Ο Καρντόσο διδάσκει κατοχή και αμυντικό transition (pics)

Ο Καρντόσο διδάσκει κατοχή και αμυντικό transition (pics)

Κορυφαία διάκριση για τον Μιγκέλ Καρντόσο με τον νέο προπονητή της ΑΕΚ να αναλύει στο περιοδικό της Ένωσης προπονητών στην Αγγλία, EliteSoccer, την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία.

Ο Μιγκέλ Καρντόσο είναι το κεντρικό πρόσωπο στο τεύχος Ιουνίου του Elite Soccer, του περιοδικού της Ένωσης προπονητών στην Αγγλία, με τον προπονητή της ΑΕΚ να αναλύει τη φιλοσοφία, τα συστήματά και τις αρχές του γύρω από το ποδόσφαιρο.

Ο 48χρονος τεχνικός αναφέρεται συγκεκριμένα στο αμυντικό transition και την κατοχή της μπάλας και στο εισαγωγικό σημείωμά του εξηγεί: «Τι ζητάμε από την ομάδα μας να κάνει όταν χάνει την μπάλα και πως περιμένουμε από τους παίκτες μας να αντιδράσουν. Θέλουμε από τους παίκτες μας να δράσουν αποφασιστικά για να περιορίσουν τις γρήγορες επιθετικές δυνατότητες των αντιπάλων καλύπτοντας την μπάλα και πρεσάροντας στον χώρο γύρω από αυτή».

Ο Καρντόσο συνεχίζει, λέγοντας πως «για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να θεωρούμε βασική αξία του παιχνιδιού μας το πρέσινγκ αφού χαθεί η κατοχή της μπάλας. Το να έχει κάποιος την κατοχή είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις ένα παιχνίδι, καθώς και να περιορίσεις τη δυνατότητα του αντιπάλου να μπει στο ματς και να καθορίσει τον ρυθμό. Όταν αντιδράς γρήγορα τη στιγμή που χάνεις την μπάλα, πρεσάροντας τον αντίπαλο, και κλείνοντας τα κενά γύρω από αυτή, επιτρέπεις στην ομάδα σου όχι μόνο να ανακτήσει την κατοχή, αλλά και ακόμα αυτό να μην συμβεί, τουλάχιστον να περιορίσεις μια γρήγορη αντεπίθεση του αντιπάλου, επιτρέποντας μια μεγαλύτερη αμυντική ισορροπία».

Πάμε να δούμε την τακτική του με παραδείγματα:

Στην πρώτη άσκηση (ένθετη φωτό 1) η δουλειά ξεκινά με 12 παίκτες που χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες των τριών (κόκκινοι, πράσινοι, μπλε, κίτρινοι). Οι τρεις εξ αυτών συνεργάζονται διατηρώντας την κατοχή της μπάλας με μία επαφή, με τους κίτρινους να πρεσάρουν. Ο ποδοσφαιριστής που θα κλέψει τη μπάλα έχει το δικαίωμα να κάνει όσες επαφές θέλει και χρειάζονται μέχρι να δώσει πάλα. Η μπλε ομάδα που έχασε την κατοχή είναι αυτή που πρεσάρει τις άλλες τρεις ομάδες για να πάρει ξανά την κατοχή.

Η δεύτερη άσκηση είναι αυτή που ο Καρντόσο χωρίζει δυο ομάδες από δέκα παίκτες σε διάταξη 4-2-3-1. Οι μπλε έχουν την κατοχή και στην προσπάθειά τους να τη διατηρήσουν από τους κόκκινους έχουν στηρίγματα τους παίκτες που βρίσκονται εκτός των ορίων του γηπέδου. Οι κόκκινοι είναι αυτοί που πρεσάρουν, με τους μπλε να παίρνουν ένα πόντο αν καταφέρουν να περάσουν τη μπάλα και από τους δέκα παίκτες που έχουν στην ομάδα τους.

Εφόσον οι κόκκινοι κλέψουν τη μπάλα, τότε πρέπει με τρεις πάσες να πασάρουν σε έναν δικό τους παίκτη που βρίσκονται εκτός ορίων του γηπέδου για να πάρουν ένα πόντο. Όταν χάσουν την κατοχή οι μπλε, που βρίσκονται εκτός γηπέδου, μπορούν να μπουν στο «κουτί» και να πρεσάρουν μαζί με τους υπολοίπους. Αν πάρουν την κατοχή τότε πρέπει να κάνουν πέντε πάσες για να πάρουν έναν πόντο.

Στην τρίτη άσκηση έχουμε και πάλι από 10 παίκτες με τους μπλε να κάνουν επίθεση και να σκοράρουν σε μικρά τέρματα, παίζοντας με τους παίκτες που βρίσκονται εκτός γραμμών, αναπτύσσοντας το παιχνίδι από τα άκρα. Οι κόκκινοι με τη σειρά τους πρεσάρουν προσπαθώντας να κλέψουν τη μπάλα ενώ οι μπλε πρέπει να κάνουν τουλάχιστον δέκα πάσες πριν σκοράρουν. Αν κλέψουν οι κόκκινοι, τότε οι μπλε, που είναι εκτός γραμμών, μπαίνουν στο γήπεδο και πρεσάρουν κι αυτοί. Οι κόκκινοι πρέπει να σκοράρουν στα τέρματα 3,4,5 με τρεις πάσες, με στόχο να κυκλοφορήσουν τη μπάλα και κάθετα και παράλληλα.

Στην τέταρτη άσκηση η ομάδα των κόκκινων αποτελείται από 10 άτομα και έχει την κατοχή, εκδηλώνοντας επίθεση απέναντι σε οκτώ μπλε, προσπαθώντας να σκοράρουν σε κανονικό τέρμα και με τερματοφύλακα. Αν κλέψουν οι μπλε, τότε προσπαθούν να σκοράρουν σε ένα από τα δυο μικρά τέρματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