Follow us

Σημαντικά ευρήματα από την Εποχή του Χαλκού στον Πλαταμώνα Πιερίας

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής των οδικών τμημάτων που θα συνδέσουν τις τρεις σήραγγες των Τεμπών με την υπόλοιπη Εθνική Οδό - ΦΩΤΟ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σημαντικά ευρήματα από την Εποχή του Χαλκού στον Πλαταμώνα Πιερίας

Η σωστική ανασκαφική έρευνα που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, στο πλαίσιο κατασκευής της νέας εθνικής οδού ΠΑΘΕ –τμήμα Μαλιακός-Κλειδί Ημαθίας-, αποκάλυψε πρόσφατα στη θέση «Ρέμα Ξυδιάς» (περιοχή Πηγή Αρτέμιδος) του Πλαταμώνα νεκροταφείο και οικισμό της Ύστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.).

Δεκαεννέα τάφοι

Η θέση χρησιμοποιήθηκε κατ’ αρχήν ως νεκροταφείο με μέχρι στιγμής δεκαεννέα (19) αποκαλυμμένους κιβωτιόσχημους τάφους. Αρκετοί περιείχαν πλούσια κτερίσματα, όπως αγγεία (χειροποίητα και τροχήλατα μυκηναϊκού ρυθμού), χάλκινους κρίκους, οστέινες χάντρες, πήλινα «σφονδύλια» ή βαρύδια, χάλκινα μαχαίρια, έναν σφραγιδόλιθο κ.α. Κάποιοι από τους τάφους είχαν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και προφανώς περιείχαν παιδικούς ενταφιασμούς.

Τα κτίρια

Μετά την ταφική χρήση και ίσως παράλληλα με αυτήν κατασκευάστηκαν στην ίδια θέση αρχιτεκτονήματα τα οποία φέρνει τώρα στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Πρόκειται για δύο αψιδωτά κτήρια και μνημειακούς τοίχους (ίσως περιβόλους) που πιθανόν οριοθετούν τον οικιστικό χώρο. Το πρώτο αψιδωτό κτήριο σώζεται στο επίπεδο των λίθινων θεμελίων του και έχει μήκος περίπου 10μ. Η ανωδομή του θα ήταν κατασκευασμένη από πλιθιά, ίχνη των οποίων διατηρήθηκαν στο στρώμα καταστροφής του. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του το αψιδωτό επεκτάθηκε με την προσθήκη κτηρίου ορθογώνιας κάτοψης με μεσοτοιχία. Στο εσωτερικό των κτηρίων εντοπίστηκαν οι πασσαλότρυπες των πασσάλων που στήριζαν τη στέγη, ίχνη από πήλινες χρηστικές κατασκευές, πληθώρα αγγείων, χειροποίητων αλλά και μυκηναϊκού ρυθμού, καθώς και λίθινα και πήλινα τέχνεργα. Εξωτερικά τους εντοπίστηκαν δύο πιθάρια που σώθηκαν τοποθετημένα στη θέση τους.

Ευρήματα κεραμικής τέχνης

Δεύτερο αψιδωτό κτήριο εντοπίστηκε δίπλα στο πρώτο και παράλληλα προς αυτό. Σώζεται επίσης στο επίπεδο των λίθινων θεμελίων του, ενώ συνεχίζεται η αρχαιολογική διερεύνησή του. Σε απόσταση λίγων μέτρων νότια των κτηρίων αποκαλύφθηκαν δύο μνημειακοί τοίχοι-περίβολοι με αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής χρήση οι οποίοι σχετίζονται με πληθώρα καλής ποιότητας τροχήλατης μυκηναϊκού ρυθμού κεραμικής και τμημάτων πιθαριών.

Ο αψιδωτός τύπος κτηρίου (οικία;) έχει καταγωγή από την Μέση Εποχή του Χαλκού (αρχή 2ης χιλιετίας π.Χ.) και δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του μακεδονικού Ολύμπου. Το παράδειγμα του ρέματος Ξυδιά αποτελεί πιθανώς τοπική επιβίωση του τύπου στην Ύστερη Εποχή Χαλκού, όταν στους γνωστούς οικισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας κυριαρχεί πλέον ο ορθογώνιος μακρόστενος τύπος κτηρίου («μέγαρο»).

Σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής

Τα αψιδωτά κτήρια του ρέματος Ξυδιά αποτελούν σπάνιο δείγμα οικιστικής αρχιτεκτονικής σε μία περιοχή, όπου σπανίζουν τα οικιστικά κατάλοιπα της Ύστερης Εποχής Χαλκού (1600-1050π.Χ.). Επιπλέον, ο συσχετισμός τους με πληθώρα κεραμικής μυκηναϊκού τύπου και ρυθμού επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την ένταξη της περιοχής στον θεσσαλικό-ευβοϊκό πολιτιστικό κύκλο. Με την αποκάλυψη αυτή εμπλουτίζονται και συμπληρώνονται οι πληροφορίες για την ζωή και τον θάνατο κατά την Ύστερη Εποχή Χαλκού στην περιοχή, οι οποίες είχαν πρόσφατα αποκτηθεί από τις ανασκαφές κυρίως νεκροταφείων στο πλαίσιο των μεγάλων εθνικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής και του αυτοκινητόδρομου.

Τέλος οι νέες αυτές ανακαλύψεις αποτελούν μία σπουδαία ευκαιρία για την μελέτη των κοινωνικών δομών σε μία χρονολογική περίοδο (αρχή της Ύστερης Εποχής Χαλκού/μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.) κατά την οποία η οικιστική αρχιτεκτονική αρχίζει να αντικατοπτρίζει τον σταδιακό σχηματισμό μίας κοινωνικής ιεραρχίας –σε αντιπαραβολή με την μεσοελλαδική περίοδο που δεν διαφαίνεται η ύπαρξη σαφών κοινωνικών διαφοροποιήσεων. Στην περίπτωση μάλιστα που τα αψιδωτά κτήρια συνδέονται λειτουργικά με τους παρακείμενους κιβωτιόσχημους τάφους, είναι δυνατόν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τις ταφικές πρακτικές των μέσων της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας έχει συμπράξει με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είναι ο κύριος του έργου, με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., καθώς και με την Κοινοπραξία Μαλιακός-Κλειδί (MKC JV), ώστε το πρώτο αψιδωτό μαζί με το πρόσκτισμά του να μεταφερθούν και να αναδειχθούν στο αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν όλες οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής της νέας εθνικής οδού ΠΑΘΕ (τμήμα Μαλιακός-Κλειδί) προσφέροντας στον επισκέπτη του πάρκου την πληρέστερη δυνατή πληροφόρηση για τον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής του Μακεδονικού Ολύμπου.

Πηγή: Τα Ολύμπια νέα - dionolympos

Φωτογραφίες: Ιωάννης Παπαζαχαρίας

Κιβωτιόσχημος τάφος

Κιβωτιόσχημος τάφος

Κιβωτιόσχημος τάφος

banner

Παιδικός τάφος

banner

Αψιδωτό κτήριο

Αποψη του οικιστικού χώρου

Αψιδωτό κτήριο

banner

Αψιδωτό κτήριο

Πήλινο τέχνεργο

Πήλινο τέχνεργο ανακαλύφθηκε τοποθετημένο στη θέση του.

banner

Μυκηναϊκού ρυθμού κεραμική

Μυκηναϊκού ρυθμού κεραμική

banner

Μυκηναϊκού ρυθμού κεραμική

Μυκηναϊκού ρυθμού κεραμική

Κιβωτιόσχημος τάφος

banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 14 Απρ 2024 | 15:59

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

14 Απρ 2024 | 11:00

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Απρ 2024 | 21:18

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών

ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2024 | 10:50

Η υπερπαραγωγή ODYSSEUS έρχεται στην Ελλάδα από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης

Μόνο για δύο παραστάσεις, στις 30 και 31 Μαΐου ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

13 Απρ 2024 | 10:14

Ντεμπούτο της ΕΛΣΟΝ στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Μια ιστορική εμφάνιση της ορχήστρας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 12 Απρ 2024 | 12:34

Ο Μπόρις Τζόνσον διαφωνεί (ξανά) με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και… απαγγέλλει Ιλιάδα [βίντεο]

"Αν τα μουσεία άρχιζαν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, τότε θα καταστρέφονταν", είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ 12 Απρ 2024 | 09:34

Νέο teaser για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Kinds of Kindness" - Πρωταγωνιστεί ξανά η Έμα Στόουν

Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών πριν την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Ιουνίου.