Γιατί όλοι μιλάνε για την βιταμίνη C στα καλλυντικά;

Στον κόσμο της ομορφιάς υπάρχει ανά περιόδους ένα μαγικό συστατικό που μπαίνει στις κρέμες και στα καλλυντικά γενικότερα και το οποίο συζητιέται πολύ. Στις μέρες μας αυτό το συστατικό είναι η βιταμίνη C η οποία έχει παρουσιάσει αύξηση στο search του pinterest κατά 3379% και πιο συγκεκριμένα, αυτό το εξωφρενικό νούμερο αφορά συγκεκριμένα τα serum με βιταμίνη C.

Αλλά γιατί τώρα ξαφνικά τόσος λόγος για την βιταμίνη C; Η πιθανότερη εξήγηση είναι η εξής: η βιταμίνη C δεν ήταν εύκολο να σταθεροποιηθεί μέσα στις καλλυντικά, γι’αυτό και παλιότερα ήταν μια διαδικασία που έκανες μόνη σου (φακελάκια με σκόνη βιταμίνης C που άνοιγες και αναμείγνυες η ίδια). Φαίνεται, λοιπόν, πως τώρα η κοσμετολογία έχει βρει νέες φόρμουλες που επιτρέπει στις εταιρίες καλλυντικών να βγουν στην αγορά με ολοκαίνουργια προϊόντα. Από την άλλη, η ζωή στην πόλη, η περιβαλλοντική μόλυνση, το μπλε φως των κινητών και των υπολογιστών στον οποίο εκτιθέμεθα 24/7 έχει κάνει την επιδερμίδα μας πιο θαμπή και άρα έχει δημιουργηθεί και περισσότερη ανάγκη για ένα δραστικό συστατικό που θα επαναφέρει τη λάμψη της. Λοιπόν, αυτό το συστατικό είναι η βιταμίνη C, λέει η Έλενα Μπαλτζάκη, εξειδικευμένη γιατρός στην αισθητική ιατρική και ιδρύτρια της κλινικής Medi Well.

Τι κάνει η βιταμίνη C

“Η βιταμίνη C είναι το ασκορβικό οξύ. Είναι μια βιταμίνη που μπορεί να πάρει κανείς από το στόμα αλλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στο πρόσωπο ως κρέμα ή ως ορός. Είναι η λεγόμενη θεραπείας της νιότης και αυτό γιατί αυξάνει το κολλαγόνο, δίνει λάμψη πάρα πολύ στο δέρμα, βελτιώνει πολύ την φωτογήρανση και μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες”, εξηγεί η ίδια. Πώς; Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες έχουν ως αποστολή να κλέβουν ηλεκτρόνια από τα κύτταρα του δέρματός μας και να προκαλούν φθορά και γήρανση.

Πώς φοράω την βιταμίνη C;

“Η βιταμίνη C υπάρχει σε διαφορετικές μορφές (οι συνηθέστερες είναι σε κρέμα και ορό) υπάρχει και σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, ανάλογα με την εταιρία. Μπαίνει σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια”, λέει η Έλενα Μπαλτζάκη και συνεχίζει πως το αποτέλεσμα που θα δεις στο πρόσωπό σου είναι ανάλογο της συγκέντρωσης.

Τι προϊόν να προτιμήσω;

Όπως είπαμε, η κοσμετολογία φαίνεται να έχει δουλέψει εντατικά πάνω στο θέμα της αστάθειας της βιταμίνης C με αποτέλεσμα σήμερα στην αγορά να μπορείς να βρεις πολλά και διαφορετικά προϊόντα. Η ερώτηση είναι: ποιο να διαλέξεις; “Καλό είναι να την χρησιμοποιήσεις σε serum γιατί μετά από πάνω μπορείς να βάλεις το αντηλιακό σου, ή αν μιλάμε για μεγαλύτερες ηλικίες και μια εξειδικευμένη κρέμα. Είναι καλό να την επιλέξουμε σε serum και για έναν ακόμη λόγο: προκειμένου να την ενδυναμώσουμε βάζοντας και άλλα πράγματα από πάνω. Πολλές φορές η σκέτη βιταμίνη C δεν αρκεί γιατί ξεραίνει το πρόσωπο (μιλάμε για οξύ, επί της ουσίας). Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η εποχή. Ο χειμώνας χρειάζεται κάτι πιο ενυδατικό, ενώ το καλοκαίρι η C με ένα αντηλιακό είναι o ιδανικός συνδυασμός! Το μυστικό είναι να μην αισθανόμαστε το δέρμα μας πολύ βαρύ ή ξηρό”, λέει η ιδρύτρια της κλινικής Medi Well. Όσον αφορά την ώρα της ημέρας, αν θα την φορέσεις, δηλαδή, πρωί η βράδυ, η ιδανική ώρα είναι το πρωί: τον χειμώνα για να την συνδυάσεις με μια ρετινόλη το βράδυ και το καλοκαίρι με μια ενυδατική. Και φυσικά από πάνω φοράς πάντα την αντηλιακή σου! Κάτι σημαντικό: η βιταμίνη C δεν προστατεύει από τον ήλιο αλλά σε συνδυασμό με το αντηλιακό “μπλοκάρει” λειτουργεί τέλεια.

Από ποια ηλικία μπορώ να την φοράω και από πότε θα αρχίσω να βλέπω αποτέλεσμα;

Από τα 30 και μετά η βιταμίνη C είναι η τέλεια επιλογή, λέει η expert. Όσον αφορά το αποτέλεσμα; Δεν χρειάζεται να περιμένεις πολύ καθώς από την πρώτη εβδομάδα θα αρχίσεις να βλέπεις διαφορά στον καθρέφτη σου. Όσο δε, πιο αυξημένη είναι η ανάγκη της επιδερμίδας σου, τόσο εντυπωσιακότερο θα είναι το αποτέλεσμα. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: αν καπνίζεις ή αν περνάς πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο!

Προσοχή στις ευαισθησίες!

Ναι, η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε μια ευαίσθητη επιδερμίδα. Άρα, μπορείς να την εντάξεις στην ρουτίνα σου σταδιακά ξεκινώντας να την φοράς 1-2 φορές την εβδομάδα ή να επενδύσεις σε ένα προϊόν καθαρισμού προσώπου με βιταμίνη C που θα το ξεπλύνεις.

Γιατί οι κρέμες με βιταμίνη C έρχονται σε αυτή τη συσκευασία;

Τα προϊόντα με βιταμίνη C έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής και χαλάνε εύκολα αν δεν είναι φυλαγμένα σε σωστές συνθήκες, ειδικά αν είναι εκτεθειμένα σε φως και αέρα. Γι’αυτό ακριβώς δεν θα τα βρεις σε βαζάκια και έχουν σκούρα συσκευασία.

Και γιατί οι… πορτοκαλάδες δεν αρκούν;

Πολύ απλά η επιδερμίδα είναι το τελευταίο όργανο που επωφελείται από κάτι που παίρνεις μέσω της τροφής και το πρώτο στο οποίο θα φανούν οι επιπτώσεις από την έλλειψη (ναι, είναι παράδοξο αλλά συμβαίνει). Οπότε, επίλεξε ένα προϊόν που μπορείς να φοράς τοπικά και συνέχισε να τρως πορτοκάλια 😛

Powerful- Strength Line Reducing Concentrate, Kiehl’s, €60.00

Θεραπεία 7 ημερών, Fresh Pressed 7 Day System Vitamin C, Clinique, €28.00

Power Dose Vitamin C, Dr. Brandt, €71.50, Sephora

Murad Rapid Age Spot Correcting Serum 30ml, 90,00€, www.makemeup.gr 

Read More

And More