Follow us

Σάιμον Σινγκ, ο επιστήμονας που έκανε την επιστήμη παιχνίδι

Η φυσική, η οικογένεια Σίμπσον, η μεγάλη έκρηξη του σύμνπαντος και η ...απάτη της εναλλακτικής ιατρικής είναιο τα θέματα για τα οποία θα μιλήσει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σάιμον Σινγκ, ο επιστήμονας που έκανε την επιστήμη παιχνίδι

Ο Σάιμον Σινγκ είναι ένας από τους λίγους επιστήμονες που έχει καταφέρει να γράφει τόσο ελκυστικά ώστε οι αναγνώστες του στον Γκάρντιαν να «πίνουν νερό στο όνομά του». Ο διάσημος 55χρονος θεωρητικός φυσικός, δημοσιογράφος βραβευμένος με BAFTA καλύτερου ντοκιμαντέρ και συγγραφέας best sellers βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης έρχεται στην Ελλάδα την Τρίτη 28 Μαΐουστις 19.00στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για να δώσει μία και μοναδική διάλεξη για το σύμπαν των πολυβραβευμένων βιβλίων του στο αθηναϊκό κοινό.

Σάιμον Σινγκ, ο επιστήμονας που έκανε την επιστήμη παιχνίδι

Η διάλεξή του με τίτλο «Από τα θεωρήματα στα ιατροσόφια, από την κρυπτογραφία στην κοσμολογία και την οικογένεια Simpson» επιχειρεί να κατορθώσει όπως και με τα βιβλία του να εισάγει μια μεγάλη μερίδα του απλού κόσμου σε περίπλοκες επιστημονικές έννοιες.

Με το πρώτο του βιβλίο «Το τελευταίο θεωρία του Φερμά», εισήγαγε εκατομμύρια αναγνώστες στα μυστικά των μαθηματικών, στα «Κώδικες και μυστικά» αποκαλύπτονται τα κρυπτογραφικά μυστικά, στο «Big Bang» προσεγγίζει την θεωρία της μεγάλης έκρηξης, στην «Θεραπεία ή απάτη;» αμφισβητεί ανοιχτά την εναλλακτική ιατρική, ενώ στο τελευταίο του βιβλίο «Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons» υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί της σειράς έχουν επιχειρήσει να εμπλουτίσουν στο κοινό τους το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και τις επιστήμες.

Ο Simon Singh γεννήθηκε το 1964 στο Somerset της Αγγλίας από Ινδούς γονείς. Σπούδασε φυσική στο Imperial College και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο CERN. Το 1996 στο πλαίσιο της σειράς BBC Horizonσκηνοθέτησε ένα από τα πιο επιτυχημένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν ποτέ στη βρετανική τηλεόραση σχετικά με την επίλυση του περίφημου «τελευταίου θεωρήματος του Φερμά» από τον μαθηματικό Andrew Wiles, για το οποίο κέρδισε το βραβείο BAFTA. Μετά από αυτό, έγραψε βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης τα οποία έγιναν best-sellers διεθνώς.

Σάιμον Σινγκ, ο επιστήμονας που έκανε την επιστήμη παιχνίδι - εικόνα 2

Το πρώτο βιβλίο του, Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες και εξοικείωσε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο με τα μυστήρια των μαθηματικών. Το δεύτερο βιβλίο του, Κώδικες και μυστικά, αποκάλυψε τα μυστικά της κρυπτογραφίας, ενώ το τρίτο, Big Bang, καταπιάστηκε με τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης. Το βιβλίο του, Θεραπεία ή απάτη;έθεσε άβολα ερωτήματα σχετικά με την εναλλακτική ιατρική και το τελευταίο, με τίτλο, Τα μυστικά μαθηματικά των Simpson, εξηγεί πώς οι δημιουργοί της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς The Simpsons επιδιώκουν να εμφυσήσουν στους τηλεθεατές το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και τις επιστήμες.

Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά

χ(n) + ψ(n) = z(n) : καμία λύση. "Ανακάλυψα μια πραγματικά εξαίσια λύση, όμως δεν προλαβαίνω να τη γράψω γιατί έρχεται το τραίνο".
Μπορεί να ήταν ελάχιστοι οι νεοϋρκέζοι που κατάλαβαν ότι αυτό το "χαριτωμένα λόγιο" γκράφιτι στο σταθμό του μετρό της 8ης οδού, στη Νέα Υόρκη, παρέπεμπε στον εδώ και τριακόσια χρόνια άλυτο μαθηματικό γρίφο, γνωστό ως "το τελευταίο θεώρημα του Φερμά" και στην παράξενη ιστορία του.
Τον 17ο αιώνα, μελετώντας το βιβλίο "Αριθμητικά" του Διόφαντου, ο Πιέρ ντε Φερμά στάθηκε στο πυθαγόρειο θεώρημα (x²+ψ²=z²) και σημείωσε στο περιθώριο της σελίδας το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον να ισχύει το x (n) + ψ (n) =z (n). Επίσης συμπλήρωσε: " Έχω ανακαλύψει μια πραγματικά θαυμάσια απόδειξη, όμως το περιθώριο της σελίδας είναι πολύ στενό για να την αναπτύξω". Για τα επόμενα 350 χρόνια, η φράση αυτή του Φερμά έγινε έμμονη ιδέα των πιο διάσημων μαθηματικών μυαλών, που από τότε ρίχνονται σ΄ έναν φοβερό αγώνα για την επίλυση του διασημότερου μαθηματικού προβλήματος.

Σάιμον Σινγκ, ο επιστήμονας που έκανε την επιστήμη παιχνίδι - εικόνα 3
Big Bang

Τι είναι η μεγάλη έκρηξη;
Ποιος κρύβεται πίσω της;
Γιατί πιστεύουμε ότι πράγματι έγινε;
"Αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο για τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης επειδή αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπου. Θα ήθελα να μάθουν όλοι γι' αυτή, να απολαύσουν τη μαγευτική ιστορία της, να την καταλάβουν. Είναι η ιστορία της γένεσης του Σύμπαντος, και οι άθλοι των πρωταγωνιστών της: λαμπροί επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μάχη εναντίον της κατεστημένης ιδέας ενός αιώνιου και αμετάβλητου Κόσμου. Μέσα από παράξενες καταστάσεις επιστημονικής φιλοδοξίας, επαγγελματικής καταξίωσης και προσωπικής ανάδειξης, εκκεντρικοί αστρονόμοι, φυσικοί, χημικοί και μαθηματικοί κονταροχτυπιούνται για την "τελική" αλήθεια της προέλευσης του Σύμπαντος."
Ο όρος Big bang αποδείχθηκε ένας μικρός και εντυπωσιακός τίτλος για τη θεωρία της δημιουργίας, και μάλιστα επινοήθηκε από τον μεγαλύτερο επικριτή της! Το βιβλίο αφηγείται την επική ιστορία της πιο σημαντικής επιστημονικής θεωρίας όλων των εποχών. Διαθέτει όλα τα συστατικά μιας επιστημονικής περιπέτειας, όμως, έχει και κάτι παραπάνω: αληθινή γνώση, επιστημονική εγκυρότητα, σαφήνεια, ανατροπές και... χιούμορ.
Τι δεν γνωρίζετε από τον Αναξίμανδρο και τον Ξενοφάνη μέχρι το Σύμπαν του Αϊνστάιν, από τον Κοπέρνικο μέχρι τον Φρεντ Χόιλ, την αιώνια διαστολή, τη Σταθερά Κατάσταση, τη Μεγάλη Έκρηξη; Ήρθε η στιγμή να διαβάσετε το "Big Bang" έφτασε η ώρα να ακολουθήσετε τον Simon Singh στις απαρχές των πάντων.

Τα μαθηματικά των Σίμπσονς

Ο διάσημος Simon Singh έρχεται ξανά στο προσκήνιο με ένα απρόσμενα ανατρεπτικό βιβλίο. Μόνο αυτός ο μάγος των PopSci best sellers θα μπορούσε να αποκαλύψει το μεθυστικό ύφος μιας απίστευτης μαθηματικής "συνωμοσίας".
Οι συγγραφείς της σειράς The Simpsons δείχνουν άγρια "κολλημένοι" με τους αριθμούς. Είναι μαθηματικοί, φυσικοί, επιστήμονες των υπολογιστών, και ό,τι άλλο σχετικό μπορείτε να σκεφτείτε. Επιπλέον, έχουν ταλέντο στη γραφή, έχουν φαντασία, έμπνευση και απίθανο, πηγαίο χιούμορ. "Παράτησαν" την επιστήμη τους υποκύπτοντας στα θέλγητρα του Χόλιγουντ, ωστόσο ποτέ δεν έκρυψαν τον μυστικό τους έρωτα με τα μαθηματικά.

