Follow us

TOC BOOKS: Βυζαντινοί μοναχοί, πειρατές κι η πορεία προς την απεξάρτηση

Διαβάζουμε τα: Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου (Μεταίχμιο), Για τις αιτίες και τη θεραπεία των εξαρτήσεων (Πεδίο), Το λυκόφως του Αιγαίου (Καστανιώτης)

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
TOC BOOKS: Βυζαντινοί μοναχοί, πειρατές κι η πορεία προς την απεξάρτηση

Η θρηνωδία του Νταρλίμπλ για τον χριστιανισμό της Ανατολής μέσα από τα ίχνη του ταξιδιού δυο μοναχών, μια συζήτηση για την απεξάρτηση και οι συναρπαστικές ζωές κάποιων από τους πειρατές του Αιγαίου στι βιβλιοφιλικές προτάσεις αυτής της εβδομάδας.

William Dalrymple, Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ακολουθώντας τα ίχνη δύο βυζαντινών μοναχών ο διάσημος περιηγητής και συγγραφέας, William Dalrymple, ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο αποτυπώνοντας μοναδικά τη σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

"Την άνοιξη του έτους 578 µ.Χ., αν καθόσουν σε έναν βράχο ψηλά πάνω από τη Βηθλεέµ, ίσως κατάφερνες να διακρίνεις δύο φιγούρες να προβάλλουν, µε τα ραβδιά τους στο χέρι, από την πύλη της μεγάλης μονής του Αγίου Θεοδοσίου στην έρημο. Οι δυο τους θα κατευθύνονταν νοτιοδυτικά µέσα από την έρημη γη της Ιουδαίας, προς το εξαιρετικά πλούσιο, κοσμοπολίτικο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Ήταν η αρχή ενός εκπληκτικού ταξιδιού που θα οδηγούσε τον Ιωάννη Μόσχο και τον μαθητή του, τον Σωφρόνιο τον Σοφιστή, σε µια πορεία κατά μήκος ολόκληρου του ανατολικού βυζαντινού κόσμου. Στόχος τους ήταν να συλλέξουν τη σοφία των πατέρων της ερήμου, των σοφών και των μυστών της βυζαντινής Ανατολής, προτού ο εύθραυστος κόσμος τους καταρρεύσει και εξαφανιστεί. Το αποτελέσματα είναι το Λειµωνάριο, το βιβλίο που έχω μπροστά µου. Αν σήμερα, στη Δύση, θεωρείται ένα µάλλον άγνωστο κείμενο, πριν από χίλια χρόνια ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία ολόκληρης της σπουδαίας βυζαντινής γραμματείας....

Να τι ήθελα να κάνω: να περάσω έξι μήνες ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, ακολουθώντας χοντρικά την πορεία του Ιωάννη Μόσχου. Ξεκινώντας από το Άγιο Όρος και κατεβαίνοντας σταδιακά μέχρι τις κοπτικές μονές της Άνω Αιγύπτου, ήθελα να κάνω εκείνο που καμία μελλοντική γενιά ταξιδιωτών δεν θα είχε τη δυνατότητα να κάνει: να δω, όπου ήταν δυνατόν, ό,τι είχαν δει ο Μόσχος και ο Σωφρόνιος, να κοιμηθώ στις ίδιες μονές, να προσευχηθώ κάτω από τις ίδιες τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, να ανακαλύψω ό,τι είχε απομείνει και να διαπιστώσω ιδίοις όµµασι τις τελευταίες στιγμές από το λυκόφως του Βυζαντίου."

(Απόσπασμα από το βιβλίο)

Φοίβος Ζαφειριάδης, Για τις αιτίες και τη θεραπεία των εξαρτήσεων (εκδόσεις Πεδίο)

