ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι επαφές Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και περίκλειση Αμμόχωστος στα πρωτοσέλιδα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι επαφές Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και περίκλειση Αμμόχωστος στα πρωτοσέλιδα

Οι επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ  Λουτ στην Κύπρο, οι τουρκικές μεθοδεύσεις για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και η κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, στον απόηχο των δημοσιευμάτων της πλατφόρμας OCCRP είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θα φύγει με συμφωνία για τους όρους αναφοράς;» γράφει ότι με τις προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς να δείχνουν να βρίσκονται στο καλύτερο, από κάθε άλλη φορά, σημείο,  η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, που έφθασε χθες στην Κύπρο, πραγματοποιεί σήμερα επαφές με τους δύο ηγέτες. Αναφέρεται επίσης στο νέο ρεκόρ Γκίνες που πέτυχε ο 96χρονος Ray Woolley, ο οποίος καταδύθηκε χθες στο ναυάγιο Ζηνοβία, σε βάθος 42,5 μέτρων για 48 λεπτά. Αλλού προβάλλει αποτελέσματα έρευνας για το πόσο κοστίζει ο σχολικός εξοπλισμός για τη νέα χρονιά.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Cyprus Laundromat και η κυπριακή ηθική», γράφει στο κύριο του θέμα ότι Κύπριοι δικηγόροι, λογιστές και πολιτικοί φαίνεται να πρωταγωνιστούν και στην υπόθεση των Paradise Papers και στη λίστα Λαγκάρντ και στο υπό συζήτηση θέμα της Troika Laundromat που αποκάλυψε η πλατφόρμα OCCRP.  Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος χαρακτηρίζει αποτυχημένη την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ λέει ότι δεν συζήτησε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και άλλο πολιτικό αρχηγό το θέμα των προεδρικών εκλογών του 2023. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επαφές που θα έχει σήμερα η Τζέιν Χολ Λουτ με τους δύο ηγέτες με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς για το Κυπριακό.

 «Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Βαρώσι λίρα εκατό για Ταγίπ» και γράφει ότι η κατοχική Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις και ενέργειες που παραπέμπουν στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου σε μια τακτική βήμα προς βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της. Αλλού γράφει ότι ουσιαστικό λόγο για τους Τ/κ στη διακυβέρνηση του κοινού κράτους και μοιρασιά του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ ζητά η Τουρκία για να προσέλθει σε νέα πενταμερή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην νέα επιτυχία του Παύλου Κοντίδη, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο που διεξήχθη στην Ενοσίμα της Ιαπωνίας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Διεργασίες Λουτ για το Κυπριακό» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις σημερινές επαφές της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία και στις χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί και σημειώνει ότι κυβερνητική πηγή αναφέρει πως προσδοκεί σε βήμα προόδου, αλλά κλειδί είναι η στάση της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα προβάλλει σχόλια του Τ/κ δημοσιογράφου Τζενκ Μουτλούγιακαλί για την Αμμόχωστο ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «όταν μια πόλη πεθαίνει, παθαίνουν πολλοί άνθρωποι, πεθαίνουν τόσα όνειρα, τόσες στιγμές». Αλλού προβάλλει συνέντευξη του δικηγόρου, Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος λέει πως το αφήγημα του ΕΒΚΑΦ για το Βαρώσι δεν ευσταθεί.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Το αίνιγμα των Βαρωσίων» γράφει ότι λίγοι πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής για να επιτρέψει στους Ε/κ να επιστρέψουν στα Βαρώσια. Αλλού αναφέρεται στον 96χρονο Ray Woolley, ο οποίος έσπασε για ακόμα μια φορά το ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος δύτης στον κόσμο, αφού καταδύθηκε σε βάθος 42,5 μέτρων για 48 λεπτά στο ναυάγιο Ζηνοβία. Γράφει επίσης ότι ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους έχασε την υπόθεση λιβέλλου κατά της εφημερίδας «Πολίτης» αναφορικά με τα σχόλιά του για τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Στόχος εξαγορά 10 ξενοδοχείων στο Βαρώσι» και γράφει πως μετά την εκστρατεία της λεγόμενης κυβέρνησης των κατεχομένων από τον «υπεξ» Οζερσάι για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, Τ/κ μεσίτες προσέγγισαν Ε/κ ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών για να βολιδοσκοπήσουν αν θέλουν να πωλήσουν τις περιουσίες τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το δημοσίευμα του OCCRP και η επικοινωνιακή διαχείριση που ακολούθησε το Προεδρικό κατέδειξαν πως «κυβέρνηση και ΔΗΣΥ βρίσκονται κάτω από ισχυρή πίεση». Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος σημειώνει πως η άρση των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί στην Κύπρο από τις ΗΠΑ θα συμβάλει στο να δοθεί επιπρόσθετη αξία στην επιλογή αγοράς εξοπλισμού από τις ΗΠΑ.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Βασικός όρος αναφοράς η κοινή δήλωση Αναστασιάδη – Έρογλου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Κυπριακό μπαίνει στις ράγες μιας νέας διαδικασίας, μιας νέας προσπάθειας με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, να συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού προβάλλει άρθρο του αντιστράτηγου εν αποστρατεία, Φοίβου Κλόκκαρη, ότι η παρούσα κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες έδωσαν το βάρος τους στους τομείς της διπλωματικής και ενεργειακής θωράκισης και παραμέλησαν την αμυντική. Σε άλλο θέμα μιλά για πρόωρο προεκλογικό αγώνα μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας για μυστική συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top