Παναθηναϊκός – Ξάνθη 2-2

Παναθηναϊκός – Ξάνθη 2-2

Με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, μετά από παράβαση του Μαυρομμάτη, η Ξάνθη ισοφάρισε τον Παναθηναϊκό (2-2) και του στέρησε τη νίκη στο ΟΑΚΑ. Ανέτρεψαν το σκορ με τους Μπουζούκη και Κολοβέτσιο οι Πράσινοι, που ήταν κακοί στο πρώτο ημίχρονο, αλλά σαφέστατα ανεβασμένοι στο δεύτερο. Σκόραρε ανήμερα της ανανέωσης του συμβολαίου του ο Κολοβέτσιος.

Δύο πεταμένοι βαθμοί για τον Παναθηναϊκός, ένας κερδισμένος με τον πιο ανέλπιστο τρόπο για την Ξάνθη. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο από γκολ του Κάστρο, έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια στο δεύτερο μέρος, έφτασε στην ανατροπή με γκολ των Μπουζούκη και Κολοβέτσιου, αλλά στο φινάλε δύο τραγικά λάθη της στέρησαν τη νίκη.

Ο Χατζηγιοβάνης στο 94′ δεν έδιωξε την μπάλα μακριά, ο Μαυρομμάτης έκανε… παιδικό πέναλτι και ο Κάστρο από τα 11 βήματα τιμώρησε τα… εγκλήματα των παικτών του Παναθηναϊκού, διαμορφώνοντας το τελικό 2-2, εν μέσω διαμαρτυριών του κόσμου των γηπεδούχων.

Καλύτερη η Ξάνθη στο πρώτο μέρος

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος ήταν πολύ κακός επιθετικά, φλύαρος στην ανάπτυξή του και εγκλωβισμένος από το στήσιμο της Ξάνθης. Οι φιλοξενούμενοι, με πολλά τρεξίματα στη μεσαία γραμμή κατάφεραν να βγάλουν εκτός ματς τον Μπουζούκη, που σε κάθε του επαφή με την μπάλα είχε δύο και τρεις παίκτες γύρω του, αδυνατώντας να φτιάξει παιχνίδι, την ώρα που τόσο ο Μουνιέ, όσο και ο Χατζηγιοβάνης δεν κατάφερναν στο ένας εναντίον ενός να δημιουργήσουν ρήγματα και να απειλήσουν.

Η Ξάνθη ήταν περισσότερο επικίνδυνη και απειλητική, κάτι που έδειξε δύο φορές πριν φτάσει στο γκολ. Στο 11′ ήρθε η πρώτη… προειδοποιητική βολή από τη σέντρα του Μπρίτο και την κεφαλιά του Κάστρο, που μπλόκαρε ο Διούδης, η δεύτερη στο 18′ όταν ο Σιλά σούταρε και ο Διούδης έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ. Η τρίτη ήταν και η… φαρμακερή.

Από το κόρνερ, η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν κατάφερε να διώξει, η μπάλα στρώθηκε στον Καντά, που σούταρε από το ύψος της περιοχής, ο Κάστρο έβαλε το κεφάλι του και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1, μετουσιώνοντας την υπεροχή της Ξάνθης σε προβάδισμα στο σκορ. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει, είχε μια καλή στιγμή στο 26′ με τον Χατζηγιοβάνη να κάνει κακή πάσα στον Μακέντα, ενώ ο Ιταλός έβγαινε μόνος του, ενώ στο 29′ σουτ του Γιόχανσον έδιωξε ο Ζίφκοβιτς σε κόρνερ.

Αυτό το σουτ, μαζί με ένα ακόμα του Μπουζούκη λίγο πριν φύγει το ημίχρονο που επίσης έδιωξε ο Ζίφκοβιτς, ήταν οι μοναδικές τελικές του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος, σε αντίθεση με την Ξάνθη που είχε τέσσερις.

4-4-2 και ανατροπή

Ο Δώνης αποφάσισε να πάρει ρίσκα με το ξεκίνημα του δευτέρου, βάζοντας τον Μουνιέ δίπλα στον Μακέντα και τον Μπουζούκη στο δεξί «φτερό» και γυρίζοντας το σχήμα σε 4-4-2. Και δικαιώθηκε με το… καλημέρα. Στο 48′ ο Ινσούα σέντραρε από τα αριστερά, η μπάλα ήρθε στο δεύτερο δοκάρι στον Μπουζούκη, που για πρώτη φορά στο ματς βρέθηκε με χώρο μπροστά του και με αριστερό σουτ μέσα απ’ την περιοχή ισοφάρισε για τον Παναθηναϊκό.

Το γκολ έδωσε ώθηση στον Παναθηναϊκό, που ανέβασε τις γραμμές του, έγινε περισσότερο πιεστικός, πρέσαρε πιο σωστά απ’ ότι στο πρώτο μέρος και άγγιξε σε δύο περιπτώσεις το 2-1 μέσα σε ένα λεπτό. Στο 63′ έπειτα από κόρνερ, Δώνης και Ινσούα προσπάθησαν να σκοράρουν, αλλά ο Σιλά έβγαλε πάνω στη γραμμή και στην εξέλιξη της φάσης ο Βέργος έφτασε κοντά στο γκολ.

