Follow us

Η Κίμωλος έχει την ωραιότερη ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη είναι υπαίθρια και βρίσκεται σε ασυνήθιστες τοποθεσίες σε τέσσερα σημεία του Χωριού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου (ΑΔΒΚ) δανείζει βιβλία χωρίς διαδικασίες στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού, τα οποία προσφέρονται σε πρωτότυπες προθήκες – έργα τέχνης, που αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης, καθώς και στο σαμάρι του Μελέτη μας, του πρώτου γάιδαρου-βιβλιοθηκάριου, ο οποίος περιδιαβαίνει τα γραφικά σοκάκια και φέρνει τη γνώση και την ψυχαγωγία κοντά σε όσους την αναζητούν! Η βιβλιοθήκη είναι υπαίθρια και βρίσκεται σε ασυνήθιστες τοποθεσίες σε τέσσερα σημεία του Χωριού. Στην πλατεία της Σωτήρας καθιερώθηκε να λειτουργεί η κεντρική βιβλιοθήκη, η οποία αποτελείται από μπαούλα που υπήρχαν στα παλαιά νοικοκυριά, που βάφτηκαν σε κυκλαδίτικη απόχρωση και διαμορφώθηκαν εναλλακτικά για φιλοξενία βιβλίων, μαζί με κάποιες προθήκες από κλαδιά φίδας, από όπου κρέμονται τα βιβλία δεμένα με σχοινιά. Από κλαδιά φίδας είναι και οι προθήκες που βρίσκονται στην περιοχή Καρκάνη, αλλά και απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου , ενώ στην Αγορά, κάτω από την Καμάρα, τα βιβλία περιμένουν τους αναγνώστες μέσα σε μία παραδοσιακή πιατοθήκη.

Η υπαίθρια ΑΔΒΚ εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 και λειτουργεί από τον Ιούνιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Καθώς στην Κίμωλο δεν υπάρχει κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, με το συγκεκριμένο εγχείρημα καλύπτονται και οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων. Τη χειμερινή περίοδο τα βιβλία προστατεύονται σε κλειστό αποθηκευτικό χώρο. Ελπίδα όλων, στο μέλλον να διατεθεί στην ΑΔΒΚ μία λειτουργική αίθουσα, όπου το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται και για το συγκεκριμένο διάστημα.

"Οι αντιδράσεις όλων στην πρωτότυπη πρωτοβουλία μας μάς γέμισαν χαρά και αίσθημα δικαίωσης, καθώς η επιτυχημένη υλοποίηση της έμπνευσής μας βασίζεται -όπως και κάθε άλλη δράση μας- σε εθελοντική εργασία και προσφορές. Βλέποντας τόσο τους αναγνώστες να εκπλήσσονται ευχάριστα και να ανταποκρίνονται ανέλπιστα εντυπωσιακά, αλλά και πολλούς δημοσιογράφους και άλλους φίλους να προβάλλουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε διάφορα γνωστά ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να τη φέρνουν στο επίκεντρο της δημοσιότητας και να την κάνουν τελικά γνωστή σε όλη την Ελλάδα, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε όλους θερμά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να το επιτύχουμε και εμπράκτως" λένε οι Κιμωλίστες.

Ενισχύστε τη βιβλιοθήκη της Κιμώλου

Τα βιβλία της ΑΔΒΚ προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές. Προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερες επιλογές στους αναγνώστες της, υπενθυμίζουμε σε όσους θέλουν να διαθέσουν βιβλία που δε χρειάζονται πια (κυρίως λογοτεχνικά, αλλά και όποιου άλλου είδους), ότι δέχεται τις προσφορές σας στη διεύθυνση:

«Για την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου ¨ΚΙΜΩΛΙΣΤΕΣ¨,

Κίμωλος, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84004»

Για να μας στείλετε πακέτα με βιβλία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις μεταφορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την Κίμωλο:

· Βασίλης Μωραΐτης/ Πλούτωνος 63, Αιγάλεω / τηλ. 697 4004423

· Νίκος Μουστάκας / Κηφισού 89, Αιγάλεω/ τηλ. 697 7906738

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 14 Απρ 2024 | 15:59

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

14 Απρ 2024 | 11:00

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Απρ 2024 | 21:18

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών

ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2024 | 10:50

Η υπερπαραγωγή ODYSSEUS έρχεται στην Ελλάδα από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης

Μόνο για δύο παραστάσεις, στις 30 και 31 Μαΐου ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

13 Απρ 2024 | 10:14

Ντεμπούτο της ΕΛΣΟΝ στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Μια ιστορική εμφάνιση της ορχήστρας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 12 Απρ 2024 | 12:34

Ο Μπόρις Τζόνσον διαφωνεί (ξανά) με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και… απαγγέλλει Ιλιάδα [βίντεο]

"Αν τα μουσεία άρχιζαν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, τότε θα καταστρέφονταν", είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ 12 Απρ 2024 | 09:34

Νέο teaser για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Kinds of Kindness" - Πρωταγωνιστεί ξανά η Έμα Στόουν

Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών πριν την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Ιουνίου.

ΣΤΟΝ "ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" 11 Απρ 2024 | 16:31

Ποιος είναι ο ηθοποιός που ζήτησε να απομακρυνθεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος από τη θεατρική παράσταση

Το όνομα του ηθοποιού που δεν ήθελε τον Νίκο Πολυδερόπουλο στην παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας", αποκάλυψε ο Νίκος Γεωργιάδης στο "Πρωινό Σουσού"

ΕΚΑΝΕ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 11 Απρ 2024 | 08:37

"150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία" - Ενα σημαντικό ντοκιμαντέρ

"150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία", σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη και παραγωγή της Indigo View.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΗ 10 Απρ 2024 | 14:33
09 Απρ 2024 | 23:02

"Θραύσματα Μνήμης": Ένα αγωνιώδες ταξίδι προς το δέντρο της μνήμης και συνεπώς της ύπαρξης

Ο θεατρικός μονόλογος "Θραύσματα Μνήμης" του Γιάννη Παπάζογλου μας καλεί να αναλογιστούμε: Ποιοι/ποιες θα ήμασταν χωρίς τις μνήμες μας; Πόσο μας ορίζει η συλλογική μνήμη;

TΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ 09 Απρ 2024 | 20:31

Guardian: Ο οίκος Christie's αποσύρει από δημοπρασία αρχαία ελληνικά αγγεία που συνδέονται με κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

O οίκος Christie's απέσυρε τα τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία από τη δημοπρασία της Τρίτης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΑΝΝΟΒΕΡΟΥ 09 Απρ 2024 | 19:39

Επέστρεψε στην Ελλάδα αγγείο που είχε κλαπεί κατά τη γερμανική Κατοχή

Ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για την επιστροφή του αγγείου - Πρόκειται για μία τριφυλλόσχημη οινοχόη με πώμα, που χρονολογείται στο 620- 600 π.Χ.