των πολιτιστικών συντακτών. «Οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού - και μέλη Πρωτοβάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων - έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε χώρους δημόσιων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», είπε χαρακτηριστικά. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, και οι δυο κυρίες υπερέβησαν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους». Για την υπουργό Πολιτισμού, «έλεγχος δεν σημαίνει ότι φωνάζεις τις δυνάμεις καταστολής».

΄Οπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου από τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Κωστάκη, σε μια στιγμή που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, η καταγγελία για τους ανήλικους στην ταινία Joker έκανε με απευθείας τηλεφώνημά του στις εν λόγω υπαλλήλους, άνθρωπος συγκεκριμένης εταιρείας διανομής κινηματογραφικών έργων που, όμως, δεν κατονομάστηκε.

Για την κυρία Μενδώνη φαίνεται πως οι κυρίες αυτές εν συνεχεία ενήργησαν αυτοβούλως χωρίς να ενημερώσουν τη διευθύντρια του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη. Και οι δύο υπάλληλοι, ωστόσο, ανέφεραν ότι πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους. «Εχω εξαγγείλει ΕΔΕ για να εξακριβωθεί αν οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν την προϊσταμένη τους», ανέφερε η κυρία Μενδώνη.

«Εδώ και 15 χρόνια αυτές οι δυο κυρίες είναι οι μοναδικές υπάλληλοι που έχουν διαπράξει έλεγχο μετά από ανάλογες καταγγελίες», ανέφερε η υπουργός για να συμπληρώσει ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να επικαιροποιηθεί ο νόμος του 2010 περί ανηλίκους και κινηματογραφικά έργα καθ' ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στο σχετικό θέμα.

2020: ΄Ετος Μελίνας Μερκούρη - Αντώνη Σαμαράκη. Επιτροπή για τη Μελίνα υπό την Προεδρία Ζακ Λανγκ

Κατά τ' άλλα στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε αναλυτικότερα ο προγραμματισμός να ανακηρυχθεί το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό της. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί Επιτροπή υπό την προεδρία του Γάλλου πρώην υπουργού Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ, ενώ μέλος της θα είναι κι ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Στο πλαίσιο του ΄Ετους Μερκούρη θα διοργανωθεί μεγάλη έκθεση, κινηματογραφικό αφιέρωμα και σειρά μουσικών εκδηλώσεων, δράση από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό ΄Ιδρυμα και άλλες εκδηλώσεις. Δεν είναι, όμως, μόνο η «μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού», Μελίνα Μερκούρη, αλλά κι ο λογοτέχνης της μεταπολεμικής γενιάς, Αντώνης Σαμαράκης (γεν. 1919), που θα τιμηθεί την ίδια χρονιά. Η απόφαση είχε παρθεί από την προηγούμενη υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά (από την οποία είχε συσταθεί επίσης σχετική Επιτροπή), την οποία η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ διατηρεί.

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: «Υπό του μηδενός!»

«Δεν πάει καλά η Ελευσίνα 2021», ήταν από τις πολύ λίγες επισημάνσεις της Λίνας Μενδώνη σε σχέση με την πρόοδο της Ελευσίνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, αναφέροντας συμπληρωματικά ότι τα πράγματα βρίσκονται «υπό του μηδενός...», κι ότι θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνάντηση σε σχέση με το συγκεκριμένο θεσμό.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επίσης ήταν η ανανέωση του μνημονίου που παρατείνει το «φρένο» στη διακίνηση προϊόντων λαθρανασκαφής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η εξαγγελία ΕΔΕ για πειθαρχικά παραπτώματα κι η ειδοποίηση των αρχών για απόδοση ποινικών ευθυνών σε σχέση με όσα έχουν συμβεί στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων - το νέο οργανόγραμμα του οποίου, δυστυχώς, έχει καθυστερήσει κι ελπίζεται να προχωρήσει μέσα στο Νοέμβριο - κι η διεύρυνση της ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε άτομα με αναπηρία, σε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, πτυχιούχους σχολών κ.α. «Είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι», είπε η κυρία Μενδώνη.

Κλιματική αλλαγή και Reuters

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως σε μια αίθουσα με ... ιδιαίτερα ενισχυμένη εκπροσώπηση Τύπου λόγω επικαιρότητας και εξελίξεων με την ταινία Joker (και την ώρα που δεκάδες κανάλια «παραμόνευαν» απ' έξω για να καταγράψουν αντιδράσεις σε σχέση με τις πολιτικές κόντρες που έχουν προκληθεί), το διεθνές κανάλι Reuters ήταν εκεί δια μέσου εκπροσώπου του για να διατυπώσει δύο ερωτήσεις οι οποίες ουδεμία σχέση είχαν με το «μείζον» θέμα της ημέρας αλλά με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της στα αρχαία μνημεία και την Επιτροπή που, όπως ανακοινώθηκε, θα συσταθεί για την αντιμετώπισή της. ΄Αλλες προτεραιότητες...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ 25 Απρ 2024 | 10:21

Οι 3+1 εξαιρετικές παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία πριν το Πάσχα και δεν πρέπει να χάσετε

Έχοντας κερδίσει κοινό και κριτικούς, ολοκληρώνουν με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις τους τέσσερα εξαιρετικά έργα, στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 24 Απρ 2024 | 15:20

Πώς σχολιάζουν οι Ελληνες Αρχαιολόγοι την αποκάλυψη των Ιταλών για τον τάφο του Πλάτωνα- Τα ξέραμε ήδη

"Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους" δήλωσε ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 23 Απρ 2024 | 19:01

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης: Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΑΠΥΡΟΥΣ 23 Απρ 2024 | 13:28

Σπουδαία ανακάλυψη: Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα στην "Ακαδημία Πλάτωνος"

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην "Ακαδημία" που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του "ναού των Μουσών".

ADAGIO – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Απρ 2024 | 17:02

Μέγαρο Μουσικής: Johann Sebastian Bach - Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20:30

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ DJ 20 Απρ 2024 | 18:58

Έφυγε από την ζωή ο Αλέξανδρος Πέρρος: Μεσουράνησε στην ελληνική ροκ σκηνή - Το αντίο της μπάντας του

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο για την χαμό του μουσικού από την Θεσσαλονίκη.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 20 Απρ 2024 | 11:02

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.