Τελικά το γκολ που φαινόταν ότι θα έρθει, ήρθε στο 68′ και πάλι έπειτα από στημένη φάση. Από το κόρνερ του Χατζηγιοβάνη, η Ξάνθη δεν κατάφερε να διώξει την μπάλα, ο Δώνης σούταρε με τον Σιλά να διώχνει ξανά στη γραμμή, αλλά ο Κολοβέτσιος ήταν εκεί και με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος άγγιξε και τρίτο γκολ στο 75′ με τον Κάτσε να σουτάρει απ’ τα 30 μέτρα και την μπάλα να σταματά στη συμβολή των δοκαριών.

Οι πράσινοι συνέχισαν να είναι καταιγιστικοί και στο 79′ οι Χατζηθεοδωρίδης και Βέργος συνεργάστηκαν άψογα, ο τελευταίος έβγαλε υπέροχη κάθετη στον Μακέντα, αλλά ο Ιταλός νικήθηκε στο τετ α τετ απ’ τον Ζίφκοβιτς, που έδιωξε με το πόδι σε κόρνερ.

«Έγκλημα» στο 94′ και τιμωρία

Ο Παναθηναϊκός δεν καθάρισε το παιχνίδι, αστοχώντας στις πολλές ευκαιρίες και το πλήρωσε στην τελευταία φάση του αγώνα. Με όλη την Ξάνθη στην περιοχή του τριφυλλιού, ακόμα και τον Ζίφκοβιτς, ο Παναθηναϊκός έδιωξε την μπάλα, αλλά ο Χατζηγιοβάνης με κενό τέρμα δεν την έστειλε μακριά, πήγε να κάνει ντρίπλα με αποτέλεσμα να τη χάσει και να βγει σέντρα μέσα στην περιοχή.

Εκεί ο Μαυρομμάτης έκανε τραγικό λάθος, τραβώντας αντίπαλο χωρίς λόγο μέσα στην περιοχή, με τον Ευαγγέλου να δίνει πέναλτι χωρίς δεύτερη σκέψη και τον Κάστρο να ευστοχεί, ισοφαρίζοντας στο τελικό 2-2 και χαρίζοντας στην Ξάνθη έναν ανέλπιστο βαθμό στο ΟΑΚΑ.

Το κλειδί: Η γρήγορη ισοφάριση του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μέρος. Σ’ ένα ματς που έδειχνε να του στραβώνει για τα καλά, που οι παίκτες του Δώνη ήταν κακοί στο πρώτο ημίχρονο, η ιοοφάριση στο 48′ ήταν λυτρωτική για τους πράσινους, που στη συνέχεια ισοπέδωσαν την Ξάνθη, την έπνιξαν από την πίεση και θα μπορούσαν να πετύχουν κι άλλα γκολ στις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησαν. Δεν το έκαναν, με αποτέλεσμα να χάσουν στο φινάλε δύο βαθμούς.

Το 10αρι: Ο Χατζηγιοβάνης έκανε πολύ μεγάλο δεύτερο ημίχρονο, αλλά κάνει μεγάλο λάθος στο φινάλε, που αντί να διώξει την μπάλα, ουσιαστικά τη χαρίζει στον αντίπαλο, με αποτέλεσμα να βγει η σέντρα και να γίνει το πέναλτι. Ο Κάστρο παίρνει τον… τίτλο του MVP και λόγω των δύο γκολ και λόγω της ψυχραιμίας του στην τελευταία φάση να ευστοχήσει.

Γιατί κόουτς: Ο Δώνης άλλαξε το σχήμα σε 4-4-2 με την έναρξη του β’ μέρους και δικαιώθηκε. Η ομάδα του έγινε πιο επιθετική, περισσότερο πιεστική, έφτασε στην ανατροπή του 0-1, αλλά στο τέλος πληγώθηκε. Ο Ράσταβατς δεν παράτησε το ματς, παίζοντας φουλ επιθετικά από το 80′ και μετά, αλλά τα κενά πίσω ήταν πολλά. Δεν τα εκμεταλλεύτηκε ο Παναθηναϊκός και ήρθε το τελικό 2-2.

Στον πάγκο: Ο Μαυρομμάτης το έκανε στο πρώτο ημίχρονο, τραβώντας χωρίς λόγο παίκτη εκτός περιοχής, ενώ βρισκόταν με πλάτη. Το επανέλαβε και στο φινάλε. Έχοντας τον αντίπαλο να έχει πλάτη στην εστία, στην τελευταία φάση του αγώνα, έβαλε το αριστερό του χέρι και τον γκρέμισε άνευ λόγου και αιτίας εντός περιοχής, χαρίζοντας στην Ξάνθη τον βαθμό.

Παναθηναϊκός: Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Δώνης, Μακέντα (89′ Κουλιμπαλί), Μουνιέ (60′ Βέργος), Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης (73′ Χατζηθεοδωρίδης), Μαυρομμάτης, Κάτσε.

Ξάνθη: Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Κοβάσεβιτς, Ντουρίτσκοβιτς, Καντά (70′ Μπαριέντος), Κάστρο, Σιλά, Μελιόπουλος (86′ Αλμέιδα), Λισγάρας, Κασάδο, Μπρίτο (80′ Σαρπόνγκ).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