Μια επιστημονική συζήτηση του Φοίβου Ζαφειρίδη με τον Αμερικανό εξαρτησιολόγο William L. White για τα αίτια των εξαρτήσεων, τις προϋποθέσεις και την ιστορία των θεσμών απεξάρτησης στον δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα. Ένα κείμενο μεστό προβληματισμών για την ιστορία των εξαρτήσεων αλλά και για τα ιδεολογικά, θεραπευτικά και επιστημονικά συμφραζόμενα των προσπαθειών να αναπτυχθούν δομές υποστήριξης της απεξάρτησης βασισμένες στην προσωπική ευθύνη και στη διαρκή αναζήτηση νέας γνώσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Μια απαλλαγμένη από πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις ψυχολογική και ψυχιατρική έρευνα θα αναδείκνυε τη σημασία της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της μείωσης των οικονομικών ανισοτήτων ως ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των πολιτών. Οι ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες θα αποκτούσαν ουσιαστικό νόημα και θα συνεισέφεραν στην προσωπική και κοινωνική αλλαγή μόνο αν συνέδεαν τα προσωπικά ψυχολογικά προβλήματα των μελών τους και με τις εκάστοτε επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες". (Φοίβος Ζαφειρίδης)

"Η εξάρτηση και η θεραπεία της αναπαρίστανται συνήθως με τη μορφή πολύ προσωπικών ιστοριών, αλλά η ευαλωτότητα στην εξάρτηση, όπως και οι προσπάθειες ανάρρωσης, ξεδιπλώνονται μέσα σε πλαίσια αλλαγών της ζωής ή μέσα από οριακές καταστάσεις στη ζωή". (William L. White)

Κατερίνα Καριζώνη, Το λυκόφως του Αιγαίου (εκδόσεις Καστανιώτη)

Αιγαίο, 17ος αιώνας, ο αιώνας της πειρατείας. Ο πειρατής Ιωάννης Κάψης γράφει ιστορία στη θάλασσα. Απελευθερώνει τη Μήλο από τον οθωμανικό ζυγό. Στέφεται βασιλιάς, αλλά ένας μεγάλος έρωτας με την κόρη του κυβερνήτη του νησιού σημαδεύει τη ζωή του. Την ίδια περίοδο Δυτικοί και κυρίως Μαλτέζοι πειρατές κατακλύζουν το Αρχιπέλαγος, που αποτελεί πεδίο σύγκρουσης θρησκειών και συμφερόντων. Μεγάλοι πειρατές όπως ο Ουγκώ ντε Κρεβελιέ, οι αδελφοί Τεμερικούρ, ο Μιχελής Μανιάτης, ο Άγγελος Μαρία Βιτάλι και άλλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την οθωμανική απειλή. Το Αιγαίο παραμένει το μήλον της έριδος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Μάχες, συνωμοσίες και προδοσίες καθορίζουν ένα άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας και κυριαρχίας.

Ένα μυθιστόρημα εποχής, ένα πανόραμα ιστοριών από τη θρυλική ζωή και τη δράση των Ελλήνων και των ξένων πειρατών. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, στα νησιά του Αιγαίου και στις δοξασίες τους.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία στο: www.publc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 14 Απρ 2024 | 15:59

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

14 Απρ 2024 | 11:00

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Απρ 2024 | 21:18

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών

ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2024 | 10:50

Η υπερπαραγωγή ODYSSEUS έρχεται στην Ελλάδα από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης

Μόνο για δύο παραστάσεις, στις 30 και 31 Μαΐου ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

13 Απρ 2024 | 10:14

Ντεμπούτο της ΕΛΣΟΝ στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Μια ιστορική εμφάνιση της ορχήστρας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 12 Απρ 2024 | 12:34

Ο Μπόρις Τζόνσον διαφωνεί (ξανά) με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και… απαγγέλλει Ιλιάδα [βίντεο]

"Αν τα μουσεία άρχιζαν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, τότε θα καταστρέφονταν", είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ 12 Απρ 2024 | 09:34

Νέο teaser για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Kinds of Kindness" - Πρωταγωνιστεί ξανά η Έμα Στόουν

Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών πριν την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Ιουνίου.

ΣΤΟΝ "ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" 11 Απρ 2024 | 16:31

Ποιος είναι ο ηθοποιός που ζήτησε να απομακρυνθεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος από τη θεατρική παράσταση

Το όνομα του ηθοποιού που δεν ήθελε τον Νίκο Πολυδερόπουλο στην παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας", αποκάλυψε ο Νίκος Γεωργιάδης στο "Πρωινό Σουσού"

ΕΚΑΝΕ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 11 Απρ 2024 | 08:37

"150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία" - Ενα σημαντικό ντοκιμαντέρ

"150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία", σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη και παραγωγή της Indigo View.