Η Φολέγανδρος, στο σύμπλεγμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα στη Σίκινο και στη Μήλο, συμπυκνώνει ιδανικά την ακατέργαστη ομορφιά των αιγαιοπελαγίτικων προορισμών. Παραδοσιακές ξερολιθιές σκαρφαλωμένες στον λόφο και μυρωδάτοι θάμνοι, θυμάρι και ρίγανη, «κεντούν» τις πλαγιές, τονίζοντας την αγριάδα του άνυδρου τοπίου.

Η πλατεία της Πούντας, «προαύλιο» για την ειδυλλιακή Χώρα, στέκει σαν φυσικό μπαλκόνι στην απόκρημνη, βορινή πλαγιά, ατενίζοντας το Αιγαίο. Τα «ξέξασπρα» σπίτια του κάστρου, σκαρφαλωμένα στον κατακόρυφο βράχο, ντύνονται την ώρα της δύσης στα χρυσοκόκκινα.

Η Χώρα, ίσως η ομορφότερη των Κυκλάδων, με τα ασβεστωμένα δρομάκια, τις δροσερές πλατείες με τις ολάνθιστες μπουκαμβίλιες και τα γεράνια, προσφέρει σκιερό καταφύγιο σε ρομαντικούς επισκέπτες και εναλλακτικούς περιηγητές που χρόνια τώρα μαγεύονται από την πρωτόγνωρη ομορφιά της. Και πάντα επιστρέφουν.
{{{ map }}}

-Στη Χώρα της Φολεγάνδρου δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα ούτε τα δίκυκλα. Μπορείτε να σταθμεύσετε στην είσοδο του οικισμού και να περιπλανηθείτε με τα πόδια.

– Τους καλοκαιρινούς μήνες θα μεταβείτε στη Φολέγανδρο με συμβατικά πλοία ή ταχύπλοα καθημερινά, από τον Πειραιά.

– Οι ομορφότερες παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες είτε διά θαλάσσης (με καΐκι ή σκάφος από τον Καραβοστάση ή από την Αγκάλη) είτε πεζή. Ξεχωρίζουν το Κάτεργο, το Λιβαδάκι και ο Αγιος Νικόλαος. Εύκολη οδική πρόσβαση προσφέρει η φιλόξενη Αγκάλη και οι ακτές πέριξ του Καραβοστάση.



– Μια σειρά σκαλοπάτια από τους αρχαίους χρόνους, γνωστά και ως «Ελληνικά σκαλιά», οδηγούν στη Χρυσοσπηλιά, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Επισκεφθείτε το σκαρφαλωμένο στον βράχο σπήλαιο, που αποτελείται από δύο θαλάμους, με σκαλισμένα στα τοιχώματα πλήθος ονομάτων του 4ου αιώνα π.Χ., καθώς και εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Η επίσκεψη δεν ενδείκνυται όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι.

Τι να δείτε

Περιδιαβάστε στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Χώρας, που οδηγούν στις τρεις διαδοχικές πλατείες με τα πλατύφυλλα πλατάνια και τα μυρωδάτα γιασεμιά. Διασχίστε το χαμηλό «Παραπόρτι» και ανακαλύψτε το Μεσαιωνικό Κάστρο, μέσα από δαιδαλώδη στενά με αυθεντικά νησιώτικα σπίτια και φρεσκοασβεστωμένες αυλές. Πάνω από τα στιάδια (στενά περάσματα), ξεπροβάλλουν ξύλινα μπαλκόνια βαμμένα σε διάφορα χρώματα, στολισμένα με αναρριχητικά φυτά.

Τολμήστε την ανάβαση για την εκκλησία της Παναγίας, επάνω από τη Χώρα, ακολουθώντας το μονοπάτι από την πλατεία της Πούντας. Αρχαίες επιγραφές, γλυπτά και σημάδια μαρτυρούν τη μακροχρόνια ιστορία του ναού, η τελευταία ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1821.

Στο εσωτερικό προσκυνήστε την εικόνα της Παναγίας – κάθε Πάσχα γίνεται η περιφορά της στα σπίτια του νησιού.
Στον οικισμό της Ανω Μεριάς, το ρολόι μοιάζει να έχει σταματήσει σε άλλη εποχή. Η ζωή είναι οργανωμένη γύρω από τις παραδοσιακές «θεμωνιές», μικρά ανεξάρτητα αγροτικά συγκροτήματα στα οποία οι κάτοικοι καλλιεργούν με φροντίδα τη γη τους.

Το Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. 22860 41370), μια επιτυχημένη αναπαράσταση της ζωής των ανθρώπων μέχρι τον περασμένο αιώνα, είναι ανοιχτό τους καλοκαιρινούς μήνες (καθημερινά 17.00-20.00).



Πού να μείνετε

Λίγα βήματα από τη Χώρα, το Themonies Luxury Suites (τηλ. 22860 41517), με πέντε ανεξάρτητες κατοικίες γύρω από το παλιό αλώνι, υπόσχεται ζεστή φιλοξενία σε ένα απέριττο, ζεν περιβάλλον. Το αγροτικό πετρόχτιστο συγκρότημα «θεμωνιών» του 19ου αιώνα είναι πλήρως ανακαινισμένο, με σεβασμό στην ντόπια αρχιτεκτονική.

Το απόλυτο resort του νησιού βρίσκεται στον Καραβοστάση και ακούει στο όνομα Anemi (τηλ. 22860 41610). Ολόλευκα, ευρύχωρα μπανγκαλόου με επιλεγμένα έπιπλα επώνυμων σχεδιαστών και καλλιτεχνικές πινελιές στους τοίχους – σύγχρονες φωτογραφίες από τοπία του νησιού – δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Στους κοινόχρηστους χώρους επικρατεί το μοντέρνο, εμπνευσμένο design, ενώ η πισίνα μοιάζει να γίνεται ένα με τη βοτσαλωτή παραλία.

«Γαντζωμένο» στο χείλος του γκρεμού, το Anemomilos Apartments (τηλ. 22860 41309), κλασική επιλογή στη Χώρα, χαρίζει θέα που σου κόβει την ανάσα. Προτιμήστε τα «μπλε» στούντιο, που προσφέρουν μεγαλύτερη βεράντα, και απολαύστε πλούσιο πρωινό κάτω από την πέργκολα της πισίνας.

Πού να φάτε
Για φρέσκο ψάρι, με σπεσιαλιτέ την κακαβιά, εμπιστευτείτε την Πασιθέα (τηλ. 22860 41094), στην παραλία της Αγκάλης. Στην Ανω Μεριά, στην αυλή του Μίμη (τηλ. 22860 41377), δοκιμάστε χωριάτικη ματσάτα (χειροποίητα μακαρόνια με κόκορα κοκκινιστό).
Στην κεντρική πλατεία της Χώρας, γευθείτε σπιτικό μαγειρευτό φαγητό στη Μέλισσα (τηλ. 22860 41067) και στην Πιάτσα (τηλ. 22860 41274). Στα στενά ξετρυπώστε το Γουπί (τηλ. 22860 41057) και παραδίπλα το gourmet ψαρομεζεδοπωλείο Ψαροκόκκαλο (τηλ. 22680 41179).

Στη Χώρα, επίσης, ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό με θέα στη Ρακεντιά (22860 41581), ενώ το σούρουπο συναντηθείτε για κοκτέιλ στο Μικρό (22860 41550) και συνεχίστε στο μπαράκι της Αστάρτης (τηλ. 22860 41091) και στο γειτονικό Baraki με ζεστά ρακόμελα συνοδεία παραδοσιακού παστελιού.