Follow us

Ο Π. Βούλγαρης ξεναγεί το TOC στη δική του Ανδρο. Παραλίες κι η κουζίνα της

Πάνω από τη μονταζιέρα της νέας του ταινίας, ο Παντελής Βούλγαρης μας ταξίδεψε νοερά στην ΄Ανδρο με την ευκαιρία του Φεστιβάλ που βρίσκεται στο τιμόνι του.

Ο Π. Βούλγαρης ξεναγεί το TOC στη δική του Ανδρο. Παραλίες κι η κουζίνα της

Μπορεί να επισκέπτεται την ΄Ανδριο χρόνια τώρα, όμως, κάθε φορά που βρίσκεται εκεί, ο Παντελής Βούλγαρης νιώθει σαν να είναι η πρώτη φορά. Κάπως έτσι, λοιπόν, σαν «ανταπόδοση» στο νησί που αγαπάει, το νησί που τον «στηρίζει», όπως λέει, το νησί που γύρισε μια από τις μεγαλύτερές του κινηματογραφικές επτυχίες, τη «Μικρά Αγγλία», το νησί το «δικό του» και των παιδιών του, αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ ΄Ανδρου που φέτος διανύει την τρίτη του χρονιά.

Ο Π. Βούλγαρης ξεναγεί το TOC στη δική του Ανδρο. Παραλίες κι η κουζίνα της
Ανδρος, Χώρα

«Ουσιαστικά είναι το δεύτερο Φεστιβάλ», λέει στο TheTOC - διότι στο πρώτο μόλις προλάβαμε την κατασκευή του θεάτρου. Πέρσι το καλοκαίρι είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε 29 εκδηλώσεις. Φέτος ο αριθμός μπορεί να είναι μικρότερος λόγω έλειψης budget, έχουμε, όμως, να υπερηφανευτούμε για ιδιαίτερα σημαντικές εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης», μας λέει ο Παντελής Βούλγαρης. «Θα είναι μεταξύ άλλων, μαζί μας ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Καμεράτα, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο του Νότου, τα Μπαλέτα Μπαλσόι. Το φεστιβάλ συντηρείται από ελάχιστους χοηγούς αλλά δοκιμάζουμε τις αντοχές μας κι εξετάζουμε τι καινούργιο θα μπορούσε να έρθει εδώ. Κάθε χρόνο, δε, γινόμαστε καλύτεροι...»

Ανδρος, Κόρθι
Ανδρος, Κόρθι

Για ποια από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ είναι περισσότερο περήφανος; «Για όλες είμαι περήφανος. Είμαι κάθε βράδυ στο θέατρο (σημειωτέον, ευγενική χορηγία του Αλκιβιάδη Τάττου) κι αυτό που εισπράτω στο τέλος των παραστάσεων είναι τα χαμόγελα κι η συγκίνηση του κόσμου που έχει γεμίσει το θέατρο. Αυτή είναι η εμπειρία που αποκομίζω. Ξέρετε, δεν ζω συνήθως την αποδοχή των ταινιών μου. Αυτό είναι κάτι καινούργιο που εισπράτω διότι βλέπω το θέατρο και τους δρόμους γεμάτους από ανθρώπους που συζητούν για τέχνη, αυτό είναι πολύ σημαντικό». Αλήθεια στις ταινίες του δεν εισπράττει την αποδοχή; «Την εισπράτω στο σπίτι μου, από τα τηλεφωνήματα που παίρνω...».

Ανδρος, Γαύριο
Ανδρος, Γαύριο

Η ΄Ανδρος του Παντελή Βούλγαρη

Πως θα περιέγραφε το νησί της ΄Ανδρου και τι θα συνέστηνε ανεπιφύλακτα σε κάποιον επισκέπτη του; «Η ΄Ανδρος είναι νησί που προσφέρετυαι για εξερεύνηση Είναι μεγάλο νησί. Το σπίτι μας είναι στις Φτελιές που είναι στο πίσω μέρος του νησιού μετά τη Χώρα. Η Χώρα κρατά τον παραδοσιακό της αστικό χαρακτήρα με πολύ ωραία ταβερνάκια. Υπάρχουν παραλίες όπως είναι τα Γυάλια, το Κόρθι και το Γαύριο και η πίσω πλευρά προς την Εύβοια έχει καταπληκτικά μέρη για να κάνει κανείς το μπάνιο του....» Κι όσο για το φαγητό; «Οι μεζέδες και το φαγητό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Τα πάντα υπάρχουν. Εμένα μ' αρέσει η φρουτάλια, η παραδοσιακή ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα. Αυτή είναι η ... αμαρτία μου».

