Bleached Coral: Μήπως αυτό θα έπρεπε να είναι το Χρώμα της Χρονιάς για το 2019;

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Pantone ανακοίνωσε το αισιόδοξο και ζωηρό Living Coral ως Χρώμα της Χρονιάς για το 2019, τηρώντας μια παράδοση 20 ολόκληρων ετών! Σε αυτή, όμως, την επιλογή αποφάσισε να αντιδράσει το σχεδιαστικό ντουέτο Jack + Huei από την Αυστραλία και να προτείνει μία εναλλακτική πορεία για την Pantone και το διάσημο πλέον Color of the Year της. Μάλιστα, το δημιουργικό team “καταδικάζει” το Living Coral και αντιτάσσει το Bleached Coral ως την απόχρωση που θα έπρεπε να προταθεί από τον χρωματικό κολοσσό, ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, θύμα της οποίας έχει πέσει η φυσική χλωρίδα των ωκεανών. Επιπλέον, ο Jack Railton-Woodcock και η Huei Yin Wong χαρακτηρίζουν προσβλητική την απόφαση της Pantote να ανακηρύξει το γνωστό κοραλί ως την επικρατούσα χρωματική τάση, μιας και το χρώμα αυτό δεν ανταποκρίνεται πλέον στην φυσική πραγματικότητα και τείνει να εξαλειφθεί πλήρως από την μόλυνση της θάλασσας.

“Το χρώμα έχει στόχο να καθοδηγεί, να εμπνέει και να διαμορφώνει τον κόσμο του design και όχι μόνο, ενώ την ίδια στιγμή αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο” λένε οι δύο σχεδιαστές του Jack + Huei που θεωρούν πως η επιλογή της Pantone δεν αντιπροσωπεύει την σημερινή πραγματικότητα: “Το 2016, η κλιματική αλλαγή προκάλεσε το πρωτοφανές μαζικό ξεθώριασμα των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, τον μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό του κόσμου”.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι: “Ένα brand τόσο επιδραστικό, όσο η Pantone, θα έπρεπε να κρατάει μια δυναμική στάση απέναντι στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως η κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας την φωνή του για να μιλήσει στους δημιουργούς κάθε είδους βιομηχανίας. Φανταστείτε αν η δημιουργική κοινότητα συνολικά μετέφερε το θέμα των ξεθωριασμένων κοραλλιών από τα βάθη των ωκεανών στα ρούχα που φοράμε, τα προϊόντα που αγοράζουμε και τα μέσα που παρακολουθούμε”. Πάντως, οι Jack + Huei καταλήγουν πως είναι διατεθειμένοι να ξεχάσουν την “απρέπεια” της Pantone, εφόσον υποσχεθεί πως το Bleached Coral θα είναι το Χρώμα της Χρονιάς για το 2020!

Read More

And More