Follow us

Πέντε προτάσεις για έξοδο αυτό το Σαββατοκύριακο

Μουσική, θέατρο, ένα φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου και μια έκθεση στο Κυκλαδικής Τέχνης. Ακολουθείστε τις προτάσεις μας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πέντε προτάσεις για έξοδο αυτό το Σαββατοκύριακο


Κυριακή πρωί στο Μέγαρο με μουσική για τα μάτια σας

Πέντε προτάσεις για έξοδο αυτό το Σαββατοκύριακο

Τι κοινό μπορεί να έχει ο θαρραλέος νεαρός μάγος Χάρι Πότερ, ο δαιμόνιος αρχαιολόγος Ιντιάνα Τζόουνς και ο συμπαθής εξωγήινος Ε.Τ.; Η μουσική που συνοδεύει τις περιπέτειες όλων αυτών των αγαπημένων ηρώων της μεγάλης οθόνης φέρει την υπογραφή του Αμερικανού Τζον Oυίλλιαμς, ενός από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς συνθέτες όλων των εποχών. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο μαέστρος Κωνσταντίνος Δημηνάκηςκαι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σας καλούν να απολαύσετε για μία ακόμη φορά τη θαυμάσια μουσική του, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τα κείμενα υπογράφει η Σοφία Τοπούζη, ενώ τον ρόλο του αφηγητή έχει αναλάβει ο ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του δημοφιλούς κύκλου Το Μέγαρο των παιδιών – Κυριακή πρωί στο Μέγαρο και αποτελεί συμπαραγωγή της ΚΟΑ και του ΜΜΑ.

Με τη ματιά της Lyndia Bengalis στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πέντε προτάσεις για έξοδο αυτό το Σαββατοκύριακο - εικόνα 2

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Lynda Benglis σε μουσείο στην Ελλάδα, τη χώρα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή, την ταυτότητα και το όραμα της αμερικανίδας καλλιτέχνιδας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση In the Realm of the Senses, σε επιμέλεια του διακεκριμένου συγγραφέα, κριτικού και ιστορικού τέχνης Δρ. David Anfam, εξερευνά το σύνολο της ιδιαίτερης και πολύπλευρης παραγωγής της Benglis στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, από το 1969 έως σήμερα. Παρουσιάζονται 36 γλυπτικά έργα που απαρτίζουν μια αναδρομή στις διαφορετικές εικόνες, ιδέες και μεθόδους της Benglis.

Στα χαρακτηριστικά υλικά της Benglis συγκαταλέγονται το κερί, ο μπρούτζος, το αλουμίνιο, το μάρμαρο, το λατέξ, το κεραμικό και το γυαλί. Στα θέματα περιλαμβάνονται «fallen paintings» (όπως το εμβληματικό BabyContraband), «knots», «lagniappes», «torsos», «pleats» και «fountains». Οπτικές συνομιλίες διαμορφώνονται ανάμεσα σε υφές (υγρή, κέρινη, μεταλλική), χρώματα και προσανατολισμούς (οριζόντια ρευστά σχήματα απέναντι σε κάθετα τοτεμικά γλυπτά). Έρχεται στο προσκήνιο η ακτινοβολία και ο επιβλητικός αισθησιασμός που διαποτίζουν το έργο της Benglis, όπως και έμμεσες αναφορές της στην Ελλάδα και ιδίως την αρχαία γλυπτική. Το έργο Fancy Work (1979) αντηχεί τις πτυχώσεις του χιτώνα της Νίκης της Σαμοθράκης (220-190 π.Χ.). Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια μόνιμη μούσα στην πλούσια φαντασία της Benglis, όπως η ίδια έχει περιγράψει ως «παγωμένη χειρονομία».

Του Κουτρούλη ο γάμος με τη Σμαράγδα Καρύδη και το Νίκο Κουρή

Πέντε προτάσεις για έξοδο αυτό το Σαββατοκύριακο - εικόνα 3

Η People Entertainment Group παρουσιάζει σε μια μεγάλη παραγωγή την πολιτική σάτιρα «Του Κουτρούλη ο Γάμος» σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη στο «Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου». Η Σμαράγδα Καρύδη επιλέγει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει την εμβληματική κωμωδία και πρωταγωνιστεί στη παράσταση μαζί με τον Νίκο Κουρή στον ρόλο του Κουτρούλη. Μαζί τους μια ομάδα καταξιωμένων αλλά και νεότερων ηθοποιών και μουσικών που παίζει , χορεύει , τραγουδάει και ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης σε μουσική του Μίνωα Μάτσα. Ο Μανόλης Κουτρούλης, ένας ευκατάστατος ράφτης απ’ τη Σύρο, φτάνει μαζί με τον υπηρέτη του Στροβίλη στην Αθήνα για να ζητήσει σε γάμο την φιλόδοξη Ανθούσα, κόρη του ξενοδόχου Σπύρου, που έχει ερωτευτεί . Η Ανθούσα έχει κρυφά απ’ τον πατέρα της σχέση με τον Λεωνίδα Ξανθούλη, έναν νεαρό αστυνομικό γραφέα ο οποίος είναι επίσης πολύ ερωτευμένος μαζί της και προκειμένου να αποφύγει το γάμο με τον Κουτρούλη του θέτει έναν όρο. Για να γίνει γυναίκα του πρέπει ο ταπεινής καταγωγής και αμόρφωτος ράφτης να εγκαταλείψει τη ραπτική και να γίνει υπουργός. Ο Κουτρούλης με τη βοήθεια του υπηρέτη του προσπαθεί με κάθε μέσο για να πετύχει την υπουργοποίησή του και καταφέρνει να πείσει τους πάντες πως πραγματικά το έχει πετύχει. Έτσι η μεγαλομανής Ανθούσα γρήγορα τον παντρεύεται. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη και το ψέμα και να επέμβει η δικαιοσύνη .