Ανδρος, Γυάλια
Ανδρος, Γυάλια

Πάνω στο μοντάζ

Συναντήσαμε τον Παντελή Βούλγαρη την ώρα του μοντάζ της νέας του ταινίας: «Το τελευταίο σημείωμα». Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν στις φυλακές Ιτζεδίν της Κρήτης τα γυρίσματα της νέας ταινίας-φόρο τιμής στους 200 που εκτελέστηκαν την 1η Μαΐου 1944 από τους Γερμανούς στην Καισαριανή. «Η ταινία είναι μυθοπλασία, βασισμένη, όμως, σ' ένα ιστορικό γεγονός. Γυρίστηκε στα Χανιά στις φυλακές Ιτζεδίν διότι δεν υπάρχει η φυλακή αντίστοιχη στην Αθήνα», μας λέει. Σεναριογράφος είναι η σύζυγός του, συγγραφέας, Ιωάννα Καρυστιάνη.

Ανδρος, Μπατσί
Ανδρος, Μπατσί

«Η περίοδος της Κατοχής είναι αδικημένη από την ιστοριογραφία. Με τις συνθήκες που επικρατούσαν λόγω του εμφυλίου πολέμου, η ιστοριογραφία για εκείνη την περίοδο ουσιαστικά ξεκινά με νέους επιστήμονες μετά το τέλος της δικτατορίας», έχει πει, μεταξύ άλλων, ο Παντελής Βούλγαρης σε συνέντευξή του στο Βήμα. Η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017 σε διανομή Tanweer.

Εχει, άραγε, στα σκαριά επόμενο project; «Κάθε φορά που τελειώνει μια ταινία είμαι έτοιμος να ξεκινήσω την επόμενη,. Λόγω της οικνομικής δυσκολίας έχουμε όλοι προβλήματα. Τελειώνει η ταινία τον Οκτώβριο, κι είμαι ετοιμοπόλεμος...», μας λέει.

Αραγε, είναι αισιόδοξος γι' αυτή τη χώρα; «Πάντα είμαι αισιόδοξος, γι' αυτό και εξακολουθώ και κάνω ταινίες. Το πολιτικό περιβάλλον είναι αυτό που ξέρουμε, ο καθένας το εκτιμάει όπως μπορεί, είμαστε σε πρόβλημα μεγάλο διότι τα οικονομικά θα μας κρατήσουν για χρόνια δέσμιους αλλά επειδή πιστεύω στον τόπο, σ' αυτά που παράγει και στο ανθρώπινο δυναμικό, θεωρώ ότι εκεί πρέπει να προσπαθήσει αυτός που έχει την ευθύνη: Να μη φεύγουν οι νέοι. Η αιμορραγία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κι ανθρώπινη. Κι αυτό θα μας κοστίσει τελικά περισσότερο απ' όλα...»

Η παραδοσιακή φρουτάλια Ανδρου
Η παραδοσιακή φρουτάλια Ανδρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΑΠΥΡΟΥΣ 23 Απρ 2024 | 13:28

Σπουδαία ανακάλυψη: Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα στην "Ακαδημία Πλάτωνος"

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην "Ακαδημία" που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του "ναού των Μουσών".

ADAGIO – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Απρ 2024 | 17:02

Μέγαρο Μουσικής: Johann Sebastian Bach - Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20:30

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ DJ 20 Απρ 2024 | 18:58

Έφυγε από την ζωή ο Αλέξανδρος Πέρρος: Μεσουράνησε στην ελληνική ροκ σκηνή - Το αντίο της μπάντας του

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο για την χαμό του μουσικού από την Θεσσαλονίκη.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 20 Απρ 2024 | 11:02

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 14 Απρ 2024 | 15:59

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

14 Απρ 2024 | 11:00

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Απρ 2024 | 21:18

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών