Σε 145.890 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης και το 40% περίπου των μαστιχόδεντρων της περιοχής ανέρχεται η καμένη έκταση από την καταστροφική πυρκαγιά στην Χίο που ξεκίνησε πριν από τέσσερις ημέρες. Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι ο τελικός απολογισμός στο νησί ίσως υπερβεί τα 200.000 αποτεφρωμένα στρέμματα!

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ειδικός,πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής «από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περί ώρα 02:30 την 18η Αυγούστου 2012 στην περιοχή Καρυών – Νέα Μονή σε δασική έκταση και λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές από τις περιφερειακές ενότητες του Δήμου Χίου, όπως Ανάβατος, Αυγώνυμα, Λίθιο, Βέσσα, Έλατα, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πυργί, Ολύμποι, Καρύντα, Άγ. Γεώργιο Συκούσας, Σιδηρούντα και αλλού σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (Ε.F.F.Ι.S.), οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (145.890) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EFFIS από τη φωτιά στο Αγιο Όρος κάηκαν τελικώς 48.330 στρέμματα, στην Ανδρο κάηκαν 3.020 στρέμματα, ενώ στην Τροιζηνία μέχρι τώρα έχουν καεί 6.040 στρέμματα δάσους και θάμνων.