ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιγράφει εικόνα χάους για τον ΟΚΥπΥ ο σύζυγος της απολυθείσας Τερψιθέας Χρίστου –«Λόγω κορωνοϊού σχόλανε 02:00 το πρωί»

Περιγράφει εικόνα χάους για τον ΟΚΥπΥ ο σύζυγος της απολυθείσας Τερψιθέας Χρίστου –«Λόγω κορωνοϊού σχόλανε 02:00 το πρωί»

Εικόνα χάους στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αποδίδει με τοποθετήσεις του ο σύζυγος της Τερψιθέας Χρίστου, Γιώργος Χειμωνίδης.

Σύμφωνα με τις θέσεις του και τα όσα υποστηρίζει για την απόλυση της συζύγου του από τη θέση της οικονομικής διευθύντριας του ΟΚΥπΥ, ο Οργανισμός είναι υποστελεχωμένος με αποτέλεσμα συγκεκριμένα τμήματα να λειτουργούν μόνο χάρη στην ευσυνειδησία στελεχών του.

Ο κ. Χειμωνίδης, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η σύζυγός του για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα απαιτητικά της καθήκοντα ως οικονομική διευθύντρια του ΟΚΥπΥ, έφευγε από το σπίτι στις 06:00 το πρωί και σχολνούσε στις 22:00, ενώ μετά την πανδημία -σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστήριξε- εργαζόταν μέχρι και τα ξημερώματα. «Τον τελευταίο μήνα λόγω κορωνοϊού το 10 έγινε 2 το πρωί», ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση.

Όσο δε για τον τερματισμό της συνεργασίας της με τον ΟΚΥπΥ, παραπέμπει σε άλλους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τις ικανότητές της.

Κάτι που άλλωστε άφησε να υπονοηθεί και η κα Χρίστου με τοποθετήσεις που είχε κάνει στο ThemaOnline.

Είναι απόλυτα χαρακτηριστική η ακόλουθη τοποθέτηση: «Θέλω να πω επίσης, γιατί πολλά ακούστηκαν κατά την πρόσληψη της, ότι δεν έχουμε κανένα μέσο, δεν γνωρίζαμε κανένα πολιτικό, δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα και ούτε ξέραμε προσωπικά κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος του δημοσίου. Δεν γνώριζε κανένα από την επιτροπή που έκανε τις συνεντεύξεις και πρώτη φορά τους έβλεπε στη ζωή της. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν στην επιτροπή δε βρισκόταν ο κ. Νίκολσον, ο οποίος ίσως δε γνώριζε και τόσο την κυπριακή πραγματικότητα δεν θα της πρόσφεραν τη συγκεκριμένη θέση».

Αυτούσια τα όσα δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ. Γιώργος Χειμωνίδης:


Μια τριτοκοσμική χώρα το 2020 εν καιρώ πανδημίας: Η Κύπρος της διαπλοκής, της βρωμιάς, της δυσωδίας και του σεξισμού.
Η σύζυγος μου, Τερψιθέα Χρίστου, προσλήφθηκε και ανέλαβε καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, 2018 ως Οικονομική Διευθύντρια του ΟΚΥΠΥ (CFO) με πενταετές συμβόλαιο και επί δοκιμασία περίοδο 18 μηνών. Ήταν η πρώτη υπάλληλος που προσλήφθηκε από τον ΟΚΥΠΥ, πέραν των αποσπασμένων από το Υπουργείο Υγείας, ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη αυτονόμηση των νοσοκομείων. Ο οργανισμός ήταν και εξακολουθεί να είναι εντελώς υποστελεχωμένος, ανοργάνωτος, με τα αρμόδια τμήματα των υπουργείων υγείας και οικονομικών να μη συνεργάζονται και τη γραφειοκρατία να οργιάζει. Μετά από 18 μήνες ο οργανισμός στεγάζεται ακόμη σε ένα όροφο 150 τετραγωνικών μέτρων στο Υπουργείο Υγείας, χωρίς υποδομές, χωρίς συστήματα και γραφειακό εξοπλισμό και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Ουσιαστικά παρέλαβε καμένη γη με ένα μεγάλο μπάχαλο να επικρατεί στα πλείστα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Εδώ να αναφέρω ότι από το 2003 που εργάζεται, ήταν η πρώτη φορά που εργάστηκε σε οργανισμό δημοσίου δικαίου. Πάντα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα.