Επτά ηθοποιοί Top Girls στη σκηνή του Πόρτα

Πέντε προτάσεις για έξοδο αυτό το Σαββατοκύριακο - εικόνα 4

Το διάσημο θεατρικό έργο TOP GIRLS (1982) της σπουδαίας Caryl Churchillπαρουσιάζεται στο θέατρο ΠΟΡΤΑ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν επτά απ’ τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς τους: Μαρία Καβογιάννη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή, Άλκηστις Πολυχρόνη.
Κεντρική ηρωίδα του TOP GIRLS είναι η Marlene, μια φιλόδοξη γυναίκα καριέρας, υπεύθυνη ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας για γυναίκες, μια «σιδηρά κυρία» που ανέρχεται θυσιάζοντας συνεργάτες, καθώς και τη δική της ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά στον βωμό της επιτυχίας. Παρόλο που το έργο είναι γραμμένο σε ρεαλιστικό κώδικα, ξεκινά με μια διάσημη ονειρική πρώτη σκηνή, όπου ιστορικοί και διάσημοι μυθοπλαστικοί γυναικείοι χαρακτήρες καταθέτουν με ευφάνταστο τρόπο τις ιστορικά διαφορετικές πτυχές του ζητήματος της κοινωνικής θέσης των γυναικών. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στον χρόνο συγγραφής του έργου, όπου με μια σειρά από συναρπαστικές συγκρούσεις ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες και σημαντικές ανατροπές, η συγγραφέας αναπτύσσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς της με θεατρικά ευφρόσυνο τρόπο και υπέροχους σκηνικούς χαρακτήρες, δημιουργώντας ένα θέαμα με παλμό.

Μη χάσετε το 2ο παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ κινηματογράφου

Πέντε προτάσεις για έξοδο αυτό το Σαββατοκύριακο - εικόνα 5

Το φεστιβάλ παρουσιάζει προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων για παιδιά έως 3 ετών, ταινίες μικρής διάρκειας χωρίς διαλόγους ή με ζωντανή μεταγλώττιση επί σκηνής για παιδιά έως 8 ετών, ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους για λίγο μεγαλύτερα παιδιά, καθώς επίσης ένα ειδικά επιλεγμένο πρόγραμμα για εφήβους, εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια.
Μεταξύ του προγράμματος ξεχωρίζουν δύο πρωτότυπες δράσεις. Στο «Crybaby Matinee» είστε προσκεκλημένοι να παρακολουθήσετε σινεμά αγκαλιά με τα μωρά σας, καθώς το φεστιβάλ σε συνεργασία με τις «Νύχτες Πρεμιέρας» διοργανώνει μια ειδική προβολή για νέους γονείς της ταινίας «Ο Πύργος του Downton» στον κινηματογράφο Δαναό (24/11, 12 μ.). Στην αίθουσα επιτρέπονται τα καροτσάκια, τα καθισματάκια μωρών και οι μετακινήσεις, γι’ αυτό φροντίστε να μη χάσετε αυτήν τη σπάνια ευκαιρία για οικογενειακή έξοδο.

Από την άλλη στο «Baby & Me» βρέφη, μωρά και παιδιά έως 3 ετών θα μπορέσουν να έχουν στο φεστιβάλ την πρώτη τους κινηματογραφική εμπειρία μέσα από τις προσεκτικά σχεδιασμένες προβολές για τις συγκεκριμένες ηλικίες, σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με φιλικό φωτισμό και χαμηλό ήχο. Εκεί θα μπορούν να μπουσουλήσουν και να τρέξουν χωρίς φόβο, χάρη στις μαλακές επιφάνειες που θα υπάρχουν στο χώρο. Σημειώστε ακόμα το αφιέρωμα «Στερεότυπα» για την ισότητα των φύλων, τις αισθητηριακά φιλικές προβολές καθώς και την ύπαρξη playroom για να περνούν τις ώρες τους οι μικροί επισκέπτες.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 23 Απρ 2024 | 19:01

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης: Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΑΠΥΡΟΥΣ 23 Απρ 2024 | 13:28

Σπουδαία ανακάλυψη: Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα στην "Ακαδημία Πλάτωνος"

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην "Ακαδημία" που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του "ναού των Μουσών".

ADAGIO – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Απρ 2024 | 17:02

Μέγαρο Μουσικής: Johann Sebastian Bach - Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20:30

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ DJ 20 Απρ 2024 | 18:58

Έφυγε από την ζωή ο Αλέξανδρος Πέρρος: Μεσουράνησε στην ελληνική ροκ σκηνή - Το αντίο της μπάντας του

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο για την χαμό του μουσικού από την Θεσσαλονίκη.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 20 Απρ 2024 | 11:02

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 14 Απρ 2024 | 15:59

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

14 Απρ 2024 | 11:00

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.