Ο Singh μίλησε με τους συγγραφείς, τους "ανέκρινε", είδε τον στόχο τους: Με όχημα τα σπαρταριστά αστεία, σε κάθε επεισόδιο της σειράς, μαθηματικά "διαμαντάκια" φυτεύονται στο υποσυνείδητο των θεατών. Στις ατάκες των Σίμσον κρύβονται οι πρώτοι του Μερσέν, το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, το άπειρο, το π, ο Ραμανουτζάν, ο Χίλμπερτ, ο Γκάους, ο Τιούρινγκ, η τοπολογία, η θεωρία του Χάους, η θεωρία παιγνίων... Τα μυστικά μαθηματικά αυτών των πολυαγαπημένων καρτούν θα μπορούσαν να αποτελούν ένα Πρόγραμμα Σπουδών μαθηματικού τμήματος!Αποτέλεσμα: Η νέα γενιά μεγαλώνει σε μια ποπ κουλτούρα μαθηματικών, αγαπά αυτή την επιστήμη και μαθαίνει να σκέφτεται.Ένα χτύπημα με μαθηματική ακρίβεια!

Θεραπεία ή απάτη;

Από τη μία ένας ασθενής που πονάει, πανέτοιμος να "αγοράσει" οτιδήποτε προκειμένου να απαλλαγεί από το δυσβάσταχτο κακό.
Από την άλλη, μυρωδάτα ελιξίρια σε λαμπερές αμπούλες, πολύχρωμα χαπάκια με κονιορτοποιημένη ολόκληρη τη σοφία της φύσης, δοκιμασμένες συνταγές της γιαγιάς, μαγικές βελόνες που ξεμπλοκάρουν τη ζωτική ενέργεια, έμπειρες παλάμες που εξαφανίζουν τον πόνο, μαλάξεις και θεραπευτικά αγγίγματα, βάλσαμα και μαντζούνια, θαυματουργοί κρύσταλλοι και μαγνητικά βραχιόλια, νοσώδεις ουσίες ενάντια σε κάθε όμοιο πάθος, οριεντάλ τεχνικές, κόλπα διαλογισμού και αυτοΐασης... κατακλύζουν το διαδίκτυο, φιγουράρουν σε περιοδικά, προωθούνται στις προθήκες των φαρμακείων, διαφημίζονται από τηλεοπτικούς αστέρες και, τέλος, πωλούνται πανάκριβα προκειμένου να θεραπεύσουν από συνάχι μέχρι καρκίνο.
Καλωσορίσατε στον κόσμο της εναλλακτικής ιατρικής! Και δεν είστε μόνοι. Χιλιάδες ασθενείς προσεγγίζουν συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες υπόσχονται ίαση και χρησιμοποιούνται είτε παράλληλα είτε υποκαθιστούν τη συμβατική ιατρική.
Οι "συμβατικοί" γιατροί -στον δρόμο της δοκιμής και του πειράματος- δεν παρεκκλίνουν από τον λόγο του Ιπποκράτη: η αποτελεσματικότητα μιας νέας θεραπείας κρίνεται με βάση την επιστήμη, και όχι τη θετική γνώμη κάποιου γι' αυτήν.
Άραγε, πού να απευθυνθεί ο ασθενής; Ποια ιατρική είναι αξιόπιστη και ποια μας εξαπατά; Ποιος έχει δίκιο; Ποια είναι τα μυστικά και.... τα ψέματα; Γνωρίζουν οι σημερινοί γιατροί το καλύτερο για εμάς, ή μήπως τα διάφορα γιατροσόφια μας ανοίγουν πράγματι τον δρόμο για κάποια αρχαία, ανώτερη γνώση;

Πληροφορίες:

Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το HubScience. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Hείσοδος είναι ελεύθερη.

Η διάλεξη του SimonSingh, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 14 Απρ 2024 | 15:59

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

14 Απρ 2024 | 11:00

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Απρ 2024 | 21:18

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών

ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2024 | 10:50

Η υπερπαραγωγή ODYSSEUS έρχεται στην Ελλάδα από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης

Μόνο για δύο παραστάσεις, στις 30 και 31 Μαΐου ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

13 Απρ 2024 | 10:14

Ντεμπούτο της ΕΛΣΟΝ στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Μια ιστορική εμφάνιση της ορχήστρας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 12 Απρ 2024 | 12:34

Ο Μπόρις Τζόνσον διαφωνεί (ξανά) με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και… απαγγέλλει Ιλιάδα [βίντεο]

"Αν τα μουσεία άρχιζαν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, τότε θα καταστρέφονταν", είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ 12 Απρ 2024 | 09:34

Νέο teaser για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Kinds of Kindness" - Πρωταγωνιστεί ξανά η Έμα Στόουν

Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών πριν την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Ιουνίου.

ΣΤΟΝ "ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" 11 Απρ 2024 | 16:31

Ποιος είναι ο ηθοποιός που ζήτησε να απομακρυνθεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος από τη θεατρική παράσταση

Το όνομα του ηθοποιού που δεν ήθελε τον Νίκο Πολυδερόπουλο στην παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας", αποκάλυψε ο Νίκος Γεωργιάδης στο "Πρωινό Σουσού"