Καθημερινά σηκωνόταν στις 6:00 το πρωί, έφευγε στις 6:30 και επέστρεφε στις 10:00 το βράδυ, παραμελώντας την οικογένεια της. Ακόμα και την ώρα που βρισκόταν στο δρόμο μιλούσε στο τηλέφωνο για να διεκπεραιώσει εργασίες του Οργανισμού. Δούλευε κανονικά και τα Σαββατοκύριακα. Τον τελευταίο μήνα λόγω κορωνοϊού το 10 έγινε 2 το πρωί. Όλα αυτά είναι πολύ γνωστά πρώτα στην οικογένεια της, το άτομα με τα οποία εργαζόταν και στα άτομα που την αξιολόγησαν. Αν έχει εδώ να πει κάποιος κάτι περί του αντιθέτου ας μας το πει. Ουσιαστικά έδινε και την ψυχή της για αυτό τον Οργανισμό με στόχο να καταφέρει ο Οργανισμός να σταθεί στα πόδια του. Το ωράριο εργασίας της βάση συμβολαίου είναι το ωράριο δημοσίου υπαλλήλου. Για τις ώρες που έχει εργαστεί εκτός ωραρίου εννοείται πως δεν έχει πληρωθεί ούτε και ένα ευρώ.


Από τον Ιούνιο του 2019, μετά την απόλυση του κ. Πολύζου, χρέη Γενικού Διευθυντή εκτελούσε ο κ. Γεωργίου, ταυτόχρονα με τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή περιφέρειας Λευκωσίας. Ο οργανισμός λειτουργούσε χωρίς Υπηρεσιακό Διευθυντή (COO) μέχρι πρόσφατα. Τέλη Ιανουαρίου 2020 καθήκοντα ανέλαβε ο κ. Βότσης, ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει ακόμα εργαστεί στον οργανισμό, αφού τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει αποκλειστεί στην Αγγλία λόγω πανδημίας. Τα καθήκοντά λοιπόν του υπηρεσιακού διευθυντή καλούνταν να αναλάβουν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και η οικονομική διευθύντρια. Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥΠΥ είναι πέραν του μισού δις και για τη διαχείριση αυτού του προϋπολογισμού στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού υπάρχει ένας λογιστής ο οποίος προσλήφθηκε το Δεκέμβρη του 2019. Ο κ. Γεωργίου και η Τερψιθέα, κάτω από αυτές τις συνθήκες τους τελευταίους 10 μήνες συνεργάστηκαν άψογα και δούλεψαν αμέτρητες ώρες κάνοντας ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Μεταξύ τους υπάρχει μεγάλη εκτίμηση. Στις 24 του Μάρτη, εν μέσω πανδημίας, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή (CEO) ανέλαβε ο κ. Λοϊζίδης.


