«Ερχεται το βαν με τις βουλγάρες εγκύους»! Αυτή η ατάκα φαίνεται ότι αποτελούσε τα τελευταία χρόνια το «αστείο» γιατρών και υπαλλήλων της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λαμίας που είχε γίνει στόχος των κυκλωμάτων εμπορίου βρεφών. Σύμφωνα με εκμυστηρεύσεις στελεχών του Νοσοκομείου, «δύο φορές τον χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο, σε βάρος οποιασδήποτε θεωρίας πιθανοτήτων, να γίνονται μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες περίπου 10-15 γεννήσεις παιδιών από βουλγάρες Ρομά που συνοδεύονταν συνήθως από τα ίδια άτομα».
Αποκαλυπτική είναι και η δικογραφία που παρουσιάζει «Το Βήμα» για τη δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών που αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2011 στη Λαμία, ενώ διασυνδέσεις διαπιστώθηκαν στον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη. Οπως μνημονεύεται στα δικαστικά έγγραφα, υιοθεσίες βρεφών που προέρχονταν από το «κύκλωμα της Λαμίας» καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις Σέρρες.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η έρευνα αυτή φέρεται να ξεκίνησε για… πολιτικούς λόγους, όταν εκπρόσωπος των Αθιγγάνων στη Βουλγαρία είχε θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός και φέρεται να είχε λαϊκό έρεισμα. Επιπλέον στη δικογραφία αυτή συγκλονίζει η μαρτυρία μιας 30χρονης Ρομά από τη Βάρνα, η οποία ακολούθησε τα «βήματα» της Σάσα Ρούσεβα, μητέρας της πεντάχρονης Μαρίας, η οποία είχε πέσει θύμα του ίδιου κυκλώματος το φθινόπωρο του 2010.
274 γεννήσεις σε πέντε χρόνια


Είκοσι ημέρες μετά τον εντοπισμό της πεντάχρονης στον καταυλισμό των Αθιγγάνων στα Φάρσαλα και την ανακάλυψη της βιολογικής βουλγάρας μητέρας της στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί έρευνα στο Νοσοκομείο Λαμίας. Στην εκεί μαιευτική κλινική από το 2007 ως το 2012 έγιναν 274 γεννήσεις από βουλγάρες μητέρες. Από τα παιδιά αυτά, 107 δόθηκαν για υιοθεσία.
Στο στόχαστρο των «αδιάφθορων» είναι τα βιβλία τοκετών, νεογνών αλλά και ασθενών του Νοσοκομείου Λαμίας, ενώ καταθέσεις έχουν ληφθεί και από υπαλλήλους του Νοσοκομείου για να καταγραφούν οι διαδικασίες που ακολουθούνται.
Σύμφωνα με αναφορές υπαλλήλων του Νοσοκομείου, «στη Μαιευτική Κλινική της Λαμίας παρατηρούνταν το φαινόμενο του… κύματος διαδοχικών γεννήσεων από Ρομά βουλγαρικής καταγωγής που εμφανίζονταν η μία μετά την άλλη στο Νοσοκομείο». Και αυτό σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς υπαλλήλους ήταν «σαφές δείγμα της μεθόδευσης από τους εμπόρους βρεφών να φέρνουν μαζικά στη Λαμία και στις γύρω περιοχές, όπως στις Λιβανάτες –όπου διέμενε και η Σάσα Ρούσεβα –εγκύους Ρομά από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια να παραδίδουν τα παιδιά για υιοθεσία. Μόλις έφευγαν οι Βουλγάρες με το βαν, όπως λέγαμε, επανερχόταν ο αριθμός μιας ή δύο γεννήσεων τον μήνα από γυναίκες βουλγαρικής καταγωγής».
Πώς στηνόταν η κομπίνα


Στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής στις 26 Ιανουαρίου 2011 για τον τρόπο δράσης του βουλγαρικού κυκλώματος της Λαμίας είναι ενδεικτική η κατάθεση –ελήφθη στην περιοχή του Προμαχώνα –μιας 30χρονης Ρομά από τη Βουλγαρία σε έλληνες αστυνομικούς.
Η κοπέλα ανέφερε στους αστυνομικούς ότι έμενε σε καταυλισμό Τσιγγάνων στην περιοχή της Βάρνας. Την εγκατέλειψε όμως ο άνδρας της και εκείνη πήρε τα δύο της παιδιά και μετακόμισε σε άθλια παραγκούπολη της βουλγαρικής πόλης. Εκεί έμεινε έγκυος από κάποιον άλλο Ρομά, ο οποίος επίσης την εγκατέλειψε. Τότε την εντόπισαν, σε άθλια κατάσταση, μέλη του βουλγαρικού κυκλώματος εμπορίας βρεφών, όπου κεντρικό ρόλο είχε και ένας 52χρονος Ελληνας, οδηγός φορτηγού, και της πρότειναν να γεννήσει το παιδί της στη Λαμία. Κατόπιν θα τους το έδινε με αμοιβή περίπου 2.000 ευρώ. Η κοπέλα δέχθηκε και λίγες ημέρες πριν από τη γέννηση του μωρού μεταφέρθηκε σε οίκημα, στην οδό Ησαΐα, στη Λαμία. Οταν όμως γέννησε το μωρό –ένα κοριτσάκι –στο νοσοκομείο της πόλης της Φθιώτιδας, θέλησε να το κρατήσει. Οπως είπε, «υπερίσχυσε όλων το μητρικό ένστικτό της».
Τότε –όπως ανέφερε στους αστυνομικούς –δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τους βουλγάρους εμπόρους βρεφών να υπογράψει τα χαρτιά για να προχωρήσει η διαδικασία της υιοθεσίας. Εκείνη ήταν ανένδοτη. Εκείνες τις ημέρες όμως χρειάστηκε να επιστρέψει για δύο-τρεις ημέρες στη Βάρνα, όπου είχε δικαστήριο για την επιμέλεια των άλλων δύο παιδιών της. Το μωρό της το άφησε στα χέρια των βουλγάρων ποινικών στη Λαμία, οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με μια δικηγόρο της Αθήνας, μέλος του κυκλώματος.
Εκείνοι λοιπόν, στη διάρκεια της απουσίας της 30χρονης Ρομά στη Βάρνα, δημιούργησαν μια πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία της και εμφάνισαν μια 20χρονη Βουλγάρα, μέλος της ίδιας σπείρας, σαν «μητέρα» του παιδιού, προκειμένου αυτή να προωθήσει τη διαδικασία υιοθεσίας. Ωστόσο η δράση των εμπόρων βρεφών ήταν ήδη στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της ελληνικής και της βουλγαρικής αστυνομίας, οι οποίοι μάλιστα είχαν φθάσει ως την έδρα της Eurojust στη Χάγη προκειμένου να συντονίσουν νομικά τη δράση τους.
Ετσι εντοπίστηκε στη Βάρνα, από βούλγαρους αστυνομικούς, η 30χρονη μητέρα του παιδιού και μεταφέρθηκε στον Προμαχώνα, όπου έδωσε κατάθεση για τη δράση του κυκλώματος. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν κατάθεση από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Λαμίας προκειμένου να αναγνωρίσουν την πραγματική και όχι την «πλαστή» μητέρα του κοριτσιού και ακολούθησαν οι συλλήψεις. Η 30χρονη Ρομά έχει πλέον επιστρέψει μαζί με την κόρη της στη Βουλγαρία.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 30 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus