Παιδικό φαγητό: Οι παγίδες που πρέπει να αποφύγεις!

Αγάπη μου, φάε λίγα ακόμα λαχανικά”, “Τι; Μόνο αυτό για σήμερα; Κάτσε να σου βάλω και δεύτερο πιάτο!”. Δύο ατάκες που κάθε μαμά, η οποία σέβεται τον εαυτό της, λέει συχνά – πυκνά στο παιδί της. Ειδικά, αν το παιδί είναι μικρό, το συχνά – πυκνά “φεύγει” και στη θέση του έρχεται το σχεδόν κάθε ημέρα. Και είμαι σίγουρος ότι, αυτή τη στιγμή, θες να με ρωτήσεις “και πού είναι το κακό; Αγαπώ το παιδί μου και θέλω να τρέφεται σωστά, για να μεγαλώσει καλύτερα“.

Δεν έχεις άδικο (φυσικά). Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το τι υπάρχει μέσα στο πιάτο του, παρά η ποσότητα της κάθε μερίδας.

 

 

Σήμερα, λοιπόν, σου έχω συγκεντρώσει μερικές “παγίδες” (στις οποίες δεν πρέπει να πέσεις μέσα) στο παιδικό φαγητό!

 

– Πόσο αλάτι ρίχνεις στο φαγητό; Ωραίο το σπανακόρυζο, εκπληκτικά τα ορφανά γεμιστά, υγιεινή η σαλάτα. Όμως, όταν τα στολίζεις με αλάτι, παραμένουν υγιεινή επιλογή; Το μικρό σου χρειάζεται τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών, τα οποία μπορεί να προσλάβει κάλλιστα χωρίς το φαγητό να είναι φουλ του… αλατιού. Σύμφωνα με έρευνες, ο άνθρωπος διαμορφώνει τις διατροφικές του συνήθειες από την προσχολική (σχεδόν) ηλικία. Οπότε, αν το παιδί σου είναι ακόμα μικρό, μην έχεις δεύτερες σκέψεις και αναστολές. Αφαίρεσε το αλάτι (ή περιόρισε το στο ελάχιστο) από τη διατροφή του σήμερα, γιατί αύριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο…

– Τι επιλέγεις να του δώσεις ως snack; Ναι, η Pizza της προηγούμενης ημέρας είναι το πιο εύκολο (και γευστικό) snack που μπορείς να του προσφέρεις. Όπως αποκαλύπτει, όμως, το περιοδικό “Pediatrics”, όσα παιδάκια απολάμβαναν το λαχταριστό αυτό αρτοσκεύασμα δύο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα, είχαν αυξημένη χοληστερίνη και ποσοστά λίπους στον οργανισμό τους. Για αυτό, την επομένη της Pizza, η λύση είναι τοστάκι παραδοσιακό και γάλα.

– Στύβεις φυσικό χυμό ή απλά ανοίγεις το κουτί, ρίχνεις στο ποτήρι και του λες “Στην Υγειά Σου”; Ναι, ένα ποτήρι χυμό την ημέρα τις τοξίνες κάνει πέρα και τα θρεπτικά στοιχεία φέρνει στην παρέα. Προτίμησε, λοιπόν, να ξυπνάς πέντε λεπτά νωρίτερα και να στύβεις το πορτοκάλι με τα χεράκια σου. Ωραίος ο συσκευασμένος χυμός, αλλά, σε καμία περίπτωση, τόσο ευεργετικός, όσο ο παιδικός.

– Πόσο φαγητό βάζεις στο πιάτο του; Συγγνώμη, μαμά για αυτό. Αλλά, οι ειδικοί μίλησαν και είπαν ότι δε χρειάζεται να “μπουκώνεις” το παιδί, μέχρι να σου πει ότι δεν μπορεί να φάει άλλο. Άλλωστε, όπως σου είπα και νωρίτερα, οι διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου διαμορφώνονται από πολύ νωρίς… Και μετά, όταν θα μεγαλώσει αρκετά, θα αναρωτιέται “γιατί δεν μπορεί να χάσει εύκολα βάρος”. Just saying!

– Πόσες φορές την ημέρα πίνει γάλα; Ήξερες ότι τα νεογέννητα που πίνουν άφθονο γάλα, μετά την ηλικία των 2 ετών, δεν είναι απαραίτητο να απολαμβάνουν το πλήρες, αλλά μπορούν κανονικότατα να δοκιμάσουν και εκείνο με τα χαμηλά λιπαρά; Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει το Κέντρο Διατροφής Καναδά. Για σκέψου το λίγο 🙂

 

Ώρα για μερικά (και σύντομα) tips…

 

  • Σε κάθε γεύμα, φρόντισε να προσθέτεις και από ένα λαχανικό (καλά κρυμμένο).
  • Συνόδευσε το κυρίως γεύμα, με βραστά λαχανικά ή πατάτες φούρνου.
  • Πρόσεξε το φαγητό να είναι καλομαγειρεμένο και αρκετά μαλακό.
  • Μην του δίνεις γλυκά ως επιβράβευση.
  • Καλύτερα να τρώτε στην κουζίνα, παρά στο σαλόνι με την τηλεόραση ανοικτή, γιατί η προσοχή του παιδιού διασπάται από το φαγητό.

 

Read More

And More