Βάσει συμβολαίου, στους 6 και 12 μήνες υπηρεσίας η Τερψιθέα έπρεπε να τύχει αξιολόγησης, κάτι που δεν έγινε πέραν μιας αυτοαξιολόγησης την οποία παρέδωσε στο Διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού τον Ιούλιο του 2019 για το πρώτο εξάμηνο υπηρεσία της, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε σχόλια. Μέχρι σήμερα δεν έλαβε οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για τη δουλεία της, ούτε κάποιες εισηγήσεις σε τομείς που θα μπορούσε να βελτιωθεί.
Και ποιο είναι το ευχαριστώ για όλα αυτά; Στις εικόνες μπορείτε να δείτε την αυτοαξιολόγηση η οποία ζητήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο για το 2ο εξάμηνο εργοδότησης της (01/05/2019 – 31/10/2019!!!) η οποία τώρα γίνεται, την αξιολόγηση της οποίας έτυχε και την επιστολή απόλυσης που της δόθηκε σήμερα χωρίς καμία προειδοποίηση λίγες μέρες πριν εκπνεύσουν οι 18 μήνες από την πρόσληψη της. Ποιοι έκαναν την αξιολόγηση και ποιοι υπέγραψαν την επιστολή απόλυσης;
(1) Ο κ. Λοϊζίδης, o οποίος βρίσκεται στον οργανισμό για ένα μήνα. Ο εκτελών χρέη Αναπληρωματικού γενικού διευθυντή και άμεσα προϊστάμενος της τους προηγούμενους 10 μήνες, που καλύπτουν και την περίοδο στην οποία αναφέρεται η συγκεκριμένη αξιολόγηση, κ. Γεωργίου, ούτε καν ρωτήθηκε για την απόδοση της. Τώρα, πως μπορεί ένα άτομο που βρίσκεται στον οργανισμό για ένα μήνα, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες περιοριστικών μέτρων να αξιολογήσει κάποιο άλλο που είναι στον οργανισμό 18 μήνες είναι άξιο απορίας. Η Τερψιθέα ίσως έχει δει τον κ. Λοϊζίδη από κοντά 4 φορές.
(2) Ο κ. Παναγίδης, πρόεδρος του Δ.Σ., ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Γενάρη του 2020, μετά την παραίτηση του κ. Σταμάτη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του κ. Νίκολσον. Ο κ. Νίκολσον ήταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. όταν προσλήφθηκε στον οργανισμό η Τερψιθέα. Ο κ. Παναγίδης μπήκε στο Δ.Σ. το Σεπτέμβριο του 2019, μετά από παραίτηση άλλων μελών του Δ.Σ. Να αναφέρω εδώ τις πολλές εργασίες οι οποίες δίνονταν από τον ίδιο τον πρόεδρο του Δ.Σ. στην Τερψιθέα παράτυπα, αφού ο ίδιος δεν έχει εκτελεστικά καθήκοντα.
(3) Η κ. Λευκαρίτη, η οποία επίσης βρίσκεται στο Δ.Σ. για λιγότερο από ένα χρόνο.
Και το χειρότερο όλων; Τα άτομα αυτά είτε δεν βρίσκονταν στον οργανισμό (Λοϊζίδης), είτε μόλις είχαν εισέλθει στον Οργανισμό στο τέλος της περιόδου για την οποία γίνεται η αξιολόγηση (Παναγίδης). Η αξιολόγηση επίσης γίνεται με 6 μήνες καθυστέρηση. Πως είναι δυνατόν αυτά τα άτομα να κάνουν αξιολόγηση ενώ ήταν απών τη συγκεκριμένη περίοδο;
Και ποια είναι η δικαιολογία για την απόλυση της; Δεν μπορούσε λέει να δει τη μεγάλη εικόνα (big picture). Την οποία μπορεί να δει μετά από ένα μήνα ο κ. Λοϊζίδης; Και ποια είναι αυτή η μεγάλη εικόνα; Μήπως, να φέρουμε τους ημέτερους, τους διαπλεκόμενους, τους έχοντες κομματική ταυτότητα και τους μιζαδόρους; Και να ξεκινήσει η διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή ίσως το ξεπούλημα; Καλώ τον γενικό ελεγκτή να διεξάγει έρευνα αν υπήρξε έστω και ένα ευρώ διασπάθιση χρήματος τον καιρό που εκτελούσε καθήκοντα οικονομικής διευθύντριας η Τερψιθέα. Επίσης, στην αξιολόγηση ισχυρίζονται ότι εκτελούσε λογιστικές πράξεις τις οποίες θα έπρεπε να αναλαμβάνει κάποιος υφιστάμενος. Ποιος ακριβώς; Κάποιο αόρατο άτομο; Γιατί όταν πήγαινε στο Δ.Σ. με αίτημα να προσληφθούν άτομα, γιατί δεν μπορούσαν 5 άτομα να κάνουν τα πάντα, αυτό απορριπτόταν. Ισχυρίζονται ότι ετοίμασε το προϋπολογισμό του 2020 με σημαντική βοήθεια από συναδέλφους. Από ποιους ακριβώς; Μήπως από τους γραφειοκράτες των υπουργείων υγείας και οικονομικών οι οποίοι αρνούνταν επανειλημμένως να της δώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία; Μήπως από το υπουργείο υγείας το οποίο της φόρτωσε πληρωμές πέραν των 6 εκατομμυρίων και πέραν των 1500 τιμολογίων τις οποίες έπρεπε να είχαν τακτοποιήσει πριν το τέλος του 2019; Και ποιος ακριβώς θα έκανε αυτή τη δουλειά αφού προσωπικό δεν υπήρχε; Ποιος ακριβώς θα αναλάμβανε τις πληρωμές των μισθών πέραν των 300 ατόμων που εργάζονταν στα νοσοκομεία και είχαν συμβόλαιο με τον ΟΚΥΠΥ αφού δεν υπήρχε κανένας άλλος να το κάνει; Ή θα έπρεπε να μείνει ο κόσμος απλήρωτος; Δε θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί δεν τις γνωρίζω, αλλά η Τερψιθέα θα σας απαντήσει δημόσια, γραπτώς και λεπτομερώς πολύ σύντομα για όσα τις προσάπτεται.
Θέλω να πω επίσης, γιατί πολλά ακούστηκαν κατά την πρόσληψη της, ότι δεν έχουμε κανένα μέσο, δεν γνωρίζαμε κανένα πολιτικό, δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα και ούτε ξέραμε προσωπικά κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος του δημοσίου. Δεν γνώριζε κανένα από την επιτροπή που έκανε τις συνεντεύξεις και πρώτη φορά τους έβλεπε στη ζωή της. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν στην επιτροπή δε βρισκόταν ο κ. Νίκολσον, ο οποίος ίσως δε γνώριζε και τόσο την κυπριακή πραγματικότητα δεν θα της πρόσφεραν τη συγκεκριμένη θέση. Όσους γνωρίζει σήμερα τους γνώρισε μετά την πρόσληψη της στα διάφορα υπουργεία ή στη βουλή όσες φορές έχει πάει για τον προϋπολογισμό του οργανισμού. Ψιθυριζόταν από διάφορους καλοθελητές ότι πήρε τη θέση με μέσο, σε νεαρή ηλικία. Μόνο στην Κύπρο 39 χρονών, όταν προσλήφθηκε και σήμερα σχεδόν 41 είσαι νεαρός. Σε άλλες χώρες σε τέτοια ηλικία γίνεσαι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να αναφέρω ότι όσοι έχουν μετέπειτα προσληφθεί σε καίρια πόστα του Οργανισμού είναι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Ποιο ακριβώς ήταν το μέσο της; Μήπως η σημερινή απόλυση της είναι η εκδίκηση τους που προσλήφθηκε χωρίς κανένα μέσο και κατά συνέπεια ήταν το εύκολο θύμα;
Εσείς κύριοι τι ακριβώς έχετε προσφέρει στον οργανισμό; Το μόνο που ξέρει ο κόσμος για σας είναι η υπόκλιση που έχετε κάνει στον κ. Αβέρωφ στην είσοδο του Νοσοκομείου Λευκωσίας, εν μέσω πανδημίας. Μήπως ψάχνατε κάποιο αποδιοπομπαίο τράγο για να δικαιολογήσετε τη δική σας ανεπάρκεια; Μήπως γιατί έχετε άλλα σχέδια για τον οργανισμό και σας χαλούσε τα σχέδια;
Τερψιθέα, ότι έχεις πετύχει το έχεις πετύχει με την αξία σου, τις γνώσεις σου και την εργατικότητα σου, υπερβάλλοντας πάντα εαυτόν και τιμώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχεις πάρει. Όλοι στην οικογένεια σου είμαστε πολύ περήφανοι για σένα.
Ευχαριστούμε πολύ κύριες και κύριοι. Πλέον είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο τόπος δεν έχει σωτηρία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top